Eritrosit Nedir ve Neden Yükselir?

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Neden Olur? Eritrosit Nedir? Bir kan hücresi olan eritrosit Kırmızı ve yuvarlak olması sebebiyle, alyuvar olarak da bilinir. Tam kan sayımı testi sırasında çalışılan önemli parametrelerden biridir. Eritrositler ilk defa 1658 yılında Jan Swammerdam tarafından mikroskop kullanılarak tanımlanmıştır.

Eritrositler Nerede Üretilir?

Kan yoluyla tüm dokuları dolaşarak vücudun her bir noktasına oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri olan eritrositler kemik iliği’nde yapılırlar. Her bir eritrosit ortalama 120 gün süreyle kan içerisinde kalır ve oksijen taşıma görevini yerine getirir. Yaklaşık 120 gün yaşadıktan sonra yaşlı hücrelerin yerine kemik iliğinden yeni eritrositler devamlı olarak kana geçer. Eritrositler, anne karnında 2 aylıktan 8 aylığa kadar dalak ve karaciğerde üretilir, beşinci aydan itibaren ise kemik iliğinde üretilir.

Eritrositlerin Görevleri

Eritrositler en önemli görevi, akciğerden aldıkları oksijeni bütün hücrelere taşımaktır. Eritrositler her gün 1000 litre oksijeni akciğerden kalbe, oradan da hücrelere kadar ulaştırırlar. Karbondioksidi kalbe ve akciğere getirirler ve nefes verme sırasında da bu gaz dışarı atılır. Erişkin insan vücudunda yaklaşık 100 trilyon hücre vardır. Bunların dörtte biri (25 trilyonu) alyuvar hücresidir. Bir milimetreküp kanda yaklaşık 5 milyon alyuvar vardır. Ortalama ömrü 120 gün olan eritrositler bu süre boyunca kan damarlarını 300.000 defa dolaşırlar. Ömrünü tamamlayan eritrositlerin yerini, kemik iliğinden üretilen yenileri alır. Saniyede 2,4 milyon, günde ise 208 milyar yeni eritrosit oluşarak dolaşım sistemine geçer. Ömrü yaklaşık 120 gün olan bir eritrosit öldüğünde onun içindeki demir yeni bir eritrosit yapımında kullanılır.

Eritrositlerde diğer vücut hücrelerinde olan çekirdek, endoplazmik retikulum, mitokondri, lizozom gibi organeller bulunmaz. Kanın renginin kırmızı olması eritrositlerin taşıdığı hemoglobin adlı demirli proteine bağlıdır. Eritrositler akciğer dokusuna ulaşınca hemoglobin molekülü içerisindeki demir, oksijeni tutar ve oksijen dokulara ulaşır. Dokuların oksijensiz kalması ‘eritropoietin’ denilen ve kemik iliğinde eritrosit yapımını hızlandıran bir maddenin sentezini ve kana salınmasını uyarır. Eritropoietinin yaklaşık %90’ı böbrekte, %10’u başta karaciğer olmak üzere diğer dokularda üretilir.

Demir eksikliği gibi kansızlığa yol açan birçokçok hastalıkta hemoglobin ve eritrosit miktarları azalır ve dokulara daha az oksijen taşınır. Bazı genetik hastalıklarda Eritrositlerin şekilleri normal değildir ve bu eritrositler kılcal damarlardan geçerken takılır, damarları tıkar ve kolayca parçalanarak daha erken ölür. Orak hücreli anemi hastalığında eritrositle orak şeklini aldıklarında hemoglobin de kristal bir yapı kazanır ve bu sert kristaller çzellikle kılcal damarlardan geçerken eritrositlein ölmelerine neden olur. Özellikle beyin damarları tıkanıp, felçlere ve ani ölümlere sebep olabilir. Herediter sferositoz adlı genetik hastalıkta da doğuştan eritrositler küre biçimindedir. Bu eritrositler kılcal damarlardan geçerken şekil değiştiremez ve dar kılcal damarların içinde patlayarak ölür.

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Neden Olur?

Eritrositlerin idrara karışması hematüri olarak adlandırılır. Böyle bir durumda idrar rengi gözle farkedilebilecek kadar kırmızı ya da pembe olabileceği gibi bazen çok az kan varlığında rengi normal göründüğü halde ancak mikroskopik incelemede kan olduğu tespit edilebilir. İdrarda kan görülmesi, aksi kanıtlanıncaya kadar çok ciddi bir bulgu olarak kabul edilir. Hematüri çok basit bir üşütmeden kaynaklanabileceği gibi üriner sistemde oluşan bir tümörün ilk belirtisi de olabilir.

Hematüriye neden olabilecek birçok faktör vardır olabilir. Bu nedenlerin çoğunluğu önemli sorunlar değildir. Örnek vermek gerekirse egzersiz sonunda ortaya çıkabilecek hematüri 24 saatte kaybolur.

İdrarda Kan Görülmesinin Nedenleri

•Böbrek ve mesane ve idrar yolları enfeksiyonları
•Böbrek taşları
•Böbrek, mesane ve idrar yollarında tümör
•Travma
•Orak hücreli anemi
•Bazı ilaçların kullanımı
•Aşırı egzersiz

Hematüri durumunda bazen iştahsızlık,  zayıflama, ateş, bulantı, kusma , idrar yaparken yanma ve ağrı, kasık ağrısı, sırt ağrısı, böğür ağrısı gibi sorunlar da görülebilirken; bazı durumlar da ise kan görülmesi dışında başka yakınmalar ortaya çıkmaz.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Eritrosit Nedir ve Neden Yükselir?” üzerine 37 yorum

  1. Salamlar.0 <1000 olmalidir 1250 cikmiş eritrosit..bu ne anlama geliyor..?

  2. Bundan
    17 gün önce meni ile birlikte taze kan gelmesi sebebiyle üroloji doktoruna başvurdum. Kendisi benden ilk etapta idrar tahlili trans rektal ultrason istedi. idrar tahlili neticesinde herşey normal değerlerde sadece HER SAHADA NADİR LÖKOSİT GÖRÜLDÜ çıktı.
    Trans
    rektal ultrasonda ise “Prostat 44x37x33 mm boyutlarında ve PV: 28 ml olup parankim ekosu tabiidir. Bilateral veziküloseminalislerin boyutu ve ekosu normal; fokal kitle veya kist saptanmadı.Ejükulator duktusta dilatasyon görülmedi.” sonucunu aldık. Buna mukabil
    doktorum bana tespit edilemeyen olası bakteri kaynaklı rahatsızlığa istinaden 3 hafta boyunca kullanmak üzere cipro 750 mg ve teradox 100 mg antibiyotik tedavisine başladım. Tedavinin 15. Gününe kadar mastürbasyon ile yaptığım birkaç denemede kan gelmedi ancak,
    kasıklarımda hafif sancı hissetme sebebi ile tekrar doktoruma başvurdum. PSA ve yeniden yapılan idrar tahlili neticesinde PSA 0,48 ve idrar tahlilinde ise dansite 1030, renk SARI BERRAK, MİKROSKOPİ HER SAHADA :7-8 ERİTROSİT , 1-2 LÖKOSİT GÖRÜLDÜ. Bu durumda
    doktorum önemli bir durum olmadığı ilaçlarımı kullanmaya devam etmem bilgisini vermesine rağmen mikroskopik inceleme beni biraz endişelendirdi ve ikinci bir doktordan görüş almak istedim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Saygılarımla

  3. Bende eritrosit 9 cikti ki 3 den fazla olmamasi lazimdi doctor bir sey soylemedi.

  4. Eritrosit 10 lokosit 21 cikti neden oluyodur acaba yillardir nedenini bulamadilar idrar mikroskopisinde gorunuyor bu sonuclar

  5. idrar tetkiimde eritrosit 9.çıktı nasıl yorumlarsınız

  6. benim idrar tahlilimde eritrosit 9 .nasıl yorumlarsınız

  7. İdrarda eritrosit 779. Bu gün baktırdım. Sizce neden

  8. Eşimin1244 çıktı aralığı05 çok yüksek değilmi lütfen cvp

  9. benim eritrosit 69 çıktı yaşım37 bu sonuçlar normalmi

  10. Bende eritrosit 6 lökosit 140.9 bakteri 13 ve çok şiddetli mantar oluştu sebebi nedir ve doktorumda biraz beğeni korkuttu dogrusu

  11. Eritrosit _M ben de 19 cıktı herhangi bir hastalık belirtisi mi

  12. İdrarda nadiren Eritrosit görülmesi önemli ve tehlikelimi, yürürken ve fazla aykta durduğum zaman
    böğrüm ağrıyor , ayrıca prostat tümörü tedavisi görüyorum, 55 yaşındayım, bu durum beni son derece
    üzde, total testosteron 3,81, PSA 0,76 , yorumlarınızı bekliyorum

  13. benim oglum 2 yasinda kakasinda kan vardi eroritist 7. 8 di ne anlama geliyor dusukmu yuksekmi anlamadim

  14. Kendi değerlerimde 83 olarak çıktı ama bir sorun olmadı doktorum ara ara yüksek olabileceğini söyledi. Panik yapmamanızı öneririm.

  15. Bugun doktora gittim ama tahlillerime bakamadan kapandi eritrosit 1/HPF 0- 4 lokosit 1/HPF 0-5 yassi epitel 1/HPF acaba sonuc nedir

  16. mende eritrositlerin cokme hizi 65 dir. Normalda bu raqam 2-16 olmali. Doktor bu hanki hastaligin sebebi ola bilir.

Yorum yapın

css.php