Emboli Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Tromboz ve Emboli Nedir? Tromboz, kan hücrelerinin damar içinde göllenerek pıhtı oluşturma durumudur. Tromboz, toplar ve atardamarlarda oluşabilir. Atardamarda meydana gelmişse o organın beslenmesi bozulur ve o bölgede doku ölümü oluşur. Eğer kalbi besleyen koroner damar tıkanırsa enfarktüs, beyin damarı tıkanırsa felç, kolu besleyen damarın tıkanması halinde kolda kesilmeye kadar giden doku hasarı meydana gelir. Damar duvarına yapışık olan pıhtının koparak kan dolaşımına karışmasına ise, emboli olarak adlandırılır. Kopan pıhtı ulaştığı organa göre belirtilere sebeb olur. Damarlarda normalde bulunmaması gereken farklı boyutlardaki yabancı maddelerin, kan yoluyla taşınarak ince bir damarı tıkaması nedeniyle tıkanan damarın beslediği bölgeler kansız kalır. Akciğer embolisi ise akciğer atardamarı ya da dallarından pıhtı, hava, kemik iliği, amniyotik sıvı, yağ ya da enjekte edilen maddelerle tıkanması neticesinde oluşan klinik tablodur.

Emboli Çeşitleri ve Belirtileri

Emboli, genellikle kalbin sol kulakçığından kaynaklanır. Kalpten kaynaklanan embolinin %90’ına sol kulakçığın düzenli kasılmaması ve titreşim haline geçmesi yol açar. Bu durum genellikle yaşlılarda görülür. Diğer bir çeşidi de toplardamar embolisidir. Uzun süre hareketsiz kalındığında bacaktaki toplardamarda kan pıhtılaşır ve oradaki pıhtıdan bir parça koparak akciğere gelir. Embolinin kalp ya da bacakta ortaya çıkmasının en önemli nedeni hareketsizliktir.

Kanın bacaklarda birikmesi sonucu pıhtı meydana gelir, bu pıhtının bacak damarını tıkaması venöz tromboemboli, buradan kopan parçanın dolaşım yoluyla akciğere gitmesi ise akciğer embolisi (pulmoner emboli) olarak adlandırılır. Damarın tıkanması bacakta şişme, ağrı, kızarıklık, ödeme neden olur. Eğer bu pıhtı kopar, dolaşıma katılır akciğer damarlarına gelir, burada büyük bir damarın tıkanmasına yol açarsa  öksürük, ani göğüs ağrısı, nefes darlığı görülür. Tıkanan damarın büyüklüğüne bağlı olarak terleme, tansiyon düşüklüğü, şok ve ani ölüme bile sebep olabilir.

Bacaktan kaynaklanan embolinin nedeni hareketsizlik olmakla birlikte altta yatan başka bir neden de olabilir. Bazı insanların kanı pıhtılaşmaya daha yatkındır ve bu durum trombofili olarak adlandırılır.

Emboli Nedenleri

Doğuştan pıhtılaşma bozukluğu, hamilelik, uzun süreli hareketsizlik, travma, kalp yetmezliği, fazla kilo, çok uzun boylu olmak, yaşın ilerlemesi ve sigara kullanımı pıhtı oluşum riskini artmasına neden olur. Özellikle diz ve kalça operasyonlarından sonra derin ven trombozu ve pulmoner emboli sıkça görülür. Doğum kontrol hapları kanın pıhtılaşma oranını artırır. Sigara kullanılıyorsa bu risk daha da artar.

Hareket etmeksizin oturularak yapılan sık seyahatler ve 4 saatten fazla süren yolculuklarda, kanın bacaklarda toplanması ve dolaşım yavaşlaması bacaklarda kan pıhtılaşmasına (venöz trombo emboliye) yol açabilir.

Yapılan çalışmalarda, ortalama 8 saatlik bir uçak yolculuğunda, 50 yaş üstü kişilerin %10’unda baldır toplardamarlarında tamamen sessiz seyreden pıhtı saptanmıştır. Bu pıhtıların 1/5’i daha büyük toplardamarlara doğru büyüme göstermekte ve bunların da %10’u yerinden kopup akciğer damarlarını tıkamaktadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Emboli Nedir ve Belirtileri Nelerdir?” üzerine 5 yorum

  1. hafif bir ğöğüs ağrısıyla doktora gittim doktor kan tahlili yaptı ve bende d dimer yüksek çıktı. burada nedeni hareketsizlik veya genetik bir durum diyor. ancak benim ailemde öyle bir hastalık yok ayrıca hareketsiz olmam imkansız düzenli ve profesyonel olarak halk oyunları oynuyorum. doktor tomografi dedi fakat çok fazla radyasyon alıcam ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkürler

  2. Doktorunuz embolinizn genetik unsurlardan kaynaklanip kaynaklanmadigini anlamak icin testler yapmistir muhakkak ve coumadin tedavisine baslanmistir.kisisel tecrubelere gore degil,emboli uzerine uzman bir hematologdan yardim almalisiniz bence.ben oyle yaptim.

  3. Arkadaslar oncelikle yararli bilgileriniz icin cok tesekkurler, fakat benim sol bacagimda emboli var, 1 yill filan oliyor 18 yasindayim, defalarca doktora gittim, bacagim icin hatta 1 hafta hastanede yattim amma bir cozum bulamadilar yani bacagimi ilestirmenin yolunu bi turlu bulamadilar, en son 5 ay once gittim doktora bana varis corabini giymemi onerdi doktor 5 6 aydir giyiyorum yani haala sonuc yok yani ilesmedi, bacagimda haala sislik var ve agriyor, ve nasil ortaya ciktiginida bilmiyorum burda okudumki uzun sureli hareketsizlik yada boyun uzun olmasi meyadana cikmasinin riskini artiriyormus, benim boyum 193 ve oyun programcisiyim yani uzun sure boyunca bilgisayar basinda oturup islerimi yapiyorum arasira hareket ediyorum amma okadar fazla digil, bildigim kadariylan emboli yani normalde 40 yada 50 yasdan sonra meydana cikiyor genelikle ben daha 18 yasindayim, bilmiyorum naisl sol bacagim emboli oldu, ve neler yapmam gerektiginide bilmiyorum sizden istedigim eyer bildiginiz brisey varsa bu konuda lutfen soyleyin mesela nasil ilestirilir yada neler yapilmali ilesmesi icin ! cok tesekkurler !

  4. emboli ve basur için en etkili bitki butcher’s broom adlı bitkidir.

Yorum yapın

css.php