Eklem Romatizmasının Belirtileri ve Zararları

Eklem Romatizmasının Belirtileri Nelerdir? Romatoid Artrit Nedir? Eklemlerin, fonksiyon göremeyecek derecede iltihaplanmasına neden olan, ağrı verici kronik bir autoimmün hastalığıdır. Eklemlerde ağrı, şişlik, yorgunluk, sabahları eklemlerde hareketsizlik gibi belirtiler gösterir. Romatoid artrite genellikle  45- 65 yaş aralığında rastlanır ve kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür. Romatoid artrit ömür boyu süren kronik bir rahatsızlıktır.

Romatoid artrit en çok görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Erken dönemde tanı ve tedavi yapılmadığı takdirde bir çok soruna yol açar. Kadınlarda daha çok görülür. 10 sene sonra hastaların üçte biri çalışamaz hale gelir. 25 sene içinde hastaların yarısında engellilik gelişir.

Herhangi bir eklemde görülen ağrı ve şişlik gibi belirtiler bir haftayı geçiyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerekir. Söz konusu yakınmaların altı haftadan uzun sürmesi durumunda kalıcı artrit tanısı konulur ve ileri düzey tedaviye başlanır. Teşhisin erken konması ve tedaviye başlaması halinde eklemlerdeki hareket kısıtlığı engellenebilmektedir.

Eklemlerin çevresindeki dokunun iltihabıyla başlayan, kıkırdak, kemik, tendon ve bağlarda tahribata neden olan romatoid artrit sistemik bir rahatsızlık olduğu için kalp, göz ve deri gibi organları da etkileyebiliyor.

Eklem Romatizmasının Nedenleri

Romatoid artritin genellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde meydana gelen anormal bir immün yanıt olduğu bilinmektedir. Fakat hastalığı neyin tetiklediği tam olarak anlaşılamamıştır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda sigara kullanımının bu hastalığa zemin hazırlayan en önemli risk unsuru olduğu belirtilmektedir

İsveç ‘te yapılan bir araştırmaya göre sigara romatoid artridin en yaygın ve en sert vakalarının üçte birinden, genetik sebeplerden kaynaklanan vakaların da yarısından sorumlu olmaktadır.

Eklem Romatizmasının Belirtileri

Romatoid Artrit hastalarında ilk görülen belirtiler bir ya da birkaç eklemin tutulmasıyla kendini belli eder. Hastanın eklem hareketleri ağrılı olur. Tutulan eklemlerde şişlik, ısı artışı ve hassasiyet vardır. Eklemlerdeki şişlik eklemlerde sertlik hissine neden olur. Bu durum özellikle sabahleyin kalkıldığında kendini daha çok hissettirir. Sabah tutukluğu denilen durum 1-2 saat kadar devam edebilir.

Romatoid artrit hastalığının başlangıcında tutulan eklemler çoğunlukla kollar ve bacaklardaki eklemlerdir. El ve el bileği eklemleri en çok tutulan eklemlerdir.

Başlangıç aşamasında eklemlerde hafif hareket kısıtlanması görülmesine rağmen eklem sertliği, ağrı ve şişlik hastanın sıkı bir yumruk yapmasına mani olur ve elin kavrama gücü azalır. Hastalığın seyriyle birlikte eklem hareketleri daha da kısıtlanır. Yıllar sonra eklemin etrafındaki kaslar zayıflar ve kasları kemiğe bağlayan tendonlar kopmaya ve el de dışa doğru dönmeye başlar.

Ayaklardaki tutulma eldeki tutulmaya benzer. El ve ayak dışında omuz, diz, kalçada da tutulmalar olmaktadır. Dizde meydana gelen tutulma şişlikle, ısı artışıyla kendini belli eder ve çabucak farkedilir. Ancak vücut yüzeyinden daha derinde oldukları için omuz ve kalça tutulmaları kolay bir şekilde anlaşılamayabilir.

Diz ve kalçada hızlı bir şekilde ilerleyen sorunlar yürümeyi güçleştirir ve ağrılı olmasına yol açar. Meydana gelen hasara göre baston, yürüteç, tekerlekli sandalye gündeme gelebilir.

Belirtiler kısaca özetlenecek olursa;

• Sabahları eklemlerde hareketsizlik olması,

• Eklemlerde hassasiyet, ağrı ve şişliğin olması,

• Ağrı ve şişliğin iki el bileği veya iki diz gibi simetrik bir şekilde görülmesi,

• Ve bu tür şikayetlerin 6 haftadan uzun görülmesi halinde romatoid artritin varlığından söz edilebilir.

• Romatoid artrit halsizliğe neden olabilir. İştahsızlık, zayıflama, enerji azlığı, kansızlık ve bazen hafif ateş olabilir.

• Uzun dönemde eklemler zarar görür ve eklemlerde şekil bozuklukları meydana gelebilir.

• Romatoid artrit hastası olan kişilerde cilt altında nodül denilen sertlikler olabilir.

Eklem Romatizmasının Tedavisi

Romatoid artritin kesin tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlar hastalığın semptomlarını kontrol altına alır. Özellikle biyolojik ilaçlarla eklem harabiyetinin durdurulması ve fiziksel fonksiyon kaybınının önlenmesi gerçekleştirilmektedir..

İngiltere`de yapılan bir araştırmaya göre AID adı verilen bir enzim romatoid artritte önemli rol oynamaktadır. Londra Tıp Fakültesince yapılan çalışmada romatoid artrit hastalarının eklemlerinden alınan doku örnekleri, bağışıklık sistemleri baskılanan farelerin derilerinin altına yerleştirilmiş ve 4 hafta içinde doku örneklerinin eklemleri tahrip edici bir enzim ürettikleri tespit edilmiştir. Activation-induced cytidine deaminase (AID) denilen bu enzimin hastalığın tedavisinde kullanılacak yeni ilaçların üretilmesinde önemli rol oynayabileceği belirtiliyor.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Eklem Romatizmasının Belirtileri ve Zararları” üzerine 45 yorum

  1. 73 yaşındayım 60 yıldır akut eklem romatizması problemi yaşıyorum.Şimdi kontrol altına alabidim.Bu sayfalara 4 mg Prednol kullanın geçer diye yukarıda birisi yazmış kortizon ve aspirin doktor kontrolu altıda kullanılmazsz başınıza iş açarsınız.Sigara
    İçk, kullanmayın tuzlu gıdalardan uzak durun tuz kanı koyulaştırıyor ve tansiyonu
    yükelt,yor,sigarada aynı kanı koyulaştırıyor.Sabah aç karnınabir bardak suya bir limon sıkıp için.akşam yemeğindede tekrarlayın kanınızın koyulaşmasını önler.karaciğere
    çok fadası var kalbede faydaı var.Sağlıklı günler dilerim.Boğaz enfeksiyonlarını hafife almayın uzman bir doktora muayene olun.

  2. Bu hastalık kendimi bildim bileli var.Genelde aşil tendonum şişiyor bazen bilek bazande ayak taraf kemiği bildiğin gezici.
    Benim gozlemlerim
    *Ayağınızı çok sıkan bot gibi ayakkabılar giymeyin
    * Spor yapıyorsanız eklemlerinizi zorlayacak hareketlerden uzak durun özellikle koşu bandı
    * Ağrılı olan yeri sıcak tutmayın soğuk tutmaya çalışın ben buzlu su içinde tutuyorum ağrısı azalıyor.
    Ağrı azalınca yavaş yavaş haraketleri ettirin biraz daha rahatlatır.
    * Uzun süre ayakta kalmayın
    * Ağri yi hissettiğinizde ilaç kullanmaya basliyorum Dolorex

  3. benimde dikaktimi cekti CELEBILER.. ikisininde yorum sekli ayni olusu nedeniyle bende suphelendim dogrusu..
    Bende 10 yidlri ayni sorunlardan cekiyorum.. Amerikada yasiyorum banada fibromialgi dediler once.. sonra en son MS hastaligindan suphe ettiler cunki bogazimdada su cierken yerken vs takilma hissi olustu.. ama MS sonuclari temiz cikti.. simdi yine fibromiailgi deyip gonderidler.. lakin bugun Halam vefat etti 🙁 nurlar icinde yatsin.. megerse ondada eklem romatizmasi varmis yani gen lerde var demekki.. bu konuda gelismeler olursa buradan sizleride aydinlatirim.. hoscakalin

  4. Artrix 125 ml spreyi tavsiye edenler sanki üretici firma gibi yazmışsınız. biraz reklam kokuyor yorumlarınız. konuyla alakalı her yerde aynı yorumu yapmışsın Ozan bey..sonra soyadı Çelebi olan başka biri de aynı yorumu yapmış.. ne iş…?

Yorum yapın

css.php