Cüzzam Hastalığı Nedir? Cüzzam, lepra basili tarafından oluşturulan, öncelikle deri ve sinirleri tutmasıyla kronik seyir gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır.
Cüzzam Nasıl Bulaşır?
Mycobacterium leprae adlı bakteri tarafından oluşturulan cüzzam hastalığı solunum yoluyla bulaşır. Lepra hastalarının bir bölümünde mikrop bulunur, bir kısmında ise bulunmamaz. Hastalık ancak mikrop çıkartan hastaların uzun süre evinde ya da yakınında bulunan direnci kırık kişilere veya çocuklara bulaşabilmektedir. Hastalığın bulaştığı kişilerin %90’ında belirtiler ömür boyu hiç görülmemektedir. %10’luk bölümün 3/4’ünde hastalık kendiliğinden iyileşmekte, geriye kalan kısımda ise lepra hastalığı, bulaştıktan 2 ila 7 yıl sonra belirtilerini göstermektedir. Lepra mikrobu, tüberküloz basiline benzemekle birlikte ondan çok daha zor bulaşmaktadır.
Hastalığa yol açan basile karşı insanların birçoğunun, önceki soylardan gelen özellik nedeniyle doğal bir bağışıklığı vardır. Bu kişiler lepra basilini alsalar bile, vücut dirençleri basili yok edeceği için hastalık oluşmaz. İnsanların çok az bir bölümündeyse, hücresel immunite sebebiyle oluşan doğal bağışıklık hali önceki soylarından onlara geçmez. Bu tür kişilerin yakın çevresinde, dışarıya lepra basili çıkaran tedavisiz bir lepralı hasta varsa ve bu kişiyle uzun süreli ve yakın temasta bulunulmuşsa, bunun neticesi olarak damlacık yoluyla alacakları çok sayıdaki lepra basili sebebiyle hastalığa yakalanabilirler
Cüzzam Belirtileri
Tüberküloit Cüzzam, vücut direnci sağlıklı kişilerde görülür ve genellikle çevresel sinir sistemini etkiler.Basil kol ve bacaklarda bulunan çevresel sinirlerin bir ya da iki tanesine yerleşir, bu bölgelerde bulunan sinirlerde küçük ilhitab odakları meydana gelir. Duyu sinirlerinin felci nedeniyle ısı temas ve ağrı hissi ortadan kalkar. Terbezlerinin çalışamaması sonucu deride kuruluk giderek artar ve deri dökülmeye başlar. Tüberküloid Lepralı hastalar, basil sayısının az olması sebebiyle hastalığı çevrelerine bulaştırmazlar.
Lepromatöz Cüzzam ise, direnci zayıf ya da hiç olmayan kişilerde görülür ve cüzzam hastalığının en kötü tipidir. Basiller çok sayıda ve etkindirler. Burun tıkanıklığı, burun kanaması, saç dökülmesi, burun tabanında çökme, diz ve dirsekte lezyonlar oluşur. Yüz, ense, memebaşı ve üreme organlarında yerleşen, leprom denilen sert açık kahverengi lekeler, yerleştiklerinde arslan yüzü denilen yüz görünümün ortaya çıkmasına neden olurlar. Hastalarda felç durumu oluşabilir, vücutta yaygın şekil bozuklukları ve sakatlıklar ortaya çıkar.
Cüzzamın Tedavisi
Erken teşhis halinde tedavisi kesin olarak yapılan bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedaviden sonra hiçbir kalıcı sakatlık ortaya çıkmadan tedavisi mümkündür.
Çok ilaçlı tedavi uygulanmaktadır. Hastalara ikili ya da üçlü antibiyotik tedavisi başlandıktan 6 ay ila 2 yıl sonra tedavileri tamamlanmaktadır. Bu dönemde hastaların tecrit edilmeleri gerekmemektedir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.