Aşırı Terleme Sebepleri. Çok Terlemenin Nedenleri Nelerdir? Terleme vücut ısısının ayarlanmasını gerçekleştirir ve sempatik sinir sisteminin kontrolü altındadır. İnsanlarda yaklaşık olarak 2-4 milyon tane ter bezi bulunur ve günde ortalama 500 cc civarında ter salınır. Bu salgının temel amacı vücut ısısının kontrol altında tutulmasıdır. Hava sıcaklığı ya da egzersiz gibi sebeplerle vücut ısısında artış olduğunda, salınan terin bir kısmı vücuttan buharlaşarak uzaklaşır ve bu şekilde soğutma sağlanır. Terlemenin olmadığı durumlarda vücud aşırı derecede ısınır ve olumsuzluklara neden olur.
Vücuttaki ter bezlerinin 2/3’si ellerde bulunur ve doğal olarak da terleme burada daha fazla oluşur. Ter bezleri ellerden sonra en çok koltuk altı ve ayaklarda bulunur. Ayrıca sırasıyla yüz, kafa, kalça ve sırtta ter bezleri yoğun olarak yer alır.
Ekrin ve apokrin denilen 2 çeşit ter bezi vardır. Ekrin tipteki ter bezleri vücutta yaygın olarak bulunurken, apoekrin ter bezleri ise daha çok koltuk altı, ense, göğüs ve pubis bölgesinde yer almaktadır. Terin kötü kokmasının nedeni ciltteki bakterilerin terin içindeki maddeleri parçalamasıdır.
Kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genel olarak vücut metrekaresi başına dakikada 1 mililitreden fazla terleme aşırı terleme (hiperhidroz) olarak kabul edilir.
Aşırı Terleme Nedenleri
Aşırı terlemenin kesin nedeni bilinmemektedir ancak, sempatik sinirlerin bazen doğuştan gelen ve herhangi bir sebebe bağlı olmayan bir şekilde çok yüksek seviyede çalışmasından kaynaklandığı kabul edilmektedir. Genellikle el, koltuk altı, yüz ve ayak gibi bir ya da birkaç bölgede görülen aşırı terleme primer hiperhidroz olarak adlandırılır.
Sekonder hiperhidroz ise, altta yatan hastalıklar, endokrin ve metabolik bozukluklar, bazı enfeksiyonlar, nörolojik problemler, bazı ilaçların yan etkileri veya aşırı kilo gibi faktörler sebebiyle oluşan aşırı terlemeyi ifade eder. Sekonder hiperhidrozda terleme artışı belli bir bölgeden çok vücudun genelinde görülür. Ateş düşürücü ilaçlar terlemeye sebebiyet verir. Aşırı terleme, tiroid hastalıkları, hamilelik ve menapoz sonrası, böbreküstü bezlerinin bazı hastalıkları, hipoglisemi atakları, tüberküloz, sinir sistemi hastalıkları ve D vitamini eksikliğinden de kaynaklanabilir.
Aşırı Terlemenin Zararları
Aşırı ter ciltte tahrişlere ve buna bağlı olarak gelişen mikrobik enfeksiyonlara, mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Aşırı terleme su ve elektrolit dengesinin bozulmasına da yol açabilir. Aşırı terleme neticesinde ortaya çıkan sodyum, klor, potasyum kayıpları sağlık sorunlarına neden olur ve ayrıca kişide diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları da varsa daha ciddi risk teşkil eder.
Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?
Koltuk altında oluşan aşırı terlemeler için haricen uygulanan terlemeyi engelleyici solüsyon ve kremler kullanılır. Sorun giderilmediğinde ise botoks yöntemi sözkonusu olabilir. Avuç içlerinin ve ayak tabanlarının aşırı terlemesinde antiperspiran ilaçlar, iontoforez yöntemi ve bazı hastalarda kısa süreli ağızdan ilaç tedavileri uygulanabilir. Eğer şikayetlerde azalma olmuyorsa botox enjeksiyonları ve cerrahi uygulamalar düşünülebilir.
Ter Önleyici Merhemler ve Spreyler
Hafif ve orta şiddetli terleme sorunu olan kişilerde ilk tercih edilen alternatiftir. Birçok kozmetik ter önleyicide de bulunan aluminyum tuzlarının hiperhidroza karşı etkili olabilmesi için daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılması gerekir.
İyontoforez Tedavisi
İyontoforez tedavisi, el ve ayakta oluşan aşırı terleme sorunlarına karşı uygulanan bir yöntemdir. Kesin etki mekanizması bilinmemektedir. Elektrolit solüsyonuna batırılmış ellere-ayaklara düşük voltajlı elektrik uygulanması prensibine dayanır. Etkisi 2-12 hafta kadar devam eder.
İlaçlar
Aşırı terlemeye karşı Beta-blokerler, antidepresanlar ve bazı antikolinerjik ilaçlar kullanılmakla birlikte, sebep olduğu yan etkiler yüzünden tercih edilmemektedir.
Botox
Botoks uygulamasıyla, sinir liflerinden ter bezlerine ulaşıp bu bezlerin uyarılmalarını sağlayan kimyasal sinyaller geçici olarak bloke edilir ve ter üretimi engellenir.
Clostridium botulinum denilen bakterinin ürettiği ölümcül zehirlerden biri olan botulinum toksini, çok düşük ve uygun dozlarda kullanıldığında koltuk altı, el ve ayaktaki aşırı terlemeyi önleyici etki göstermektedir.
Botox uygulaması yaklaşık 30 dakika sürer. Lokal anestezik krem uygulandıktan sonra her bir koltuk altına seri enjeksiyonlarla botox enjekte edilir. Anestezik kullanılmadan yapılan botoks enjeksiyonu ağrıya neden olur. Botoksun etkisi 12 aya kadar sürebilir, etkisi azaldığında enjeksiyonun tekrarlanması gerekir.
Vaser Stop Sweat Yöntemi
Bu yöntemde derinin, deri altı yağ dokusu ile temas ettiği seviyede bulunan ter bezleri çevre dokuya zarar vermeden vücuttan uzaklaştırılır.
ETS Yöntemi
Endoskopik video kamera yardımıyla göğüs boşluğuna girilerek terlemeyi ayarlayan sempatik sinirinin belirli bölgesine, titanyum klips konulması işlemidir. İşlem sonrasında, kola giden ve terlemeyi artıran sinirler çalışmadığı için el ve kol altında terleme oluşmaz. Ancak tedavi edilen bölgede terlemenin durmasından sonra yan etki olarak göbek, bel ve diz kapağının arkasında aşırı terlemeye neden olabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Bir yorum yapabilmek icin Dr.olmak lazim ama bende 81 yasindan sonra gece yatarken sabaha karsi cok terliyorum.izahatinizdan cok yararlandim.saygilarimla
Bende karin ve sıt terlemesi aşı olmaktadır
doğal birşey beence 🙂 <3