Çocuklarda Reflü Belirtileri

Bebeklerde ve Çocuklarda Reflü. Reflü yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilir. Doğuştan ve sonradan olmak üzere çocuklarda iki çeşit reflü olabilir.

Reflünün bebeklerde sıkça görülmesinin sebebi, besinlerin mideye geçişine izin veren kapakçık mekanizmasının daha yeterince çalışmıyor olması ve bebeklerin yatar pozisyonda sıvı gıdalarla beslenmesidir. Katı yiyeceklere geçilmesi ve kendi başına dik şekilde oturmaya başlamasıyla kendiliğinden ortadan kalkabilir. Bu durumda tedaviye gerek yoktur. Fakat kusmalar şiddetini ve sıklığını arttırır, bebek kilo alamaz, solunum yolu sorunları sıklıkla yaşanıyorsa bir doktora başvurmak gerekir.

Bebeklerde sıkça görülen reflü belirtileri beslenme zorlukları, huzursuzluk, büyüme geriliği, kusma ve yutma güçlüğüdür. Bulantı, kusma, mide yanması, yutma zorluğu ve ağızda asit tadı çocuklardaki reflü bulgularıdır.

Gastroözofageal reflü bebeklerde sıkça görülmekle birlikte  bu yaş grubunda genellikle fizyolojik bir durumdur. Bebek büyüdükçe ve mide kapak düzeneğini oluşturan yapılar geliştikçe reflü belirtileri zamanla kaybolur.

Bebeklerde yetersiz beslenmeye bağlı gelişme geriliği, huzursuzluk ve ağrı nedeniyle beslemeyi reddetmek, solunumla ilgili proplemler, yemek borusunda hasara bağlı kan kaybı sonucu kansızlık, tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları gibi proplemlerin meydana gelmesi halinde tedaviye başlanması gerekir.

Bebeklerde Reflü Belirtisi

Bebeklerde görülen reflünün en açık belirtisi kusmadır. Bu tür kusmalar genellikle durdurulamayan, devamlı, her yemekten sonra olan kusmalardır. Bebeklerdeki reflü, yemek borusu ile mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmamasıyla bağlantılıdır.B öyle rahatsızlığı olanların birçoğu 1 yaş civarında kapakçık sisteminin olgunlaşmasıyla düzelir ancak bir kısmı ise düzelmez ve bu durumda ilaç tedavisine başvurulur.

Doğuştan olmayan reflü ise çoğunlukla 6-7li yaşlarda görülür. Büyük çocuklarda reflü varsa ilaç tedavisi dışında beslenmesinde de bazı ksıtılamalar getiriliyor. Reflü hastası çocukların asitli içecekler, çok yağlı besinler, katkılı maddeli içecekler ve yiyeceklerden uzak durmaları ve uyumadan önce yemek yememeleri gerektiği belirtiliyor.

Reflünün belirtileri arasında bulantı, kusma, öksürük, kansızlık ve gelişme geriliği görülebilir. Daha sonraki yıllarda midede ekşime, geğirme, göğüs kafesinde ağrı ve yanma hissi, ağızda ekşi tat ve ağız kokusu gibi belirtiler görülebilir.

Reflü sebebiyle çocuklar iştahsızlık ve kusma sonucu iyi kilo alamadıklarından dolayı büyümeleri geri kalabilir. Yemek borusuna kaçan asit, iltihaba ve ileride yemek borusunda yara gelişmesine neden olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php