Böbrek Hastalıkları ve Böbrek Ağrısı Belirtileri. Böbrekler Ne İşe Yarar? Böbrekler, vücuddaki birçok toksinin beden dışına atılmasını sağlayan hayati bir organdır. Üre, kreatinin, ürik asit gibi zararlı ve atık maddeleri süzerek, idrar yoluyla vücuddan atılmasını sağlar. Salgıladıkları eritropoetin hormonu ile kemik iliğini uyararak kan yapımında rol oynarlar. Vücud için gerekli olan bazı minerallerin, suyun, glikozun ve proteinlerin dengede tutulmasında görev alırlar. D vitaminin kullanılmasını sağlayarak kandaki kalsiyum-fosfor düzeyinin dengelenmesini sağlar. Ayrıca salgıladıkları renin hormonuyla da tansiyonun dengelenmesine yardımcı olurlar.
Böbrek Hastalıkları Nelerdir?
Akut ya da kronik böbrek iltihabı, kalıtımsal böbrek hastalıkları, kistik hastalık, böbrek taşları, idrar yollarının daralması ya da tıkanması, idrar yolları iltihapları, damarsal böbrek hastalıkları, böbrek tümörleri, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıklara bağlı böbrek hastalıkları, ilaçlardan dolayı ortaya çıkan böbrek hastalıkları, romatizmal hastalıklar nedeniyle oluşan böbrek hastalıkları.
Böbrek Hastalıkları Belirtileri
Böbrek rahatsızlıklarının çoğu ağrısız ve belirtisiz ilerler. Böbrek işlevlerinin azalması veya kaybolması, akut ya da kronik şekilde oluşabilir. Belirtiler hastalığa yol açan faktöre göre farklık gösterir. Böbrek ağrısına özellikle idrar yollarında akımın engellenmesi ve iltihaplanması durumunda rastlanır. Günlük idrar miktarında azalma ya da aşırı miktarda idrar yapma, sık idrara çıkma, idrarın köpüklenmesi, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar, bulanık idrar, gece birden fazla idrara kalkma, halsizlik, çabuk yorulma, bulantı, kusma, çarpıntı, nefes darlığı, işitme zorluğu, kaşıntı, cildin sarımsı-kahverengi renk alması, vücutta su birikimi, iştah kaybı, ani ve sürekli tansiyon yükselmeleri böbrek hastalıklarında görülebilecek belirtilerdir. Böbrek işlevlerinin kaybolması kandaki atık maddelerin birikmesine yol açararak tüm organları etkileyen ve komaya kadar gidebilen bir zehirlenmeye sebep olur.
Böbrek hastalıklarında görülen belirtilerin önemli bir kısmına başka hastalıklarda da rastlanabileceği için yapılacak tetkiklerle sözkonusu belirtilerin böbreklerden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. İdrarda kan ve iltihap hücreleri ve protein olması, kanda kan üre ve kreatinin değerlerinin yüksek çıkması, kan albumin seviyesinin düşük bulunması, ürik asit yüksekliği, idrarın çok ama yoğunluğunun düşük çıkması, ödem, anemi ve yüksek tansiyon gibi tespitler bir böbrek hastalığına gösteren laboratuar bulgularıdır.
Kimler Risk Altında?
Diyabet, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı bulunan kişiler kronik böbrek hastalığı bakımından yüksek risk grubunda olan kişilerdir.
Ayrıca obezite, böbrek taşı, sigara kullanımı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, devamlı ağrı kesici ilaç kullanımı ve bağ dokusu hastalıkları da risk faktörleri arasındadır.
Böbrek Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Böbrek damarlarının daralması, böbreğin, taş, iltihap ve diğer sebeplerle harap olmasıyla oluşan hipertansiyonlar her yaşta görülebilir.
Kronik böbrek hastalığının kalp damar sisteminde yol açtığı etkiler nedeniyle ani ölüm, kalp yetmezliği, inme ve felçler gibi kardiyovasküler sorunlar ölümlere sebebiyet vermektedir.
Böbrek yetmezliği özellikle hastalığın ileri dönemlerinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Erken dönemde tespit edilip tedavi edilmediği takdirde diyaliz uygulamaları ve böbrek nakli gibi durumlar sözkonusu olur.
Böbrek Ağrısı Belirtileri – Böbrek Ağrısı Nasıl Anlaşılır?
• Böbrek taşı olarak bilinen idrar yolu taşları, böbrekten dış idrar kanalına kadar her bölgede bulunabilir. En çok, böbrek ile idrar kesesi arasındaki idrar borusunda karşılaşılır. Böbrek taşları, hastada yan ağrısı, idrarda kanama, enfeksiyon, ateş, bulantı-kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. Böbrek ağrısı bazı hastalarda belli belirsiz bir sızlama şeklinde hissedilirken bazılarında ise son derece şiddetli, kıvrandırıcı ve hastaneye yatmayı gerektirecek yoğunluktadır.
• Şiddetli ağrı atakları genellikle 20 ila 60 dakika kadar sürebilir. Böbrek ağrısı, taşın bulunduğu vücut tarafında hissedilir. Ağrının yeri taşın yerine ve hareketine göre değişebilir. Böbrekte ya da üst üreterdeki taş, kaburga ile kalça arasında yan ağrısına yol açabilir. Alt üreterde ve mesaneye yakın taşlar ise karın alt kısmında ya da cinsel organa doğru yayılan ağrıya sebep olur. Ağrı dışında idrarda kanama, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma gibi belirtiler de görülür.
• Ancak böbrek taşları her zaman ağrı ya da kanamaya sebep olmazlar, bazen sessizce idrar yollarını tıkayıp uzun süre herhangi bir şikayete yol açmadan durabilirler. Tıkanmış olan kanallar üst sistemin şişmesine, iltihaplanmasına, böbreğin idrar yapamayacak duruma gelmesine, apseleşmesine neden olabilir. Bu durum, böbreğin alınmasını gerektirebileceği gibi, hayatı tehdit edebilecek kadar ağır sonuçlara da sebep olabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Sırtımda bel kısmımda sağ taraf da yoğun olmak üzere cok şiddetli kasmalar ve ağrı var dayanılmaz şiddetinde beyin cerrahına gittim omurgada intihap ve enfeksiyon tesbiti koyuldu lakin ağrılarım çok şiddetli ağır ağrı kesicilerle duruyorum bu bahsettiğim tesbit bu kadar ağrı yaparmı veya böbrek ağrısı olabilirmi böbrek ağrısızında olabilirmi ne tavsiye edersiniz yardımcı olun ne olur
Arkadaşlar bende yeni farkettim boğazımda sağ bademciğimin önünde küçük bir et parçası olduğunu gördüm ne olabilir acaba bilgisi olan varmı
Benimde yanımda ağrılar oluyor bir defa acilde göründüm doktor böbreklerimde sıkıntı olduğunu söyledi ondan doktorada gitmedim bilmiyorum inşallah kötü bişey yoktur
Benimde yanlarim cok agriyo omuzlarim kalcada agrimam cok oldugu gibi kolumada vuruyor o agri bobrekten supeleniyorum. Acil cvp verin
merhaba benim kızımın sağ böbreği kok olduğunu öğrendik konuyla alakalı ne yapa biliriz bir yardımcı ola bilirmisiniz
Selam ben memet 20 yasindayim ve 5 gundur kalbimin alt kismi sıkışıyor ve siskin gibi ve sol omuzuma dogru yol aliyor belim ust kismi agriyor nedeni ne acaba
Benim de kasık bel ve yan ağrılar oluyor idrar da yanma büyük abdeste zorlanma(çok özür dilerim )akıntı idrar da kanama hepsi oluyor ama doktor a gittim biri diyor ki iltihap var biri diyo yok biri diyo karaciger de büyüme ve yağlanma var biri diyo yağlanma var önemli değil ilaç bile vermedi ler hiç birşeyim yoksa bu olanlar niye anlamadim
Üsküdarda Üsküdar Anadolu Hastanesinde Üroloji doktoru Alper Eroğlunu tavsiye ederim . Çok iyibir doktor
Mbr benım babam bundan 3 sene önce kalpten ameliyat oldu ve 3sene üstune damarları tıkandı son olarak 2014de tekrar damarları tıkandı şuan ise sag tarafında böbrek kısmında bı agrı var her zamn agrımıyor agrıdıgı zamnda vurup geçıyor bunun belırtılerı nedır … Şimdiden tşk ederim
Bbende böbrek hastasıyım size tavsiyem böbreklerinize iyi bakın
bende yan ağrıması oluyor ve böbrekten şüpheleniyorum
Bana pek yardımcı olduğunu söyleyemeyeceğim çünkü ödevimin konusu böbrek hastalıklarının tedavileriyldi fakat bulamadım ama yinede uğraşmışsın teşekkür ederim okudum öğrendim 😀 ( Böbrek hastalığı da ne b*kmuş kardesim 😀 )
Unuttum sormayı acaba ne olabilir sizce bu agrılar ve anlattigim seyler herhangi bir doktora falanda gitmedim???
benim sağ ve sol yanlarım ağrıyo muhtemelen böbreklerimdir . Bu agrı bazen karnıma ve ordanda kasıklarıma kadar gelio affedersiniz ama idrara çıktıgımda sap sarı renkte idrarım bazende omuzlarıma kadar vuruyo bu ağrî bel bölgesinden itibaren.
böbrek damarı intabı ilaçsız geçermi
Ben kalp nakli oldum we bundan 2 ay önce (rejeksin) red yaşadım ve 2 günden beri yüz üstü yatamıyorum sag böberegm agrıyor uzanıp kalktıgmda agrı gırıyor ve bu durumdan çok endişelenıym;-( ve bi açklık verirsnz çok sevinirim
şimdiden tşk ediym