Atrial Fibrilasyon Belirtileri ve Nedenleri

Atrial Fibrilasyon Nedir? Kalbin üst bölümünden kaynaklanan ve erişkinlerde en çok rastlanan kalp ritm bozukluğu olan atriyal fibrilasyon, şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve baş dönmesiyle kendini gösterir. Atrial Fibrilasyon, kalbin dakikada 300, bazen 600 vuruma çıkmasına yol açar ve uzun dönemde gerektiği gibi tedavi edilmezse kalpte büyümeye, kalp yetersizliğine ve ölüme neden olur.

Kalp içi elektriksel uyarı oluşturan ve ileten yapılarda ya da kalp kasında bozukluk olması ritim bozukluklarının oluşumuna yol açar. Doğuştan gelen ritim bozukluklarının yanısıra, diğer kalp rahatsızlıklarıda kalpte ritim bozukluğuna sebep olabilir.

Yüksek kan basıncı, kalp yetersizliği, kalp kapak hastalığı ritim bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca, kalbinde herhangi bir yapısal bozukluk olmayanlarda da kalp ritim bozukluğu görülebilir. Atriyal fibrilasyon, ritim bozukluğunun en yaygın türüdür.

Atriyal Fibrilasyonun ne zaman başladığı ve ne kadar sürdüğü oldukça önemlidir. Çünkü bu ritim bozukluğu 48 saatten uzun sürerse, kalpte pıhtı ortaya çıkabilir ve inme riski artar. Atriyal fibrilasyonlu hastaların inme geçirme olasılığı 5 kat daha fazladır.

Atrial Fibrilasyon Belirtileri

Kalbin kulakçıklarının düzenli kasılma özelliğini kaybetmesi nedeniyle kalp hızlı ve düzensiz bir şekilde atmaya başlar. Çarpıntı, halsizlik ve hafif derecede nefes darlığı görülür.

Atriyal Fibrilasyonda, kalp kulakçığı içinde meydana gelen pıhtılar farklı organlarda damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Pıhtı, beyin damarlarını tıkayarak felce sebep olabilir. Ayrıca, böbrek, bağırsak, kalp gibi organlarda da damar tıkanıklığı oluşabilir. Atrial Fibrilasyon nedeniyle kalp yetmezliği ve kalp krizi de oluşabilir.

Atrial Fibrilasyon Nedenleri

Özellikle kalbin kulakçıklarını büyüten hastalıklar atriyal fibrilasyona sebep olur. Yüksek kan basıncı ve hipertiroidi de atriyal fibrilasyonun nedenleri arasındadır. Guatr bezi fazla çalışan hastaların dörtte birinde atriyal fibrilasyon görülmektedir. Kalp kası hastalıklarında atriyal fibrilasyona sıkça rastlanır. Hangi nedenle olursa olsun kalp yetmezliği durumu varsa atriyal fibrilasyon riski de fazlalaşır.

Alkol kullanımı atriyal fibrilasyonun ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Tsukuba Üniversitesi’ne bağlı Klinik Tıp Enstitüsü tarafından yapılan ve sonuçları “Journal of the American College of Cardiology” dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, aşırı alkol kullanımı, az alkol tüketen veya hiç tüketmeyenlere oranla % 51 oranında atriyal fibrilasyon riskini artırmaktadır. Araştırmacılar, alkol tüketimi 10 gram artıkça, ritim bozukluğu olasılığının %8 oranında arttığını tespit etmişlerdir.

Atrial Fibrilasyon Tedavisi

Atriyal Fibrilasyon tedavisinde kulakçık ve karıncıkların uyumlu çalışması ve kulakçık ileti fonksiyonunun da sağlanması amaçlanır. Bunun için ameliyatsız yöntem olması sebebiyle enerji kaynakları kullanılmaya başlanmıştır. Kriyoablasyon, mikrodalga, lazer, radyofrekans (RF) bunlardan bazılarıdır.

Ablasyon, çeşitli enerji kaynaklarını kullanarak hücrelerin yapısını değiştirmek ve onları elektriksel olarak iletken olmayan bir hale getirme yöntemidir. Bu uygulamada soğutma ile yapısal değişiklik gerçekleştirilebileceği gibi, elekrik, ultrason ve radyofrekans gibi enerji kaynakları ile de bu işlem gerçekleştirilebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php