Anemi Belirtileri Nelerdir?

Anemi Hastalığı ve Anemi Belirtileri. Kansızlık  hastalığının 3 temel nedeni vardır. 1-Sağlıklı ve dengeli beslenilmemesi sonucu gereksinim duyulan maddeler yeterli oranda alınamaz ve yeterli miktarda kan yapılamaz.

2-Kan yıkımındaki artış; İnsan vücudunda alyuvarların her gün yaklaşık olarak günde 250 milyonu dalakta parçalanarak yok olur. Her gün yok edilen alyuvarlar sayısı kadar yeni alyuvarlar üretilerek dolaşıma verilir. Ömrü yaklaşık olarak 120 gün olan bir alyuvar öldüğü zaman onun içinde olan demir yeni bir alyuvar yapımı için kullanılır. Kan yapımı için gereken eritropoietin hormonu gerektiği gibi uyarılmıyorsa, kan yapımında kullanılan element ve vitaminler yeterli değilse, yıkım-yapım dengesi bozulur ve böylelikle anemi oluşur.

3– Aneminin bir diğer nedeni ise kan kayıplarının oluşudur.

Anemi Çeşitleri

Aneminin hangi tipte olduğununun saptanması  gerekir. Çünkü sebebi anlamak için alyuvarların çapını ve içlerindeki hemoglobin miktarının tespitine gereksinim vardır.

Kansızlığın, alyuvarların çapındaki değişikliklere göre farklı türleri vardır. Alyuvarların çapı küçük olanlarda demir eksikliği anemisi ve Akdeniz anemisi adı verilen iki anemi türü görülür. Çapı büyük olanlarda ise en çok görülen, vitamin yetersizliğinden kaynaklanan anemilerdir. Folik asit ya da B12 vitamini eksikliği anemileri bu gruptadır.

Demir, Folik Asit ve B12 Vitamini Eksikliğinden Kaynaklanan Anemi

•Kansızlık hemoglobin oranının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin kadınlarda 12 g/dL erkeklerde ise 13 g/dL, ‘nin altı kabul edilir.

•Demir eksikliği anemisi, besinlerle alınan demir miktarının vücudun kaybettiği demir miktarından daha fazla olması sonucu meydana gelir.aspirinve  ağrı kesici ilaçlar,  aşırı adet görme, mide barsak kanalına yönelik cerrahi uygulama, gastrit, ülser, kanser, iltihabi barsak hastalığı ve çölyak hastalığıdır.

•Hemoglobin alyuvarların içerisinde olan fonksiyonel bir proteindir. Bu protein akciğerden almış olduğu oksijeni dokulara taşır. Kansızlık yani anemi belirli yaş gruplarına ve cinsiyete göre bu hemoglobin miktarındaki azalmadır. Hemoglobin azaldığında, kanın oksijen taşıma kapasitesi de azalır. Sonuç olarak oksijen azalması oluşur.

•Hemoglobin azalmasına neden olan maddelerden birisi hemoglobinin yapısı içinde olan demirdir. Diğeri ise eritrosit gelişmesi için gerekli olan folik asit ve  B12 vitaminleridir. Kansızlığın en fazla görülen türü demir eksikliği anemisidir.

•Demir eksikliği anemisinin tedavisi için oral demir ilaçlarının 6 ay süreyle kullanılması gerekir. Ağızdan demir alamayan hastalara damardan ya da  kalçadan demir tedavisi uygulanabilir. Ağızdan demir tedavisinde kullanılan demir formları demir glukanat, demir sülfat ve demir fumorattır.

•Kısa süreli uygulanan demir tedavileri sorunu sorunu gidermez. Çünkü kemik iliği eksik kan miktarını yerine koymak için önce verilen demirin tamamını kullanır, hemoglobin seviyesi normale geldiğinde bu kez kullanmadığı demiri depolamaya başlar. Bu yüzden demir depoları dolmadan demir tedavisi bırakılmamalıdır.

•Folik asit ve B12 vitaminleri DNA gelişmesi için lüzümlu olan vitaminlerdir. Bu vitaminlerin yetersizliğinde DNA gelişimi yeterli olmaz, hücre yapılamaz. Vücutta en hızlı gelişen hücreler de kemik iliği hücreleri olduğundan dolayı, bu maddelerin yetersizliğinden olan DNA sentez bozukluklarından da en fazla bu organa ait fonksiyon etkilenir. Bu sebeple kemik iliğindeki alyuvar yapımı etkilenir ve anemiye neden olur.

•B12 vitamini yalnızca kan hücrelerini değil sinir sisteminin bütünlüğünü korumak için de gerekli bir vitamindir. B12 eksikliği baş ağrısı, sinirlilik, karamsarlık, kulak çınlaması ve hafıza sorunlarına da yol açar. Aşırı alkol tüketimi, çölyak gibi bağırsaklardan besin emilimini bozan sindirim hastalıkları ve  antiasit ilaçlar vitamin B12’nin emilimini olumsuz olarak etkiler.

•B12 vitamini ince bağırsağın son bölümündeki kısa bir alandan emilir. Burada bir proplem varsa ya da bağırsağın genelini içeren bir proplem varsa, B12 vitamininin emili gerçekleşmez. Folik asit için de aynı şey geçerlidir. Folik asit kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin adlı oksijen taşıyıcısının oluşması için vitamin B12 vitamini ile birlikte görev yapar.

Anemi tedavisi kolay olan bir rahatsızlıktır. B12 vitamin takviyesi verildiğinde kemik iliğindeki proplem giderilir fakat sinir sistemi hemen düzelmeyebilir. Folik asit eksikliğinde içinde folik asit takviyesi verilir. Sonuç hemen alınır ancak tedavi süresi ve ilaç kullanımı ömür boyu devam edebilir.

Kansızlık Belirtileri

Yorgunluk, halsizlik, solukluk, baş dönmesi, çarpıntı, hafıza proplemleri, konsantrasyon bozuklukları, iç sıkıntısı, üşüme, saç dökülmeleri, el ve ayaklarda soğukluk hissedilmesi aneminin belirtileri arasındadır.

Aneminin etkileri organlara göre farklılık gösterebilir. Bazı organların oksijensizliğe tahammülü daha azdır. İskelet kası, kalp adalesi, beyin dokusu gibi organlara ait belirtiler daha belirgindir. İskelet kası, fazla oksijen tüketen bir yapı olduğu için oksijensiz kaldığında yorgunluk belirtisi gösterir. Kalp adalesine ait sorunlar, çarpıntının meydana gelmesine sebep olur. Uzun müddet süren durumlarda kalp yetersizliğine yol açar. Baş dönmesi, konsantrasyon bozuklukları, anksiyeteler ve çeşitli ruhsal bozukluklara kadar gidebilen durumlar beyin dokusuna ait belirtilerdir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Anemi Belirtileri Nelerdir?” üzerine bir yorum

  1. Kulak çınlamam ateşlenmem ve anksiyete bozukluğum var kan testi yaptırdım akdeniz anemisi dedi ne yapmam lazım acaba yardımcı olurmusunuz

Yorum yapın

css.php