Ağız kokusunun nedenleri ve ağız kokusu nasıl giderilir ?
Ağız kokusunun başlıca nedeni ağızda yaşayan bakterilerin ürettiği hidrojen sülfid gibi kuvvetli sülfür gazlarından olan volatil sülfür bileşikleridir. Bu yüzden ağızda yaşayan bakteri sayısı mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Bunun içinde her yemekten sonra dişlerin fırçalaması gerekir.
Ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birisi de diş taşlarıdır. Diş taşları temizlenmediği takdirde dişetlerinde iltihap meydana gelir. Diş taşları ağızda kalan yemek artıklarının üzerine tükürükten gelen minerallerin çökelmesiyle meydana gelir. Diş taşları meydana geldikten sonra dişlerin fırçalanmasıyla bu taşlar temizlenmez. Bu temizliği diş doktorunun yapması gerekir.
Yeterli olmayan ağız temizliği diş çürümelerine ve dişeti hastalıklarına sebep olan mikroorganizmaların birikmesine yol açar ve dil üzerinde bu bakterilerin tabakalar oluşturmasına imkan sağlar.
Ağız kuruluğu, sigara ve alkol, solunum yolu iltihapları, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve diabet ağız kokusunun diğer nedenleridir.
Ağız kokusunu gidermek için bitkisel öneriler;
Kakule: Bir çay kaşığı kadar bütün ya da ezilmiş kakule tohumu iyice çiğnenerek yutulur.
Rezene: Bir çay kaşığı rezene bütün ya da ezilmiş olarak iyice çiğnenip yutulur.
Anason: Bir kahve kaşığı kadar anason bütün ya da ezilmiş olarak iyice çiğnenerek yutulur.
Kişniş: Bir çay kaşığı kişniş bütün ya da ezilmiş olarak iyice çiğnenip yutulur.
Kekik: 2 kahve kaşığı kadar kekikotunun üzerine bir fincan kaynar su dökülür ve üzeri kapalı olacak şekilde 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Günde birkaç defa gargara şeklinde kullanılır.
Frenk Kimyonu: Bir kahve kaşığı frenk kimyonu bütün ya da ezilmiş olarak iyice çiğnenerek yutulur.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Ağız kokusunun birçok sebebi vardır. En başta dişeti iltihapları(Gingivitis,Periodontitis),ve bir veya birkaç dişte çürük olmasıdır. Dişeti iltihaplarının belirtileri dişetlerinde kendiliğinden veya dokununca kanama,dişetinde şişkinlikler, dişlerin aralarında aralanmaların olması,dokununca dişeti içinden kirli sarımsı bir sıvının gelmesi, dişleri birbirine bastırdığınızda bir gevşeklik hissi alınması ve dişlerde oynamaların olmasıdır. Bu belirtilerin biri veya birkaçı varsa bir diş doktoruna , tercihen bir dişeti hastalıkları uzmanına Periodontist e muayene olmanız gerekir. Durumunuzun gerektirdiği tedaviler yapılırsa sorununnuz geçer. Çürükleriniz varsa yine ağız kokusu yapabilir. Dilinizin üzerinde sarı kirli bir pas olduğunda da ağız kokusu olur bunları da dil kazıyıcısı alıp kazıyarak temizliyebilirsiniz. Ayrıca bazı hastalıklarda da ağız kokusu olur, diabet,tonsilit(BADEMCİKLERİN İLTİHABI), mide hastalıkları, gibi hastalıklarda ağız kokusuna yol açarlar.Soğan sarımsak yemek içki kullanmak ta koku sebebidir. Hepsinden önce dişeti iltihabı açısından muayene olunmalı ve gereken tedavileri yaptırmalıdır ,sağıklı günler dilerim.Güngör KARAGÖZLÜ
Ağızın özel bir kokusu yoktur. Ama ağız kokusu çeşitli hastalıkların habercisidir, bir çok hastalık sırasında ortaya çıkan bir belirti olarak açıklanıyor sitelerde.
Ağız kokusu için en güzel çözüm karanfil ya da kakuledir ancak farklı bitkisel tedavi yöntemleri yani tarifler (12 adet tarif var)uygulamak isterseniz aşağıdaki sitede tarifleri bulabilirsiniz. Fazla kalabalık olmaması ve yer tutmaması için buraya yazmadım site adı verdim arkadaşlar.
benim ağız iltihabım var benim çok fena insanlara yaklaşamıyom