Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. Yıllardır aft sorunu çeken biriyim.Aft oluşumunun değişik sebepleri var.Birinci neden kesinlikle dış macunu ve fırçası.Agiz temizliği çok önemli bitkisel macun ve yumuşak fırça kullanılmalı gece gargara yapip uyumali.Ayrica karadut reçeli ve pekmezi az miktarda günlük tuketiyorum.Gunluk bir bardak süt içiyorum.Tum bunları yaparak büyük oranda bitirdim iki uç ayda bir tane yine çıkıyor ama artık baş belası değil.Herkese acil şifalar..

  2. aylardır uğraşıyorum. hiçbir çaresi yok. hiç kendimizi kandırmayalım. kullanmadığım ilaç kalmadı :(((

  3. Neredeyse bütün yorumları okudum , bende AFT ile savaşıyorum . sigarayı bırakmam ile başladı ve devam ediyor ne yazık ki. arkadaşların yazdıkları hep aynı net bir tedavi yok gibi ama şu kan sonuçları ilgi çekici onlara baktırın ( fibrinojen ve türbüdümetrik) . nasonex spreyide doktorunuza bir sorun. diğer yazanlar acısını azaltmak için yapılan tedaviler. ancak kontrol ettirmeniz gerekenler;
    1-kan sayımı b 12 ve folik asit
    2- bekcet hastalığı
    3- agız kanseri (aynı yerde tekrar çıkıyorsa öncelikli baktırın)
    4-diş ve diş etleri çürükler
    5- alerji testi
    ben bunları yaptırdım ama tedaviyi daha bulamadım bulursam onuda yazacağım işallah.
    ( Bu yazdıklarım bütün yorumların ve sitelerin genel özetidir. sizde çok uğraşmayın diye yazdım.)

  4. ARKADAŞLAR BEN SİGARAYI BIRAKTIM BİR BUÇUK SENE ÇEKTİM AGZIMDA DİLİMDE ALF ÇIKTI 4 .. 5 TANE FİLAN HİÇ GİTMEDİ DOKTORA GİTTİM İÇHASTALIKLARI DAHİLİYE TEST FİLAN YAPTILAR VE ŞU İLAÇI VERDİLER KESTİİ ÇIKMIYOR ARTIK İLAÇI KULLANDIGIM ZAMAN İLACIN İSMİ KOLSİN Draje hap bide gargara var oda ANDOREX İKİ SİNİ KULLANDIM ALLAHA ŞÜKÜR DAHA ÇIKMIYOR AGZIMDA DİLİMDE TAFSİYE EDERİM ARKADAŞLAR.

  5. Misvak kullanin ozellikle yas misvak cok faydali bu konuda ben denedim tavsiye ederim.

  6. 18 yaşındayım agzımda 1 cm kadar çıktı 3-4 gündür vardı ama hiç aynada bakmamıştım bugün baktım gri bi şey netten araştırdım aft miş genelde orta yaşlı ve bayanlarda görülüyormuş bende nasıl çıktı ilginç neyse tuzu bastım üstüne deli gibi yandı hafif bi rahatlık var ama inş çabuk geçer bu arada çocuk tip1 diyabetim onun etkisi yoktur umarım

  7. Ağzımdan Aft çıkıyor ve 2 haftada geçiyor vitaminsizlik dolayi olabiliyor ağzına mikrop şeyler sookunca da oluyormuş kremler ise yat
    İyi şu an tuzlu sugargara kullandım çok işe yar
    İyo yakıyor biraz ama geçiriyor karbontatda aynı etkiyi gösteriyor olmassa krem sürü

  8. Lütfen kbb diye bir bölüm var sakın gitmeyin çünkü anlamıyorlar iç hastalıklarında önce bu bölüme gittim diş etlerinde iltihaplanma var dişlerini kaybedebilirsin araştırma hastanesi git denildi daha sonrası oda kan tahlili yaptı fakat kendim istedim öyle yaptı bu hastalıktan yıllardır acı çekiyordum,kbb gittiğimdeki sonuçlarıma baktığımda bugün ki fibrinojen seviyesine bakılmamış ama kanda iltihaplanma oranı TÜRBİDİMETRİK denilen bir sonuç var ondan iltihaplanma oranım çok yüksek bu aft iltihaplı bir rahatsızlık değil mi yine bugün ki şikayetlerimle gittim uzman doktora sonuç sıfır,

    Sonuçlarım çıktığında doktorum hastaneden gitmişti ve sonuçlarımı uzmana gösterdim hocamız hangi ilacı yazacak bilemem ama sonuçlar iyi değil dedi ve bir gün sonra ilacı aldım rahatım…

    İç hastalıkları,
    Fibrinojen seviyesi (Kan pıhtılaşması bu seviye yi düşürmemiz lazım dedi ) biraz araştırdığınızda ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız heleki bir de yüksek se aman demeyin
    Türbidimetrik seviyesi (vucut iltihap seviyesi

    Lütfen doktoronuzdan sonuç alamıyorsanız başka bir doktoru uzmanlığını deneyin

  9. merhba arakadaşlar ben 5 yıldır bu iletti çekiyorum kullanmadıgım aft ilacı,ot,krem ,gargara çeşitleri (şarapçılar gibi elimde gargara şişesiye geziyordum),karbonat,tuzlu gargara,limonla gargara ,dişçiye gittim diş etlerinde iltihap var dedi ondan çıkıyor dedi 3 ay boyunca dişçiye gittim 500 tl para verdim sonuç alamadım,diş macunun değiştir dedi yine olmadı,alerjik bir durum var dedi yediklerimi not aldım domates,asitli maddeler dedi,soğan yeme dediler.süt içme dediler,cips yeme 3 ay boyunca yine yemedim aft yine durmadı,

    sonuç olarak arkadaşlar Akdeniz ateşi iç hastalıkları doçent gittim sadece aftın belirtileri sorunuyla baş etmedim daha sonra dil kenarlarında şişmlere, kas agrısı sırt agrısı vb. hastalık belirtileri çıktı ve Akdeniz ateşi teşhisi konuldu ve şimdi çok rahatım sabah ,akşam bir ilaç verdi sıklıkları çok azaldı ve son 1,5 aydırda hiç olmuyor KAN DEĞERLERİNİZDEN FİBRİNOJEN (KAN PIHTILAŞMA SEVİYESİ BENİMKİ 589 DEĞERİNDEYDİ ) SEVİYENİZİ KONTROL ETTİRİN TAM KAN SAYIMINDA ÇIKIYOR….o ilacı bu ilacı kullanıp kendinizi kobay olarak denemeyin

  10. Burdaki yaIlanlarin her seyi not aldim dr bana 7 tane ilac ver 1 antibiyotik 1 adet soguk algınlığı 2 vitamin 2 krem jel 2 gargara verdi bugun 4. Gunundeyim dudagimki aft cok az bi kuculme oldu onun haricinde bir su bardagina adacayi demlenmis sekilde karbonat ve tuzu cok az zeytin yagi koyup karistirip gargara yapin sizi rahatlatiyor uyumanizda yardinci olur

  11. Valla ne denediysem olmadı dayanamıyorum acısına , çareyi ağzımın içine tuz basmakta buldum. can yanıyor dayanılmıyor ama tüm gün çekmektense 15 dk kafayı duvara vurmaya razıyım . burda söylenen her formülü denedim faydaaa yokkk…

  12. Çok Ağrı Veriyor ve ne yemek yediriyo nede su içirio . Çözümü var tabi zeytin yaprağını çiğneyin ve suyu cıkıyo onu aft ın üzerine getirin yarına geçiriyor yada karbonatla suyu karıştırın 3 gün yapın çok etkili çözüm bunlar tavsiye ediyorum

  13. yıllardır bu aft peşimi bırakmıyor en son yine doktora gittim kansızlık varmış bu sebep olabilirmiş.baharatlı yemekler çerez cips aftı tetiklediğini düşünüyorum zira ağzımda su an en az 5-6 tane aft var bir tanesi dilimin kenarında ve büyükçe bu yaralar cıkmadan önce bi kutu fringes yemiştim 🙁

  14. Annemin tesadüf eseri keşfettiği Bi yöntem hatta bademciklerdeki beyaz yaralarda da çok etkili kızılcık. Kızılcık reçeli olarak tüketirken yaralara iyi geldiğini farketti annem ve Bi çok insan üzerinde Bi iki günde yaraların iyileştiğini gördük. Ve de eskisi kadar çıkmıyo da artık geçmiş olsun cümleten

  15. Arkadaşlar kulağimin arkasından çıkan beze hakkında doktora gittik ve doktor antibiyotik iğne verdi ve varki ignenvuduma tam etki yaptı ve ağzimda bu aftlar oluşmaya başladı üst dış etlerimde var ve acayip ağrı çekiyorum ayrıca dudağının kenarında dilimin altında ve boğazında da 5 tane bulunmakta bu yaralar çıktıktan sonra da başka bir doktora gittim ve bir sürü ilaç verdi şimdi o ilaçları kullanıyorum yukarıda belirttikleri gibi B12 vitamin ilacı verdi ve daha fazlası ama geçecek gibi durmuyor aksine her geçen gün daha da fazlalasıyor arkadaşlar lütfen bir şeyler yazın nasıl yemek yemeliyim agzimin neredeyse her köşesinde var ve konuşamıyorum ayrıca da

  16. Arkadaşlar biraz sirkeyi isitip dili yakmayacak derecede olmalı. Bit kaç kere gargara yapın. Yaranın içini temizliyor bir iki gün deneyin geçiriyor. Ilk yaptığınız an zaten fark edeceksiniz.rahat yemek yer uyursunuz. Allah şifa versin herkese

  17. Herkese Merhaba, 13 yıldır aft sıkıntısı çeken biri olarak, denediğim tüm yöntemleri ve içlerinden ağız yaralarıma iyi gelenlerini bloguma yazdım. Umarım bana iyi gelenler sizlere de iyi gelir; çünkü o acıyı çekmek insanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor bilirim 🙁

    Okumak isterseniz ; .gayetom.com/

  18. 20 yasındayım kendimi bildim bileli bu acıyı cekiyorum 5-6 tane cıkıyo allahım bu nasıl bi acı artık dayanamıyorum ne ilaçlar kullandım neler denedim hiç biri geçirmedi allahım bize yardım etsin dayanamıyorum artık nefes bile alamıyorum nasıl bi illet nasıl i acı ..:(((

  19. 11 yaşındayım benim şuan azımda aft var doktora başvurdum bi ilaç verdi sürüyordum geçti tuzlu suyla yapıyorum etki sağlamıyor verdiği ilacın adı piraldyne çok yararlıydı birdaha ilacı alacağım aftlar genellikle okul zamanımda çıkıyor kalemı ağıza sokma eli ağıza sokma vb. mikroplar nedeniyle çkıyor

  20. 2 veya 3 baş sarımsağı cezvede pişinceye kadar kaynatın ve kabuklarını soyup yiyin . En az 3 gün üstüste buna devam edin göreceksiniz ne acı ne aft .. son olarak çocuklarda ve yetişkinlerde boğazlar anjinden yani iltihaptan dolayı ağrı oluşup ateş başlamışsa da birebir. Ben doktora artık gitmiyorum. El temizliğine dikkat edin ayrıca sarımsaktan sonra bir limon sıkıp su karıştırmadan ağzınızda gargara yaparak içmeyi de ihmal etmeyin

Yorum yapın

css.php