Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. Benimde sag yanagimda cikti 2 gundur gecmedi. Simdi eczanede AFTADUR PLUS diye bir ilac aldim jel seklinde cok guzel ve cok iyi geldi suan acisi bile kalmadi tavsiue ediyorum

  2. kardeşlerim aynı şikayetten bende muzdariptim.çok şükür 1 aydır ağzımın içi temiz.arkadaşın birisi yazmış,olsun bende yazıyım istedim.öncelikle diş macununun her türlüsünü bırakın.allahın izni ile inşallah KARANFİL kullanın geçecektir.ağzınızda gezdirin hafif sıkın acı tadını çıkarın ağzınızın dilinizin her yerinde yapın bunu.ayrıca çayınızın içine bir tane atın.aftın çıkma nedenlerinden birisi sinir sitres.karanfilin diğer güzelliği sakinleştirmesi.

  3. Madem öyle bekliyorum. Ama biryandan da geçmez diye korkuyorum

  4. Bu hastalığın tek çözüm yolu eczanede satılan ORALMECİD diye Hollandadan ithal bi ilaç arkadaşlar birkere kullanıyorsunuz ve anında geçiyo hiçbir ağrı sızı kalmıyo.

  5. Bende hep çıkıyor ben bu acı yüzünden kaç kilo verdiğimi bilseniz diyetisyenler hastalarına aft’ı önerir
    Çok acılı birşey Allah kimsenin başına vermesin:((

  6. 1 aydır stresli geçiyordu. Bugün dilimin arka tarafında çıktı. Gün içinde sinirlerimi bozan bir olay daha yaşadım. Aşırı derecede ağrı veriyor. Yutkunamıyorum. Dişlerim ve boynumun arka tarafında ağrılar var. Daha önce dilimde aft çok çıktı ama ilk kez bu denli yemek yememi dahi engelleyen bir yara çıktı.

  7. yaklaşık 4-5 aydır sürekli çıkıyo bendede önceleri kenacort yetiyodu şimdi oda fayda etdmıyo şimdi piraldyne adlı fırcalı bi ilaç kullanıyorum oda çok yakıyo önce sonra uyusturuyo ama bes dk sonra etkisi gecince başlıyo yıne sızlamaya.. stresten bünyeden oluyo diyolar doktorlar ondan öncesinde kan testi behçet mi değilmi hepsine bakıldı bişey yokk tamamen stresmiş..

  8. İlk defa bu aft denen şey çıktı..kenacort aldım ama hala çok acıyo yemek yiyemiyorum..başka bi çaresi kesin çözümü yokmu ki

  9. Arkadaşlar bende bu illeti 4 yıldır çekiyorum ve hala çekecek gibiyim. Gitmedigim doktor kalmadı denemedigim yöntem ve ilaç kalmadı. En son bi video izledim adam limonun iyi geldiğini iyileşmeyi hızlandırdıgını söyledi. Bende demedim günde enaz 4 defa limonu sıkıp suyuyla gargara yaptım çok çabuk iyileştiriyor. Biliyorum bu kalıcı çözüm degil ama suresini azaltıyor. Tabiat ana hepimize şifalar versin….

  10. Arkadaşlar her seferinde ağız içinde çikardı ama bu sefer nasıl olduysa boğazımda çıktı. Bademcik ameliyatı olmuştum 8 9 sene önce falan, o günden beri sürekli lenf bezlerim şiş yutkunamiyordum,1 hafta kadar lenfbezlerimin agağrısı sandim aynaya baktigimda bogazimda aftlar vardi, doktora gittim sprey ve fırçalı bi ilac verdi kullandim gecti ama simdi de bogazimda gorunmeyen bir yerde cikti ve ilaci da buraya uygulayamiyorum, bir oneriniz var mi

  11. aft sonuçtur….herkeste farklı nedenlerden çıkabilir.annem uzun yıllar çekti.konuşamazdı bile..gitmediği doktor kalmadı.sonra keşfettiki ceviz e karşı duyarlılığı var.cevizi kesti bir dahada çıkmadı.ona gelene kadar dişlerindeki kaplamalarına kadar söküldü genede düzelme olmamıştı.alttayatan nedeni bulup o yok edilmeli.yoksa iyileşme geçici oluyor.herkese hayırlı şifalar.

  12. abi benim de agzimdada aft çıktı tuzu limonu balı karıstırdım suda koydum iştım tukurdum 5-6 kere geçtı sizde yapın

  13. Arkadaslar üniversite öğrencisiyim her sinav haftası bir de damagimda ve dudagimin iç kısmında çıkan aftlarla uğraşıyorum kenacort denilen merhem cok ise yarıyor.çünkü aftin üstünü kuru bir tabaka haline getiriyor.aftlari tukuruklerimiz daha çok azdirdigi için aftin kuru kalması gerekiyormuş eczaneden ogrendim

  14. arkadaşlar bunu okuyun
    vereceğim ilaç yaranızın acısını yaklaşık 3 saat alır ve gerçekten çok rahat edersiniz.
    sanki aft çıkmamış gibi. Aftojel kullanın. aftojeli pamuğa sürün ve yaklaşık yarım saat aftın üstünde bırakın ve gerçekten iyi gelecek. eczanede satılır 5 lira bişe.
    20 yasındayım ve yaklasık 10 yıldır çıkıyor bütün hastanelere gittim bişe bulamadılar.
    bende “aftojel” ile yaranın ağrısını kesiyorum
    ALLAH ŞİFALAR VERSİN

  15. Dut Şurubu pekmez tadında ve hemen geçiriyor.. eczanelerden temin edebilirsiniz..

  16. Arkadaşlar tahminen 10 yıldır bu aft denen illetle uğraşıyorum. Tıp ilerledi diyorlar ama nüfusun %30unu ilgilendiren bu afta çare bulamamışlar. Ülkemizde sözde doktorlar,uzmanlar,doçentler, profesörler mevcut. Ben işim gereği konuşmak zorunda olan bir kişiyim. Aft yüzünden konuşamadığım,zorlandığım günler oluyor. Allah kimseye dermansız dert vermesin. Yorumlarda bahsedilen ilaçların hemen hepsini kullandım, maalesef çaresini bulamadım. Bu konuda yalnız olmadığımı biliyorum, bize tıp dünyasından fayda yok çaresini bulabilen olursa bilgilendirme yapsın…

  17. sen ne bela bi illetsin aft mısın? nesin canımızdan bezdirdin bizi inşallah herkes biran önce kurtulur denemedik bişey kalmıyor ama 5-6 gün çekiyoruz. bendede diş işlemlerim başladıktan sonra olmaya başladı doktorlar zaten sahtekar meşgul umursamaz vb. bi çaresi yok diyip vitamin al s tr çekiyo bize olan varsa hemen iyileşssin olmayanda da çıkmasın bu bela .. ii akşamlar acil şifalar dostlar ne yapacağız bilen yok who bile bilmiyosa herkes başının çaresine bakacak::(

  18. GENÇLER AFT İÇİN 1 ÇAY KAŞIĞI LİMON SUYU VE YOĞURT OTU İYİ GELİYOR

  19. ben 44 yaşımdayım kendimi bildim bileli bu illetle uğraşıyorum denemediğim hiç bir şey kalmadı bir fayda görmedim o yüzden bırakın öyle kalsın acınızı çekip durun yapacak birşey yok.

  20. 2 haftadır aftla mücadele ediyorum. damağımda cıktı. 2 kez farklı diş doktoruna gittim. ne antibiyotik ne ağrı kesici fayda etmiyor. protefix diye bir ilaç var onu kullanıyorum. biraz hafifliyor fakat geçmiyor. doktor strese bağlı oldugunu söyledi. ağrısı gözüme vuruyor. please help me 🙁

Yorum yapın

css.php