Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. merhabalar ; benimde sizin gibi bademciğimin üzerinde aft çıkmış yutkunamıyorum. Aynı acıyı bende yıllardır çekiyorum.

  2. benim bademciğimin üzerinde çıktı.günlerdir boğaz ağrısı çektiğimi düşünürken,aynadafarkettim.yutkunamıyorum.çok sinir bozucu bir durum.ne yapmalıyım

  3. Karanfili bi süre ağzınızda bekletin yumuşadığında dişinizle sıkarak çıkan acımtırak suyunu aft ın üzerine dilinizle sürün bir kaç defa yapın bu işlemi anında etkisini gösteriyor. (Lokantalarda bulunan ağız kokmaması için olan karanfili)

  4. Ağız kokusunu gidermek için kullanılan karanfil i ağzınızda biraz bekletin. O tükürükle yumuşadığında dişlerinizle biraz biraz ezip acı suyunu aft olan yere dilinizle sürün yaranızın hızla iyileştiğini hissedeceksiniz. Erken müdahale ile aynı günde yaranın iyileştiğini göreceksiniz…

  5. arkadaşlar bende de çok aft çıkıyor neredeyse her ay var. annemde de çok sık olur acaba genetikmi? ilk başta oral medic kullandım faydası oldu anma şimdi hiç bir şey fayda etmiyor.

  6. merhaba arkadaşlar size sarımsak yutmayı tavsiye ediyorum 10 yıldan çoktur bende aft+behcet mağduruyum son 1aydır her gün yada 2günde bir 1diş sarımsak yutuyorum harika sonuç elde ettim deneyin farkı göreceksiniz geçmiş olsun..

  7. aft oluyo ama ağrımıyo günde 4 yemek kaşığı ideal

  8. arkadaşlar ben komar ve kestane balının karışımından aldım iyi geldi. acı bal ama sabahları ac karna alınırsa ıyı geliyo durumu iyi olan bol tüketsn ben rizeden gtirtdim kılosu 80 tl.

  9. burada goremedim soylemek istediim seyi kimse yazmamis bunun bir caresi daha var yillar once bayagi buyuk bir aft cikmisti dudagimin ic kisminda o gunde halamlara yemege davetliydik gittik herkes yemegini yedi ben yiyemedim kadincagaz cok uzuldu bir yemek kasigi cikardi ve kasiga pekmezi doktu sonrada agzima aldim o pekmezi ogundur bugundur nefret ederim tadindan 5 dakika aftin oldugu kisimda tutmami soyledi tuttum aksam yatarken afti gorebiliordum lakin aci yada birsey hissetmiordum zaten 1 gun sonrada gecti

  10. tuzlu su liman sirke neler neler kullandım olmuyor.işkenceli bir acı cekiyoruz yara oldugunda kullandıgınız ilaçları doktorunuza götürün bunlar işe yaramadı deyin. iç hastalıktan gelen bir sorun oluyor inşallah kurtulursunuz.

  11. arkadaşlar gerçekten aft yarası çok ağrı yapıyor benim önerim günde 3 defa sabah öğle akşam tuzlu suyla gargara yapın… çok yanıyor ama sonra uyuşturuyor.

  12. Selam arkada$lar,
    aft bende genelde stresten dolayi oluyor, bazi yiyeceler tetikliyor. Almanyada buna kar$i bir di$ macunu üretildi, hem icinde afti tetikleyen katki maddesi yok (SLS) hemde agiz florasini düzelten, vücudumuzdada bulunan enzimler var. Dileyene ismini verebilirim.

  13. Selam Arkadaşlar, aft için en iyi yol dogru beslenmektir,
    Salçadan limondan eşki şeylerden uzak durun güçlü diş macunlarından özelikle renkli olanlardan,
    alabalık çok iyi gelir marul iyi gelir salatalık iyi gelir maden suyula gargara yapın aft döneminde maden suyu için fazlada abartmayın yeşil kırmızı biberden acı veya talı biberden uzak durun,
    Allah hepimize şifa versin.

  14. bıktım yoruldum en az 10 yıldır aftla mücadele etmenin yollarını arıyorum, oral medic kullandım artık o bile fayda etmiyor ve yaraya basınca daha derin hale getiriyor iyileşme süresini daha da uzatıyor,
    yaş naneyi ağzınız da sürekli çiğneyin biraz o rahatlatıyor ama ilaçlar , kremler, bitkisel ürünler vs vs.. hiçbiri fayda vermiyor .. vucut sizi 10 gün rahat bırakıyor sonraki 20 gün agzın çeşitli yerlerinde ki yaralarla mücadele ettiriyor …

  15. Selamlar, artık aft (ağız yaraları) sorunundan kurtuluyorsunuz, şöyle ki; bende de tek seferde 5-6 aft birden çıkardı, yıllarca böyle sürüp gitti, en sonunda annemin protez dişlerinin damağına yaptığı yaraları zeytinyağıyla geçirdiğini duyunca, aft için bende deneyeyim dedim. 2 aydır geceleri yatmadan önce en son olarak (yani diş fırçalama filan hepsinden sonra) bir çay kaşığı zeytin yağını dilimle ağız içi her tarafa bulaştırıyorum, o gün bu gündür aftlar çıkar gibi olup geri kayboluyorlar, her bünyede aynı etki olur mu bilmem fakat çok rahatım şimdi şükür…

  16. arkadaşlar bende de çıkmıştı ilaç kullanmaya korkuyorsanız uygulayın: 2 çay kaşığı bal ile 1 buçuk çay kaşığı limon suyunu karıştırıp az miktarda sürün çok az yanıyor ama sonra geçiyor sabah öğle akşam uygulayın ertesi gün geçiyor gerçekten geçirdi yoksa en az 1 haftada geçiyor

  17. BENİMDE AĞZIMDA VE DİLİMDE ÇOK SIK ÇIKAN AFT LARI ECZANEDEN ALDIĞIM ORAL MEDİC DİYE BİR JEL TARZI İLAÇ UYGULADIKTAN 5 DAKİKA İÇERİSİNDE AĞRIYLA BERABER TAMAMEN GEÇİRDİ. HALA ARA ARA YİNE TEKRARLIYOR VE O İLACI KULLANIYORUM. BENİM GİBİ DEVAMLI AFT SORUNUNUZ VARSA,BÜYÜK VE AĞRILI OLUYORSA KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM.

  18. Arkadaslar herkese guzel tavsiye ve yorumlari icin tesekkurler.. Hastaliklarin, bize kendi olumsuz dusunce, duygu ve davranis kaliplarimizi birakmamiz icin verilmis “hediyeler” oldugunu dusunuyorum. Paketi birturlu acmadigimiz icin hediyede hep kucagimizda!!!
    O paketi acmak şöyle bir soruyu sormayi gerektiriyor: “Herseyi yaratan , (Allah, Sevgi vs.. nasil isimlendirirseniz) bu aft hastaligindan kurtulmam icin hangi olumsuz aliskanliklarimi sevgiye donusturmem gerekiyor? “.. Sadece bu soruyu sordugumuzda bile ilahi yardim bize akmaya baslayacak.. Ben de tum guzel onerilere bir ilave yapmak istiyorum. Yazar Louise Hay ‘ in kitaplari… Kendisi cok ileri seviyedeki kanser rahatsizligini yenmis ve hastaliklari tamamen icimize donerek nasil yokedebilecegimize dair kitaplar hazirlamis, hayatini buna adamis birisi.. Hepimize acil sifalar diliyorum.. Ve gelecek her turlu sifaya kendimi aciyorum.

  19. arkadalar horum dutu (urmu)’nu ezin çıkan suyunu aft’lara sürtün çok ağrıtıyor ama geçirir veya direk ağzınızda dolaştırarakta yapabilisiniz.
    TAM MEVSİMİDİR

  20. ARKADAŞLAR!!!
    SAKIN KENACORT KULLANMAYIN BENİMDE AĞZIMDA YARALAR OLUYOR ÇOK FAZLA VE SIK BENİM HEMŞİRE BİR TANIDIĞIM VAR DEDİKİ YARAYI ÇABUK İYİLEŞTİRİR AMA İÇİNDE KORTİZON OLDUĞU İÇİN DAHA SIK YAPAR O YÜZDEN KULLANMAYIN BEN HER İLACI HER BİTKİYİ KULLANDIM KAR ETMEDİ SÜRESİ 7 – 10 GÜN OLMALI Kİ ANCA GEÇSİN AYRICA VİTAMİN EKSİKLİĞİNDEN OLMAZ BEN VİTAMİN İLAÇLARI KULLANDIM HİÇBİRŞEY OLMADI HATTA KİLO ALDIM.AMA HASTANEYE GİTMENİZDE FAYDA VAR EĞER ANNE – BABANIZDA DA OLMUŞSA GENETİKTİR. VE 15 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR .C VİTAMİNİ FAZLALIĞINDAN OLABİLİYOR BEN ÇOK SEVMEME RAĞMEN KİVİ PORTAKAL NAR ERİK DOMATES ( EKŞİ ŞEYLER) YİYEMİYORUM DİKKAT EDİN 3 GÜNDÜR YEMEK YEMEDİM BENİMDE ÇOK AĞRIYOR 7-8 TANE OLUYOR BENDE
    ALLAH TÜM HASTALARA ACİL ŞİFALAR VERSİN GEÇMİŞ OLSUN…

Yorum yapın

css.php