Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. Arkadaşlar bendede ciddi büyüklükte ve boğazımda aftlar çıkıyor doktor bana Colchicum-Dispert isimli bir ilaç verdi ancak ilacın kullanım nedenlerini okuyunca afta dair hiçbir şey yazmıyor bir fikri olan varmı acaba bu konuda veya herhangi görüşme yapan.

  2. Çok garip ama bende sigarayı bıraktım 2 ay sonra diş etimde 1 cm lik aft çıktı doktorum nikotin eksikliğinden anlamadığımız şekilde nikotin iyi geliyor dedi tavsiyeye uyup nikotin bandı kullanacağım sigara içmeniz şart değil nikotin bandı veya bol bol patlıcan tüketin

  3. 1 yıldır aft ile uğraşıyorum. Gerekli kan tahlillerimi yaptırdıktan sonra vitaminler kullandım bi süre düzeldim sonra tekrardan devam etti. Ağız bakımı ile beraberinde karadut şurubu ile gargara yaptım.
    Karadut şurubunun gerçekten çok faydasını gördüm. Beraberinde ada çayı ile gargara yaptım.
    Ada çayı ağız için bakteri temizlemesinde bire bir. İçebilir, gargara yapabilirsiniz.
    Sıcak şeyler tüketmedim baharatlı şeyler yemedim dikkat ettim. Fakat tekrar etti yeniden kan testi yaptırdım. Vitamin kullanıyorum. KBB ye gittim . Burnumda oluşan bir kist varmış. Bu kist geceleri ağzım açık uyumama sebep oluyormuş. Ağzım açık kaldığı için kuruluk çatlama yapıp yara oluşumunu hızlandırıyormuş. Burada biriken iltihap sünüslere ciğerlere genize doluyormuş. Ve vücud direnç kayıp ediyormuş.
    KBB gözükmenizi tavsiye ederim. Geçmeyen uzun süren durumlarda doktorlar öneriyor.
    Fakat yemeklerden önce karadur şurubu ile gargara yaparsanız rahat yemek yersiniz.
    Sürekli yapacagınız zararsız bir şeydir.
    Ada çayı tüketin, yeşil çay.

  4. Merhaba yıllarca aft yarasından kurtulma çaresi arayan biri olarak bunu yazmayı kendimde bir borç hissettim bu forum sitelerini çokça gezdim bi çare bulamadım en sonunda Allah’ın izni ve şifası ile bu sorunumdan kurtuldum ortalama beş yıldır bu acıyı çektim yemek yerken yanlışlıkla dilimi veya damağımı ısırsam hemen ertesi gün oradada bir tane çıkıverirdi birde durduk yerde çıkar çıktımı beşer beşer çıkardı.
    Haliyle çok çare aradım dahiliye uzmanı Behçet hastalığı testi, vitaminler, anti depresanlar, kenakort, oralmedik, priligy, aftex vs vs neler denemedim sözün kısası…
    Bundan kurtulmak isteyen her kimse hiçbir diş macunu Ve diş fırçası kullanmasın direk bıraksın birileri doğal bitkisel şudur Budur demesin hepsini denedim doğal bir diş macunu olduğuna inanmıyorum Ve karbonat tuz sirke gibi şeylerde yakıyor Ve iyileşmiyor tüm mukavemetini kırıyor iyileşme iyice gecikiyor pekiya insan dişlerini fırçalamadan nasıl durur nasıl rahat eder sürekli bundan rahatsız olur bende bu sebepten bırakamamıştım ama sonunda MİSVAK la tanıştım bu hususta tüm hayatım değişti Elhamdülillah hem peygamber efendimizin çok güzel bir sünneti hem doğal hem şifa
    Bu dertten kurtulmak isteyen herkese tüm inancımla söylüyorum hemen diş macunu Ve fırça kullanmayı bırakıp misvak kullanmayı öğrenin ve kullanın bir ay sonra ağzınızda çıkan bir aft yarasının iki üç günde acı çekmeden iyileştiğini görünce zaten birşeylerin normale döndüğünü anlayacaksınız ve Allah’ın izniyle kurtulacaksınız inşallah sadece alışmaya gayret edin kokuyuda alıyor sabredin
    Sonra bana dua edin inşallah selametle..

  5. Arkadaşlar sirke kesin çözüm ben 3-4 gündür bunu fena bir şekilde çekiyodum boğazıma kadar bulaştı sirke yi yaptım geçti gargara gibi yapın yakıyo ama geçiriyor bence o acıyı çekmektense sirkeyi deneyin

  6. Bu sigarayı bırakışımın ikincisi. Fakat bıraktıktan sonra aft yarası oluyor ağzımda. Ne yemek yemek, ne de konuşmak çok zor. Çok acı verici oluyor. Daha önce doktora gittim ne B12 eksikliği, ne Behçet hastalığı, ne de buna benzer hiçbir şey bulamadı. 1 yıl hiç sigara içmedim ve 1 yıl bu aft belasını çektim. Doktordan faydalı birşey gelmeyince sigaraya tekrar başladım ve aft sorunu kalmadı. Fakat sigara içmeyi istemediğim için geçen hafta yine bıraktım ve ilk 4 gün sonunda ağzımda 3 veya 4 farklı noktada aft çıktı. Yemek yerken ağlayasım geldi ve masayı yumruklamak istedim. Allah’ım inşallah bu yara olayına bir çare bulabilsem, sigara içmemenin ağzımda oluşan güzel tadı yaşamak istiyorum uzun süre ama bu aft olayı canına tak dedi. İnternette gezmediğim sayfa kalmadı. Doktorlardan da kesin bir çözüm yok. İnşallah bunun çaresini bulan olur.

  7. ARKADAŞLAR CİLDİYE DOKTORUNA GİDİYORSUNUZ BUNUN DOKTORU ONLAR BENDE HİÇ GEÇMEYEN SÜREKLİ TEKRARLAYAN YARALAR VARDI B12 EKSİKLİĞİDR VARDI BANA COLCİUM DİSBERT VE B12 DESTEK VERDİ YEMİN EDERİM DÜZENLİ KULLANINCA BİR YIL ÇIKMADI İNANIRMISINIZ SÜREKLİDE KULLANMIYORSUN Bİ 3 6 FİLAN AMA LÜTFEN DOKTORUNUZA DANIŞIN

  8. Aft hastalığïna yakalandim 13 yaşındayım B12 eksikliği falan dediler ilaç kullandım gargara hap B12 eksikliği için falan bir iki ay sadece rahatladım tekrar başladı beş dakikalık acısını dindirdi bazıları ne yutkuna bildim ne birşey yedim içtim konuşamadım bile canım yandı mı yandı geçti mi geçmedi sinir stres tedavisi yok ölene kadar bizle dikkat edin 3 ataktan fazla olursa Behçet ( beyinde sivilce çıkabilir beyin kanamasina sebep olabilir ) kan hastalıklarına falan sebep olabiliyor öyle okudum inceliyorum canım acıyor insan yoruluyor artık sadece bu acıyı çekenler anlar arkadaşlarımın bazıları biliyor ama kimse bu acıyı anlayamiyor

  9. en önemli iki nokta var aft konusunda. bir stres, bir de temizlik, eğer stresli bi hayatınız varsa veya bir şeyleri kafaya fazla takıyosanız çıkmasına engel olmanız imkansız, onun dışında da belli ağır yemeklerden (aşırı yağlı, baharatlı, acı, şerbetli vs vs) hemen sonra ağız temizliğinizi iyi yapmanız gerekiyo, bu tip besinler ağızda ne kadar kalırsa afta o kadar imkan vermiş oluyosunuz. özellikle de uyumadan önce ağız temizliğini yapmış olmanız gerekiyo. bu konuda da şahsen ben en çok verimi sensodyne de aldım.
    adt oluştuktan sonra da neredeyse her komşu, teyze, akraba önerisini uyguladım. sirkeyle gargara, tuzlu suyla gargara, pudra şekeri sürme, önerilen sürüyle ilaç falan. açıkcası her bünyede farklı etkiler olabiliyo ama bana en çok yararı olan doktor reçetesi ile aldığım heksoben diye bir antiseptik ağız spreyi.

  10. Şuanda boğazımda aft yarası çıktı.12 yaşındayım lütfen bişeyler önerin

  11. Cocuklukten beri mucadele ediyorum bu aft diye kurtulmaz beladan kurtulamadim. Folik asid,demir ilaci,b12vitaminleri,gargaralar, ilaclar,melhemler hic biri fayda etmiyor. Tabi ilk basta fayda ediyormus gibi oluyor bir ay falan cikmiyor,sonra yine tekrarliyor. Artik hic bir umudum kalmadi. İnsanin icindeki Parazitler yapiyormus bagirsaklarda b12vitanini emilimini engelliyor ve aft olusuyormus bazi kisilerde. Parazit ilaclarinin de etkisi olmadi sanirim bir suru ictim . Agiz temizligine benim kadar onem veren azdir cok cok tetizim ama yok yok hic gitmiyorlar yakama yapismis . Ne yapalim Allahtan gelen her sey basimiz ustune. İnsaAllah bir gun sifa buluruz. Allah her kese sifalar versin

  12. Bende sigarayı bıraktım 1 yıl oldu.aft yaraları hala geçmedi.bana yardımcı olacak bir Allah’ın kulu yokmuş???

  13. Grip olduktan sonra 2. Gunu bogazımda aft benzeri beyazlıklar oldu ve cok acıyor 2 gece oldu acısından uyuyamadım hayatımda cektıgım en buyuk acı olarak kayda gectı resmen süründürdü beni san yazarken bile acısı var bogazımda uykusuz 3. Gecem

  14. Yalan söyleme doktorlar onu bezle alabiliyır

  15. Bende saglıkcı olarak Birkaç tavsiyede bulunacagım
    Bizdede ailecek cok aft oluyordu
    Ilk once guvenilir bitkisel diş macunu aldık
    Evdeki tum kimyasal deterjanı kaldırdık
    Mesela bulaşık deterjanları ozellikle makina ve elde yıkama deterjanlarını değiştirdik iyi durulanmadığı için tahriş ediyor
    B vitamini kullandık spirulina
    Propolis sıvı kullandık artık aft olmuyor cok sukur
    Ilk once sorunun kökünü kurutmanız lazım

  16. Çözüm: Benim ağzımda ara ara çıkardı birzaman sonra tamamen ağzım aftla doldu çorba dahi içemez hale gelmiştim ağrılar acılar sonrasında peşine düştüm hastanede bölüm bölüm gezdikten sonra dahiliyede bir doktora rastladım kan tahlillerimi yaptı ve kansızlık b12 eksikliği olduğunu saptadı. Bana kan iğneleri ve demir hapları verdi bunları düzenli olarak kullandım b12 vitamini ve kanım yükselince ortada aft kalmadı. Kesinlikle çaresi budur sizde göreceksiniz. Kan tahlilinizi acilen yaptırın.

  17. Sigarayı bırakalı 5 yılı geçti tam 5 yıldır aft ile mücadele ediyorum inanılmaz acılar oluyor bazen ağzımı açmak dahi istemiyorum gitmediğim doktor kalmadı hayırlısı rabbim herkese şifalar versin

  18. Yaklaşık 10 senedir bende bu aft yarasi. Çok doktor lara gittim fayda bulamadım ve şunu söylediler bu yara ölene kadar sende bunun tedevisi yok.

Yorum yapın

css.php