Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.
Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.
Aft Bulaşıcı mıdır?
Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.
Aft Kaç Günde Geçer?
Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.
2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.
Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?
• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.
• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.
• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.
• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.
• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.
• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.
• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.
• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.
• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.
Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?
• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.
• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.
• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.
Aft İlacı
2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.
İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.
Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.
Afta Ne İyi Gelir?
Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.
Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.
Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.
Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.
Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.
Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması olumlu etki sağlayabilir.
Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.
Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Herkese merhabalar arkdaşlar İMUNEKS diye bir ilaç var bağııklık sistemini güçlendiriyor devlet ödemiyor ben kullanıyorum şimdi ALLAH şükür kurtuldum bende sürekli çıkıyordu,bunun yanında POLİVİT C adlı vitamin hapı nıda kullanın. günde 1 tane yeterli. 25TL eczanelerde reçetesiz de satıyorlar geçmiş olsun hepinize.
arkadaşlar benim ağızımde mutlaka her sene çıkıyor cıkıncada 1 tane değil 4-5 tane birden çıkıyor benimde kullandıgım bir sprey var anında geçırıyor herkeze tavsiye ederim.
***2o li yaşların başında ağzımda çok aft çıkıyordu.ankara ya behçet hastanesine gidip kontrol yaptırdım.şükür bir şey çıkmadı.kontrole gitmenizde fayda var.ya da üniversitelerin dermotoloji bölümüne gidin test yapıyorlar.
***aft stresten vicudun yorgun düşmesinden üzüntüden çıkıyor.aynı zamanda dudak ve yanağını ısıran diş çektiren ve sigarayı bırakan kişilerde ortaya çıkıyor
***krem ve ilaçlar fayda etmiyor.
***eczanede imuneks adında satılan vicut direncini arttıran ilaçlar ağız yarası çıkmasını engelliyor.ancak aft önemli bir hastalığın habercisiyse hastalığın bilinmesine engel oluyor.
Arkadaslar ben bu Aft Denilen şeyi 3 Haftadır cekiyorum benim dilidme cıktı ve 2.5 hafta sonra patladı ve çukur oldu hala acıyor sizce geçecegini gösteren bişeymi patlaması !
iyi günler;
bende aft sorunu çekiyorum ve şu anda bi bitki deniyorum yaklaşık bi haftadır, kaynayan suya atıyorsun günde üç bardak içiyorsun aftları hafifletiyor bende yeni denemeye başladım ve sanki iş görüyor. benimle iletişime geçmek isteyenler mail atabilirler. [email protected]
aktarlardan nöbet şekerini alın ve gün boyu ağzınızda nöbet şekeri emin
ARKADAŞLAR İLK ÖNCE KENDİMDEN BAHSEDEYİM BEN 12 YILDIR DİYALİZE GİRMEKTEYİM ÇOK AGRILAR ÇEKTİM ÇOK ACILAR ÇEKTİM AMA BU AFT IN ACISI DAHA BETERMİŞ ARKADAŞLAR DİYALİZDE OLDUMDAN DOLAYI ÇOK İGNE ÇOK İLAÇ İÇTİM FAYDASIZDI ANCAK 100 SSİ SERUMA REDOKSAN VİTAMIN İGNESİYLE DODEXS İGNEYİ KATIN SERUMLA BİRLİKTE YAPIN HEM ACIYI ALIYOR HEM AGRIYI KESİYOR ÇOK AGRI OLURSADA DİCLOMEJ İGNE VAR KALÇADAN BİR TANE YAPTIRIN BEN VİTAMİNDEN SONRA RAHATLADIM ALLAHIMA HAMDİ SENALAR OLSUN AKLIM YERİNE GELDİ HERKEŞE GEÇMİŞ OLSUN ŞİMDİDEN BEN ÇEKTİM İNŞALLAH KİMSELER ÇEKMEZ SAYGILAR MEYİL ADRESİM VAR YUKARIDA ULAŞMAK İSTEYENLERE
arkadaşaım sen manyakmısın böle bişe tavsiye edilirmi millete ağzında yapak posasıyla uyu denirmi.AFT öldürmüyo ama senin milleti boğarak öldürmeye niyetin var galiba
HERKESE COKKK GECMİS OLSUN ARKADASLAR
BU AFT DENEN DERDİN CARESİ VAR
ALLAH DERMANSIZ DERT VERMESİN İNSAALLAH
ÇARE ŞU; yatmadan hemen once 3 adet zeytin yapragını alıyorsunuz
Agziniza atip ciyniyorsunuz. Kötü aci bir tadı var. Buna dayaniyorsunuz,)
Cignerken yapragin aci suyu tukurukle birleserek agziniza doldugunda bununtukurun fakat yaprak posasi agzinizda kalsin. İi cignenmis bu posayi dilinizle AFT in uzerine getirerek uyuyun
Sabah kalktiginizda yaprak posasini tukurun
Eger aft cok buyuk degilse sabah kalktiginizda insaallah gecmis olacaktir
Cok siddetli bir aft ise zaten ertesi gun gecer
Cok fazla aft sikintisi ceken biri olarak binlerce kez istisnasiz ise yaradi
Zaten iyi uygularsaniz cok sasiracaksiniz ,)
[email protected] mail adresim bu
Problem olursa yazin bana kuzularim
Allah sifa versin herkese
Aft tan ben de cok şikayetçiydim.Doktorum bağişiklik sistemi güçlendirici olan imuneks adli ilaci önerdi.herkes grip oldugunda falan kullanır.İçerigi dogal.Ekmek mayasi varmiş içinde.Ama kullanimini değişik tarif etti.ilacin kapsülünü açip tozunu ağizdaki yaraya sürmem gerekiyormuş.bende tozu yaraya sürüp hatta parmağimla damak,dil ve dişlere de yedirdim ve yuttum.Sabah akşam di sanırım.Çok kısa sürede yok oldular.Her cıktığinda tekrar sürdüm falan derken kutu bitmeden(40 tane falan var içinde) yok oldular. 1,5 senedir cok rahatim.Bir daha çikarsa bile en azindan ne yapacagimi biliyorum.Gerçi o dönemde ve şimdi de ceviz ,findik ve havuc elma portakalli meyve suyu da tüketiyordum ama olsun.Kurtuldum en azindan.Siz de araştırın ve deneyin.Hayirli şifalar
Benimde iki seferdir boğazımda bu yaradan oluşuyor, yutkunmak yemek yemek su içmek bir işkence.. Hatta konuşurken bile ağrıyor ve yara daha da büyüyor.. Vitamin ilaçları ile atlatıyorum bende. Folbiol zinco ve c vitamini kullanıyorum.. Gargara ve antibiyotik de.. On beş yirmi gün sürüyor..
sn.hasan bey kardeşim aft sorunundan bende çok çektim. Benim ki sigarayı bırakmamla başladı. yaklaşık 3,5 yıl uğraştım daha sonra Arı ‘ lardan elde edilen yüzyılın mucizesi olarak da adlandırılan Arı yan ürünü olarak bilinen propolis ile tanıştım. Propolis kullanımıyla bu dertten kurtuldum diyebilirim. Size de tavsiyem doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın ama birde benim kullandığım propolis extratını kullanın derim. sağlıklı günler dileğiyle. Bu konu ile okuduğum bir yazının web adresini de sizinle paylaşmak isterim. okumanızı tavsiye ederim. .hakaynasi.com/nazan_basogul,35/…asrin_ilaci…/hakaynasi.asp…
arkadaşlar dertdaşlarım bu aft denilen illet için doktorlara muayene oldum hiç biri netçozüm soylemedi haliyle biz 15yıldır buaftlarla mucadeleye devam ediyoruzderdin büyğüklüğünü anlatmama gerek yok zaten siz biliyorsunuz allah aşkına bir çaresini bulanınız duyanınız yokmu banada bır yardım eli uzatınben o eli sonsuzadeköoeyim şimdiden şifalı cevaplar bekliyoooooommmmmmmm
merhaba 37 yaşındayım;bu yaşıma kadar aft çıkardım ama bu sefer küçük dilimde ve bademciklerin üzerinde çıktı.yutkununca bile acıyor yemek yiyemiyorum doktora gittim demir eksikliği çıktı.ama ağrım çok fazla herkese geçmiş olsun ALLAH dermansız dert vermesin
evet katılıyorum arkadasıma kenekort harıka bir ilac surup gece yatıyorsunuz sabaha agrı kalmıyor bi gun daha surun geciyor.bendede cok cıkıyor spreyler felan fasa fiso tek cosum bu.gecmıs olsun herkese
benim agzımda cok sayıda cıkar tek iyi gelen ilaç kenacort adlı krem ancak bununla çare bulabildim..
AFT ile sigarayı bırakınca tanıştım. Aralıksız 2,5 yıl boyunca aft problemiyle yaşamak zorunda kaldım.
geçenlerde yine umutsuz bir şekilde internette aft tedavisi ile ilgili bilgi ararken bir yorumla karşılaştım.
Aft oluşumunu diş macunlarında bulunan bir kimyasal olan SLS maddesi tetikleyebiliyormuş. Kısa bir araştırmadan sonra bazı bitkisel diş macunlarında ve sensodiyn marka diş macunlarında bu madde kullanılmadığını öğrendim. Bunun üzerine hemen diş macunumu değiştirdim ve o gün bu gündür aft ile karşılaşmadım.
benim aftım vardı çok büyüktü doktora gittim tanflex sprey oral sülüsyon geçti çok şükür
kendılıgınden gecıyor ılaclar ıse yaramıyor bence
ya benim ağzımda çıktı dediğiniz şeyleri yaptım örneğin tuzlu su ama geçmedi 🙁