NADH Nedir ve Faydaları Nelerdir?

NADH Nedir ve Ne İşe Yarar? Vücut enerjisinin üretilebilmesi için oksijene, glikoza ve NADH’a gereksinim vardır. Oksijen ve glikozun eksikliği gibi NADH ‘nın eksikliği de hücrelerin ölümüne yol açar. Yaşın ilerlemesiyle hücrelerdeki enerji seviyesi düşer. Belli bir oranın altına düştüğünde ise hücreler ölür ve vücudun bir çok hastalığa yakalanma olasılığı artar.

Nicotinamide adenine dinucleotide (NADH), B3 vitamininin öncü maddesi olan nicotinamid’den sentezlenir. Hücrelerin en önemli enerji taşıyıcısı olan ATP üretiminde görev alırlar. Çok sayıda kimyasal reaksiyonun gerçekleşebilmesi için NADH’e gereksinim vardır. Bir hücrenin NADH içeriği ne kadar fazlaysa o kadar çok enerji üretebilir.

NADH (Nikotinamid Adenin Dinükleotid) hücrelerin enerji üretim merkezi gibi çalışan mitokondrilerde önemli fonksiyonlar üstlenir. Sağlıklı bir vücut ihtiyacı kadar NADH’yı üretebilir fakat bazen kronik yorgunluk sendromu gibi durumlarda NADH düzeyi azalabilir.

NADH 100 trilyon hücrenin her birinde enerji üretimi için gerekli olan  bir koenzimdir. NADH sadece yenilen besinlerle dışardan alınır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte hücrelerdeki düzeyinin düşmesinden dolayı NADH’ya olan gereksinim daha fazla artar.

NADH  kırmızı et, beyaz et ve balıklarda bulunur. Besin yoluyla alınan NADH’ın çok az bir bölümü vücudda kullanıldığı için ek destek olarak da alınabilir.

Enerji üretimindeki kritik görevi yanında hücre içindeki birçok önemli kimyasal reaksiyonu tetikleyici işlevi de vardır. 1.000 ‘den fazla metabolik reaksiyon NADH tarafından tetiklenir ve kontrol edilir.

NADH  serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin oluşturulmasında önemli rol oynar. Çalışmalar NADH’nın norepinefrin, serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretimini hızlandırarak beyin kimyasallarını düzenlediğini göstermektedir.

NADH Ne İşe Yarar?

•NADH takviyesinin alımı hücrelerin daha çok güç üretmesine ve daha fazla enerjiye sahip olmasını sağlar.

•Fiziksel ve zihinsel dayanlıklığı artırır. Atletik performansı yükseltir.

•Kronik yorgunluk sendromuna karşı mücadelede yardımcı olur. Yorgunluk ve depresiflik gibi durumlarda NADH alımı kişinin kendisini enerjik hissetmesini sağlayabilir.

Nutritional Supplement Educational Center; enerji düzeylerini artırmada ve  yorgunlukla mücadelede  NADH’nın yardımcı bir besin olarak kullanılabileceğini belirtmiştir.

•NADH hücresel enerji artışını gerçekleştirir. Enerji içeceği olarak kullanılan ürünler hücresel enerji artışını sağlamaz.

•Hücreleri korur ve yeniler. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve DNA hasarlarının onarılmasında etkilidir.

•Dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin üretimini uyarır, erkek ve kadınlarda libido artışını gerçekleştirir.

•İnsanın kendini mutlu hissetmesini sağlayan serotonin hormonunun üretiminde etkilidir.

•Bellek performansını yükseltir, konsantrasyon ve dikkati geliştirir.

•Kolesterol ve glikoz seviyelerini düzenler.

•Ön araştırmalar NADH’nın kardiyovasküler sorunları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Geriatric Nephrology and Urology adlı derginin 1998 ocak sayısında yayınlanan araştırmada 10 hafta boyunca farelere NADH verilmiş ve araştırma sonunda kan basıncı ve  LDL kolesterol seviyesinde düşüş tespit edilmiştir.

•NADH takviyeleri Parkinson ya da Alzheimer hastalığı ile ilişkili semptomları azaltabilir.

NADH Günlük Doz

Günlük doz kişinin mevcut sağlık durumuna ve yaşına göre değişebilir. Genel olarak 2,5-5 mg ‘lık doz  alımı önerilmekle birlikte duruma göre 10-20 mg’a kadar da alınabiliyor. NADH takviyeleri 2.5 mg, 5 mg, 10 mg ve 20 mg dozlar şeklinde satılıyor.

NADH Nasıl Kullanılır?

Kahvaltıdan 30 dakika önce bol suyla içilir ve bu süre içerisinde birşey yenmemesi gerekir. Ayrıca bazı firmaların dil altında eritilerek kullanılan NADH ürünleri de bulunmaktadır.

Yan Etkisi Var mı?

•Yüksek doz kullanımı uykusuzluğa neden olabilir.

•Etkinliği hamile ve emziren kadınlarda değerlendirilmediği için hamile ve emzirenlerin kullanması önerilmiyor.

•Genel bir önlem olarak da herhangi bir rahatsızlığı olan ve ilaç tedavisi gören kişiler doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“NADH Nedir ve Faydaları Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. biz ozel kisiyiz – Esim alzheimer baslangic – Ankara da oturuyoruz NADH nerede guvenli bulabiliriz

  2. Ya bir sorum var NADH Sanırım Türkiyede Kalmamış ben bunu nasıl ve nereden alabilirim ?

Yorum yapın

css.php