Lutein Nedir? Lutein, karoten familyasına mensuptur ve doğal olarak besinlerde bulunur. Karotenoid yüzünden doğal olarak besinlerde bulunmaktadır. Belli koşullara yarar sağlaması üzere lutein takviyesinden yararlanabilirsiniz.
Potansiyel bir antioksidandır, ve sürekli günlük kullanım, yararlarını çoğaltır. Eğer sağlığınıza bir iyilikte bulunmak istiyorsanız, lutein iyi bir seçimdir.
Lutein karoten familyasından olduğundan, beta karotenle akrabadır, böylelikle bir lutein takviyesi alındığında, beta karoten ve diğer karotenlerden da faydalanmış olunur.
Luteinin Faydaları
Luteini alıp almamak konusunda karar verirken, göz önünde bulundurulması gereken bir çok yararı vardır. Aşağıda liste olarak sunulmuştur:
• İyi bir antioksidan olduğundan, vücuttaki serbest radikalleri temizler.
• Luteinin gözlere bir çok olumlu etkisi vardır, özellikle terkibinde zeaxathin varsa, etkiyi çoğaltır. Amerika’da yapılan bir araştırmada yumurta sarısındaki lutein ve zeaksantinin, gözlerde meydana gelen yaşla ilgili dejenerasyon ve katarakta karşı koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.
• Sarı nokta hastalığının (makula dejenerasyonu) en önemli nedeni retinanın merkezinde bulunan makulanın’nın (sarı nokta) hasar görmesidir. Bu bölgenin hasar görmesi tam olarak bir körlüğe neden olmamakla birlikte, yakın çalışmayı ve okumayı optik yardımcı cihazlar olmadan imkansız hale getirebilir. 65 yaş üstündekilerde sarı nokta hastalığının görülme oranı %10 ila 30 arasındadır.
• Gözdeki sarı nokta bölgesi, sarı renktedir ve makula boyaları yer alır. Lutein ve zeaxanthin adlı renk maddeleri göz dibinde sarı nokta denilen yerde bulunurlar. Bunlar makulayı ışıktan korur ve antioksidan etkileri sebebiyle sinir hücrelerini korurlar. Yaşla birlikte bu boyalar azalmaya başlar.
• Lutein’in retinada yüksek oranda bulunması araştırmacıların dikkatini çekmiş ve yapılan araştırmalarda beslenmelerinde lutein içeren yiyecekleri yeteri kadar tüketen kişilerdeki görme sorunlarının, tüketmeyenlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Lutein maddesiyle makula yoğunluğu korunabilir, bu sayede gözde savunma bariyerleri oluşur. Makulayı korumanın yanı sıra, lutein, güneş ışığına karşı lensi korur ve katarakt gelişimini azaltıcı etki sağlar.
• Lutein alımı, aynı zamanda kardiyovasküler sisteme de oldukça faydalıdır.
• Lutein cilt için de, sağlıklı tutması açısından yarar sağlar.
Lutein Nelerde Bulunur?
Lutein içeren besinler tüketerek, Lutein takviyesini sağlayabilirsiniz. Lutein barındıran besinler beden için iyi kaynaklardır. Ancak, maalesef, diyetinizde yeterli luteinin olup olmadığını anlamak her zaman mümkün değildir. Aşağıda, lutein içeren besinlerin bir listesi vardır:
Lutein ve zeoksantin genellikle sebze ve meyvelerde bir arada bulunurlar. Ayrıca vücut alınan luteini zeoksantine dönüştürebilir. Lutein ve zeoksantin en fazla ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Brokoli, havuç, şalgam ve marul da lutein bakımından zengindir. Sarı ve turuncu meyve sebzeler de lutein ve zeoksantin içerirler.
Ayrıca yumurta sarısı da lutein için iyi bir kaynaktır. Yumurta sarısı – karoten, yumurtaya sarı rengini veren maddedir.
Luteini besinlerde bulmak mümkünse de, unutmayın ki diyetinizle birlikte yeterli miktarda lutein aldığınızdan emin olamazsınız. Yeterli miktarda lutein olmadan, beden yararlanacak antioksidan alamayabilir.
Luteinin Yan Etkileri
Lutein almadan önce, akılda tutulması gerekenler mevcuttur. Birincisi, luteinin yan etkilerine referans olarak kaydedilmiş bir veri bulunmamaktadır. Buna rağmen fazla kullanımdan sakınılmalıdır. Fazla karetonoid tüketimi, iyi değildir çünkü vücutta yapılanarak zararlı hale gelir. Her şekilde kullanımdan önce doktorunuza danışmalısınız.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Doğuş dan katark hastasıyım 28 yasında yım
Ben bulgaristandan sizi rahatsiz ediyirum kusura bakmayin gunluk kac tane icmem gerekli lutein
En iyi lutein kadife çiçeğindedir bu bitkinin ekstresini saf halde bulursanız hemen alın
Birde yaban Mersin’i extreside luteinle beraber kullanılabilir.
Karışım olarak değil ama iki farklı ürün olarak alınıp kullanılmasından yanayım
LUTEIN, ZEAXANTHIN VE YABAN MERSİNİ BİR ARADA.