İnositol Nedir ve Ne İşe Yarar?

İnositol Nedir? Bazen Vitamin B8 olarak da adlandırılan Inositol, vücudun sağlıklı kalmak adına küçük miktarlarda gereksinim duyduğu B kompleks vitaminidir. Ancak vücutta, bağırsak bakterileri tarafından glukozdan sentezlendiğinden, resmi anlamda vitamin olarak kabul edilmez.  En doğal ve yaygın formu, myo-inositol’dur. İnositol, tüm beden dokularında mevcuttur, en yoğun olarak bulunduğu konsantre hali de beyin, kalp ve gözün lens tabakasıdır.

Inositol ve Depresyon

İnositol, zihin de dahil olmak üzere, vücuttan gelen emirlerin devamlılığını sağlamakta önemli bir rol oynar. Birçok araştırma, beyindeki düşük inositol düzeyinin depresyon, anksiyete ya da panik atak rahatsızlıklarını tetiklediğini göstermiştir. Depresyon yaşayan hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, inositolün yan etki taşımayan antidepresan olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

İnositol, serotonin ve asetilkolin gibi beyindeki bir çok nörotransmiterin düzgün çalışması için gereklidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, beyindeki inositol seviyesindeki azalmaların depresyonu tetikleyeceğini göstermiştir, çünkü depresyon hastalarının beyin-omurilik sıvılarındaki insitol seviyesinin de düşük olduğu gözlemlenmiştir.

İnositol, sinir hücrelerinin serotonine olan duyarlılığını ve serotoninin beyindeki sinyal düzeylerini arttırır. İnositol aynı zamanda, beyinde serotoninin etkilerini çoğaltan iki farklı transmitere dönüşür. Beth Israel Deaconess Medical Center’e göre, inositol, ruh halini düzenleyen bir nörotransmiter olan serotoninin çalışmasına yardımcı olmaktadır ve depresif insanların omurilik sıvılarındaki inisitol düzeylerinin düşük olma olasılığı yüksektir.

Serotonin, Obsesif-kompülsif  bozuklukla bağlantısı olan bir kimyasaldır. Farklı hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, insitolün zaman içerisinde OKB’yi ve depresyonu, en azından tüm hastalar üzerinde orta düzeyde iyileştirdiğini göstermiştir. Hatta bazı hastalarda, orta düzeyin üzerinde gelişmelere tanık olunmuştur.

American Journal of Psychiatry’de 1996’da yayınlanmış bir çalışma, inositolün; bir anksiyete bozukluğu olan obsesif-kompülsif rahatsızlığını tedavi etmekte yardımcı olabileceğini göstermiştir. Metabolic Brain Disease‘de Haziran 2004’de yayınlanan bir çalışmaya göre, myo-inositol depresyon ve anksiyete tedavisinde faydalar gösterebilir. Araştırmacılar, inositolün yüksek dozlarının aynı zamanda obsesif-kompülsif bozukluk ve panik bozukluğuna yararlı olabileceğini düşünmektedirler.

2001 yılında Journal of Clinical Psychopharmacology‘da yayınlanan bir başka çalışma, panik bozukluğu yaşayan hastalar üzerinde inositolün etkilerini reçeteli bir ilaç olan flovuksamin ile karşılaştırmışlardır. Bulgular, inositolün haftalık panik atakları sıklığı üzerinde flovuksaminden daha fazla azaltma yarattığını göstermiştir.

Hangi Besinlerde Bulunur?

İnositol bakımından özellikle zengin olan sebze ve meyveler arasında; lahana, bakliyat, fasulye, tohumlar, kuruyemiş, kavun, muz, kuru üzüm, narenciye, buğday, tahıl, yulaf gevreği, buğday kepeği, esmer pirinç, bira mayası ve rafine edilmemiş pekmez  sayılabilir. Hayvanlarda inositol, fosfolipitler içinde yer alır. Fosfolipitler, öncelikle beyinde ve bedenin diğer bölümlerinde bulunur. Bu yüzden hayvanın beyni, kalbi ve karaciğeri inisitol bakımından zengindir. Çalışmalar, kahve tiryakilerinin inositol eksikliği yaşayabileceklerini göstermiştir. Kahvenin en önemli bileşiği kafeindir. Belirtildiğine göre, kafein vücuttaki inisitol düzeyini düşürmektedir.

İnositol Takviyeleri

İnositol, internet üzerinden ve bir takım doğal besin mağazalarında, myo-inositol ya da D-chiro-inositol adıyla satılmaktadır. Aşırı stres ve anksiyete deneyimleyen yetişkinlere genellikle 4-8 hafta boyunca; 250 mg-1000 mg günlük doz önerilmektedir. Bipolar rahatsızlığı söz konusu ise, doktora danışmadan inositol kullanılmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“İnositol Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine 6 yorum

  1. inosıtol u hangi doz da aç mı tok mu…sabah mı akşam mı..alınacak bilginiz var mı

  2. Deney 1
    Süre: 25 Gün
    Kullanılanlar: lipotropic faktör (solgar)
    İçerik:666 mg inositol, 666 mg L methionin, 273 mg choline.
    Kullanım zamanı: Her gün sabah aç (07.00)
    Birlikte: 1 büyük bardak su, 1 büyük bardak kefir
    Maliyet: 100 TL
    Doktor kontrolünde
    Risk: Yok
    Başlangıç AKŞ: 92
    Başlangıç kg: 76.3
    Kaygı: 100 üzerinden değerlendirme aldım. Başlangıç 100
    Spor faaliyet: Yok (23 gün negatif, 2 gün 4 km hafif tempo yürüyüş)
    Kalori: 2100-2200
    Yan etki: ilk uç gün çok hafif böbrek ağrısı, sonrası hayatın olağan seyri
    Süreç içinde kalıcı psikolojik sorun yaşanmadı.
    Başlangıç hafıza: 6 harf, 5 rakam
    Sonuç:
    AKŞ: 97 (inositolden olabilir)
    Kg:74.9
    Kaygı: 50 (%50 başarı)
    Sonuç hafıza: 7 harf, 6 rakam
    Kanaat: 100 TL boşa gitmedi. İlaç yoluyla serotonin yükseltmekten daha az riskli.

    Deney 2
    Badem 10 Adet
    Yumurta Sarısı 2 Adet
    Haşlanmış beyin 50 gr (Dileyen kuzu karaciğer 100 gr. alabilir)
    Kereviz: Rendelenmiş çiğ yaklaşık 50 gr
    Sonuç:
    AKŞ: Değimedi.
    Kg: Değişmedi.
    Kaygı: Düşüş eğiliminde fakat LF’ ün yarısı kadar bile başarıya ulaşamadı.
    Hafıza:Anlamlı değişiklik olmadı.
    Kanaat: Besin yoluyla serotonin yükseltmek çok zor.
    Not: Kadın bünyesinde sonuçlar muhakkak ki farklı olacaktır
    Deney 14.08.2018 tarihinde sonlandırıldı.

  3. İçtiğim enerji içeceğinde bulunuyor.Acaba 2-3 günde bir içmenin bir sakıncası olur mu?(bu arada bilgi için teşekkürler)

  4. Ben geçen sene bu yazıyı okuduktan sonra inositol kullanmaya başladım ve depresyon-takıntı sorunlarımda %80-90 iyileşme gördüm. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

  5. Araştırmalarınız için teşekkür ederim. Epey faydalı oldu.

Yorum yapın

css.php