CLA Yağ Yakıcı. CLA Nedir? 1987 de antikanserojen etkisi keşfedildikten sonra yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemini güçlendirici, insilün direncini azaltıcı, antikanser ve vücut yağlarını azaltıcı etkisinin olduğu iddia edilmiştir.
CLA vücud tarafından üretilmeyen dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitlerinden biri olan linoleik asidin (Omega-6) konjüge izomeridir. Bağırsak florasındaki bakteriler linoleik asitten CLA sentezini gerçekleştirirler. CLA’nın en yaygın tiplerinin isimleri, cis-9, trans-11 conjugated linoleik asit ve trans-10, cis-12 conjugated linoleik asittir. Genel olarak, CLA, linoleik asitin çift bağ ile bağlanmış pozisyonel ve geometrik izomerleri anlamına gelir. Trans-10, cis-12 izomeri, cis-9, trans-11 izomerinden daha hızlı bir şekilde metabolize olur.
CLA ve Bağışıklık Sistemi
Aberdeen, Rowett Research Institute’deki araştırmacılar Nisan 2005 tarihinde, European Journal of Clinical Nutrition‘da yayınlanan bir çalışmada, CLA’nın bağışıklığa olan etkilerini araştırdılar. Araştırmacılar, 12 hafta boyunca günde 3 gr. CLA takviyesinin enfeksiyonla savaşan IgA ve IgM proteinlerini çoğalttığını tespit ettiler. Aynı zamanda, anti-enflamatuar kimyasalları çoğaltıyor ve sitokinler denen enflamatuar öncesi kimyasalları azaltıyordu.
1980’li yılların başlarında, University of Wisconsin’de görev yapan Dr. Michael Pariza ve ekibi, CLA’nın kanser tümör büyümelerini engellediğini gösteren çalışmalar yayınladılar. O zamandan beri, diğer bir çok çalışma, CLA’nın kanserle savaşma potansiyeline odaklanmıştır.2006 yılında Anti Cancer Research‘de yayınlanlanan bir çalışmada, araştırmacı Li-Shu Wang, CLA’nın insan göğüs kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Dr. Wang’a göre CLA tümör baskılayıcı genlerin daha iyi çalışmasına neden olmaktadır. Cornell University ve National Academy of Sciences a göre; CLA deney hayvanları üzerinde, karsiyogenezi inhibe eden tartışmasız tek yağ asididir.
CLA Yağ Yakıcı Olarak İşe Yarıyor mu?
• Journal of Nutrition‘ın 2000 yılında yayınladığı çalışmada, araştırmacı Henrietta Blankson, CLA takviyesinin farklı dozlarının, fazla kilolu ve obez insanlar üzerindeki etkisini 12 haftalık bir period boyunca incelemiştir. Araştırmaya göre günde 3.4 gr. ya da daha az takviye kullanan insanların vücut yağ kütleleri belirgin olarak azalmıştır.
• American Journal of Clinical Nutrition bülteninin 2004 yılı çalışması, fazla kilolu ama sağlıklı 180 yetişkini bir yıl boyunca izledi. Deneklere CLA’nın iki farklı formu ya da plasebo verildi. CLA verilen her iki grubun da, bir yıl sonunda, diyet ya da egzersizlerinde bir değişiklik olmadan, vücut yağ kitleleri %7-9 oranında azalma göstermiştir.
• University of Wisconsin-Madison’daki araştırmacıların yürüttükleri bir çalışmaya göre, özellikle geceleri; CLA, yağ yakımını hızlandırabilir. The American Journal of Clinical Nutrition’da Eylül 2007’de yayınlanan çalışmada, günde 4 gr. CLA tüketen fazla kilolu denekler, 6 aylık periyodun sonunda, özellikle geceleri olmak üzere, enerji harcamasında yükselmeler deneyimlemişlerdi.
• University of North Carolina ve University of South Carolina’dan bilim adamları, 12 hafta boyunca 6.4 gr. CLA tüketen obez yetişkinlerin, plaseboya oranla, yağsız kas kitlelerini artırmış olduklarını tespit etmişlerdir. Çalışmanın sonuçları, Journal of Nutrition adlı derginin Mayıs 2007 sayısında yayınlanmıştır.
Araştırmalara göre, CLA vücut yağı ve ağırlığını 4 şekilde azaltmaktadır;
1) Yemekten sonra depolanan yağ miktarını azaltarak
2) Yağ hücrelerindeki yağ parçalanması oranını yükselterek
3) Yağ metabolizmasını yükselterek
4) Yağ hücrelerinin sayısını azaltarak
Günlük Doz Ne Kadar?
Çalışmalarda obez kişilerdeki vücut yağını azaltmak için, günlük olarak 1.8 gr ve 7 gr. arası doz kullanılmıştır. Günlük önerilen doz genellikle 3.4 gr’dır.
CLA Yan Etkileri Var mı?
Yüksek dozları hafif mide sorunlarına neden olabilir. 2004 yılında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan çalışma sonucuna göre kötü kolesterolde hafif artma, lipoprotein seviyesinde yükselme, leptin düzeyinde hafif artma ve kan şekerinde hafif yükselme gibi yan etkiler görülmüştür. Ayrıca bağırsaklardan yağ emilimini azaltıcı ürünler, hayati önem taşıyan ilaçların emilim oranlarında azalmaya neden olabileceği için ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan bu tür ürünleri kullanmamaları gerekir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Regli döneminde cla kullanımının bir zararı olur mu