Balık Yağı Kullanımı

Balık yağı kullanımı son yıllarda giderek artan ve ilgi gören bir beslenme desteği olarak karşımıza çıkmaktadır. Balık yağıyla ilgili çok sayıda araştırmalar yapılmış ve balık yağının faydaları üzerine önemli tespitler elde edilmiştir. Kalp hastalıklarından depresyona kadar birçok hastalıkta balık yağının yararları daha fazla bir şekilde gündeme gelmektedir. Balık yağın faydaları içerdiği omega 3 yağ asidinden kaynaklanmaktadır. Balık yağının içinde EPA ve DHA adı verilen Omega-3 yağ asitleri vardır.

Balık yağı çeşitleri: Balık yağı 2 çeşittir.

1-Fish body oil: Balığın gövdesinden elde edilen balık yağı.
2-Cod liver oil: Balığın karaciğerinden elde edilen balık yağı.

Her ikisinde de omega 3 bulunur. Cod liver oil A ve D vitamini bakımından da zengindir.

Balık Yağı Faydaları

• Balık yağı denilince ilk akla gelen kalp damar hastalıklarına olan olumlu katkılarıdır. Balık yağının içinde bulunan omega 3 yağ asitleri kalbi korur, kanı inceltici, kolesterolü düşürücü ve kalp ritmini düzenleyici etkisi balık yağı yararları arasında en fazla bilinenlerdir.

• Omega 3 yağ asidinin beynin yaşlanma sürecini azaltıcı etkisinin olduğu ve de Alzheimere karşı koruyucu özellik taşıdığı belirtilmiştir.

• Omega 3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil eder. Yeterli omega 3 yoksa depresyon, bipoler bozukluk ve birçok başka psikolojik rahatsızlıklara yol açar.

Fish oilÇocuklarda balık yağı kullanımı: Omega 3 ün çocuklarda zihinsel gelişimlerini olumlu etkilediği ve öğrenme kapasitesini artırdığı gözlemlenmiştir.

• Hiperaktivite görülen çocuklarda, omega 3 bu sorunun giderilmesinde önemli katkılar sağladığı tıp adamlarının dile getirdiği bir tespittir.

• Diyabetin neden olduğu hasarları önleyici etkisi bir diğer balık yağı faydaları arasında yer alır . Yaşlılıkta görülen göz bozukluğu (maküler dejenerasyonu) görülme oranını azaltır.

• Omega 3 kansere karşı koruyucu ve önleyici nitelik taşıdığı yapılan çalışmalarda ifade edilmiştir.

• Balık yağının faydaları arasında romatizmal artritte görülen eklem şişliği ve ağrı gibi şikayetleri hafifletme etkisi de bulunmaktadır.

Gebelikte balık yağı kullanımı: Vitamin mineral takviyelerin yanında omega 3 kullanımı da hamile bayanlara tavsiye edilmektedir. Hamilelikte balık yağı kullanımı gebeliğin son üç ayında ve de doğumdan sonraki ilk birkaç ayda emziren annelerin kullanması için önerilmektedir. Gebeliğin son aylarında anneden bebeğe fazla oranda omega 3 geçer. Balık yağının bebeklerin merkezi sinir sistemine ve bedensel gelişimine olumlu katkı bulunduğu dile getirilen bir tespittir.

Uyarı:
1-Balığın karaciğerinden üretilmiş olan balık yağlarını hamileler kullanmamalıdır. Çünkü bu balık yağı çeşidinin içinde (retinol) A vitamini yüksek oranda bulunur ve de A vitamini vücutta depo edilen bir vitamin olması sebebiyle yüksek dozları anne karnındaki bebeğe zarar verir. Hamileler Balığın gövdesinden üretilen ve A vitamini içermeyen balık yağı çeşidini kullanmalıdır.

2-Balık yağının yararlarından faydalanmak için civa kurşun ve diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede balık yağı kullanmak gerekir.

Kullandığınız balık yağının bu tür zararlı maddeler içermediğinden emin olmalısınız. Kalitesinden emin olmadığınız balık yağı takviyesini kullanmayınız. Aynı risk besin olarak tüketilen balıklarda da olabileceği için aynı uyarı bunun içinde geçerlidir. Bu tür maddeler beyin gelişimine zarar verir.

Her balıkta omega 3 bulunmaz. Somon, uskumru, ringa balığı, sardalye, alabalık omega 3 içeren balıklardır. Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar da omega 3 yağ asitleri daha fazladır. Balıklar bu maddeyi planktonlardan üretirler.

Diğer omega 3 kaynakları ceviz, semizotu, keten tohumudur.

Balık Yağı Takviyesi Nasıl Seçilmelidir?

Besin uzmanlarının omega 3 ihtiyacınızı balıktan karşılamanıza nazaran balık yağı takviyesi almanızı önermelerinin bir nedeni balıkta bulunan yüksek düzeyde cıva ve diğer tehlikeli kimyasallardır. Maalesef, aynı toksik düzeyler de kirleticiler bazı balık yağlarında ve balık yağı takviyelerinde bulunabilirler.

Balık yağından gerçek anlamda sağlığa yarar elde etmek için cıva, kurşun veya diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede balık yağı ile yapılmış bir balık yağı desteği seçmek önemlidir. Buna ilaveten, balık yağı toplanıldıktan sonra da şayet nakledilmişse veya şişe ile balık arasında başka şekilde işleme tabi tutulmuşsa kirletilmiş olabilir. Süreç de ne kadar az el devreye girerse, kirletilme ihtimali o kadar azdır.

Farmasötik Kalite Balık Yağı Neden Seçilmelidir?

• Araştırmalar balık yağı takviyelerinin başlıca sağlık için yararlarının docosahexaenoic asit (DHA) ve eicosapentaeonic asitten (EPA) kaynaklandığını belirlemiştir. Bedeniniz fiilen balık yağının faydalarını kullanmaya başlamadan önce, DHA ve EPA ‘yı çıkarmak için balık yağını bileşenleri olan esterlere ayırması gerekmektedir.

• Piyasadaki balık yağı takviyelerinin birçoğu, doğal olarak yüksek düzeylerde DHA içeren bir balık yağı desteğine nazaran daha az etkili kılan çok düşük düzeyde DHA içermektedirler.

• Omega 3 ‘ün sağlığa olan yararları tartışılmazdır, fakat balık yağındaki bütün omega 3 bedeninizin kullanımına hazır durumda değildir. Farmasötik sınıf balık yağı her türlü kirleticiden arınmıştır ve vücudunuz için yüksek omega 3 kaynağı sağlamak için rafine edilmiştir.

Balık yağı kullanımı: Günde 1-3 gr tavsiye edilmektedir. Bazı durumlarda daha fazla miktarda da kullanılmaktadır.

Kan sulandırıcı sentetik ilaç kullananlar doktora danışmadan balık yağı takviyelerini kullanmamalıdır.

Ameliyat olacak kişiler ameliyattan önce balık yağı kullanımını kesmelidir.

Zararlı PCB’ler-kanserojen kimyasallar- ve cıvaya maruz kalmayan balıklardan elde edilen balık yağı takviyeleri kullanılmalıdır.

Balık yağı takviyeleri balık yağı kapsülü ve balık yağı şurubu olarak satılmaktadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Balık Yağı Kullanımı” üzerine 512 yorum

  1. slm 19 yaşındayım ama boyum 1.72 kilom 48 KİLO ALMAK İSTİYORUM balık yagı kapsülü kullan diyorlar acaba gerçekten kilo almada yararı var mı? birde kilo için han balık yagını kullanmam gerekir..

  2. slm balık yağımı yoksa habımı iyi ben anlayamadım boyu uzattğı va kilo için almak istiyorum

  3. Bana marincap şişmanlatmaz diye verildi.Bende 10 yıldır kullanıyorum.

  4. en güvenilir yani zehirli madde içermeyen pha dha sı en yüksek Farmasötik Kalite Balık Yağı hangi marka üründür

  5. yanlış yazmışım bi yeri ergenlik dönemindeyseniz size faydası olur uzamanıza yardımcı olur diyecektim.pardon

  6. arkadaşlar ben eczacıyım, hepiniz soru sormuşsunuz ama sorularınız cevaplanmamış.Ben bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışayım.
    1-balık yağı kilo aldırmaz, hatta omega-3 ün yağ yakıcı etkisi biliniyor.Ama yemek yerken alırsanız iştahınızı açar.Kilo almak isteyen arkadaşlara gidebiliyorlarsa uzmana gitmelerini öneririm. Yoksa sabahları pekmez,tahin, bal, arı poleni gibi ürünler öneririm. kilo aldırmaya balık yağından daha faydalıdırlar.
    2- Balık yağı kemik gelişiminde önemli bi etki sağlar, birden size 20 cm kazandırmaz ama (ergenlik dönemindeyseniz) size faydası olmaz. Ama boy uzamalar genelde 18-19 yaşında tamamen durur. Yani 20’li yaşlarınızda alırsanız boy uzatmaz ama kemik yapınızı güçlendirir.
    3-kalp, kolestrol, psikolojik sorunlarda fayda sağlar(yukarıdaki yorumda da dediği gibi)
    4-birde çok kişi bilmez ama bu balık yağı hafızayı güçlendirir, alzheimerı önler, farklı bakış açıları kazanmaya yardımcı olur.
    5bu özellikle bayanlar için önemli cildi yeniler, saçları çabuk uzatır ve parlaklık verir.
    yani pek çok olumlu özelliği vardır. besin takviyesi olarak kullanabilirsiniz.
    Bir çok kaliteli marka var ama en uygun fiyatlısı marincap tır. 12.5 lira bişey alın bi deneyin.Bi zararını görmezsiniz aksine illa bi faydası olur.

  7. Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam eder.

    3 Anne-bebek sağlığında rolü
    4 Zihin sağlığında rolü
    5 Göz sağlığında rolü
    6 Kemik-eklem sağlığında rolü
    7 Kalp-damar sağlığında rolü

    İnsan beslenmesinde önemli olan omega-3 yağ asitleri şunlardır: alfa-linolenik asit (18:3, ALA), eikosapentaenoik asit (20:5, EPA) ve dokosaheksaenoik asit (22:6, DHA). Bu üç doymamış yağda, sırasıyla 18, 20 veya 22 karbonlu bir zincirde 3,5, veya 6 çift bağ vardır. Çift bağların hepsi cis-biçimindedir, yani hidrojen atomları çift bağın aynı tarafındadır.

    Omega-3 yağ asitlerindeki çift bağlar onların esnekliğini azaltır. Hücre zarında omega-3 yağ asitlerini içeren fosfolipitler doymuş yağ asitli fosfolipitlere kıyasla daha gevşek bir şekilde istiflenirler ve bu yüzden bunlardan oluşan membranlar (zarlar) daha akışkan olurlar. Sıvı fazda olan membranlarda proteinler birbiriyle daha serbestçe etkileşebilir, sinir hücrelerinde ise membranların yalıtkanlığını arttırdığı öne sürülmüştür [1]

    Omega-3 yağ asitleri sayesinde:
    Trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
    Bağışıklık sistemi güçlenir
    Kansere karşı koruma sağlanır
    Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir
    Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur (diyabet için faydalı)
    Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kanın pıhtılaşmasını önler
    Yangı önleyici etkisiyle romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar
    Anne-bebek sağlığında rolü [değiştir]
    Omega-3 yağ asitleri,
    anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimine aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Bebeğin beyin ve retina gelişiminin desteklenmesi
    Erken doğum riskinni azaltılması
    Hamilelik süresinin ve bebeğin doğum ağırlığının artırılması
    Doğum sonrası depresyonundan korunulması
    Omega-3 yağ asitleri ayrıca çocuğun matematik zekasının geliştirilmesine, okuma, telaffuz ve yazma beceresini artırılmasına yardımcı olabilir.
    Zihin sağlığında rolü [değiştir]
    Omega-3 yağ asidinin beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasındaki etkileri yapılan pek çok araştırmada ortaya konmuştur. Omega-3, beyin ve sinir sisteminde başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Depresyon tedavisini desteklemesi
    Bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olması
    Ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı yardımcı olması
    Saldırganlık azaltmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olması
    Mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde olumlu etkisi olması
    Göz sağlığında rolü [değiştir]
    Yüksek doz omega-3 alımı gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hasarları riskini önleyebilmektedir. Omega-3 yağ asitleri eksikliğinde, retinada görme fonksiyonunun azaldığı tesbit edilmiştir.

    Kemik-eklem sağlığında rolü [değiştir]
    EPA ve DHA’nın antienflamatuar etkisi vardır, ayrıca kas-iskelet sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde faydalı etkileri bulunmaktadır. Omega-3 kemik ve eklem sağlığında başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Kemiklerde kalsiyum toplanmasına destek olarak güçlenmelerinin sağlanması
    Eklem iltihabı ve kıkırdağa zarar veren enzim aktivitesinin azaltılması
    Eklemlerde hassasiyet ve sabah sertliğinin azaltılması
    Romatoid artritli hastada ilaç ihtiyacının azaltılması
    Kalp-damar sağlığında rolü [değiştir]
    Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin dengeli alımının özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından yararlı olduğu vurgulanmaktadır. Omega-3 tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümler daha düşük bulunmuştur. Omega-3, kalp ve damar sağlığında başlıca aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir:

    Kalp damar hastalığı riski olanların ya da bu hastalığa yakalanmış olanların kalp sağlığını korumaya yardımcı olması.
    Damar sertliği oluşumunun yavaşlatılması
    Trigliseritlerin kan düzeyini düşürülmesi
    Kalp hastalıklarında “kötü kolesterol”ün (LDL) düşürülüp, “iyi kolesterol”ün (HDL) artırılmasıdır.
    Kalp krizi sonrası felç, ikinci bir kalp krizi ya da ölüm riskinin azaltılması
    Bulunduğu besinler [değiştir]
    Omega-3 : Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamside bulunur.

  8. Ben balık yağı tableti satıyorum,derin okyanus balıklarından üretiliyor. %100 organik direkt üreticiden alıyoruz. Hanım ve çocuklar kullanıyor,saçları ışıldamaya başladı bile,

    Kilo almaya gelince ben belli bir yaşa kadar kilo alamadım,ne iğneler oldum,ne yemekler yedim,en sonunda basit ve ucuz yolla kilo aldım ,
    İncir ve Anason sayesinde ,nasılmı? çok basit anlatayım;

    40 gün boyunca her sabah aç karnına inciri açıp içine anason serpiyoruz, o bağırsakları bir güzel kurtlardan temizliyor (ama bende kurt yok demeyin ,kesin var)
    40 gün dayanın (1,5 ay)ve sonucu görün efendim,selamlar…

  9. ben 19 yaşındayım.. 44 kiloyum.. bunun için doktora da başvurdum ancak yapılan tahlillerde testlerde hiç bir şey çıkmadı.. bir süre antidepresan kullandım doktorun tavsiyesi üzere bana uykudan başka bi yararı olmadı.. üniversitede okuduğum için sınavlara çalışmam zorlaşmıştı bıraktım.. daha sonra aktardan pekmezler falan aldım onlarda pek faydalı olmadı 3 haftaya yakın kullandım sadece 1 kilo 700 gr aldım.. ideal kilom için 11 kilo almam gerekiyo.. balık yağı kullansam bana herhangi bi yararı olur mu?? ama sadece kilo almak istiyorum boy uzatmasını istemiyorum..

  10. Ben balık hapı kullanııyorum boyum uzasındiye fakat boyum ozamadı anlamadımm ve kilo aldırıyor herhalde aanlamadım?

  11. Ben balık yağı hapını kullanmıştım.Cidden faydası oldu.Kilo aldım.Fakat ben boyumun uzamasını istiyordum.Uzamadı.Sadece hap içmakle uzamadığını anladım.Hapı için ama sporda yapın.O zaman faydasını göreceksiniz.Şimdi tekrardan alıcam.Yalnız basketbol veya badminton oynayacağım…Şuan 1.57 boyunda ve 47 kiloyum.Faydası olunca yazarım buraya.

  12. balık yağı kullanmak istiyorum fakat hangi marka almalıyım bilmiyorum. 7 ve 10 yaşında çoçuklarıma da balık yağı vermek istiyorum güvenip verececim bir marka var ise bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

  13. ben 16 yaşında 1.82 boyum ve kilom 73 1 sene once 52 kiloydum 13 yaşımdan buyana badiye gidiyorum 3 gen bir vucudum var gercekten işe yerıyor

  14. Slm Tok Karnına günde 2 defa sabah akşam alırsan yeterli olur spor falan yapmalısın basket bol veya daha hızlı görebilmen için yüzme seanslarına katılmalısın kolay gelsin by……. ha unutmadan kaliteli ilaç almayı unutma

  15. slm size tavsiyem vücut geliştirme yerlerinde boy uzatma seansları var bu seanslar sırasında kaliteli olmak kaydıyla eczaneden alabileceğin balık habları çok işe yarıyo bilgin olsun by

  16. arkadaslar balik hapini bende kullandim bir ay duzenli faydasini gordum, istedigim kilodayim simdi… belki biraz daha kullanirim 😀 tavsiye ederim

  17. ben 17 yaşındayım ve 1.48 boyunvar ocean balık yağı aldım kullanımşekli ve dozu nekadar olmalı ve aç mı tokmu alınmalı cevap verirsenin çok memnun olurum şimdiden tşk

Yorum yapın

css.php