Balık yağı kullanımı son yıllarda giderek artan ve ilgi gören bir beslenme desteği olarak karşımıza çıkmaktadır. Balık yağıyla ilgili çok sayıda araştırmalar yapılmış ve balık yağının faydaları üzerine önemli tespitler elde edilmiştir. Kalp hastalıklarından depresyona kadar birçok hastalıkta balık yağının yararları daha fazla bir şekilde gündeme gelmektedir. Balık yağın faydaları içerdiği omega 3 yağ asidinden kaynaklanmaktadır. Balık yağının içinde EPA ve DHA adı verilen Omega-3 yağ asitleri vardır.
Balık yağı çeşitleri: Balık yağı 2 çeşittir.
1-Fish body oil: Balığın gövdesinden elde edilen balık yağı.
2-Cod liver oil: Balığın karaciğerinden elde edilen balık yağı.
Her ikisinde de omega 3 bulunur. Cod liver oil A ve D vitamini bakımından da zengindir.
Balık Yağı Faydaları
• Balık yağı denilince ilk akla gelen kalp damar hastalıklarına olan olumlu katkılarıdır. Balık yağının içinde bulunan omega 3 yağ asitleri kalbi korur, kanı inceltici, kolesterolü düşürücü ve kalp ritmini düzenleyici etkisi balık yağı yararları arasında en fazla bilinenlerdir.
• Omega 3 yağ asidinin beynin yaşlanma sürecini azaltıcı etkisinin olduğu ve de Alzheimere karşı koruyucu özellik taşıdığı belirtilmiştir.
• Omega 3 sağlıklı nöral yolları oluşturmak için temel teşkil eder. Yeterli omega 3 yoksa depresyon, bipoler bozukluk ve birçok başka psikolojik rahatsızlıklara yol açar.
• Çocuklarda balık yağı kullanımı: Omega 3 ün çocuklarda zihinsel gelişimlerini olumlu etkilediği ve öğrenme kapasitesini artırdığı gözlemlenmiştir.
• Hiperaktivite görülen çocuklarda, omega 3 bu sorunun giderilmesinde önemli katkılar sağladığı tıp adamlarının dile getirdiği bir tespittir.
• Diyabetin neden olduğu hasarları önleyici etkisi bir diğer balık yağı faydaları arasında yer alır . Yaşlılıkta görülen göz bozukluğu (maküler dejenerasyonu) görülme oranını azaltır.
• Omega 3 kansere karşı koruyucu ve önleyici nitelik taşıdığı yapılan çalışmalarda ifade edilmiştir.
• Balık yağının faydaları arasında romatizmal artritte görülen eklem şişliği ve ağrı gibi şikayetleri hafifletme etkisi de bulunmaktadır.
• Gebelikte balık yağı kullanımı: Vitamin mineral takviyelerin yanında omega 3 kullanımı da hamile bayanlara tavsiye edilmektedir. Hamilelikte balık yağı kullanımı gebeliğin son üç ayında ve de doğumdan sonraki ilk birkaç ayda emziren annelerin kullanması için önerilmektedir. Gebeliğin son aylarında anneden bebeğe fazla oranda omega 3 geçer. Balık yağının bebeklerin merkezi sinir sistemine ve bedensel gelişimine olumlu katkı bulunduğu dile getirilen bir tespittir.
Uyarı:
1-Balığın karaciğerinden üretilmiş olan balık yağlarını hamileler kullanmamalıdır. Çünkü bu balık yağı çeşidinin içinde (retinol) A vitamini yüksek oranda bulunur ve de A vitamini vücutta depo edilen bir vitamin olması sebebiyle yüksek dozları anne karnındaki bebeğe zarar verir. Hamileler Balığın gövdesinden üretilen ve A vitamini içermeyen balık yağı çeşidini kullanmalıdır.
2-Balık yağının yararlarından faydalanmak için civa kurşun ve diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede balık yağı kullanmak gerekir.
Kullandığınız balık yağının bu tür zararlı maddeler içermediğinden emin olmalısınız. Kalitesinden emin olmadığınız balık yağı takviyesini kullanmayınız. Aynı risk besin olarak tüketilen balıklarda da olabileceği için aynı uyarı bunun içinde geçerlidir. Bu tür maddeler beyin gelişimine zarar verir.
Her balıkta omega 3 bulunmaz. Somon, uskumru, ringa balığı, sardalye, alabalık omega 3 içeren balıklardır. Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar da omega 3 yağ asitleri daha fazladır. Balıklar bu maddeyi planktonlardan üretirler.
Diğer omega 3 kaynakları ceviz, semizotu, keten tohumudur.
Balık Yağı Takviyesi Nasıl Seçilmelidir?
Besin uzmanlarının omega 3 ihtiyacınızı balıktan karşılamanıza nazaran balık yağı takviyesi almanızı önermelerinin bir nedeni balıkta bulunan yüksek düzeyde cıva ve diğer tehlikeli kimyasallardır. Maalesef, aynı toksik düzeyler de kirleticiler bazı balık yağlarında ve balık yağı takviyelerinde bulunabilirler.
Balık yağından gerçek anlamda sağlığa yarar elde etmek için cıva, kurşun veya diğer ağır metaller ile kirletilmemiş balıktan elde edilen farmasötik kalitede balık yağı ile yapılmış bir balık yağı desteği seçmek önemlidir. Buna ilaveten, balık yağı toplanıldıktan sonra da şayet nakledilmişse veya şişe ile balık arasında başka şekilde işleme tabi tutulmuşsa kirletilmiş olabilir. Süreç de ne kadar az el devreye girerse, kirletilme ihtimali o kadar azdır.
Farmasötik Kalite Balık Yağı Neden Seçilmelidir?
• Araştırmalar balık yağı takviyelerinin başlıca sağlık için yararlarının docosahexaenoic asit (DHA) ve eicosapentaeonic asitten (EPA) kaynaklandığını belirlemiştir. Bedeniniz fiilen balık yağının faydalarını kullanmaya başlamadan önce, DHA ve EPA ‘yı çıkarmak için balık yağını bileşenleri olan esterlere ayırması gerekmektedir.
• Piyasadaki balık yağı takviyelerinin birçoğu, doğal olarak yüksek düzeylerde DHA içeren bir balık yağı desteğine nazaran daha az etkili kılan çok düşük düzeyde DHA içermektedirler.
• Omega 3 ‘ün sağlığa olan yararları tartışılmazdır, fakat balık yağındaki bütün omega 3 bedeninizin kullanımına hazır durumda değildir. Farmasötik sınıf balık yağı her türlü kirleticiden arınmıştır ve vücudunuz için yüksek omega 3 kaynağı sağlamak için rafine edilmiştir.
Balık yağı kullanımı: Günde 1-3 gr tavsiye edilmektedir. Bazı durumlarda daha fazla miktarda da kullanılmaktadır.
Kan sulandırıcı sentetik ilaç kullananlar doktora danışmadan balık yağı takviyelerini kullanmamalıdır.
Ameliyat olacak kişiler ameliyattan önce balık yağı kullanımını kesmelidir.
Zararlı PCB’ler-kanserojen kimyasallar- ve cıvaya maruz kalmayan balıklardan elde edilen balık yağı takviyeleri kullanılmalıdır.
Balık yağı takviyeleri balık yağı kapsülü ve balık yağı şurubu olarak satılmaktadır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Kolesterol için omega 3 içeren balık yağı bu konuda yararlıdır.
yüksek kolestrolu düşürmek için balık yağı kullanmak ne kadar ciddidir? teşekkür ederim
ben balık yağının boy uuzattığını duydum.ve bayada araştırdım çok düzenli besleniyorum.hergün süt içiyorumyaş 16 bilgilendirirseniz sevinirim.
merhabalar özgür ben aldığımız balık yağının farmösitik olduğunu nasıl anlıcaz peki yani balık yağlarının üstünde bu yazdığınız bilgiler yok yani hangi çeşit almışım hangi deniz balıklarından üretilmiş farmösik mi?teşekkür ederim
ben boyumun uzaması için balık yagı kullanmaya basladım ama kılo da almak ıstemıyorum nasıl olcak bı bılınz warmı acaba
meraba ben 27 yaşındayım kolestrolüm çok yüksek olduğundan bana balık yağı kullanmamı söylediler ama ben hiç balık yiyemiyorum balıktan yani deniz ürünlerinde nefret ediyorum.bende romatizma hastalığı çıktı,eklem ağrılarım var,kilomdan dolayı diyet yapmak zorundayım,balık yağıda kilo aldırıyormuş,nasıl bir balık yağı kullanabilirim,şimdiden tşk ederim tavsiyelerinizi bekliyorum
ben hergün sabak kahvaltı ile birlikte günde 2 adet balya balık yağı alıyorum. ve çok zayıftım. şimdi 53 kılo geliyorum. akşam yatmadan önce bir bardak süte bir çorba kaşığı süt tozu ilave ediyorum. bu şekilde 40 kılodan 53 kıloya vardım. ve 6 aydır bu kıloyu da koruyorum. acaba ileride balık yağının fazla almamın bi zararı olurmu
merhabalar. ben bir kaç hafta sonra gebe kalmayı planlıyorum. balık yağını şu anda kullanmaya başlamamın bir yararı olurmu. yoksa hamile kaldıktan sonra kullanmalıyım. bilgilendirirseniz sevinirim.
Eğer balık yağının kullanımını soruyorsanız balık yağı kapsülü biçiminde olanlardan günde 1 ila 3 adet yemeklerden sonra alınır.
Bir de şurup şeklinde olanlar var..Ondan da günde 1 ölçek kullanılabilir.
Balık yağı tek başına boy uzatmaz. .Daha çok çocukluk döneminde kullanılırsa kemik ve beden yapısının gelişmesinde olumlu rol oynabilir. Sadece balık yağıyla değil bütün vitamin ve minerallerin olduğu bir beslenme olması gerekir.
Kilo almak içinde günlük kalori miktarını artırmanız lazım..Eczanelerde sütle karıştırılıp alınan karbonhidrat ürünleri var. Günlük kalori alımını artırmak için bunlardan da bir süre faydalanılabilir.
peki ve ilacı nasıl kullanabiliriz
25 yaşındayım ve 38 kiloyum kilo almak istiyorum ama olmuyor bu nedenle psikolojim bozuldu balıkyağı kullansam kilo alabilirmiyim şimdiden teşekkürler.
balik yağı şişmanlatıyor mu zayıflatıyor mu ya da kisinin özelliklerine göre değisiklik mi gösteriyor? teşekkür ederim.
Ben 16 yaşındayım fakat oldukça zayıfım bunun sebebi iştahımın olmaması yemek yemeyi sevemiyorum bi türlü.Çevremdeki insanlar balık yağı yada balık hapı kullanmamı öneriyor bunun bi faydası olabilir mi ayrıca boy uzamasına da faydası oluyor mu?
selam ben ömer 15 yaşındayım hem boyum kısa hemde zayıfım bana balık yağını kullanırsam hem boyumun uzuyacağını hemde kilo alabileceğimi söylediler bende aldım şimdi kullanıyorum hergün akşam yemeğinden sonra içiyorum acaba bi faydası olurmu nasıl kullanıcağımada yardımcı olursanızın sevinirim.
52 yaşındayım.Her sabah 1 ad.koraspin (100),1 ad.E vitamini almaktayım.Ayrıca akşamları 1 adette omega 3 ve C vitamini alıyorum.KARDİOLOJİK rahatsızlığım yok. Bunları koruyucu olarak kullanıyorum.Koraspin kullandığım için omega 3 almam sakıncalımı..?
benm 17 yaşnda 1 kızm var boyu 155 ve bana balık yagı içerek dahada uzyabilecegini söyledi bunun olması mümkünmü ve balık yagı kullanrsa ona zararı dokunrmu ilgnz içn şimdiden teşekkr edrm
merhaba;
ben zayıf bir insanım. ve etrafımdaki insanlar balık yağı kullanmamı önderdiler. kilo alma şansım varmış. ben şunu öğrenmek istiyorum, eğer balık yağı kullanırsam kilo alabilirmiyim. teşekkürler
balık yagı kullansam kılo alabılır mıyım ?
İnternette “gebelikte balık yağı kullanımı” konusunda araştırma yaparken sizin yazinizi okudum.
18 haftalik hamileyim, gebeligimde yeteri kadar balik tuketemiyorum, balik yagi destegi kullanmak istiyorum ancak biraz arastirinca farmasotik ozellikli ve baligin govdesinden elde edilen balık yagini kullanmam gerektigi sonucuna vardim. Ancak malesef hangi marka yagin genelikte guvenli oldugunu bulamadim.
Bu durumda bana onerebileceginiz bir balik yagi olabilir mi?
Ilginize simdiden tesekkur ediyor, iyi calismalar diliyorum
Dr Dt Ayse Zulal ORUC LEVENT