B15 Vitamini Nedir? B15 Vitamini (Pangamik asit) su bazlıdır ancak diyet üzerindeki temel gerekliliği henüz kanıtlanmamıştır. Pangamik ait, 1938 yılında Ernst Krebs tarafından, kayısı çekirdeğinden izole edilmiş, 1943 yılında da B15 adını almıştır. Krebs’e göre pangamik asit, astım, cilt sorunları, solunum rahatsızlıkları, ağrılı sinir ve kas sorunları, egzema, artrit ve nevrit rahatsızlıkları yaşayan hastalara bağışıklık ve iyileşme sunar.
Vitamin B15, ya da pangamik asit, Amerika’da tartışmalı bir vitamindir ve B kompleks ürünlerinden kaldırılmıştır. Amerika’da ürüne ulaşmak mümkün değildir ve yaklaşık 20 yıl önce FDA tarafından yasaklanmıştır. Amerika’da, vücuttaki pangamik asit üretimini çoğalttığına inanıldığından B15’in yerine, dimetilglisin (DMG) kullanılmaktadır. Dimetilglisin, pangamik asiti forme etmek için, glukonik asit ile birleştirilir. DMG, pangamik asitin aktif bileşiği olarak nitelendirilmektedir.
B15 in terapik kullanımı tartışmalı olmasına rağmen, Rusya ve bazı Avrupa ülkeleri, B15’i kalsiyum pangamat (dimetilglisin ya da DMG) formunda kullanmaktadır. Pangamik asit hakkındaki bilgiler eski tarihli ve ağırlıklı olarak Avrupalı ve Sovyet zamanı araştırmacılardan kaldığından, burada maddenin eksiksizliği tartışılabilir. Sovyet bilim adamları, atletlerde laktik asit oluşumunu azalttığını göstermişlerdir, böylece kas yorgunluğu azalır ve dayanıklılık artar. Avrupada ise B15, dolaşımı canlandırdığından ve antioksidan etkileri yüzünden erken yaşlanmayı tedavi etmekte kullanılmaktadır. Rusya’da, pangamik asitin fazlaca kullanıldığı alan, alkol sorunu yaşayanlar üzerindedir, muhtemelen isteği azaltma yönünde kullanılmaktadır. Fazla alkol kullanımı sonrasındaki akşamdan kalma semptomlarını yokettiği yönünde raporlar vardır.
Otistik çocuklarla ilgili Dimetilglisinin 3 ay süre ile kullanıldığı bir çalışmada bu maddenin %80 hastada belirgin düzelme sağladığı görülmüştür. Ancak daha kısa süren iki çalışmada ise DMG etkili bulunmamıştır. Dr. Bernard Rimland’a göre, “ 1965 yılında MG Blumeva ve TL Belyakova adlı iki Rus araştırmacı; konuşamayan 15 zihinsel özürlü çocuk grubundan 12 tanesinin konuşmasında kaydadeğer ölçüde gelişmeler gözlemlediklerini gösteren bir rapor yayınlamışlardır. Çocuklara daha çok kalsiyum pangamat, pangamik asit ya da B15 vitamini denen madde verilmişti. Çocuklar nispeten zor sözcükler kullanarak basit cümleler kurmaya başlamış, genel zihinsel durumları gelişmiş, oyuncak ve oyunlar üzerindeki konsantrasyonları biraz daha yoğunlaşmıştı. Daha sonraki araştırmalar, kalsiyum pangamat’taki önemli faktörün DMG olduğunu göstermiştir.
Dr Kendall; DGM’nin cilt bozuklukları, dolaşım bozuklukları, epilepsi, migren, astım, alerji ve otoimmün hastalıkları tedavilerinde yararlı olduğuna inanmaktadır. DMG araştırmacısı, Dr. Roger Kendall’dan alınan bilgiye göre, mevcut DMG çalışmasının en az 3 alanı vardır. DMG verilmiş tavşanlarda, hücresel-aracılı ve sıvısal bağışıklık çoğalması görülmüştür. Yine; tavşanlarda, interferon canlanması gözlemlenmiştir. NK hücre potansiyel artışı araştırması devam etmektedir.
Hangi Besinlerde Bulunur?
Çekirdekler, kuruyemiş, esmer pirinç, bira mayası, kabak çekirdeği, susam. Pangamik asit ya da DMG sıklıkla A ve E vitamini ile birlikte alınır. DMG’nin yaklaşık kullanım dozu, 50-100 mg.dır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.