Zerdeçalın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.
Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya’da uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)
Curcumin’in kimyasal özellikleri, serbest radikalleri vücuttan atmasına ve hücrelerdeki DNA hasarını önlemesine olanak tanır. Curcumin belirli enflamatuar enzimleri inhibe edebilir ve vücut hücreleri tarafından doğal antioksidan üretimini de destekleyebilir. Curcumin, zerdeçalde bulunan polifonik bileşikler olan birkaç curcuminoidden biridir. Araştırmacılar curcumin’in biyolojik açıdan en aktif curcuminoid olduğuna inanıyorlar. İn vitro çalışmalar, zerdeçalin temel biyoaktif bileşeni olan curcumin’in nöroprotektif, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-proliferatif ve kimyasal önleyici etkiler sergilediğini ileri sürmektedir. Curcuminoids vücudu birkaç şekilde korur: önemli bir detoksifıye edici enzimin aktivitesini arttırırlar ve serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan gibi davranırlar.
Zerdaçal Faydaları Nelerdir – Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?
Zerdeçalın aktif etken maddesi kurkumin, bir Hint bileşeni olan köriye parlak sarı rengi veren, zerdeçal ve zerdeçal özünün sağlık yararlarını sağlayan maddedir.
Scientific American dergisinde yayınlanan son dönemlerde yapılmış 100 araştırmanın analiz edildiği incelemeye göre curcumin alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı olumlu etki göstermekte ve göğüs kanseri hastalarında tümör büyümesini yavaşlatmaktadır.
Bilim adamları kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özelliklerinin bu maddeyi güçlü bir kanser savaşçısı yaptığına inanmaktadırlar. Texas Üniversitesi’ndeki bir çalışma en sonunda kurkuminin sinsi bir kanser türü olan multipl miyelom üzerinde kanserli hücrelerin üremelerini yavaşlattığını, hatta durdurduğunu gösterdi.
Zerdeçalın Anti-İltihapsal Yararları
İltihap giderici özelliği vardır. Kurkuminin eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltarak artrit ile ilişkili ağrıyı rahatlattığı gözlemlenmiştir.
Cincinnati Üniversitesince yapılan araştırmalarda zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya yol açan COX-2 adlı enzimi durduran doğal bir bileşik tespit edilmiştir.
Zerdeçalın Anti Bakteriyel Yararı
Zerdeçaldaki uçucu yağların, cilt yaralanmalarında haricen kullanıldığında anti-bakteriyel koruma sunduğu görüldü.
Zerdeçalın Kanser Üzerindeki Yararı
Çalışmalar zerdeçalın, baş-boyun, cilt, kalın bağırsak, idrar yolları , rahim ağzı, meme, mide, pankreas kanserlerine karşı etkisinin olabileceğini göstermektedir. Son dönemde yapılan çalışmalar, zerdeçalın normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.
Kurkumin özlü zerdeçalın cilt ve meme kanseri ile savaştığı konusunda sağlam kanıtlar mevcuttur. Aynı zamanda kolon ve prostat kanserinin tekrarlama oranını da azalttığı görülmektedir.
Bu parlak sarı baharatın kanserle mücadeledeki yararları ile ilgili araştırmalar en heyecan verici haberler arasında yer alıyor. Teksas Üniversitesi’ndeki doktorlar, daha önceki araştırmalarında, zerdeçal özünün meme kanseri hücrelerinin akciğerlere yayılmasını önlediğini bulgulamışlardır.
Bir çalışmada sigara içen kişilere günde iki defa 750 miligram zerdeçal tableti verilmiş ve sigaranın verdiği hasarı gösteren idrardaki mutajenlerin seviyelerinde önemli bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Zerdeçal kullanmayan gruptakilerin mutajen düzeyinde ise herhangi bir değişim olmamıştır.
İrlandadaki Cork Kanser Araştırma Merkezince yapılan bir araştırmada zerdeçaldaki curcumin adlı maddenin laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir. Araştırmacılar curcumin’in 24 saat içinde kanser hücrelerini öldürmeye başladığını belirtmişlerdir.
62 hastayı kapsayan bir çalışmada, geleneksel tedavilere yanıt vermemiş, cilt kanseri olan (sukamöz hücre karsinoması) ya da ülserleşmiş ağız kanserleri olan hastalara %9.5 curcumin içeren bir vazelin bölgesel olarak uygulanmış ve hastaların tamamında kanserli lezyonların boyutlarında çok belirgin küçülmeler meydana gelmiş ve ayrıca kaşınmada, acı veya ağrıda, kokuda ve iltihapta da azalma olduğu gözlenmiştir.
Bu etkinin bir kısmı curcumin’in, tümör gelişmesini başlatan PGE2 ve diğer ‘kötü’ eikozanoid’lerin üretimini azaltmaya yardımcı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca curcumin’in vücutta karsinojenden arındırma enzimi olan glütasyon-S-transferaz’ın üretiminde de önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yer alan habere göre Japon bilim adamları curcuminden GO-Y030 ve GO-Y031 adı verilen iki sentetik biçimini elde ettiklerini ve bunun curcumin’ den daha etkili olduğunu ve de vücutta daha uzun süre dayandıklarını ifade etmişlerdir. Bilim adamları curcumin’in kanser hücrelerini bastırdığı ancak curcumin adlı maddenin sindirildiğinde kanser öldürücü etkisi çabuk bir şekilde kaybettiğini belirtiliyorlar.
Japon bilim adamları deneysel çalışmada farelere 5 mg GO-Y030 ya da GO-Y031 verildiğinde, GO-Y030 verilenlerin %42, GO-Y031 verilenlerin ise %51 daha iyi olduğunun tespit edildiğini ve bu sentetik maddelerin akciğer, meme, mide ve pankreas gibi diğer kanser türleri için de olumlu etki gösterebileceklerini belirtmişlerdir.
Zerdeçalın Sindirim Sistemine Olan Yararı
Kurkumin yağları yakan safra akışınına neden olur. Bir çalışma, zerdeçalın reserpin ve indometazin gibi ilaçların neden olduğu hasara karşı koruma oluşturduğu kanıtlandı.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
Zerdeçalın Beyine Olan Yararı
Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezince hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zerdeçaldaki kurkumin maddesinin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre zerdeçalda aktif olarak bulunan Bisdemetoksikurkumin beynin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. araştırmacıların belirttiğine göre makrofaj adı verilen bağışıklık hücreleri, alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor ve Bisdemetoksikurkumin adlı kimyasal buna yardımcı oluyor.
Laboratuar çalışmalarında, Curcumin ile beslenen farelerde alzheimer’la ilişkili amiloid plaklarının daha az oluştuğu tespit edilmiştir.
“Stem Cell Research & Therapy“da bildirilen bir çalışmaya göre, zerdeçalda bulunan bir madde olan Ar-turmerone nörolojik sorunların tedavisinde yararlı olabilir. Araştırmacılar, nöral kök hücreleri petri kabına koyup Ar-turmerone içerisinde beklettiklerinde kök hücrelerin yaklaşık olarak %80’inin nöron veya diğer hücre türlerini oluşturduklarını saptadılar. Fare beynindeki bu hücrelerin olduğu yere zerdeçal özü enjekte edildiğinde kök hücrelerin nöronlara dönüşümünde gelişim ve hızlanma tesbit edildi.
Zerdeçalın Kalp Sağlığına Yararı
Bilim adamlarına göre, Kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özellikleri taşıyan içeriği kalbi sağlıklı tutmaya büyük ölçüde yardımcıdır. Yapılan çeşitli çalışmalarda, kurkumin ile tedavi edilen hastaların damarlarında daha az plak birikimini görüldü. Hindistan’da yapılan bir çalışmada miyokard infarktüsü sonrası kalp fonksiyonunda, zerdeçalın yararlı etkileri olduğu doğrulandı.
Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
Zerdeçalın Kalın Bağırsak Polipleri Üzerindeki Etkisi
6 ay boyunca günde üç kez 480 mg kurkumin alan hastaların polip sayısında %60 ve polip boyutunda %51 azalma tespit edilmiştir. COX-2 inhibitörü celecoxib adlı ilaç ise %31 oranında azalma sağlamıştır.
Zerdeçalın Karaciğere Olan Yararı
Zerdeçalın Hint ve Çin tıbbında sarılık ve diğer karaciğer hastalıkları için kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Ayurvedik tıpta, zerdeçal karaciğer toniği olarak kullanır.
Planta Medica’nın 1983 kasım sayısında fareler üzerinde yapılan çalışmada deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır.
Zerdeçalın Zararları Varmıdır?
• Bitkisel droglar herhangi bir rahatsızlık durumunda sadece tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır.
• Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.
• Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.
• Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.
• Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.
• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
• Kurutulmuş rizomları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Kapsül, sıvı ekstre ve tentür formları vardır.
• Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.
• Toz zerdeçal kökü günlük 1-3 gr alabilir.
• Genel olarak %90-95 curcumin içeren 250-500 mg standardize zerdeçal ekstresi günde 3 kez alınabilir. (Ancak plazma düzeyinin sağlanabilmesi için yüksek doz gerektirmesi zerdeçalın kullanımındaki en önemli proplemdir)
• Anti-inflamatuar etkiyi artırdığı için bromelain ile kombine edilen ürünler de vardır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Bitkiler sebeptir.Şifa Allahtandır(c.c) Besmele çekip söylenilen karışımlardan ölçüsünce yiğin hareketli olun.(İşleyen demir ışıldar.) Sağlıcakla kalın…
merhaba
zedaçal zencefil ve çörek otunu her sabah 1er cay kaşıgı balla karıstırarak birazda sulandırarak kullanıyoruz gerçekten çok faydası var.
slm herkese gecmls olsun allah acil sifa versin ben sabah oglen ve ogleden sonra 1 er fincan zerdecal
+zencefil+tarcın+karanfil kaynatıp iciyorum faydası agız kokusu yok yorgunluk bıtkınlık yok acıkma hıssı azaldı faydası cok .
dudak kanseri nasıl bir belirtisi olur acil bir şekilde bana yazarsanız çok memnun olurum. belirtileri nelerdir.
ben, zerdeçalı ilk defa kanal 7 de her zaman çıkan bi hoca var,bitkisel yolları anlatıyo, ondan duydum. kronik öksürüğe iyi geldiğini söylüyordu o kişi. kocam da da kronik faranjit var ve sürekli öksürüyo. baharatçıdan ertesi gün aldık, göz kararı bal ile karıştırdık zerdeçalı. sabahları ve akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı bu raışımdan yiyor ve öksürüğü azaldı. artık evde zerdeçal bitince karabiber veya kimyon bitmiş gibi alıyoruz.Allah razı olsun o adamdan ( adını da bilmiyorum:) )
arkadaşlar yine de araştırmadan herşeyi kullanmayın bence,her bünye aynı olmayabilir.
Allah herkese şifa versin…
herkese iyi bayramlar…
mrblar oğlum kistik fibroz hastası zencefil içirsem gerçekten faydasını görürmüyüm
ben yıllardan beri bademciklerim iltihaplandığı için çok sıkıntı çekiyordum. doktora gitmem en fazla 25 gün sürüyordu. sağlık karneme baktığımda tamamıyla antibiotikle dolduğunu gördüm. bir arkadaşımın bana birer liralık Zerdeçal, Zencefil, Keten tohumu, Tarçın ve Çörek otunu bal ile karıştırarak yememi tavsiye etti.
ben bal ile karıştırdım ama kokusundan hoşlanmadığım için 10 liralık polen aldım ve polenle karıştırdım. inanın 2 yıldan beri doktor yüzü görmüyorum. bademciklerimden hiç bir şikayetim kalmadı ve bütün arkadaşlara tavsiye ediyorum. yalnız keten tohumu bayanlarda göğüs kanserini tetikleyebileceğinden tehlikeli olduğunu bir yerde okudum. o yüzden bu saydıklarımı bayan kullanacaksa içinden Keten tohumunu çıkartarak kullanmasını tavsiye ediyorum.
byun fıtığında kullanım şeklini öğrenebilirmiyim?
Unutulan bir konu var ki çok önemli.. ZERDEÇALi SADECE 2 AY KULLANIP BIRAKIYORUZ 1 ay ara verip tekrar kullanıyoruz. Sağlıcakla kalın…
Merve zerdeçalı kullanmakla tansiyonun çıkması birbiriyle alakalımıdır bilmem ama yanlış yaptığın şey şu ki balı asla sıcak suya veya süte koymamalısın.Bal o zaman fayda yerine zarar veriyor.Ilık şeylere katabilirsin elini yakmayacak kadar ılık olmalı balı kattığın şey. Bal sıcakla temas edince içinde zararlı bakteriler ürüyormuş.Allah şifa versin,çok geçmiş olsun. Zencefil,zerdeçal kanser düşmanı bitkilerden sadece ikisi.
yaa benimde aynı solunum yolu enfeksiyonum var kurtulamadım bi türlü ne yapmam lazım
kilo vermek için toktutma,metepolizmayı hızlandırma,yağ parçalama özelliği gerekir.
Arkadaşlar abartmışsınız,zerdeçallı zayıflama ürünü yapmışsınız.zerdeçallın özelliği karaciğerdeki ve vucuttaki toksinleri atmak,hazmı kolaylaştırmak,tümör çoğalmasını engellemek ve antioksidandır ayrıca kolesterolü düşürme solunum yollu enfeksiyonlarında faydalı metepolizmayı hızlandırma özelliği yoktur.(bunlar içinde enginar,milktıstıl,zerdeçal bileşeni güçlüdür.)
merhabalar zerdaçalın sedefe faydası varmıdır ??????
ZAYIFLAMAK İSTEYEN ARKADAŞLAR SİZE TARİF VERİCEM .ÖNCELİKLE SEVGİLİ ZAYIFLAMAK İSTEYEN GÜZEL ARKADAŞLAR. SABAH ERKEN UYANMAYA ÖZEN GÖSTERELİM. VE SABAH UYANDIGMIZDA. MUTLAKA HER SABAH DİŞLERİMİZİ FIRCALAYALIM .ONDAN SONRA İSTER ILIK İSTER NORMAL BİR BARDAK SU İÇEREK GÜNE BAŞLAYIN. SONRA BİR ELMA YADA NEYVA NE VARSA . ONDAN SONRA BİR KASE YOGURT İÇİNE BİR ÇAY KAŞIGI ZERDEÇAL VE ZENCEFİL KARIŞTIRIYORUZ VE YİYORUZ SONRA GİDE BİLİYORSAK MUTLAKA BIR SAAT YÜRÜYÜZ TEMPOLU EYERKİ GİDEMİYORSAK EVDE SPOR 15 20 DK YAPILIRSA ÇOK İİ OLUR SONRA KESİNLİKLE KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMIYORUZ.SADECE EKMEYİ SABAHLARI 2 DİLİM CAVDAR EKMEYİ BIRAZ PEYNIR YUMURTA 3 ZEYTİN ÇİGİTLERİNİDE YUTUN MIDEYEDE FAYDALI HEM TOKLUK HISI VERIYOR DOYMADAN KALKARSANIZ ÇOK İİ OLUR AÇ KALMADAN FAZLALIKLARINIZDAN KURTULA BİLİRSİNİZ. MİDEMİZİN 3 DE BİRİNİ YEMEK 3DE BİRİNİ SUYLA DOLDURUNUZ.BAKINIZ HİÇ KİLO ALMIYCAKSINIZ.ÖGLE VE AKŞAM MUTLAKA YEMEKLERE ÇORBA İÇEREK BAŞLAYINIZ SALATA SEBZE YEMEKLERİ VE MUTLAKA BIR KASE YOGURT TÜKETİNİZ ÇOK DOYMADAN KALKINIZ BIRDE AÇIKMADAN ASLA YEMEYINIZ. YEMEKTEN SONRA ASLA MEYVA TATLI YEMEYINIZ. CANINIZ TATLI İSTERSE AÇIKTINIZDA YERSENİZ. DAHA İİ VE ARALARDA MUTLAKA GUNDE 4 FİNCAN BİTKİ ÇAYLARI İÇİNİZ. YEŞİL CAY, ADA ÇAYI, MELİSA ÇAYI,REZENE ÇAYI,FORM ÇAYLARDA ALA BİLİRSİNİZ 5 BİRYERDE GİBİ BU ÇAYLARI İÇERKEN KESİNLİKLE BİR BİRİNE KARIŞTIRMAYINIZ BIR GUN BİRİNİ İÇ ERTESİ GÜN DİGERİNİ GİBİ ,VE BUNLARI TÜKETİRKEN KABUKLU TARCIN ATIN BARDAGA İÇİNE SALAMA CAY SICAK SUYU KOYUYORSUNUZ 5 .8 DK BEKLE VE İÇ KARANFILDE 3 TANE AT BILIRSINIZ SEKER KATMANIZA GEREK KALMIYCAK ÇOK GÜZEL OLUYOR ..AÇKALMADAN ALLAHIN İZNİYLE SAGLIKLI FAZLALIKLARDAN KURTULACAGIZ. ÇOK ZAYIFLIKDA İİ DEYİL FAZLA LIKLARDA İİ DEYİL NORMAL SAGLIKLI OLMAK İÇİN FORMDA KALMAK EN GÜZELİİ …YATMADAN 3 SAAT ÖNCE ASLA BİŞİY YEMEMEYE ÖZEN GÖSTERELİM….. MEYVA GİBİİ
🙂 OTURDUMUZ YERDEN HAREKET YOK SPOR YOK ARMUT AZIMA DÜŞ DİYORUZ AKTARCILARDAN ÇIKMIYORUZ ZAYIFLATICI FORM ÇAY İÇMEKTEN ÖG OLDUK SİZİN BU YAZDINIZ NEDIR HAVLUCAN,KEKİK,KÖRİ ZAYIFLATIYORMU 🙂
merhabalar demet hanım bu karışımı uzun sure kullanıdınızmı ve faydasını gordunuzmu?
semra
sivilceye soğanı rendele akşamları sivilcelerin üzerine sür çok faydası var benim öyle geçti
bende bugun alıcam bakalım deneyeceğim sigaranın zararlarını yok etsın dıe olursa yazarım tekrar anlayabılırsem tabiiii:)))
arkadşalar zerdeaçlı kullanırken tavsiyem sabahları aç karna mutlaka bal ile karıştırarak bir çay kaşığı şekilde tüketmenizdir bal da bulunan özel bi şeker vardır. sadece balda buluan bu şeker karaçiğer için birebir katkıdır.
zayıflamak için ise tavsiye yoğurtla beraber almanızdır.
ki yoğurta bulunan maddeler hem vucuttan zararlı maddelerin atılmasında kolaylık saglamaktadır.