Zerdeçalın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.
Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya’da uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)
Curcumin’in kimyasal özellikleri, serbest radikalleri vücuttan atmasına ve hücrelerdeki DNA hasarını önlemesine olanak tanır. Curcumin belirli enflamatuar enzimleri inhibe edebilir ve vücut hücreleri tarafından doğal antioksidan üretimini de destekleyebilir. Curcumin, zerdeçalde bulunan polifonik bileşikler olan birkaç curcuminoidden biridir. Araştırmacılar curcumin’in biyolojik açıdan en aktif curcuminoid olduğuna inanıyorlar. İn vitro çalışmalar, zerdeçalin temel biyoaktif bileşeni olan curcumin’in nöroprotektif, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-proliferatif ve kimyasal önleyici etkiler sergilediğini ileri sürmektedir. Curcuminoids vücudu birkaç şekilde korur: önemli bir detoksifıye edici enzimin aktivitesini arttırırlar ve serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan gibi davranırlar.
Zerdaçal Faydaları Nelerdir – Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?
Zerdeçalın aktif etken maddesi kurkumin, bir Hint bileşeni olan köriye parlak sarı rengi veren, zerdeçal ve zerdeçal özünün sağlık yararlarını sağlayan maddedir.
Scientific American dergisinde yayınlanan son dönemlerde yapılmış 100 araştırmanın analiz edildiği incelemeye göre curcumin alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı olumlu etki göstermekte ve göğüs kanseri hastalarında tümör büyümesini yavaşlatmaktadır.
Bilim adamları kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özelliklerinin bu maddeyi güçlü bir kanser savaşçısı yaptığına inanmaktadırlar. Texas Üniversitesi’ndeki bir çalışma en sonunda kurkuminin sinsi bir kanser türü olan multipl miyelom üzerinde kanserli hücrelerin üremelerini yavaşlattığını, hatta durdurduğunu gösterdi.
Zerdeçalın Anti-İltihapsal Yararları
İltihap giderici özelliği vardır. Kurkuminin eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltarak artrit ile ilişkili ağrıyı rahatlattığı gözlemlenmiştir.
Cincinnati Üniversitesince yapılan araştırmalarda zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya yol açan COX-2 adlı enzimi durduran doğal bir bileşik tespit edilmiştir.
Zerdeçalın Anti Bakteriyel Yararı
Zerdeçaldaki uçucu yağların, cilt yaralanmalarında haricen kullanıldığında anti-bakteriyel koruma sunduğu görüldü.
Zerdeçalın Kanser Üzerindeki Yararı
Çalışmalar zerdeçalın, baş-boyun, cilt, kalın bağırsak, idrar yolları , rahim ağzı, meme, mide, pankreas kanserlerine karşı etkisinin olabileceğini göstermektedir. Son dönemde yapılan çalışmalar, zerdeçalın normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.
Kurkumin özlü zerdeçalın cilt ve meme kanseri ile savaştığı konusunda sağlam kanıtlar mevcuttur. Aynı zamanda kolon ve prostat kanserinin tekrarlama oranını da azalttığı görülmektedir.
Bu parlak sarı baharatın kanserle mücadeledeki yararları ile ilgili araştırmalar en heyecan verici haberler arasında yer alıyor. Teksas Üniversitesi’ndeki doktorlar, daha önceki araştırmalarında, zerdeçal özünün meme kanseri hücrelerinin akciğerlere yayılmasını önlediğini bulgulamışlardır.
Bir çalışmada sigara içen kişilere günde iki defa 750 miligram zerdeçal tableti verilmiş ve sigaranın verdiği hasarı gösteren idrardaki mutajenlerin seviyelerinde önemli bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Zerdeçal kullanmayan gruptakilerin mutajen düzeyinde ise herhangi bir değişim olmamıştır.
İrlandadaki Cork Kanser Araştırma Merkezince yapılan bir araştırmada zerdeçaldaki curcumin adlı maddenin laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir. Araştırmacılar curcumin’in 24 saat içinde kanser hücrelerini öldürmeye başladığını belirtmişlerdir.
62 hastayı kapsayan bir çalışmada, geleneksel tedavilere yanıt vermemiş, cilt kanseri olan (sukamöz hücre karsinoması) ya da ülserleşmiş ağız kanserleri olan hastalara %9.5 curcumin içeren bir vazelin bölgesel olarak uygulanmış ve hastaların tamamında kanserli lezyonların boyutlarında çok belirgin küçülmeler meydana gelmiş ve ayrıca kaşınmada, acı veya ağrıda, kokuda ve iltihapta da azalma olduğu gözlenmiştir.
Bu etkinin bir kısmı curcumin’in, tümör gelişmesini başlatan PGE2 ve diğer ‘kötü’ eikozanoid’lerin üretimini azaltmaya yardımcı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca curcumin’in vücutta karsinojenden arındırma enzimi olan glütasyon-S-transferaz’ın üretiminde de önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yer alan habere göre Japon bilim adamları curcuminden GO-Y030 ve GO-Y031 adı verilen iki sentetik biçimini elde ettiklerini ve bunun curcumin’ den daha etkili olduğunu ve de vücutta daha uzun süre dayandıklarını ifade etmişlerdir. Bilim adamları curcumin’in kanser hücrelerini bastırdığı ancak curcumin adlı maddenin sindirildiğinde kanser öldürücü etkisi çabuk bir şekilde kaybettiğini belirtiliyorlar.
Japon bilim adamları deneysel çalışmada farelere 5 mg GO-Y030 ya da GO-Y031 verildiğinde, GO-Y030 verilenlerin %42, GO-Y031 verilenlerin ise %51 daha iyi olduğunun tespit edildiğini ve bu sentetik maddelerin akciğer, meme, mide ve pankreas gibi diğer kanser türleri için de olumlu etki gösterebileceklerini belirtmişlerdir.
Zerdeçalın Sindirim Sistemine Olan Yararı
Kurkumin yağları yakan safra akışınına neden olur. Bir çalışma, zerdeçalın reserpin ve indometazin gibi ilaçların neden olduğu hasara karşı koruma oluşturduğu kanıtlandı.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
Zerdeçalın Beyine Olan Yararı
Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezince hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zerdeçaldaki kurkumin maddesinin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre zerdeçalda aktif olarak bulunan Bisdemetoksikurkumin beynin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. araştırmacıların belirttiğine göre makrofaj adı verilen bağışıklık hücreleri, alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor ve Bisdemetoksikurkumin adlı kimyasal buna yardımcı oluyor.
Laboratuar çalışmalarında, Curcumin ile beslenen farelerde alzheimer’la ilişkili amiloid plaklarının daha az oluştuğu tespit edilmiştir.
“Stem Cell Research & Therapy“da bildirilen bir çalışmaya göre, zerdeçalda bulunan bir madde olan Ar-turmerone nörolojik sorunların tedavisinde yararlı olabilir. Araştırmacılar, nöral kök hücreleri petri kabına koyup Ar-turmerone içerisinde beklettiklerinde kök hücrelerin yaklaşık olarak %80’inin nöron veya diğer hücre türlerini oluşturduklarını saptadılar. Fare beynindeki bu hücrelerin olduğu yere zerdeçal özü enjekte edildiğinde kök hücrelerin nöronlara dönüşümünde gelişim ve hızlanma tesbit edildi.
Zerdeçalın Kalp Sağlığına Yararı
Bilim adamlarına göre, Kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özellikleri taşıyan içeriği kalbi sağlıklı tutmaya büyük ölçüde yardımcıdır. Yapılan çeşitli çalışmalarda, kurkumin ile tedavi edilen hastaların damarlarında daha az plak birikimini görüldü. Hindistan’da yapılan bir çalışmada miyokard infarktüsü sonrası kalp fonksiyonunda, zerdeçalın yararlı etkileri olduğu doğrulandı.
Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
Zerdeçalın Kalın Bağırsak Polipleri Üzerindeki Etkisi
6 ay boyunca günde üç kez 480 mg kurkumin alan hastaların polip sayısında %60 ve polip boyutunda %51 azalma tespit edilmiştir. COX-2 inhibitörü celecoxib adlı ilaç ise %31 oranında azalma sağlamıştır.
Zerdeçalın Karaciğere Olan Yararı
Zerdeçalın Hint ve Çin tıbbında sarılık ve diğer karaciğer hastalıkları için kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Ayurvedik tıpta, zerdeçal karaciğer toniği olarak kullanır.
Planta Medica’nın 1983 kasım sayısında fareler üzerinde yapılan çalışmada deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır.
Zerdeçalın Zararları Varmıdır?
• Bitkisel droglar herhangi bir rahatsızlık durumunda sadece tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır.
• Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.
• Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.
• Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.
• Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.
• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
• Kurutulmuş rizomları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Kapsül, sıvı ekstre ve tentür formları vardır.
• Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.
• Toz zerdeçal kökü günlük 1-3 gr alabilir.
• Genel olarak %90-95 curcumin içeren 250-500 mg standardize zerdeçal ekstresi günde 3 kez alınabilir. (Ancak plazma düzeyinin sağlanabilmesi için yüksek doz gerektirmesi zerdeçalın kullanımındaki en önemli proplemdir)
• Anti-inflamatuar etkiyi artırdığı için bromelain ile kombine edilen ürünler de vardır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
merhabalar,
ayni asiri karaciger yaglanmasi bendede var. ben hayli pahali olan deve dikeni özünü tablet olarak aliyorum yorgunluk azaldi ama zerdacalida denemek istiyorum. siz nasil aliyorsunuz zerdacali toz, ilac yada cay olarakmi? Ayrica nerden temin ettiniz yazarsaniz cok sevinirim.
selamlar
yusuf
arkadaşlar zencefil,zerdeçal ve kabuk tarçını 5 dk kaynatıp kendi halinde 5 dk dinlenmeye bırakın bir kaç damla limon sıkarak için hem kilolardan kurtulacaksınız hemde vücudunuzdaki iltihaplardan…
benim annem pankreas başı kanseri bende ilk öğrendiğimde annemin hastalığını internetten araştırmıştım, ve zerdaçalı gördüm ve araştırdım ve annemde kullanmaya başlattırdım annem ameliyat olalı 3 ay oldu ve durumu yani patolojik olarak sonucu çok kötü zaten pankreastaki tümörüde alamamışlardı,ama faydasını annem fazla düzenli kullanmıyor ama görür gibi….
arkadaşlar annemin göğsünde kist var..zerdeçalı balla sıcak suyla karışıtırıp vrdim anneme ama bu sefer de sanırım tansiyonunu çıkardı. nasıl ullanmam gerektiği hakkında bi fikriniz var mı..artık şifa versin bişeyler istiyorum..
Zerdeçal bal ile karıştırılıp alınır bu nekadarda bir almamız lazım günde kaçkere ve sabah akşammı açmı tokmu alınıcak bilgi verirseniz memnun olurum
bal ceviz ve fındıklı ile belirli oranda karıştırırsan faydasını görebilirsin
zerdeçal tatlılarda kullanılabilirmi?
karaciğerimde yağlanma vardı ve ağrı yapıyordu 2 gün aç karnına aldım ağrı kalmadı devam ediyorum tavsiye ederim.
zerdacal toz ve zerda cal olarak elimizde mevcutur istediginiz kadar gönderilir gönderme ücreti alıcıya baglıdır kapıda ödeme yapılır
zencefil zerdeçal darcın çörek otu keten tohumu herbirinden yarım çay kaşığı bir kase yoğurda katıp yiyin deileyen tatlandırıcı bal veya pekmez kulanabilir
ben her gün aç karnına kullanıyorum hem kilo almıyorum hem daha dinç hissediyorum gribe karşı direnç sağlıyor ve de sivilcelerimden kurtuldum gerçekten harika.formülşu;harnup pekmezine zencefil ve zerdaçal karıştırıp aç karnına 1 tatlı kaşığı
ben zayıflamak ve sivilcelerden kurtulmak için nasıl kullanabilirim… ayrıca midesinde gastrit ve şişkinlik olanlar kullansın çok iyi geliyor. sabahları aç karnına kullanın
zerdecal gercekten çok faydalı arkadaşlar 10 yıldır çogalan agrılı fibro kıstim vardı göğsümde son yılarda dışarıdan bile görünür durumdaydı bu durumu çok uzuluyordum zerdecalla gözle görülür iyleşme sagladım ben düzenli hergün alıyorum aksatmadan )
Azerbaycan’da da baharat satan yerler vardır Ulker, mutlaka bulursun
bende zerdecali kullaniyorum gunde bir tatli kasigi corbama katiyorum yeterlimi sizce daha fazlami kulllanmak gerek acaba?
Zerdecali nasil bula biliriz?Biz Azerbaycanda yashayirig. Sifarishle getirtmek mumkun mu acaba?
bu bıtkı yuzunde sıvılce cıkanlar ıcın cok iyi geliyor. karacigerdekı pıslıgı atıyor . şiddetle tavsıye ediyorum..
zerdeçalın fıtık hastalıklarına iyi geldigini ve kullanış şaklini ve kullanma süresini yazarsanız menmun oluruz kaya istanbul sultanahmet misafirim olabilirsiniz
Öncelikle herkese merhaba,ben zerdaçalı boyun fıtığı rahatsızlığı olduğu için kullanıyorum..vede faydasını gördüm..bu arada hemde 15 günde 4 kilo verdim..yani zayıfladım.herkese tavsiye ederim…..sağlıklı günler….
zerdeçalın kanser hastalığına faydası nedir