Zerdeçalın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.
Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya’da uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)
Curcumin’in kimyasal özellikleri, serbest radikalleri vücuttan atmasına ve hücrelerdeki DNA hasarını önlemesine olanak tanır. Curcumin belirli enflamatuar enzimleri inhibe edebilir ve vücut hücreleri tarafından doğal antioksidan üretimini de destekleyebilir. Curcumin, zerdeçalde bulunan polifonik bileşikler olan birkaç curcuminoidden biridir. Araştırmacılar curcumin’in biyolojik açıdan en aktif curcuminoid olduğuna inanıyorlar. İn vitro çalışmalar, zerdeçalin temel biyoaktif bileşeni olan curcumin’in nöroprotektif, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-proliferatif ve kimyasal önleyici etkiler sergilediğini ileri sürmektedir. Curcuminoids vücudu birkaç şekilde korur: önemli bir detoksifıye edici enzimin aktivitesini arttırırlar ve serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan gibi davranırlar.
Zerdaçal Faydaları Nelerdir – Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?
Zerdeçalın aktif etken maddesi kurkumin, bir Hint bileşeni olan köriye parlak sarı rengi veren, zerdeçal ve zerdeçal özünün sağlık yararlarını sağlayan maddedir.
Scientific American dergisinde yayınlanan son dönemlerde yapılmış 100 araştırmanın analiz edildiği incelemeye göre curcumin alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı olumlu etki göstermekte ve göğüs kanseri hastalarında tümör büyümesini yavaşlatmaktadır.
Bilim adamları kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özelliklerinin bu maddeyi güçlü bir kanser savaşçısı yaptığına inanmaktadırlar. Texas Üniversitesi’ndeki bir çalışma en sonunda kurkuminin sinsi bir kanser türü olan multipl miyelom üzerinde kanserli hücrelerin üremelerini yavaşlattığını, hatta durdurduğunu gösterdi.
Zerdeçalın Anti-İltihapsal Yararları
İltihap giderici özelliği vardır. Kurkuminin eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltarak artrit ile ilişkili ağrıyı rahatlattığı gözlemlenmiştir.
Cincinnati Üniversitesince yapılan araştırmalarda zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya yol açan COX-2 adlı enzimi durduran doğal bir bileşik tespit edilmiştir.
Zerdeçalın Anti Bakteriyel Yararı
Zerdeçaldaki uçucu yağların, cilt yaralanmalarında haricen kullanıldığında anti-bakteriyel koruma sunduğu görüldü.
Zerdeçalın Kanser Üzerindeki Yararı
Çalışmalar zerdeçalın, baş-boyun, cilt, kalın bağırsak, idrar yolları , rahim ağzı, meme, mide, pankreas kanserlerine karşı etkisinin olabileceğini göstermektedir. Son dönemde yapılan çalışmalar, zerdeçalın normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.
Kurkumin özlü zerdeçalın cilt ve meme kanseri ile savaştığı konusunda sağlam kanıtlar mevcuttur. Aynı zamanda kolon ve prostat kanserinin tekrarlama oranını da azalttığı görülmektedir.
Bu parlak sarı baharatın kanserle mücadeledeki yararları ile ilgili araştırmalar en heyecan verici haberler arasında yer alıyor. Teksas Üniversitesi’ndeki doktorlar, daha önceki araştırmalarında, zerdeçal özünün meme kanseri hücrelerinin akciğerlere yayılmasını önlediğini bulgulamışlardır.
Bir çalışmada sigara içen kişilere günde iki defa 750 miligram zerdeçal tableti verilmiş ve sigaranın verdiği hasarı gösteren idrardaki mutajenlerin seviyelerinde önemli bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Zerdeçal kullanmayan gruptakilerin mutajen düzeyinde ise herhangi bir değişim olmamıştır.
İrlandadaki Cork Kanser Araştırma Merkezince yapılan bir araştırmada zerdeçaldaki curcumin adlı maddenin laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir. Araştırmacılar curcumin’in 24 saat içinde kanser hücrelerini öldürmeye başladığını belirtmişlerdir.
62 hastayı kapsayan bir çalışmada, geleneksel tedavilere yanıt vermemiş, cilt kanseri olan (sukamöz hücre karsinoması) ya da ülserleşmiş ağız kanserleri olan hastalara %9.5 curcumin içeren bir vazelin bölgesel olarak uygulanmış ve hastaların tamamında kanserli lezyonların boyutlarında çok belirgin küçülmeler meydana gelmiş ve ayrıca kaşınmada, acı veya ağrıda, kokuda ve iltihapta da azalma olduğu gözlenmiştir.
Bu etkinin bir kısmı curcumin’in, tümör gelişmesini başlatan PGE2 ve diğer ‘kötü’ eikozanoid’lerin üretimini azaltmaya yardımcı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca curcumin’in vücutta karsinojenden arındırma enzimi olan glütasyon-S-transferaz’ın üretiminde de önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yer alan habere göre Japon bilim adamları curcuminden GO-Y030 ve GO-Y031 adı verilen iki sentetik biçimini elde ettiklerini ve bunun curcumin’ den daha etkili olduğunu ve de vücutta daha uzun süre dayandıklarını ifade etmişlerdir. Bilim adamları curcumin’in kanser hücrelerini bastırdığı ancak curcumin adlı maddenin sindirildiğinde kanser öldürücü etkisi çabuk bir şekilde kaybettiğini belirtiliyorlar.
Japon bilim adamları deneysel çalışmada farelere 5 mg GO-Y030 ya da GO-Y031 verildiğinde, GO-Y030 verilenlerin %42, GO-Y031 verilenlerin ise %51 daha iyi olduğunun tespit edildiğini ve bu sentetik maddelerin akciğer, meme, mide ve pankreas gibi diğer kanser türleri için de olumlu etki gösterebileceklerini belirtmişlerdir.
Zerdeçalın Sindirim Sistemine Olan Yararı
Kurkumin yağları yakan safra akışınına neden olur. Bir çalışma, zerdeçalın reserpin ve indometazin gibi ilaçların neden olduğu hasara karşı koruma oluşturduğu kanıtlandı.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
Zerdeçalın Beyine Olan Yararı
Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezince hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zerdeçaldaki kurkumin maddesinin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre zerdeçalda aktif olarak bulunan Bisdemetoksikurkumin beynin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. araştırmacıların belirttiğine göre makrofaj adı verilen bağışıklık hücreleri, alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor ve Bisdemetoksikurkumin adlı kimyasal buna yardımcı oluyor.
Laboratuar çalışmalarında, Curcumin ile beslenen farelerde alzheimer’la ilişkili amiloid plaklarının daha az oluştuğu tespit edilmiştir.
“Stem Cell Research & Therapy“da bildirilen bir çalışmaya göre, zerdeçalda bulunan bir madde olan Ar-turmerone nörolojik sorunların tedavisinde yararlı olabilir. Araştırmacılar, nöral kök hücreleri petri kabına koyup Ar-turmerone içerisinde beklettiklerinde kök hücrelerin yaklaşık olarak %80’inin nöron veya diğer hücre türlerini oluşturduklarını saptadılar. Fare beynindeki bu hücrelerin olduğu yere zerdeçal özü enjekte edildiğinde kök hücrelerin nöronlara dönüşümünde gelişim ve hızlanma tesbit edildi.
Zerdeçalın Kalp Sağlığına Yararı
Bilim adamlarına göre, Kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özellikleri taşıyan içeriği kalbi sağlıklı tutmaya büyük ölçüde yardımcıdır. Yapılan çeşitli çalışmalarda, kurkumin ile tedavi edilen hastaların damarlarında daha az plak birikimini görüldü. Hindistan’da yapılan bir çalışmada miyokard infarktüsü sonrası kalp fonksiyonunda, zerdeçalın yararlı etkileri olduğu doğrulandı.
Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
Zerdeçalın Kalın Bağırsak Polipleri Üzerindeki Etkisi
6 ay boyunca günde üç kez 480 mg kurkumin alan hastaların polip sayısında %60 ve polip boyutunda %51 azalma tespit edilmiştir. COX-2 inhibitörü celecoxib adlı ilaç ise %31 oranında azalma sağlamıştır.
Zerdeçalın Karaciğere Olan Yararı
Zerdeçalın Hint ve Çin tıbbında sarılık ve diğer karaciğer hastalıkları için kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Ayurvedik tıpta, zerdeçal karaciğer toniği olarak kullanır.
Planta Medica’nın 1983 kasım sayısında fareler üzerinde yapılan çalışmada deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır.
Zerdeçalın Zararları Varmıdır?
• Bitkisel droglar herhangi bir rahatsızlık durumunda sadece tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır.
• Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.
• Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.
• Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.
• Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.
• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
• Kurutulmuş rizomları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Kapsül, sıvı ekstre ve tentür formları vardır.
• Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.
• Toz zerdeçal kökü günlük 1-3 gr alabilir.
• Genel olarak %90-95 curcumin içeren 250-500 mg standardize zerdeçal ekstresi günde 3 kez alınabilir. (Ancak plazma düzeyinin sağlanabilmesi için yüksek doz gerektirmesi zerdeçalın kullanımındaki en önemli proplemdir)
• Anti-inflamatuar etkiyi artırdığı için bromelain ile kombine edilen ürünler de vardır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Mrb başka sayfalarda tüyleri azalttığı yazıyo ama burada öyle bi yorum görmedm doğru mu acaba
Slm arkadaslar ben losemi hastasiyim şu an tedavi görüyorum bu arada akciger intablası oldum bir hafta kullandım zencefir ile bal karışımını günde üç ögün ac karnına daha sonra kan tahlili yaptırdım kan hücrelerim beyaz hücrelerim cok düşmüşdü acaba zenzefirden olabilirmi beni bilgilendirmisiniz rica ediyorum tsk ederim rabbim tum hastalarin şifasını versin
İbn-i Sina sağlık için “karnınızı doyurmadan az yiyin ve yedikten sonra 4-5 saat üzerine bir şey yemeyin çünkü şifa hazımdadır” diye tavsiyede bulunmuştur.
Ayrıca margarin ve rafine tuz kullanmayın kesinlikle. Rafine tuz eski simyada zehir sınıfına girer yavaşça zehirleyerek hastalıklara neden olur. Cipsler ve et suyu tabletler “monosodyum glutamat” yani çin tuz içerir dikkat edin. Diğer tuz gibi zamanla bağışıklığı çökertir. Çocukları özellikle cips, kola, adi meyve suları ve jelibon gibi ürünler hasta etmekte. Gıdaların içindeki katkı maddelerini mutlaka araştırıp öğrenin.
Son olarak astım bronşit gibi solunum rahatsızlığı olanlara bir dr’un tavsiyesidir:
2 çay kaşığı çekilmiş çörek otunu (iyice sindirebilmeniz için bütün yerine çekilmiş olmalı) aç karnına suyla beraber yutun. İki gün arayla uygulayın ve üzerine bir kaç saat yemeyin (hafif midenizi bulandırabilir) Etkisi ilk haftadan itibaren görünür. Evinizde öğütücü varsa kendiniz çekip taze kullanın. Aktardan aldıysanız eğer içindeki faydalı yağların kaybolmaması için havayla temas ettirmeyin. Ve birde yemeklerde sarımsak tüketmeye özen gösterin.
Ara verdiğiniz günler 1’er tatlı kaşığı zencefil+zerdecal yoğurt ve zeytinyağı karışımıyla devam edebilirsiniz.
Önemli not:
Bitkisel ürünler daima tavsiye edilen dozda alınmalı ve her 30 gün sonunda 10 gün kullanıma ara verilmelidir.
Zerdecal karabiberle karistirilip kullanildiginda etkisi yüksek oranda artiyormus. Bu alzheimer haslaliklarinda daha faydali oldugunu okudum. Bende unutkanlik var, alzheimer olmaktan kotkuyorum. zerdecal (tozu), karabiber, zeytinyagi ve balla karistirip macun yapiyorum. her Sabah bir Tatli kasigi Kadar aliyorum. unutkanligimda, cildimde faydasini gördüm. Zeytin yagi zerdecalin icindeki maddelerin rahat cözülmesinde yardimci oluyor.
Herkese Allah`tan acil sifalar dilerim.
Arkadaşlar hepinize allah şifa versin. Tümörü olanlar her gün kullansın. Mide rahatsızlıkları olanlar dikkat etsin. Bende iyi huylu beyin tümörü var. 5 yıldır büyüme yok Allaha şükür. Askerim, göreve devam Allaha şükür. Her şekilde kullandım. Ballı pekmez li, zamanla bıkıyor insan. En güzeli yemeklere katmaya alışmak. Birde sos tarifi vereyim size, 3-4 kaşık yogurt, biraz nane, bir çay kaşıgı k.biber, bir çay kaşıgı.dolu.zerdeçal, yarım dış sarımsak, biraz pul biber, karıştırıyoruz ve her yemegin yanına ye… Sorusu olan [email protected]
Bende de mide gazı var ve yediklerim mideme dokunuyor acaba daha önce bu şikayetleri yaşayıp zerdeçal dan fayda gören var mı?
Slm kan sulandirici ilac aliyorum zerdacali kullanirsam nasil yan etkisi olur acaba tesekurler
kronik böbrek yetmezliğine zerdeçal yararlımıdır
Öncelikle zerdeçal hakkında 5000 den fazla araştırma yapılmış ve bu araştırmalar sonucunda,antikanseröjen,antienflamatuar,özellikleri ile ön plana çıkmış kök şeklinde bir bitkidir.Ancak hiçbir araştırma bitkinin saf hali ile yapılmamıştır.Yani bazı araştırmalarda etken madde olan curcumin kullanılmış bazılarında ise izole etmeden ekstrakt yani yoğunlaştırılmış hali ile yapılmış çalışmalar vardır.Zerdeçal işlenmesi ekstre elde edilmesi zor bir bitkidir ufak bi araştırma yapıldığında immunat adında bir firma dünyada ilk kez sıvı ekstraktını yaptığını söylemekte.Ancak yabancı yayınlara bakıldığında
bundan 10 yıl öncede ekstresi ile yapılmış çalışmaların olduğu görülmekte.Yine ülkemizde sarex markalı bir firma prof.dr.ilker durak ve üniversite tarafından geliştirilmiş bir çalışma ile ekstrakt elde etmiş bu ekstre ile yapılmış bir çalışmada food and biomedicine dergisinde yayınlanmış bu bakımdan sanki daha gerçekçi gibi görünüyor.Yine bir çalışmada prof dr. canfeza sezgin tarafından yapıldığı söylenmekte zerdeçal tarçın karabiber karışımı yalnız bilimsel çalışmalarda böyle bir çalışmaya rastlayamadım.zaten toz formu emilim açısından pek fayda sağlamamakta.Düzenli ve devamlı kullanımı illaki faydalı olacaktır.
Bende ülser aktif kilit var kullanmam fayda görürmüyüm acaba
kızımda midede refli var kullanabilirmiyim
Ben zerdecali Amerikada iken kapsül olarak satin aldim(türmeric curcuma), yaklasik 2 aydir kullaniyorum, belimde sürekli iltihap olusmasindan dolayi inanilmaz agrilarim vardi ve sabah uyandigim da hareket zorlugu yasiyordum, simdi en azindan sabah sikayetlerim cok azaldi. tavsiye ederim.
Ben bal karabiber keten tohumu zerdacaldan macun yapiyom ewde zarari olurmu karabiber we balla yenirse etkisi daha hizliymís dogrumu keten tohumu uyar mi bu arada.
Zerdeçal ve zencefillin pankreas ve karın zarı kanserinde kanser hücrelerini öldürdüğü ve yayılıp metastaz yapmasını engellediği hayvan deneylerinde gösterilmiştir
merhaba,
kanserli hastamız için zerdeçal extraktı kullanıyoruz ve çok hızlı bir iyileşme süreci yaşadık.
biz bu extraktı bodrum da bulunan immunat firmasından temin ettik, kendileri bu extraktı çıkaran ilk firma
astım olanlarda çiçek balına 1 çay k zencefil 1 çk tarcın yarım ç k karabiber koyup 1 bardak bala koyup ac karnına yesin kac senedir varsa okadarda yesin banada dua etsin rabbim şifa versin zencefili zerdacalı körüyü hayatınızdan cıkarman
ZERCEÇAL PANKREAS KANSERİNDE KANSER HÜCRELERİNİN YAYILMASINI ÖNLEMEKTE VE YAŞAM SÜRESİNİ UZATMAKTADIR İLGİLENENLER PROF. DR ERDEM YEŞİLADA NIN İYİLEŞTİREN BİTKİLER HAY KİTABEVİ KİTABINDAN VEYA PROF. DR. CANFEZA SEZGİN İN HANGİ KANSERE HANGİ BİTKİ ADIYLA YİNE HAY KİTABEVİ YAYINLARINDAN ÇIKAN KİTAPLARDA AYRINTILI BİLGİ BULABİLİRLER HERKESE ACİL ŞİFALAR DİLERİM GÜNGÖR KARAGÖZLÜ
merhaba handan tespitin cok dogru devam et saygilarimla,.
ne güzel ya bebişler
merhabalar…
ben zerdecal zencefıl ve tarcında bırer kasık alınarak bır kaase yogurtla bırlıkte gunde uc kez yemek saglıklı zayıflamayı saglıyormus acaba bu bılgı dogrumu aydınlatırsanız sevınırım. tesekkur eder ıyı calısmalar dılerım.