Zerdeçalın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal özelikle Pakistan Çin Hindistan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tropik ülkelerde kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde ise yetişmemektedir.
Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal Batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına rağmen Asya’da uzun zamandan beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. (zerdeçal tozu)
Curcumin’in kimyasal özellikleri, serbest radikalleri vücuttan atmasına ve hücrelerdeki DNA hasarını önlemesine olanak tanır. Curcumin belirli enflamatuar enzimleri inhibe edebilir ve vücut hücreleri tarafından doğal antioksidan üretimini de destekleyebilir. Curcumin, zerdeçalde bulunan polifonik bileşikler olan birkaç curcuminoidden biridir. Araştırmacılar curcumin’in biyolojik açıdan en aktif curcuminoid olduğuna inanıyorlar. İn vitro çalışmalar, zerdeçalin temel biyoaktif bileşeni olan curcumin’in nöroprotektif, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-proliferatif ve kimyasal önleyici etkiler sergilediğini ileri sürmektedir. Curcuminoids vücudu birkaç şekilde korur: önemli bir detoksifıye edici enzimin aktivitesini arttırırlar ve serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan gibi davranırlar.
Zerdaçal Faydaları Nelerdir – Zerdeçal Nerelerde Kullanılır?
Zerdeçalın aktif etken maddesi kurkumin, bir Hint bileşeni olan köriye parlak sarı rengi veren, zerdeçal ve zerdeçal özünün sağlık yararlarını sağlayan maddedir.
Scientific American dergisinde yayınlanan son dönemlerde yapılmış 100 araştırmanın analiz edildiği incelemeye göre curcumin alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı olumlu etki göstermekte ve göğüs kanseri hastalarında tümör büyümesini yavaşlatmaktadır.
Bilim adamları kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özelliklerinin bu maddeyi güçlü bir kanser savaşçısı yaptığına inanmaktadırlar. Texas Üniversitesi’ndeki bir çalışma en sonunda kurkuminin sinsi bir kanser türü olan multipl miyelom üzerinde kanserli hücrelerin üremelerini yavaşlattığını, hatta durdurduğunu gösterdi.
Zerdeçalın Anti-İltihapsal Yararları
İltihap giderici özelliği vardır. Kurkuminin eklemlerdeki iltihaplanmayı azaltarak artrit ile ilişkili ağrıyı rahatlattığı gözlemlenmiştir.
Cincinnati Üniversitesince yapılan araştırmalarda zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya yol açan COX-2 adlı enzimi durduran doğal bir bileşik tespit edilmiştir.
Zerdeçalın Anti Bakteriyel Yararı
Zerdeçaldaki uçucu yağların, cilt yaralanmalarında haricen kullanıldığında anti-bakteriyel koruma sunduğu görüldü.
Zerdeçalın Kanser Üzerindeki Yararı
Çalışmalar zerdeçalın, baş-boyun, cilt, kalın bağırsak, idrar yolları , rahim ağzı, meme, mide, pankreas kanserlerine karşı etkisinin olabileceğini göstermektedir. Son dönemde yapılan çalışmalar, zerdeçalın normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.
Kurkumin özlü zerdeçalın cilt ve meme kanseri ile savaştığı konusunda sağlam kanıtlar mevcuttur. Aynı zamanda kolon ve prostat kanserinin tekrarlama oranını da azalttığı görülmektedir.
Bu parlak sarı baharatın kanserle mücadeledeki yararları ile ilgili araştırmalar en heyecan verici haberler arasında yer alıyor. Teksas Üniversitesi’ndeki doktorlar, daha önceki araştırmalarında, zerdeçal özünün meme kanseri hücrelerinin akciğerlere yayılmasını önlediğini bulgulamışlardır.
Bir çalışmada sigara içen kişilere günde iki defa 750 miligram zerdeçal tableti verilmiş ve sigaranın verdiği hasarı gösteren idrardaki mutajenlerin seviyelerinde önemli bir azalma olduğu tespit edilmiştir. Zerdeçal kullanmayan gruptakilerin mutajen düzeyinde ise herhangi bir değişim olmamıştır.
İrlandadaki Cork Kanser Araştırma Merkezince yapılan bir araştırmada zerdeçaldaki curcumin adlı maddenin laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edilmiştir. Araştırmacılar curcumin’in 24 saat içinde kanser hücrelerini öldürmeye başladığını belirtmişlerdir.
62 hastayı kapsayan bir çalışmada, geleneksel tedavilere yanıt vermemiş, cilt kanseri olan (sukamöz hücre karsinoması) ya da ülserleşmiş ağız kanserleri olan hastalara %9.5 curcumin içeren bir vazelin bölgesel olarak uygulanmış ve hastaların tamamında kanserli lezyonların boyutlarında çok belirgin küçülmeler meydana gelmiş ve ayrıca kaşınmada, acı veya ağrıda, kokuda ve iltihapta da azalma olduğu gözlenmiştir.
Bu etkinin bir kısmı curcumin’in, tümör gelişmesini başlatan PGE2 ve diğer ‘kötü’ eikozanoid’lerin üretimini azaltmaya yardımcı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ayrıca curcumin’in vücutta karsinojenden arındırma enzimi olan glütasyon-S-transferaz’ın üretiminde de önemli rol oynadığı belirtiliyor.
Molecular Cancer Therapeutics dergisinde yer alan habere göre Japon bilim adamları curcuminden GO-Y030 ve GO-Y031 adı verilen iki sentetik biçimini elde ettiklerini ve bunun curcumin’ den daha etkili olduğunu ve de vücutta daha uzun süre dayandıklarını ifade etmişlerdir. Bilim adamları curcumin’in kanser hücrelerini bastırdığı ancak curcumin adlı maddenin sindirildiğinde kanser öldürücü etkisi çabuk bir şekilde kaybettiğini belirtiliyorlar.
Japon bilim adamları deneysel çalışmada farelere 5 mg GO-Y030 ya da GO-Y031 verildiğinde, GO-Y030 verilenlerin %42, GO-Y031 verilenlerin ise %51 daha iyi olduğunun tespit edildiğini ve bu sentetik maddelerin akciğer, meme, mide ve pankreas gibi diğer kanser türleri için de olumlu etki gösterebileceklerini belirtmişlerdir.
Zerdeçalın Sindirim Sistemine Olan Yararı
Kurkumin yağları yakan safra akışınına neden olur. Bir çalışma, zerdeçalın reserpin ve indometazin gibi ilaçların neden olduğu hasara karşı koruma oluşturduğu kanıtlandı.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zerdeçal rizomunun safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında ve hazımsızlıkta kullanılabileceğini belirtmiştir.
Zerdeçalın Beyine Olan Yararı
Los Angeles’taki Cedars-Sinai Tıp Merkezince hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda zerdeçaldaki kurkumin maddesinin inme geçiren hastaların beyin hücrelerinin yenilenmesinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre zerdeçalda aktif olarak bulunan Bisdemetoksikurkumin beynin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. araştırmacıların belirttiğine göre makrofaj adı verilen bağışıklık hücreleri, alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor ve Bisdemetoksikurkumin adlı kimyasal buna yardımcı oluyor.
Laboratuar çalışmalarında, Curcumin ile beslenen farelerde alzheimer’la ilişkili amiloid plaklarının daha az oluştuğu tespit edilmiştir.
“Stem Cell Research & Therapy“da bildirilen bir çalışmaya göre, zerdeçalda bulunan bir madde olan Ar-turmerone nörolojik sorunların tedavisinde yararlı olabilir. Araştırmacılar, nöral kök hücreleri petri kabına koyup Ar-turmerone içerisinde beklettiklerinde kök hücrelerin yaklaşık olarak %80’inin nöron veya diğer hücre türlerini oluşturduklarını saptadılar. Fare beynindeki bu hücrelerin olduğu yere zerdeçal özü enjekte edildiğinde kök hücrelerin nöronlara dönüşümünde gelişim ve hızlanma tesbit edildi.
Zerdeçalın Kalp Sağlığına Yararı
Bilim adamlarına göre, Kurkuminin antioksidan ve anti-iltihapsal özellikleri taşıyan içeriği kalbi sağlıklı tutmaya büyük ölçüde yardımcıdır. Yapılan çeşitli çalışmalarda, kurkumin ile tedavi edilen hastaların damarlarında daha az plak birikimini görüldü. Hindistan’da yapılan bir çalışmada miyokard infarktüsü sonrası kalp fonksiyonunda, zerdeçalın yararlı etkileri olduğu doğrulandı.
Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
Zerdeçalın Kalın Bağırsak Polipleri Üzerindeki Etkisi
6 ay boyunca günde üç kez 480 mg kurkumin alan hastaların polip sayısında %60 ve polip boyutunda %51 azalma tespit edilmiştir. COX-2 inhibitörü celecoxib adlı ilaç ise %31 oranında azalma sağlamıştır.
Zerdeçalın Karaciğere Olan Yararı
Zerdeçalın Hint ve Çin tıbbında sarılık ve diğer karaciğer hastalıkları için kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Ayurvedik tıpta, zerdeçal karaciğer toniği olarak kullanır.
Planta Medica’nın 1983 kasım sayısında fareler üzerinde yapılan çalışmada deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarına karşı önleyici etki gösterdiği saptanmıştır.
Zerdeçalın Zararları Varmıdır?
• Bitkisel droglar herhangi bir rahatsızlık durumunda sadece tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır.
• Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.
• Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.
• Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.
• Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.
• Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır?
• Kurutulmuş rizomları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Kapsül, sıvı ekstre ve tentür formları vardır.
• Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.
• Toz zerdeçal kökü günlük 1-3 gr alabilir.
• Genel olarak %90-95 curcumin içeren 250-500 mg standardize zerdeçal ekstresi günde 3 kez alınabilir. (Ancak plazma düzeyinin sağlanabilmesi için yüksek doz gerektirmesi zerdeçalın kullanımındaki en önemli proplemdir)
• Anti-inflamatuar etkiyi artırdığı için bromelain ile kombine edilen ürünler de vardır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Sahtesini ayrid etmek cok zordur ben bu yüzden kök halinde aldim 1 kg torba icinde geldi fakat türkyiede varmi bilmiyorum tavsiyem herkesin kök almasi iciniz rahat olur
toz halinde satilmasinin nedeni cok sert hatta tastan sert bir kök meyvedir kahve kiyma degirmeni ögütmedi ona göre düsünün birde bunu ögütmek var ben hala cözümünü bulamadim nasil toz haline getierecegim tüm olarak kaynar usuyun icine atiyorum gün boyu iciyorum cay seklinde aromasi ciktigi sürece özü cikmata 2 -3 bardak cikiyor tadi norlam sudan pek farkli degil.
herkese uzun ve saglikli bir yasam dilerim.
isteyen arkadaslar var ise yardicmi olabilirim kök zerdecal
E-mailden bana ulasabilirsiniz [email protected]
Zerdcal ve tarcin bir arada bal ile yada ilik suya karistirilip kullanilsa nasil olur..
sevgili yorumcu arkadaşlar:Bir arkadaşımızın yorumuna gerçekten çok güldüm zedeçaldan bir yemek kaşığı zencefilden bir yemek kaşığı çörek otundan bir yemek kaşığı yemiş.Arkadaşlar böle bi şey olabilirmi bir yemek kaşığı yemek demek bir kutu ilacı 90 tablet ilacı birden yutmak demek gibi bişi.Bu konuları diğer konularda olduğımız gibi abartıyoruz.Şayet herhangi bir bitkiyi tedaviye yardımcı olarak kullanıcaksak elbetteki bu işin erbabı işini layıkıyla ve severek yapan bir sürü aktar arkadaş var artık bu arkadaşların bir çoğuda üniversite mezunu aralarında gıda mühendisleri ziraat toprak ürünleri mühendisleri var ,tıbbi bitkiler ve aromatik bitkiler mezunu arkadaş var.İnsaf arkadaşlar bu meslek kadim bir meslketir.Size doktor hataları yanlış ilaç,yanlış teşhis,vb hatalardan sora ölen insanların sayıları hakkında açıklama yapsam inanın doktora gitmekten vaz geçer ilaç bile kullanmazsınız.Yılllardır kolestorol diye bi hastalığı bize yutturdular bunu global sermaye yaptı.Biraz uyanık olalım bir bitki eğer kullanılacaksa nasılki bir ilacı doktordan aldıktan sora kullanımı hakkında bilgi alıyorsak aynen bu işin uzmanı bir sürü arkadaşımız var lütfen onlara haksızlık yapmayalım.
saygılarımla
bizim bu bitkiye cok ihtiyajimis vardir hastamis var su anda ama bi kimse bize soyleye bilirmi nerede ve nasil bulabiliris kac parasa veredjes,numaramis 0892384366, Sumen
ben zerdecali fırında patatesle yapıyorum harika oluyo çocuklarım bayılıyo haftada en az iki kere yapıyoum tavsiye ederim.patatesleri elma dilimi şeklinde kesip içine tuz az yağ 1çay kaşığı zerdecal k.biber ve acı sevenlere pul biber bunlar harmanlanıp kağıt serilmiş fırın tepsısıne yayın 170 derecede yarım saatte pişiyo afiyet olsun deneyenlere
benim recetem
250 gram Bal
2,5 yemek kasigi zerdecal (tozu)
1 kahve kasigi karabiber (zerdacalin etkisini 20 kez artiriyor)
4-5 yemek kasigi zeytin yagi
bu karisimdan her gün bir kahve kasigi tavsiye ederim, arzu edener (bilhassa herhangi bir sekilde kanser rahatsizligi olanlar) sabah/aksam bir kahve kasigi, korkmayin, faza dozajin hic bir yan etkisi yoktur
afiyet ve sihat olsun
ben hemen hemen çorbadan makarnaya kadar her yemeğe 1 çay kaşığı kadar zerdeçal ekliyorum,hem faydalı hemde hafif acı bir lezet veriyor,acı olduğu için ölçü kaçırılmamalı
Bu arada burası yeri değil belki ama okuyan olur diye: Aynı şekilde , biraz daha yaygın kullanılan ve zerdeçal’ın kuzeni olan Zencefil de kan sulandırıcı etkisinden dolayı bu tür ilaç (sodium warfarin türevi) kullananlara fazla gelebilir…
yazılan yazılardan iyi ve yararlı bir madde olduğunu anladım.tabiki içeriğini daha iyi takip etmak gerekir
saygılarımla
Kan sulandırıcılarla kullanılmamasının sebebi zerdeçalında kan sulandırıcılardan olması kanın sulanmasının seviyesinin daha fazla olmaması için
Kan sulandırıcı ilaçlarla neden kullanılamıyor
bilgisi olan varmı tşk ler
KISIRLIK KADINDA YUMURTA ÇALIŞTIRICI ERKEKTE SPERM ARTIRICI ÖZEL KÜR ZAYIFLAMA SAKIZI DÜZENLİ KİLO VERME SIGARA BIRAKTIRICI BASURA KESİN ÇÖZÜM BEL VE BOYUN FITIGI SİNÜZİT MİGREN İÇİN KAFİRUN KREM CİNSEL GÜÇ ARTIRICI BİTKİSEL TABLETLER GUATR MİDE ÜLSERİ REFLÜ ŞİŞKİNLİK KALP DAMAR TIKANIKLIGI POROSTAT KORONİK ASTIM BORONŞİT İÇİN POŞET KÜRÜ SEDEF SİVİLCE EGZAMA AKNE İÇİN KESİN ÇÖZÜM ÜRÜNLERİMİZE BİR TELEFONLA SAHİP OLABİLİRSİNİZ 0536 429 73 15 [email protected] [email protected] hastalıkta sağlıkta telefonla e mail bize ulaşın …
verdiginiz bilgilerden dolayı teşekkür ederiz Hemen denemeliyim
Yıldız hn merhaba. zerdaçal ve tarçının ne kadar miktarda olması gerekiyo ve ne kadar miktarda balla karıştırılması gerekiyor. Teşekkür ediyorum.iyi günler.
tatlı niyetine herkeze tavsiyem 10 adet badem ,1 şeker kaşığı bal,1 çay kaşığı dolu zerdeçal karıştırıp yiyin nefis oluyor diyet yapanlar için çok güzel basit tatlı
alllah razı olsun paylaşanlardan
herhalde bu yüzden hindistanda kanser oranı düşük.
İnsan sağlığı için Bu kadar değerli bir bitki olan Zerdeçal ın sahtesini nasıl ayırt edebiliriz.Teşekkürler.
wallahi çoooookgüzel yararlandıh allah sizden razı gelsin haydiyin kendinize zerdeçallı bakın…
Osman Ökten, daha önce Ömer Coşkun’dan dinlemiştim: Yoğurt Otu ‘nun lenf kans. ni rahatlıkla iyileştirdiği, çok etkili olduğu konusunda iddialıydı. Zaten lenf bezi iltihaplanmalarına iyi geldiği biliniyor, isterseniz deneyin, kaybınız yok ama kazancınız çok olabilir. Zerdeçal da zaten kans. her türünde en başta adı sayılan bitki. Fakat yukarıdaki 2 yorumumu dikkate alırsanız daha iyi olur.