Zencefil Kullanımı

Zencefilin Kullanımı ve Zencefilin Zararları. Zencefil kullanımı birçok şekilde olabilir. Taze zencefil, zencefil çayı, zencefil tozu, zencefil tablet gibi farklı kullanım şekilleri tercih edilebilir.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Taze Zencefil: Zencefil taze rendelenmiş olarak yemek pişirmede kullanılabilir. Sulandırılmış misket limonu suyu ile karıştırılan rendelenmiş zencefil kökü sindirim yolunu rahatlatmak ve gazı azaltmak için yardımcı olabilir. Ancak taze zencefili bulmak pek kolay değildir. Genellikle baharatçılarda zencefil kök ve toz halinde bulunmaktadır.

Zencefil Çayı : Zencefil çayı özellikle soğuk algınlığı gibi durumlarda ateşi düşürücü ve terletici etkisi nedeniyle kullanılır. Önerilen miktar günde 1 yada 2 fincan çaydır.

Zencefil Bal : Zencefilin balla karıştırılıp kullanımı da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük gibi durumlarda zencefil zerdeçal ve bal karışımı iyi bir destek olur.

Zencefil Tozu : Kök zencefil kurutulduktan sonra toz haline getirilerek de kullanılır. Yemeklere serpilerek kullanılabilir.

Zencefil Yağı : Yağ haline getirilebilir ve kronik lokal ağrılara masaj için kullanılabilir. Yangıyı azaltmak için özüt şeklinde de alınabilir.

Zencefil Tablet : Aynı zamanda günlük bazda alınabilecek bir takviye olarak da zencefilin kullanımı mümkündür.

Bir zencefil takviyesi seçerken zencefilin keskin kokulu bileşenlerini içerenleri seçmek esastır. Bunlar gingerol’ler ve shogaol’lerdir ve zencefil bitkisinin aktif maddelerindendir.

Hap şeklinde zencefilin kullanımı  için dozaj günde üç kereye kadar 100 ila 200 mg’dır. Zencefil kapsülleri dolu bir bardak su veya sıvıyla alınmalıdır

Taze pudra haline getirilmiş zencefil günde üç kez ½ ila  ¾  çay kaşığı olarak alınmalıdır.

Taze zencefil kökü günde üç kezden fazla olmamak kaydıyla dört saatte bir yenilebilir ve yaklaşık olarak ½ inch(1.5 cm) ve soyulmuş olması gerekir. Şimdi önceden paketlenmiş olarak çıkan zencefil çayı günde birçok kez alınabilir. Kristalize zencefil günde iki kez alınabilir.

Hamilelikte Zencefil : Zencefil hamilelikte görülen bulantı ve kusma gibi durumlara karşı etkilidir. Hamileliğin ilk 2 ayında günde 4 defa 250 mg oranında alınabilir. Ancak zencefilin adet söktürücü etkisi de olduğu için fazla kullanım zararlıdır. Düşük gibi bir soruna yol açabilir. Bu yüzden kullanım miktarı konusunda dikkatli olmak gerekir .

Not: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E
komisyonu yeterli veri bulunmadığı için zencefilin hamilelikte kullanımına onay vermemiştir.

Bu kadar geniş bir çeşitlilikle mevcut olan zencefil ürünleri ve zencefilin gittikçe artarak keşfedilmekte olan faydaları ile zencefil veya bir zencefil ürünü herkesin evinde bulunması gereken bir şeydir.

Zencefilin Zararları Varmıdır?

• Birçok yararlarına ilaveten bilinen ilaç yan etkileri olmadığını bilmek de önemlidir.  Zencefil başka diğer besinlerle vücutta birbirini karşılıklı olarak etkilemez ve bütün şekilleriyle zencefilin alınması güvenlidir.

• Ancak, önerilen bazı tedbirler mevcuttur.  Bunlar hamileliğin ilk iki ayından sonra zencefil  almamak ve günde dört kez 250 mg dan fazla olmamak kaydıyla alınması ile ilgilidir. Hamilelikte zencefil kullanımı doktor gözetiminde olması daha uygundur.

• Uçucu yağ içerdiği için karaciğer iltihabı, mide iltihabı, mide ve duodenum ülseri olanların kullanmaması gerekir.

• Safra kesesi taşı olan kişiler zencefil kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar zira safra akımını artırdığı bilinmektedir.

• Kan inceltici kimyasal ilaç kullananlar zencefil kullanmamalıdır. Çünkü zencefilinde kan inceltici etkisi vardır.

• Trombokzan sentezini inhibe ettiği için risk altında olan kişilerin hekim onayı ile kullanmaları gerekir.

• Fazla oranda kullanımı mide ekşimesi, midede tahriş,  sinir sistemi depresyonu ve kardiyak aritmi gibi yan etkilere neden olabilir.

• Herhangi bir ameliyat söz konusu ise  ameliyat olmadan önce zencefil kullanımı bırakılmalıdır. Zencefil ameliyatın ertesi günü, ameliyat sonrası bulantısını önlemek için alınabilir fakat trombositleri daha az yapışkan hale getirmeleri ve dolayısıyla kanama riskini artırması nedeniyle ameliyattan en az üç ila dört gün önce alınması durdurulmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Zencefil Kullanımı” üzerine 62 yorum

  1. her sabah bir çay kaşığı zencefil.1 tatlı kaşığı zedeçal. 1 kaşık silme polen 2 kaşık doğal çiçek balıı 2 senedir sabah aç karnına alıyorum 68 yaşındayım ve çalşıyorum bu gne kadar bir yan etkisni görmedim.çalışma performansımı yükseltiyor

  2. selam arkadaşlar birkere herşeyin doğalı en faydalısıdır bunu unutmayın,toz zencefilmiş şu bu kesinlikle içinde ne karışımı olduğunu bilmediğiniz birşeyi kullanmayın,taze zencefil marketlerde ve manavlarda rahatlıkla bulunabılıyor,taze zencefil alınır günde 5 gram deniyor kullanım ,taze zencefili soyun sonra küçüçük parçacıklara ayırın bıçakla ve havana atın ,yani bu sarımsağı döversiniz ya aynı şekilde dövün o yumuşacık zencefili,sonra 3 yuvarlak ınce kesılmıs portakal,,ve ınce kesılmıs lımon ,,hepsını onceden kaynattıgınız bır fıncan kadar suyun içine atın ve demlenmesini bekleyin,,,,5 dakıka kadar beklettıkten sonra çayı için,o tazecik doğal zencefili direk almış olacaksınız,doğalından kaçınmayın afiyet olsun

  3. Selam Zencefil gerçekten çok faydalı bir bitki zencefil olsun , zerdeçal olsun , tarcın olsun gerçekten çok güzel bitki çayları yapılıyor bunun en düşük maliyetle ölçüleri gramına göre yapilmiş insan sağlığına faydalı ürünler var bunlardan biride naturpy atom çayı googleden aratarak naturpy atom çayı satın alasbilirsiniz gerçekten çok güzel 8 liraya geliyor kutusu mutlaka denemelisiniz harika bir tadı var şahsen kendim kullanıyorum ve tadını beğeniyorum

  4. Zencefil Soğuk algınlığı ve öksürüğe birebir. Bende zaman zaman tüketmeye dikkat ediyorum. En son eczacı bir arkadaşımın tavsiyesi ile eczanesinde satılan Nutraxin zencefil çayını aldım. Oldukça ekonomik. 1 çay kaşığı zencefil üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip 15 dk bekletip sonra içiyorum. günde 3 kere yeterli geliyor. Tavsiye ederim. Daha güvenilir ve daha etkili

  5. Soğukalgınlığı için zencefil köküve toz tarçınlı çay yapıp içtim ço iyi geldi fakat gece mideme çok kötü kramplar girdi.reflü hastasıyım hangisi dokundu bilemedim.metabolık olarak hangisi dokundu açıklarmısınız

  6. Merhaba.
    66 yaşındayım 11 sene evvel baypass ameliyatı oldum. Şu anda ilçlarımı kullanıyorum. Sağlıklıyım. Her gün sabah aç karnına zencefil ve zerdeçalı balla karıştırıp içiyorum. 300 miligram coraspin içiyorum acaba zararı varmıdır. Teşekkür ederim.
    M.Salih Araç.

  7. zencefil ve bal karışımı aç karnına mı yoksa tok karnına mı alınmalı

  8. Axşam yatarkən zəncəfəlin tozunu,tarçının,rəzyananın tozunu stəkanda dəmləyib içmək bədəni istiləşdirirvə yuxu gətirir.Hər bir insan yatmazdan əvvəl bunu etsə xeyrini görər.

  9. BESLENME BİLGİLERİ(İÇERİK)
    Zencefil bileşim olarak zengin bir içeriğe sahiptir. Zencefilin derin bir beslenme profili mevcuttur. Bu profil karbonhidrat, şeker, çözünür ve çözünmez lif, sodyum, vitaminler, mineraller, yağ asitleri, amino asitler ve daha fazlasını içeren besinler, tam bir dizi hakkında bilgi içerir. Bunların dışında zencefil potasyum, magnezyum, bakır, manganez ve B6 vitamini için iyi bir kaynaktır
    organikzencefil.blogspot.com/2012/11/zencefil-beslenme-bozukluklarna-bagl.html

  10. Zencefil uzun süren arge çalışmasından sonra Türkiye-Antalya- Gazipaşa da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bazı sorularla karşılaşıyoruz. Zencefil tropikal bir ürün. Nasıl?.. Türkiye de!!! evet .. Muz – Avokado ve diğer tropikal bir ürünler ülkemizde yetişmektedir. Yetiştirme %100 doğal ortamında ve %100 organik tarım normlarında üretilmiştir.

  11. Selamlar benimde sacim dokulmeye basladi pakistanli bir arkadasimin tavsiyesiyle siyah et yemeyi siklastirdim saclarimdaki dokulme durdugu gibi birde sikilasti , zencefil li ben 2 senedir kulaniyor kesinlikle hic bir olumsuz yan etkisini gormedim zeka dostu olarak tarif edebilirim —

  12. merhabalar zencefilin cok faydaları var benım sac dokulme sorunum var ve gozle gorulebılır derecede acılmalar oldu zencefılın sac dokulmeye karsı bı faydası varmı varsa nasıl kullana bılırım cevabınız ıcın sımdıden tesekkur ederım

  13. eşim romatoit artrit hastası faydalı olabilirmi acaba ne kadar ğünlğk kullanım tavsiye edersiniz faydalıysa acabateşekkürler.

  14. ben yaklasik olarak yarim seneden beri tazesini tüketiyorum , sabahlari bir miktar kesip yiyorum ve üzerine bolca su iciyorum , kücük bir miktarida yesil cay in icine atip iciyorum , vücudu kesinlikle dinc tutuyor , hassas bir mideye sahip olmama ragmen ,simdiye kadar bir yan etkisini görmedim ,
    Hayatta tavsiyem : zencefil , ari cicek poleni günde 1 tatli kasigi , ve zerdacal dan kesinlikle vazgecmeyin ,

  15. Merhabalar, zencefilin faydalarını araştırıyordum bu site karşıma çıktı. Bende yorum atayım dedim.

    Öncelikle şunu belirtmek gerek zencefilin faydaları saymakla tükenmiyor. Ben hergün zencefil kullanmaya karar verdim ancak zararı olabilir iye araştıryorum. Zaten sanırım belli bir dozajın üstü zararlıymış.

    Neyse teşekkürler bu arada birde çörek otuna bakalım oda hadislerde övülmüş şifalı bitki bakmak isteyenler : https://www.beslenmedestegi.com/bitkisel-ilaclar/corek-otu-yaginin-faydalari

  16. Belock ilacı (pıhtılaşmayı önleyici) ilaç kullanıyorum. Zencefili de çok seviyorum. Bu da kan inceltirmiş. İkisini de kullanırsam,kanım fazla mı incelir? Özetle, yaşamayı da seviyorum…

  17. • Hazımsızlık sorunlarında
    • İshal tedavisinde
    • Gaz söktürmede

  18. bir akrabam var ve 1 buçuk aylık hamile ok mide bulantısı var acba zencefil içmesinde bir sakınca varmı?

Yorum yapın

css.php