Psyllium (Plantago Ovata); Asya’nın, Akdeniz’in ve Kuzey Afrika’nın belirli bölgelerindeki, Plantago Ovata bitkisinin ezilmiş tohumlarından elde edilir. Psyllium tohumunun kabukları bitkisel tedavilerde sıkça kullanılmıştır. Yulaf ve buğdaya benzer olarak, psyllium da çözünür lif anlamında oldukça zengindir. Geleneksel olarak, psilyum, kabızlık tedavisinde kullanılır. Ayrıca dışkıyı yumuşatmaya ve hemoroid ile ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
Bir çok iyi kurgulanmış çalışma, psyllium’un kabızlığı giderdiğini göstermiştir. Su ile birleştirildiğinde, şişerek hacimlenir ve bağırsakların, sindirim sistemi yoluyla dışkı geçişini hızlandırmasına neden olur.
Psyllium’un plasebo ile karşılaştırılması üzerine, 283 denek üzerinde yapılan 3 deneyin, 2011 değerlendirmesinde, (yaklaşık günde 10 gr.) oldukça olumlu sonuçlarla karşılaşıldı.
Örnek vermek gerekirse, çalışmalardan birinde, iki haftalık psyllium bitkisi kullanımı (günlük 3.6 gr.-3 kez) plaseboya göre, önemli ölçüde gelişmeler gösterdi. Diğer bir çok çalışma da psilyumun, kabızlık tedavisinde, yetişkinler üzerinde, son derece etkili olduğunu göstermiştir.
Hindistan’da yetişen, “sarı psyllium” olarak bilinen p. Ovata da, dünya psyllium üretiminde lider konumdadır. Çiçeklerinden toplanan tohumlar ve kabuklar psyllium tozu haline getirilir. Su ile karıştırıldığında, şişerek, orijinal halinin birkaç misli haline ulaşır.
Bir çok bilimsel çalışma, 2-4 ay arası ağızdan alınan psilyumun total kolestrol ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolestrol düzeylerini az miktarda (%10 dan düşük) düşürdüğünü göstermiştir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.