Oktakosanol Nedir ve Ne İşe Yarar?

Oktakosanol, (C28H58O) 28 karbonlu uzun zincirli, doymuş birincil alkoldür ve buğday tohumu yağında aktif olarak bulunan bir içeriktir. Ayrıca, ıspanak ve şeker kamışı mumunda da bulunur. 1950’li yıllarda Dr. Thomas Cureton tarafından (Viobin) buğday tohumu yağı en önemli madde olarak izole edilmiştir.

Octacosanol, bedenin oksijeni kullanma şeklini geliştirebilir. Vücut kaslarındaki glikojen deposunun gelişiminde de rol oynar. Oktakosanol kullanımı, tahammülü, dayanıklılığı arttırır, yüksek irtifa stresini azaltır, reaksiyon zamanını geliştirir, oksijenin, beden dokularına daha iyi nüfuz etmesini sağlar.

Buğday tohumu yağı, araştırmacılar tarafından , özellikle egzersiz ve fiziksel performansı arttırıcı ajan olarak incelenmiştir. Araştırmalar, buğday tohumu yağında bulunan oktakosanolun dayanıklılığı yükselttiği, reaksiyon zamanı ve idman kapasitesini arttırdığını göstermiştir.

1984 yılının Aralık ayında Nöroloji yıllık raporunda, oktakosanol takviyesinin Parkinson hastalığının semptomları üzerindeki etkilerinin araştırıldığı, küçük bir kontrollü plasebo çalışması yer aldı. Katılımcılara, altı hafta boyunca; günde 3 kez olmak üzere, 5 mg oktakosanol verildi.  Tedavi gören 10 hastanın 7’sinin performansında belirli bir ilerleme, ve günlük aktiviteleri uygulamada gelişme görülürken, geri kalan 3 hasta da,  kayda değer semptomatik ilerlemeler gösterdi.

Octacosanol, polikosanolun bir parçası olarak alınırsa,  yemeklerle birlikte, 5-10 mg polikosanol alınmaktadır.  Egzersiz çalışması için ise, günlük 1mg Octacosanol kullanılmştır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php