Meyan Nedir ve Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? Meyan bitkisi M.Ö 2000 yıllarından itibaren kullanılmaktadır. Bugünde meyan kökü kullanımı ve meyan hakkında araştırmalar sürekli yapılmaktadır. Meyan güçlü bir besindir. İçindeki maddeler ayrı ayrı ilaç olabilecek niteliktedir. Meyan kökünün içinde tıbbi ilaçlarda kullanılan kumarin izoflavan gibi maddeler bulunmaktadır. Meyan kökünün tıbbi ilaçlarda kullanımı oldukça fazladır.
Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?
• Meyan (Glycyrrhiza glabra) hakkında yapılan birçok araştırma onun insan sağlığına olan etkilerinin tespitini sağlamıştır.
• Mide bağırsak sorunlarında meyan çok iyi bir yardımcıdır. Ülser ve gastrit sorunları için kullanılmaktadır. Meyan kökünün içinde carbendoxolane gibi ülseri tedavi edici maddeler bulunmaktadır. Ülser için 200-600 mg meyan kapsüllerinin 6 haftayı geçemeyecek şekilde kullanımı önerilmektedir.
• Yapılan çalışmalarda meyanın mide ülserinin midede yayılmasını engellediği ve ülserin büyüklüğünü ciddi oranda azalttığı belirlenmiştir. Onikiparmak bağırsağı ülseri ile ilgili meyanla yapılan bir araştırmada da meyanın ülserle ilgili kullanılan kimyasal ilaçtan daha çabuk yarar sağladığı tespit edilmiştir.
• Bir glikosit olan gliserizin, meyan bitkisinin yaklaşık %8’ini oluşturur. Bu kimyasal bileşiklerin vücuda pozitif etkileri vardır. Prostaglandin E’yi (PGE) parçalayan iki enzim, gliserizin tarafından durdurulur. PGE’nin düşük düzeyleri, mide iltihabı, kolit ve ülser hastalıklarıyla doğrudan bağlantılıdır. Gliserizin, enzimlerin PGE düzeylerini düşürmesini durdurur, düzeylerin yükselmesine izin verir. Yükselmiş PGE, mide hastalıklarına yol açacak yüksek asit düzeylerini düşüren mide mukozasının üretimine yardım eder.
• Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu meyan kökünün balgamlı öksürük, mide ülseri ve karın ağrılarına karşı kullanılabileceğinin belirtmiştir.
• “Pigment Cell Research“de 1998 Aralık ayında yayınlanan bir çalışma, meyan kökü ve ekstresinde bulunan bir saponin olan glabridin’in, süperoksit anyon üretimi baskılaması ve siklooksijenaz ya da COX enzimlerinin inhibisyonu yolu ile anti-enflamatuar etkiler ortaya koyduğunu göstermiştir.
• “Journal of Biomedicine and Biotechnology”de 2010 yılında yayınlanan bir çalışma, meyan bitkisi ekstresi ve kavrulmuş meyan bitkisi ekstresi birlikte alındığında, içeriklerindeki anti-enflamatuar özelliklerin, akut enflamasyon ve romatoid artrit gibi hastalıklardaki kronik enflamasyonlara karşı koruma sağladığnı göstermiştir.
• Bronşite iyi gelen bitkiler arasında önemli yeri olan meyan gögsü yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Bronşit ve ciğerdeki balgamı akışkan hale getirir. Meyan kökü bitkisinin öksürük kesici etkisi vardır. Soğuk algınlığı içinde yararlanılabilir. Soguk algınlığı septomlarını iyileştirici etkisi bir diğer meyan kökü faydası olarak belirtilebilir.
• Meyan bitkisi aynı zamanda, virüslere saldırarak onlarla savaşan bağışıklık sistemi kimyasalı interferonun düzeylerini yükselterek bağışıklığı canlandırır. Araştırmalar, meyan bitkisinin, aynı zamanda HIV bağlantılı hastalıklarda da kullanılabileceğini göstermiştir. Meyan bitkisi, HIV’nin AIDS’e ulaşma sürecini yavaşlatmaktadır ve sürdürülen klinik çalışmalar, meyan kökünün test tüplerinde HIV’nin çoğalmasını yavaşlatabilmiş olduğunu göstermektedir.
• Araştırmalar, meyan kökünün kronik ve akut hepatit tedavisinde etkili olduğu yönündedir. Meyan bitkisinin içeriği olan gliserizin, Japonya’da klinik anlamda kullanılmış ve hem Hepatit B hem de C üzerinde etkili bir tedavi aracı olduğunu göstermiştir. Meyan bitkisi alfa-interferon kadar etkiliydi ve onun gösterdiği yan etkileri göstermiyordu.
• Meyan kökünün enjekte edilebilen hali Hepatit C hastaları üzerinde kullanılmaktadır. Gliserizinin HCV’ye karşı olan anti viral etkisi özellikle Hepatit C tedavisine önemli bir bir yer tuttuğu rapor edilmiştir. Meyan kökü ekstresi gliserizin’dir. Bu maddenin anti enflamatuar etkileri ve sitoprotektif içerikleri vardır, bu nedenle, meyan kökü, hepatiti enflamasyonu ve karaciğerdeki hücre tahribatını gidererek tedavi etmektedir. Meyan kökünden yapılmış tedaviler sıklıkla Japonya’da kullanılmaktadır. Bazı vakalarda damar içi olarak da kullanılmaktadır. The National Center for Complementary and Alternative Medicine, meyan kökünün enjeksiyon halinin Hepatit C enfeksiyonlarını tedavi etmede etkili olabileceğini söylemektedir.
• Amerika’daki Ulusal Bilimler Akademisi Raporları’nda yayınlanan araştırmaya göre, meyan kökünden elde edilen ‘carbenoxolon’’ denilen bileşim, beyinde yaşlanmaya bağlı akıl faaliyetlerinin azalmasına yol açan bir enzimin oluşmasını engellemektedir. Araştırmada, 55-75 yaşlarında 10 sağlıklı erkek ile diyabet hastası 12 yaşlı rasgele seçilerek günde 100 mg carbenoxolon ya da plasebo 4 hafta boyunca verilmiş ve süre sonunda sağlıklı erkeklerden carbenoxolon alanların sözel akıcılık testlerinde daha iyi durumda oldukları saptanmıştır. Diyabet hastası yaşlılardan 6 hafta boyunca bu bileşimi alanların ise sözel hafıza yeteneğinde artış olduğu tespit edilmiştir.
• The Lancet dergisinde yayınlanan haberde, Frankfurt Üniversitesi’nin kliniğinde görevli Bilim adamları, meyan kökünden elde edilen ve HIV-1 ve Hepatit C virüsüne karşı başarıyla kullanılan “glycyrrhizin” adlı maddenin, laboratuvar ortamında SARS virüsünün çoğalmasını engellediğini açıklamışlardır. Araştırmacılar meyan kökünden elde edilen maddenin, SARS’a karşı kullanılan ribavirin maddesinden çok daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.
• Amerikadaki Güney Carolina üniversitesince, bir meyan kökü çeşidiyle ilgili yapılan araştırmaya göre meyan kökü alzheimer ya da parkinson gibi beyin hastalıklarında beyin hücreleri ölümlerinin önlenmesinde etkili olabilir.
Meyan Nasıl Kullanılır?
Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır.
Meyan Çayı : Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üstüne bir fincan kaynar su döküldükten sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.
Meyan Balı : Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması yoluyla yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk halde satılır.
Özelikle güney illerimizde meyan şerbeti kullanımı oldukça yaygındır.
Meyan kökü geleneksel Çin tıbbında da kullanılan bir bitkidir. Meyan ekstresi Avrupa ve Amerikada da eczanelerde satılmaktadır. Bütün meyan kökü, aktif glycyrrhiza içerir – ama bu maddeyi içermeyen ürünler de mevcuttur. Meyan kökü adı altında satılan ve meyan kökü içermeyen, bunun yerine aynı koku ve tada sahip anason yağı içeren bazı ürünler de mevcuttur.
Meyan Kökünün Zararları Varmıdır?
• Meyan kökünün faydaları meyan kökünün kullanımının bilinçli şekilde uygulanmasından geçiyor.
• Sürekli ve yüksek miktarda alımından kaçınılmalıdır. Altı haftadan daha uzun bir süre yüksek miktarda alımı toksik etkiye neden olabilir. Kullandıktan sonra 3 hafta ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
• Günlük en yüksek doz -600 mg glisirizin- aşılmamalıdır!
• Meyan kökü kullanımı potasyum kaybına yol açabileceği için potasyum içeren yiyecekler de alınmalıdır.
• Yüksek tansiyona sebep olabilir. Tansiyon ilacı kullananlar aynı anda meyan kökü kullanmamalıdır.
• Kalp hastalarının kullandığı ilaç olan Digoxin alanlar meyan otu kullanmamalıdır.
• Vücutta sıvı birikmesine yol açabilir.
• Böbrek rahatsızlığı bulunanlar kullanmamalıdır.
• Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hamilelik dönemi boyunca meyan kökünden üretilen besinleri tüketen kadınlarla, hamileliğinde hiç meyan kökü tüketmeyen kadınların çocukları yedi yaşına kadar izlenmiştir. Anne karnında meyan kökü alan çocuklarda kortizol hormonu düzeyi diğerlerinden 3 kat daha yüksek çıkmıştır. Uzmanlar, meyan kökü nedeniyle kortizol hormonu fazla olan çocukların ilerki yaşlarda bağışıklık sisteminin zayıflığı sebebiyle diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma olasılığının bulunduğunu ifade etmişlerdir.
• Genel anlamda da ifade edilecek olursa herhangi bir rahatsızlığı olan tedavi gören kişiler doktorunun haberi olmadan bitkisel ilaç kullanmamalıdır. Bazı durumlarda bitkisel ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşebilir ve sağlık için daha olumsuz bir durum ortaya çıkabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
meyan kökünün uzun süreli fazla kullanımında zararlı olduğunu söyllüyorlar.siz yeni yeni kullandığınıza ve uzun süre değil kısa süre içinde bu zararlarını görmüşseniz meyan kökünün faydası yerine yanlızca zararımı var diye düşündüm açıkcası.belkide vücuttaki anormallikleri düzeltip toksinleri atarken doğal olarak bu değişimleri yaşarken ağrı sancı hissetmişde olabilirsiniz.belki devam edseydiniz şikayetleriniz geçerdi,rahatlardınız.ben uzman değilim ama mantık yürütüyorum…geçmiş olsun.
andidepresanların canı cehenneme hepsi pislik uyuşturucu bi işe yaramayan ilaçlar.senelerce kullandım ,uyuşup gerizekalı gerizekalı dolaşıp konuşturmaktan başka bir işe yaradığını görmedim.hemde bana kutu kutu yazdılar.sağlığımda bozuldu.şimdi kendimi toparlamaya çalışıyorum.geçen uzmanın biri söyledi piyasadaki ilaçların yüzde kırkı aslında plesebo yani bi işe yaramayan sadece psikolojik olarak sizin kendinizi iyileşiyorum zannetmenize neden olması için üretilmiş ilaçlarmış.insanlarımızı hapkolik ettiler.üzerimizden para kazanıp insanımızı zehirleyenlere Allah güle güle yedirirmi acaba çok merak ediyorum.
böbrekleriniz iflas ettimi yada ödem oluştumu ? oluşup oluşmadığını merak eden o kadar çok insan varki..çok ciddiyim.meyan kökünü uzun süre devamlı içenler bence buraya gördükleri etkileri yazmalı.yani zararlımı faydalımı bunu öğrenmenin en iyi yolu deneyip görenlerin fikirleri..
saraçoğlu meyan kökünün panik ve depresyonda Sarı Kantaron – St.John’s Wort dan daha etkili olduğunu söylemişti.
doktorların yazdığı ilaçlar daha zararlı.keşke doktorlarımız meyan ot çöp konusunda gösterdikleri hassasiyeti verdikleri ilaçları şeker gibi yedirirkende gösterebilseler.onu bırakın bize en faydalı ilacı seçerken bile anlaştıkları ilaç firmalarının cazip tekliflerini değerlendiriyorlar.falanca ilaçın size daha faydalı olup olmaması önemli değil o ilacın firmasıyla anlaşmalı olup olmaması daha önemli.yani insan sağlığını iplemek yerine keseyi ipleyenler daha fazla.doktorlar parayı nede olsa çok sever.bu size karşı bir suçlamam değil.genelde böyledir.siz samimi olabilirsiniz ama doktorlarımız ve hastahanelerimiz hakkında çok olumlu düşüncelerim yok.nede olsa bu memlekette insana değer verende yok.
arkadaşlar iyi şeyler yazmışsınız ama… meyan kökünün zararlarıda var bunları bilseniz iyi olur ben meyan kökü işi ile uğraşıyorum benim işim bu sadece biraz araştırın derim.hepinize geçmiş olsun..
senin meyan koku bozulmus arkadasim. Kotu kokmamasi lazim
Bobrek taslarinin dusurulmesi icin Puerto Rico’da yerel olarak bilinen tabii bir yontem:
Bir yemek kasigina saf zeytin yagi doldurun icine bir yarim limon sIKIP her sabah ac karnina icin. Bir haftada falan taslari cozeltip dusuruyormus.Ben New York’ta yasiyorum. Bizzat tanidigim bir Puerto Rico’lu nun basindan gecti, o anlatmisti bana. Zaten hic bir zarari olmayan bir sey. Deneyin isterseniz. Allah sifalar versin.
ben mersinliyim meyankökü bizimoralarda cok meşhur biz yaparız dolaba koyrız sugibi iceriz cok faydaları vardır sigara başta bagırsak temizlemesi böbrek kum taş atmasında faydalıdır sexse cok aydası var özelikle erkeklerde gec boşalma yatafsiye ederim icin günde 2 bardak enaz cin
prostada iyi geldiğini çok arkadaşım dan duymuştum.
Sigarayi birakmak icin Meyan Kökünün sivi halinin yerine Kürdan seklinde bir parcasini agzinizda uzunca bi süre tutarsaniz(emerseniz) Sigara isteginizi gideriyor,Sigara ictiginizde Sigaranin tadini bozuyor birde böyle deneyin.
içine tarçın ve karanfil at tavsiye ederim
ogün çok hasta pazara çıktıma birpişman dolaşıyordum birden mısır püskülü gibi birşey gördüm yanımda arkadaşım hemen aldı bana sormadan oşifalarını biliyormuş ogün akşam hemen demleyip ve sogutup içtip o haretimi kesti 2 saat sonra balgam söktürdü şuan kendimi daha iyi hissediyom iyiki, seni tanıdım meyan kökü .
hocam cevabı aldıysan bana da cevap atar mısın.aynı sorun bende de var.
Selamlar. Ben nefroloji hekimiyim ve bu ramazan ayında ilk haftalarda genellikle dehidratasyon belitileriyle başvuran hastalarım çok olurdu .Ancak daha sonraki günlerde özellikle bu günlerde ödem (ayaklarda şişlik, nefes darlığı, ayakkabı ayağıma dar geliyor, vb. )şikayetleriyle gelen hastaların sayısı arttı. İnanın hepsinde de Meyan şerbeti tüketme öyküsü vardı. Bu nedenle yukarıda da bir arkadaşın yazısına yer verdiği ve kendi alanında önemli bir kişi olan sayın hocamız Ulusal Böbrek Vakfı Adana Şube Başkanı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker ‘in tavsiyelerine uyunuz .Meyan vücudu şişiriyor, kilo aldırıyor, böbrek taşı yapıyor, tansiyonu yükseltiyor ve en önemlisi kalp hastası yapıyor, böbreğe hiç bir yararı yok. Özellikle kalp , tansiyon ve şeker hastaları kesinlikle uzak dursun. Sağlıklı genç insanlar kullanabilir. su tuttuğu için susuzluğa karşı iyi gelir.
bilenler bilgisini buraya yazınca faydalanıyoruz
bilmeyenler neden yazıyor anlamadım
yukarıda yapılışını yazan arkadaşlar
mayen kökü içtiğimden beri böbreklerimde kasıklarımda ağrılar oluşmaya başladı. acaba bırakayım mı, yoksa devammı edeyim.
sait döğene teşekkürler…
süper yazmışsın eline diline sağlık işte bu kadar…
evet astıma da öksürügede iyi gelir zaten marketlerde hazır olarak satılıyo artık benim facede resimleri var