Meyan Kökü Faydaları

Meyan Nedir ve Meyan Kökü Faydaları Nelerdir? Meyan bitkisi M.Ö 2000 yıllarından itibaren kullanılmaktadır. Bugünde meyan kökü kullanımı ve meyan hakkında araştırmalar sürekli yapılmaktadır. Meyan güçlü bir besindir. İçindeki maddeler ayrı ayrı ilaç olabilecek niteliktedir. Meyan kökünün içinde tıbbi ilaçlarda kullanılan kumarin izoflavan gibi maddeler bulunmaktadır. Meyan kökünün tıbbi ilaçlarda kullanımı oldukça fazladır.

Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?

• Meyan (Glycyrrhiza glabra) hakkında yapılan birçok araştırma onun insan sağlığına olan etkilerinin tespitini sağlamıştır.

• Mide bağırsak sorunlarında meyan çok iyi bir yardımcıdır. Ülser ve gastrit sorunları için kullanılmaktadır. Meyan kökünün içinde carbendoxolane gibi ülseri tedavi edici maddeler bulunmaktadır. Ülser için 200-600 mg meyan kapsüllerinin 6 haftayı geçemeyecek şekilde kullanımı önerilmektedir.

• Yapılan çalışmalarda meyanın mide ülserinin midede yayılmasını engellediği ve ülserin büyüklüğünü ciddi oranda azalttığı belirlenmiştir. Onikiparmak bağırsağı ülseri ile ilgili meyanla yapılan bir araştırmada da meyanın ülserle ilgili kullanılan kimyasal ilaçtan daha çabuk yarar sağladığı tespit edilmiştir.

•  Bir glikosit olan gliserizin, meyan bitkisinin yaklaşık %8’ini oluşturur. Bu kimyasal bileşiklerin vücuda pozitif etkileri vardır. Prostaglandin E’yi (PGE) parçalayan iki enzim, gliserizin tarafından durdurulur. PGE’nin düşük düzeyleri, mide iltihabı, kolit ve ülser hastalıklarıyla doğrudan bağlantılıdır. Gliserizin, enzimlerin PGE düzeylerini düşürmesini durdurur, düzeylerin yükselmesine izin verir. Yükselmiş PGE, mide hastalıklarına yol açacak yüksek asit düzeylerini düşüren mide mukozasının üretimine yardım eder.

• Alman Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu meyan kökünün balgamlı öksürük, mide ülseri ve karın ağrılarına karşı kullanılabileceğinin belirtmiştir.

•  “Pigment Cell Research“de 1998 Aralık ayında yayınlanan bir çalışma, meyan kökü ve ekstresinde bulunan bir saponin olan glabridin’in, süperoksit anyon üretimi baskılaması ve siklooksijenaz ya da COX enzimlerinin inhibisyonu yolu ile anti-enflamatuar etkiler ortaya koyduğunu göstermiştir.

• “Journal of Biomedicine and Biotechnology”de 2010 yılında yayınlanan bir çalışma, meyan bitkisi ekstresi ve kavrulmuş meyan bitkisi ekstresi birlikte alındığında, içeriklerindeki anti-enflamatuar özelliklerin, akut enflamasyon ve romatoid artrit gibi hastalıklardaki kronik  enflamasyonlara karşı koruma sağladığnı göstermiştir.

• Bronşite iyi gelen bitkiler arasında önemli yeri olan meyan gögsü yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Bronşit ve ciğerdeki balgamı akışkan hale getirir. Meyan kökü bitkisinin öksürük kesici etkisi vardır. Soğuk algınlığı içinde yararlanılabilir. Soguk algınlığı septomlarını iyileştirici etkisi bir diğer meyan kökü faydası olarak belirtilebilir.

• Meyan bitkisi aynı zamanda, virüslere saldırarak onlarla savaşan bağışıklık sistemi kimyasalı interferonun düzeylerini yükselterek bağışıklığı canlandırır. Araştırmalar, meyan bitkisinin, aynı zamanda HIV bağlantılı hastalıklarda da kullanılabileceğini göstermiştir. Meyan bitkisi, HIV’nin AIDS’e ulaşma sürecini yavaşlatmaktadır ve sürdürülen klinik çalışmalar, meyan kökünün test tüplerinde HIV’nin çoğalmasını yavaşlatabilmiş olduğunu göstermektedir.

• Araştırmalar, meyan kökünün kronik ve akut hepatit tedavisinde etkili olduğu yönündedir. Meyan bitkisinin içeriği olan gliserizin, Japonya’da klinik anlamda kullanılmış ve hem Hepatit B hem de C üzerinde etkili bir tedavi aracı olduğunu göstermiştir. Meyan bitkisi alfa-interferon kadar etkiliydi ve onun gösterdiği yan etkileri göstermiyordu.

• Meyan kökünün enjekte edilebilen hali Hepatit C hastaları üzerinde kullanılmaktadır. Gliserizinin HCV’ye karşı olan anti viral etkisi özellikle Hepatit C tedavisine önemli bir bir yer tuttuğu rapor edilmiştir.  Meyan kökü ekstresi gliserizin’dir. Bu maddenin anti enflamatuar etkileri ve sitoprotektif içerikleri vardır, bu nedenle, meyan kökü, hepatiti enflamasyonu ve karaciğerdeki hücre tahribatını gidererek tedavi etmektedir. Meyan kökünden yapılmış tedaviler sıklıkla Japonya’da kullanılmaktadır. Bazı vakalarda damar içi olarak da kullanılmaktadır. The National Center for Complementary and Alternative Medicine, meyan kökünün enjeksiyon halinin Hepatit C enfeksiyonlarını tedavi etmede etkili olabileceğini söylemektedir.

• Amerika’daki Ulusal Bilimler Akademisi Raporları’nda yayınlanan araştırmaya göre, meyan kökünden elde edilen ‘carbenoxolon’’ denilen bileşim, beyinde yaşlanmaya bağlı akıl faaliyetlerinin azalmasına yol açan bir enzimin oluşmasını engellemektedir. Araştırmada, 55-75 yaşlarında 10 sağlıklı erkek ile diyabet hastası 12 yaşlı rasgele seçilerek günde 100 mg carbenoxolon ya da plasebo 4 hafta boyunca verilmiş ve süre sonunda sağlıklı erkeklerden carbenoxolon alanların sözel akıcılık testlerinde daha iyi durumda oldukları saptanmıştır. Diyabet hastası yaşlılardan 6 hafta boyunca bu bileşimi alanların ise sözel hafıza yeteneğinde artış olduğu tespit edilmiştir.

The Lancet dergisinde yayınlanan haberde, Frankfurt Üniversitesi’nin kliniğinde görevli Bilim adamları, meyan kökünden elde edilen ve HIV-1 ve Hepatit C virüsüne karşı başarıyla kullanılan “glycyrrhizin” adlı maddenin, laboratuvar ortamında SARS virüsünün çoğalmasını engellediğini açıklamışlardır. Araştırmacılar meyan kökünden elde edilen maddenin, SARS’a karşı kullanılan ribavirin maddesinden çok daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.

• Amerikadaki Güney Carolina üniversitesince,  bir meyan kökü çeşidiyle ilgili yapılan araştırmaya göre meyan kökü alzheimer ya da parkinson gibi beyin hastalıklarında beyin hücreleri ölümlerinin önlenmesinde etkili olabilir.

Meyan Nasıl Kullanılır?

Meyan kökü çayı ve meyan kapsülleri şeklinde alınabilir. 100-520 miligramlık kapsülleri vardır.

Meyan Çayı : Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üstüne bir fincan kaynar su döküldükten sonra 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.

Meyan Balı : Meyan balı meyan köklerinin kaynar suyla karıştırılmasından sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması yoluyla yapılır. Siyah renkte sert bir yapıdadır. Toz veya çubuk halde satılır.

Özelikle güney illerimizde meyan şerbeti kullanımı oldukça yaygındır.

Meyan kökü geleneksel Çin tıbbında da kullanılan bir bitkidir. Meyan ekstresi Avrupa ve Amerikada da eczanelerde satılmaktadır. Bütün meyan kökü, aktif glycyrrhiza içerir – ama bu maddeyi içermeyen ürünler de mevcuttur. Meyan kökü adı altında satılan ve meyan kökü içermeyen, bunun yerine aynı koku ve tada sahip anason yağı içeren bazı ürünler de mevcuttur.

Meyan Kökünün Zararları Varmıdır?

• Meyan kökünün faydaları meyan kökünün kullanımının bilinçli şekilde uygulanmasından geçiyor.

• Sürekli ve yüksek miktarda alımından kaçınılmalıdır. Altı haftadan daha uzun bir süre yüksek miktarda alımı toksik etkiye neden olabilir. Kullandıktan sonra 3 hafta ara verilmesi tavsiye edilmektedir.

• Günlük en yüksek doz -600 mg glisirizin- aşılmamalıdır!

• Meyan kökü kullanımı potasyum kaybına yol açabileceği için potasyum içeren yiyecekler de alınmalıdır.

• Yüksek tansiyona sebep olabilir. Tansiyon ilacı kullananlar aynı anda meyan kökü kullanmamalıdır.

• Kalp hastalarının kullandığı ilaç olan Digoxin alanlar meyan otu kullanmamalıdır.

• Vücutta sıvı birikmesine yol açabilir.

• Böbrek rahatsızlığı bulunanlar kullanmamalıdır.

• Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hamilelik dönemi boyunca meyan kökünden üretilen besinleri tüketen kadınlarla,  hamileliğinde hiç meyan kökü tüketmeyen kadınların çocukları yedi yaşına kadar izlenmiştir. Anne karnında meyan kökü alan çocuklarda kortizol hormonu düzeyi diğerlerinden 3 kat daha yüksek çıkmıştır. Uzmanlar, meyan kökü nedeniyle kortizol hormonu fazla olan çocukların ilerki yaşlarda bağışıklık sisteminin zayıflığı sebebiyle diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma olasılığının bulunduğunu ifade etmişlerdir.

• Genel anlamda da ifade edilecek olursa herhangi bir rahatsızlığı olan tedavi gören kişiler doktorunun haberi olmadan bitkisel ilaç kullanmamalıdır. Bazı durumlarda bitkisel ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşebilir ve sağlık için daha olumsuz bir durum ortaya çıkabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Meyan Kökü Faydaları” üzerine 138 yorum

  1. kardeşim böbreğin taş üretiyorsa;
    1-bir kilogram kendi yörenize ait kuru soğan,
    2-Bir litre sızma zeytin yağı
    3-Bir adet limon
    karışımın hazırlanması;Kuru soğan ince kıyılarak bir kavanoz içerisine konulurur.Üzerine yete miktar zeytin yağı dökülür kavanozun ağzı kapatılır.Birgün ayazda veya açık havada yazın gölge yerde bekletilir.Her gün bir çorba kaşığı yenir.Aç veya tok fark etmez.Karışımı yemek ağır geliyorsa;bir adet limon ile o bir kaşık karışımı yersiniz.Ha bir miktar tuzda atabilirsiniz kaşığınıza .Şifa Allahtandır sağlıklı günler.

  2. meyan köklü kaynatılmaz soğuk suya ısla bir saat dursun süz ve iç

  3. Asıl meyan kökü şerbetinin tarifini veriyorum yazın! bir süzme elek bulun ve içine 200 gr meyan kökü atın ve kökün üstüne 2 tas buz koyun ve eridikçe buz ekleyin sonra üstüne tarçın ekleyin birazcık.ve birazda karbonat.buz eridikçe köklerin arasından yavaş yavaş damla damla kaba doluyor.ama içine su koymak yerine buzlu yapmak daha lezzetli.ş.urfada şerbeti böyle yaparlar.bizde en çok ramazan ayında şerbet aşırı tüketilir.halkımız bırakın şifayı su yerine içmeyi tercih ediyor.çünkü gerçek ustalardan içiyorlar.urfaya yolunuz düşerse burda meyan şerbeti içmeden gitmeyin.bu arada her derde deva bunu bilin

  4. herkezin yorumunu okudum kiminiz meyanı hiç bilmiyor kiminiz biliyor ama bana göre eksik biliyorsunuz. özellikle yapılışı hakkında yanlış bilgi vermişsiniz.
    yapılışı çeşme suyundan olup geişçe vir kaba 2 litre kadar su konur suyun üzerini tamamen kaplıcak şekilde tiftiklenmiş meyan serpilir ve 8 saat ne çok sıcak ne çok soğuk bir mekanda bekletilir. ve süzülerek dolapta soğutulup içilir. 8 saatten fazla beklemiş meyan kendi içinde mayalaşıyor.tadını kaybediyor. soğuk yada sıcakta hazırlanan meyan’da aynı şekilde bozuluyor.
    faydasına gelince küçükken bir meyancıda çlıştım ogünür bugündür içerim hiçbir zararını görmedim . elbette herşeyin fazlası zarardır. iki güne 1-2 bardak çokta sayılmaz içilebilir bence yan etkilerine aldığınız ilaçların yan etkilerini bir okuyun bakalım. göreceksinizki faydasından çok zararı yazıyor. ki ben meyanın zararlı olduğuna inanmıyorum çünki allaha şükür çok az hastalanan biriyim belkide bunda meyanında katkısı var.

  5. Bu yorumu yazaken bir yandan da buz gibi meyan şerbetimi yudumluyorum 🙂 ben Gaziantepliyim ama görevim İstanbulda, izin dönüşü Gaziantepten bir kaç paket alırım, artık öyle köküyle cubuğuyla uğraşmaya gerek yok demlik poşet tarzında üretiliyor aktarlarda muhtemel bulursunuz istanbulda görmedim dediğim gibi ben Gaziantep’den alıyorum, bir poşeti bir litre, poşeti atıyorsunuz sürahiye, yarım saat demlenme sonra içiyorsunuz. Birçok bitkisel içeceğin faydası olduğu kadar olumsuz yönleride olabilir, ciddi rahatsızlığı olanlar dikkatli olmalı, sağlıklı birayler için bi zararı olacağını zannetmiyorum, canım kola çektiğinde bunu içiyorum koladan daha zararlı olacak değil ya saygılar

  6. meyan kökünden mercimek büyüklüğünde dilin altına alıp ağızda yayıldıktan sonra sigara içildiğinde tiksindirici etkisi varmış

  7. böbrek taşı için hibiskus kullanın, taşları eriterek düşürürsünüz

  8. kardes bu doktor nasıl doktor olmus ya ALLAH askına….ha belkı bıbrege faydası yoktur ama cok faydası oldugunu herkes bılıyo yanı….ozellıkle bu ramazan ayında gercekten faydası var………………..

  9. Ulusal Böbrek Vakfı Adana Şube Başkanı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, yaz aylarında özellikle Adana ve Güneydoğu bölgesinde sıkça tüketilen, halk arasında ‘aşlama’ diye adlandırılan ve böbreklere iyi geldiği bilinen meyan kökü şerbetinin, bilinenin aksine vücudumuza zararlı olduğunu söyledi.
    Prof. Dr. Yahya Sağlıker, meyan kökü şerbetinin halk arasında böbrek taşı düşürmek amacıyla içildiğini ancak, başta kalp, tansiyon rahatsızlığına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sağlıker, “Böbreğin korunması için özellikle bitki türlerinden yapılan karışımlar yerine ilaçla tedaviyi öneriyorum. Aşlama vücudu şişiriyor, kilo aldırıyor, böbrek taşı yapıyor, tansiyonu yükseltiyor ve en önemlisi kalp hastası yapıyor. 1-2 bardak aşlama içen biri hemen tartılsa, 2-3 kilo aldığını görecektir. Aşlamanın böbreğe hiç bir yararı yok. Uzak dursun” dedi.

  10. Selamun aleykum arkadaşlar…
    Meyan kökü faydaları saymakla bitmeyecek bir nimettir….
    Özellikle ramazan ayında oruç tutan kardeşlerim için susuzluğu giderici özelliği olmasından dolayı, mükemmel bir meşrubattır…

    Fazlası zarar değil arkadaşlar… ama yine de herşeyi kararında tüketmek gerek…

  11. bir bez torbanın içine bir tutam konulur.Onuda sürahinin içine bırakılır, 1 saat kadar bekletilir sonra bez torba içinden alınır sürahiyi buzdolabına konulur. buz gibi içilir .AFİYET OLSUN::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::))))))))))))))))))))))))))))

  12. meyan kökü 30 dakikada suda çözülmez buzdolabında olmak kaydıyla en az 1 gün kalması gerekir.daha sonra ince süzgeçten süzülür.kaldığı için konsantre olacaktır bardağın dörtte birine meyan üzerine soğuk su ileve edilerek içilir.yarım saatte tadını vermez.o yüzden bekmemesi gerekir.birde böyle deneyin.afiyet olsun.

  13. Merhabalar, sesim kısıldığı için, komşum meyan kökünün iyi gelebileceğini söyledi, zaman zaman sesim yorulduğunda kısılıyor , acaba düzenli kullanırsan bir faydası olur mu ya da başka ne denemeliyim ?? teşekkürler…

  14. valla mayan kökünün bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum.ancak yorumlara bakılırsa zararları da var,faydaları da.kime inanacağız şimdi.ben de yaklaşık bir haftadır kullanıyorum hoşuma da gidiyor,susadıkça içiyorum.bunun yararlarını ve zararlarını bilen bi bilim adamı varsa lütfen buna tam olarak bir açıklık getirsin.herkese selamlar……….

  15. Arkadaşlar günde iki bardaktan fazlası kesinlikle zararları, böbrekleriniz iflas etmesine sebep olursunuz, sakın fazlasından yarar görürüm diye fazla tüketmeyin, bir de en fazla iki hafta üst üste gün de max 2 bardak için (en fazla 1 bardak iyidir bence) sonra ara verin

  16. arkadaşlar meyan kökü çok faydalı ama kokusu biraz kötü. ama zaten yararlı olan herşeyin tadı veya kokusu kötüdür.

  17. arkadaşlar ben size yapılışını anlatayım birpenyenin icicne meyanı koyun 2 tanede karanfil atın ve bezi sıkıca baglayın bir surahiye katın icinede su ve buz koyun 2 saat buzdolabına bırakın cok güzel olur

  18. Selam merhaba ben yucel yaşım 28 bende böbrek sorunu var böbreklere iyi gelen bitki varmı?Teşekkürler.

  19. çok özür dilerim yukarıdaki telefon numarasını yanlış yazmışım dikkate almayınız doğrusu 0 212 518 12 33

Yorum yapın

css.php