Kedi Otu Nedir ve Kedi Otu Faydaları Nelerdir ? Kedi otunun beyindeki mekanizmasının, benzodiazepin ilaçlarınınkine benzediği düşünülmektedir. Avrupada uykusuzluğa ve ankisiyeteye karşı kullanılmaktadır. İtalya, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerde uykusuzluk proplemi için reçetesiz satılan bir ilaç olarak onaylanmıştır. Latince adı Valeriana officinalis olan bitki ülkemizde kedi otu kökü olarak tanınmaktadır. Bitkinin kullanılan kısımları taze yada kurutulmuş kökleridir. Ülkemizde 10 civarında Valeriana türü vardır.
Bilimsel literatürde, kedi otunun farmakolojisi ile ilgili 200 den fazla bilimsel inceleme yayınlanmıştır. Avrupa ülkelerinde kediotu kökü uykuya yardımcı olarak resmi kabul görmektedir. Avrupalı bitkisel ilaç üreticileri koalisyonu, Amerikan FDA‘sına, reçetesiz bir uyku yardımcısı olarak sunulmasına izin vermesi için dilekçe vermiştir.
Kedi Otunun Faydaları
• Kedi otu kökünün insanı sakinleştirdiğine, beyni yatıştırdığına, uykusuzluğa karşı yararlı olduğu anksiete’yi azalttığı stresi giderdiği ve kasları gevşettiğine yönelik bir çok kanıt bulunmaktadır.
• Kedi otu bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalarda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, uyku zamanını uzattığı, derin uyku aşamalarını artırdığı ve uyku kalitesini ciddi bir şekilde artırdığı gözlemlenmiştir.
• Sakinleştirici ve yatırtırıcı sentetik ilaçların bağımlılık yapma ve yüksek dozdan kaynaklanan toksisite gibi ciddi yan etkileri bulunmaktadır.
• Kediotu kökünün diğer sentetik ilaçların aksine bağımlılık yapmadan güvenli ve hafif bir biçimde sakinleştirici etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
• Kedi otu kullanımı ertesi gün sersemlik, uyuşukluk, konsantrasyon bozukluğu, zihinsel karmaşa ve fiziksel performansta düşüklük gibi yan etkilere neden olmaz.
• Almanyada yapılan bir araştırmada kediotunun yatıştırıcı bileşimlerinin, beyin hücrelerinde, barbituratlar ve benzodiazepinler ile aynı reseptörlere bağlanabildiği tespitini ortaya çıkarmıştır.
• Kediotunun içinde valerenik asit ve valepotriatlar gibi kimyasal maddeler tanımlanmış olmakla birlikte kediotunun içindeki hangi maddenin merkezi sinir sistemini yatıştırdığı tam olarak bilinmemektedir. Kediotunda yüzden fazla aktif kimyasal madde olduğu belirtilmektedir.
• Daha iyi bir uyku, hafif ankisiyete, gevşemek ve stresli anlarda sakinleşmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır.
• 2009 yılında yapılan bir çalışmada sekiz hafta boyunca günlük 800 mg valerian ekstresi alımı huzursuz bacak sendromu belirtilerinde hafifleme sağlamıştır.
Kedi Otu Nasıl Kullanılır ?
Gün içerisinde kullanılabileceği gibi uyku için geceleyin yatmadan önce de alınabilir.
Gün içinde anksiyete karşı 150-300 miligram, uykusuzluk içinse yatmadan 1 saat önce 300-500 miligram kullanımı tavsiye edilmektedir.
Valeryanik asit içeriği (%0.8 valerenik asit) standardize edilmiş ve suda eriyen ekstre kaydının yer aldığı ürünler alınmalıdır.
E Komisyonu Hint ve Meksika kökenli ekzotik kediotunu değil, Avrupa kökenli kediotunun gece sedatifi olarak kullanımını uygun görmektedir.
Sarı kantaron, şerbetçiotu gibi bitkilerle de kombine edilebilir.
Kedi Otu Yan Etkileri Varmıdır ?
• Genel kullanım dozunun yan tesirleri çok azdır. Belirtilen dozdan daha fazla oranlarda alınması halinde huzursuzluk, baş ağrısı, görmede bulanıklık, sabahları halsizlik gibi durumlar görülebilir.
• Devamlı kullanımlarda 4-6 haftada bir kullanıma ara verilmesi tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde uyarıcı etki göstermeye neden olabilir.
• Barbitüratlar, trisiklik antidepresanlar, antihistaminikler, anti-mantar ilaçları, kolesterol düşürücü ilaç kullananlar doktorlarına danışmalıdır.
• İki yaşın altındaki çocuklar ve hamile, emziren kadınlar kullanmamalıdır.
• Kedi otu hapı eczanelerde Valerian Root Extract adıyla satılmaktadır.
• Çay ya da tentür olarak da kullanılabilir.
Kediotu Çayı
Kedi otu çayı sıcak ya da soğuk suda demlenerek içilebilir.
2.5 gram bitki (1 çay kaşığı) kaynar suda 10 dakika demlendiktan sonra süzülerek içilir.
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir bardak soğuk suda 10 saat bekletildikten sonra ısıtılarak içilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Kedi otunu her hafta düzenli kullanıyorum. Rahat uyumamı sağlıyor. Bedenimi rahatlamış hissi veriyor…. Sitresimi azaltıyor..Sinir sistemim tamamen yenilendi….
ben 9senelik depresyon hastasıyım bu ilacı aldığım gün pisikiyatristte giittim araştırılmamış bitki haplarını önermedi ve bende korktum rafa kaldırdım 3 hafta kadar doktorun verdiği ilacı kullandım memnun kalmadım ve internette kedi otunu güzelce araştırıp kullanmaya başladım 1 aydır kullanıyorum 9 seneden beri kendimi hiç bukadar iyi hissetmemiştim ve bunu herkesede tavsiye ediyorum allah bu derdi kimseye vermesin ben ölümlerden döndüm kokusu kötü ama olsun bu derdi çekmektense zehir olsa içerim kapsülünü için yoksa tiksinirsiniz kapsülü bile kötü kokuyo
VALERIAN ROOT özellikle depresyon, anksiyete bozuklukları vb. psikiyatrik durumlarda uzmanlar tarafından OMEGA 3-6-9 yağını ihtiva eden kapsüllerle beraber verilmektedir. Her türlü psikiyatrik hasta bunları şu an kullandıkları kimyasal ilaçlar yerine kullanabilir. Sonuçta bilirsiniz bildiğimiz bütün anti-depresanlar ve yeşil reçeteli satılan ağır ilaçlar hastayı iyileştirmezler; uyuşturur, hastalığı geçiştirir ve bağımlı hale getirirler. VALERIAN ROOT bitkiseldir, bağımlılık yapmaz ve YAN ETKİSİ yoktur. Uzun süreli kullanımlarda 4-6 hafta ara vererek kullanılması önerilir. Ağır depresyon hastalarının kullandıkları citolin, zyprexa, lithuril, citolixin vb. ilaçları kullanmış ve kullamaya devam etmeye mahkum olan bir yakınıma bütün bu kimyasal uyuşturucuları kesip VALERIAN ROOT artı OMEGA yağı takviyesine başladık. İNŞALLAH Allahın izniyle faydasını gördük… Kendinizi iyi hissedene kadar kullanın. Sonra 4 hafta ara verin. Tekrar başlayın. Allah hepimize şifa versin… Selamlar…
sevgili kardeslerim Antidepreson ilaclari yerine .balik yagi. Ketentohumu sabah aç karnina iki kasik yeyin;; lavanta. Cay gibi demlenecek yatmadan ônce bir bardak içileçek ve yatinca bol bol derin nefes alin verin Bir gôzûnûzû kapayin on dakika sonra acin ; Allah sûk redin VE kedi otu gerçekten sûper aksamlari yatmadan ônce iki kapsul alin ;;;NOT Lavanta çayi da gercekten çok faydali deneyin == O kimyasal ilaclari kaldirin atin ;; MUHTEREN KARDESLERIM iki gôzû gôrmeyen bir insani dûsûnûn ALLAHA Sûkredin = celik gibi olun SAYGILARIMLA
11 Yaşında bir oğlum var ve 4 yıldır ritalin kullanıyor kedi otu ile birlikte kullanabilirmiyiz.
ben kazakistanda yasiyorum burda doktorlar ozellikle hamilelere ve bircok hastaya kedi otu {valerian} yaziyorlar suan bende 2 gundur cipralex yerine kullaniyorum burda cipralex i bulamadim insaallah iyi gelir bence guvenle kullanilabilecek bir ilac.
bende yedi yıldır anksiyete bozukluğu hastasıtım bircok ilaç kullandım ve ne zaman bıraksam daha yoğun bir şekilde yaşayıp hep geri başa döndüm taki kedi otunu duyasıya evt doktorlar ne kadar olmaz desede prozak kapsulle birlikte sabah akşam kedi otu kapsulü kullandım hiçde bişi olmadı daha düzeldim tabi doktorlar olmaz der onların işi bitiyo böle bitkisel ilaclar varken 7 senedir cektiğim bir ayda bitti kedi otu kapsul duyurulur
cipralex kullanıyorum 10 mg lık 14 yasındayım 2 defa epilepsi nöbeti gecirdim 6 yıl önce korkularım var doktor korkum var gece annemle yatıyorum kedı otunu bende kullanabılırmıyım nasıl faydası olur mu yardımlrınızı beklıyorum
2 yıl kdar anksiyet teşhisyle antidepresnallr kulandım rahatsızlıgım yüzde 70 düzeldi ama o yüzde 30 düzelmeyi başaramadım. son bir yıldırda anti depresan kulanmayı bırakmış vaziyeteyim..en son çare kedi otunuda denmek amaçlı aldım ne kadar süre kulanırsam faydasını görrüürmm. eger bir düzelme olursaa. kedi otunu bırakırsam sonrdan tekrardan rahatsızlıgım başalrmı.. cevap verriseneiz sevinirimm
Bir yildir (belirli aralarda birakarak) kullaniyorum cok faydasini gordum
Artik yatistirici ilac kullanmiyorum
uykusuzluk sorunum var narkozla bile uyutamıycağını söyledi doktorlar acaba bu kedi otu faydalı olurmu ???????
bitkisinden bahsediyorum
cok pis kokuyor acik ortamda bulunduramiyorum
BEN 4 YILIK PANIKATAK HASTASIYDIM BU CAYI BIR HAFTADIR KULANIYORUM, COK FAYDASINI GORDUM , GECELERI COK TEZ UYKUYA DALIYORUM CAYI ICTIKTEN SONRA , SABAHLARI CAYI KULANDIKTAN SONRA KORKULARIM AZALIYOR HATA HIC KORKUM KALMADI DA DIYEBILIRIM , VALLA BENI SASIRTI BUKADAR ETKILI OLCAGINA INANMIYORDUM AMA COK FAYDASINI GORDUM . BENCE SIZ DE DENEYIN…
uykusuzluk ve anksiyete bozukluğu için ne kadar kullanılması gerek bilgi verirmisiniz
uzun yıllardır anti depresan kullanıyorum. kedi otunu kullanmamın zararı olur mu?
bende epilepsi hastalıgı var convulexs ilacı kullanıyorum kedi otunu kullanmamın zararı varmı nekadar kullanmalıyım
ben şu andatedavi görüyorum.cipralex adlı ilacı kullanıyorum.kedi otunu kullansam bu ilaçla etkileşimi olurmu?
ben uzun süredir anksiyete tedavisi görüyorum ve en son 1 aydır kedi otu kapsülü kullanıyorum 550mg sabah ve akşam şeklinde daha ne kadar kullanmam gerek uzun süre kullansam bi şikayet olurmu teşekkürler
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ
KEDİOTU KÖKÜ
( Valerianae radix)
Kediotu kökü Alman resmi gazetesinde 15.5.1985 tarihinde yayınlanıp (Heftnummer: 90, ATC-Code:N05CO) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir, ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak kullanılmaktadır.
Belirtilen kanuna göre kediotu kökü doğal bileşiminde kullanılır, her hangi bir madde ilave edilemez veya bileşimindeki bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından tek ve kombine ilaç olarak ( Baldrat, Baldrian- dispert, Cefan, Dolestan, Euvegal, Sedonium, Luvased, Moradorm vb.) üretilmektedir.
İlaç etkili ( Ecza, drog) kısmı: Kediotu bitkisinin ( Valeriana officinalis)
kurutulmuş kökleri kullanılır.
Bileşiminde: Borneol, eugenol, isovalerinik asit esterleri, valeranon,
valerinikasit, fenolkarboksilik asitler bulunur.
Etkisi: Sakinleştiricidir, uykuya hazırlar.
( Ayrıca; Dikkat dağınıklılığını azalttığı, kas gevşetici etki gösterdiği,
hiper aktiviteyi düşürdüğü, uykuya dalma süresini kısalttığı ve uyku
kalitesini yükselttiği yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.)
Kullanıldığı yerler: Huzursuzluk ve sinirliliğe bağlı uykuya dalma sorunlarında
Kullanılır. ( Ayrıca; gastrit ve sinirsel mide şikayetlerinde
kullanılabilmektedir.)
Kullanılmaması gereken haller: Yok.
İstenmeyen ( Yan) etkileri: Yok.
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.
Kullanım miktarı: Bir defada 2-3 gr kurutulmuş kediotu köküdür, günde 1-3
defa kullanılabilir.
Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 2 çay
kaşığı kök fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı
kapalı olarak 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. İhtiyaca göre günde
1-3 fincan çayı içilebilir, 1 fincan akşam, 1 fincan yatmadan 1 saat önce
içilmesi önerilebilir. Kullanım süresince alkol alınmamalıdır.
Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır.
Kullanım süresi: Bir sınırlama yoktur. Şikayetler 2 haftadan uzun sürüyorsa
hekime gidilmelidir.
Uyarı: Hamilelik ve emzirme döneminde, 3-12 yaşlar arasında hekim
kontrolünde uygulanmalıdır. Çayı içtikten sonra 2 saat geçmeden araç ve makine kullanmamalıdır.
Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,
ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.