Isırgan Otu Kullanımı

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir? Şifalı bitkiler arasında özel bir yeri olan ısırgan otu kullanımı nasıl olmalıdır? Bağışıklığı güçlendirici, iyi huylu prostat büyümesini engelleyici, kan şekerini düşürücü ve romatizma ağrılarına karşı etkinliğiyle tanınan ısırgan otunun, yaprakları kökleri ve tohumları bitkisel tedavide kullanılmaktadır.

Isırgan otunun etkinliği öncelikle yetişmiş olduğu toprağın yapısına ve çevre şartlarına bağlıdır. Bu yönü diğer bitkilere nazaran daha belirgindir. Tedavi edici özelliği iklim şartları, toprağın yapısı ve güneş ışığına sıkıca bağlıdır. Diğer bitkilerde de genel olarak bu bağlılık bulunmasına rağmen ısırganda daha fazladır.

Birbirine fazla uzak olmayan alanlarda bulunan ama örneğin güneşi görme derecesi farklı olan ısırganların etkinliği de farklılığa neden olabilmektedir.Buradan çıkan sonuç ısırgan otunun yararları ve ısırganın tedavide kullanılması; onun amacına uygun olarak gerekli şartlarda yetiştirilmiş olmasına doğrudan bağlı olacağıdır.

Isırgan Otu Faydaları

•2007 yılında Phytomedicine’de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre ısırgan, Benign prostat hiperplazisi ile ilgili belirtilerin düzelmesinde etkili olmuştur.

•Maryland Üniversitesine göre osteoartrit ve benign prostat hiperplazisi gibi rahatsızlıklara karşı günde  3-4 bardak ısırganotu çayının içilmesi faydalı olabilir.

•İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar ısırgan otunun saw palmetto ile birlikte azalmış idrar akımı, mesaneyi tam boşaltamama, ağrılı idrar ve sürekli idrara çıkma gibi semptomların düzelmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.

•Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu ısırgan kökünün benign prostat hiperplazisi tedavisinde, ısırganotu ve yaprağının ise idrar yolları enfeksiyonları ve taşlarının tedavisinde oral yolla kullanılabileceğini belirtmiştir. Artrit ve Artroz da ise ısırganotu ve yaprağının oral ve haricen kullanımına onay vermiştir.

•Benign prostat hiperplazisi için polisakkaritler ve Urtica aglütininler bakımından zengin ekstreler (ısırgan kökü) kullanılması gerekir. (Bitkisel droglar prostat büyümesini ortadan kaldırmazlar, büyüyen prostata bağlı yakınmaların azaltılmasında yararlı olurlar)

•Maryland Medical Center Üniversitesi göre, ısırgan artrit ve gut ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

•Isırgan otu takviyeleri doğal bir antihistaminik gibi davranarak saman nezlesinde yararlı olabilir. Alerjenlerin şiddetini azaltarak, vücutta histamin seviyesini azaltabilir.

•2009 yılında yayınlanan bir araştırmada, bilim adamları ısırganın inflamasyonu azaltarak alerji tedavisinde yardımcı olabileceğini ifade etmişlerdir.

•Phyllis Balch’ın Prescription for Nutritional Healing adlı kitabında belirtiğine göre ısırgan alerji, böbrek sorunları, malabsorbsiyon sendromu gibi rahatsızlıklarda faydalı olabilir.

•Ülkemizde Atatürk Üniversitesince yapılan çalışmalarda ısırganın ülser önleyici, ağrı kesici ve mikroorganizmaların yayılmalarınını engelleyici etkide olduğu saptanmıştır. Ülser oluşturulmuş farelere ısırgan otu özütünün verilmesi sonucunda iyileşme görülmüştür. Isırgan otunun stafilokok grubu mikroorganizmaların büyümesini engellediği tespit edilmiştir. Araştırmalar Journal Of Etnopharmacology ve Journal Of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry ‘de yayınlanmıştır.

•A ve C vitaminleri açısından zengin bir bitki olan ısırganotu bağışıklığı güçlendirmek, kan dolaşımını artırmak ve kan temizlemek gibi etkilere sahiptir.

•Isırgan bitkisinde pankreasın, midenin, karaciğerin, bağırsakların ve safra kesesinin salgılarını uyaran sekterin adlı madde vardır.

Isırgan Nasıl Kullanılır?

Isırgan Çayı (yaprak): 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı 1 bardak suyla haşlanır ve 5 dk demlendikten sonra içilir. Isırganotu çayı her seferinde taze olarak demlenip içilmelidir.

Tohum Çayı : Hafifçe ezilmiş 1 tatlı kaşığı ısırgan otu tohumu 1 bardak kaynamış suyla haşlanır 10 dk demlendir ve süzüldükten sonra içilir.

Öğütülmüş ısırgan tohumu ve bal karıştırılarak da kullanılabilir. Günlük ısırgan otu tohumu kullanımı 10 gramı aşmamalıdır.

Kök Çayı : Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırgan kökü 1 bardak soğuk suya konulur. 5 dk boyunca hafif ısıda kaynatıldıktan sonra 5 dk demlenmeye bırakılır ve süzüldükten sonra içilir.

Isırgan çayının sürekli biçimde aralıksız olarak kullanımı tavsiye edilmemektedir. 2-3 hafta kullanıp 10 gün ara verilmesi önerilir.

Çay dışında kapsül ve tentür olarak da kullanılabilir.

Isırgan otunun salata veya çorba şeklinde tüketimi de yaygındır.

Isırgan ve Saç

Isırgan otunun saça etkisi saçların dökülmesini durdurmak, kepeği önlemek, saçlara canlılık ve parlaklık kazandırmaktır. Saçlar önce sabun ya da şampuanla yıkanır. Bir tutam ısırgan otu kaynamakta olan yaklaşık 750 ml suda 4-5 dk haşlanır ve soğuduktan sonra süzülür. Saçlar ısırgan suyu ile yıkanır. Yarım saat sonra saçlar yalnızca suyla yıkanır ve kurulanır. Isırgan otu suyu hazırlamak için taze ya da kurutulmuş ısırgan kullanılabilir. Isırganın köklerinden yapılan ısırgan tentürü de saç sağlığı için yararlıdır. Ayrıca ısırgan otunun bir diğer kullanım şekli, şaç bakımı için kozmetik sektöründe şampunlarda kullanılmasıdır.

Isırgan Otunun Zararları Var mıdır?

•Hafif sindirim sorunlarına neden olabilir.

•Prostat kanseri olasılığı ortadan kalkmadan BPH için ısırgan tedavisine başlanmamalıdır.

•Diyabet, tansiyon ve antikoagülan ilaç kullananlar doktorlarına danışmadan ısırgan ürünleri kullanmamalıdır.

•Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçların etkisini artırabilir.

•Rahim uyarıcı etkisi nedeniyle hamile kadınlara önerilmez.

•Kemoterapi – radyoterapi alanların trombozit düzeyi düşükse ısırgan kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Isırgan Otu Kullanımı” üzerine 45 yorum

  1. Ferritin yuksekliginde eger bir hastalik bulunamadiysa bekleyin. Eger ailede romatizmal hastaliklar yada otoummin bir hastalik varsa ileride gecirelecek eriskin tipli still hastaligindan suphelenin. Tabi sadece ferritin yuksekligi buna delalet etmez. Sadece bir kriteri birdur. Ama en onemli kriterdir. Ilerde eklem tutulumu yasarsaniz
    Romotoloji doktoruna gittiginizde ozellikle ferritin degeriniz cok yuksek oldugunu belirtin

  2. Isırgan kurutulmuş olarak her yere gönderilir bilgi. 0535 614 60 78 manisa

  3. kanadada yasiyorum yasadigim bolge yazlari 25-30 kislari ise -5,-30 dereceler arasinda yani bizim ulke sartlarna cok uzak degil ,yakinimzda guzel bir nehir var araada yuruyus icin giderim,gecenlerde kenarda yururken ormanlik kismin kenarlarinda yeni yeseren bitkileri yakindaan inceleyince aralarinda isrgan filizlerini de gorunce bayagi sevindim onbes gun icinde buyuyup serpildiler ve ben de burdaki ilk isirgan macerama basladim plastik eldiven getirdigim icin kolayca toplayip eve getirdim ,hanimdan pisirmesini rica ettim ama turkiyede de pek alisik olmadigi icin is bana dustu internetten en kolay yemek tarifini ogrenip cocuklugumda annemlerin yaptigi tarife yakin bir sekilde unlu pure seklindeki yemegi hazirladim ve sadece ben yemek kaydiyle bes gun birer defa yedim ;netice muspet ve is gormustu cumartesi gunu tekrar topladim ve yine ayuni usul uzere taze taze hazirlayip yikayip sogan sarmisak zeytinyagi ve sutle bulamac yapimis un karisimlarini yeniden yemek haline getirdim uzerine de tereyaginda kizdirilmis pul biber ilave edip ikinci kure basladim,Isirgani toplarken kanadali cinli pakistanli ive italyan komsulara da gerekli izahati yapip onlarin da istifadesine sundum hatta bazilarina cep telefonumdan ilave bilgi ve web adresleri de vererek tesvik ettim cinliler biliyor ve Nettle thea diye cayini iciyorlarmis,yenildigini ilk defa duymuslar.

  4. Menekşe Onur merhabalar; tarif yazabilir misiniz varislerden nasıl kurtuldunuz?

Yorum yapın

css.php