Enginar Yaprağı Faydaları

Enginar Yaprağı Çayı. Enginar Yaprağı Faydaları Nelerdir? Enginar yaprağı (Cynarae folium) özellikle karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında kullanımıyla bilinmektedir. Enginarda yeralan sinarin ve organik asitler karaciğeri ve safra yollarını koruyucu etki göstermektedir. Taze yaprak veya standardize preparat şeklinde kullanılır.

Enginar Yaprağının Faydaları

• Enginar yaprağında flavonoidler, klorojenik asit, sinarin, luteolin ve cyrnaroside adlı bileşikler bulunur.

• İçeriğindeki cynarin etkin maddesi enzimlerinin düzenlenmesinde ve serbest radikal hasarına karşı karaciğeri koruyucu etki gösterir.

• Enginar yaprağı ekstresi, silymarin ( milk thistle) ve soya fosfolipidleri’nin karaciğer sağlığı için etkili olduğu bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.

• Karaciğerden safra yapımını uyarıcı ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı etkisi vardır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu enginar yaprağının safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarında kullanımına onay vermiştir.

• Bazı çalışmalar enginar yağrağı ekstresinin kan kolesterol düzeylerini orta derecede düşürebileceğini göstermiştir. Düşük serum kolesterole olan etkisi için günlük 900 mg ila 1500 mg’lık doz kullanılmıştır.

• Enginar yaprak ekstresinde kabızlık sorununa karşı etkili olan sinarin, scolyoside ve dicaffeoylquinic gibi maddeler bulunur.

• Bir çalışmada kabızlık da dahil olmak üzere sindirim sorunları olan insanlara günde 3 kez enginar yaprak ekstresi verilmiş ve katılımcıların büyük bir kısmında kabızlık proplemlerinde azalma olduğu tespit edilmiştir.

• Enginar yaprağı ekstresi mide yanması, hazımsızlık ve irritabl barsak sendromunda da rahatlama sağlayabilir.

Enginar Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Taze ya da kurutulmuş bazal yaprakları ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Enginar yaprağı ekstresi kapsül, hap ve sıvı formda mevcuttur. Sıkma suyu da standardize preparatlar kadar etkilidir.

Enginar Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Bir çay kaşığı kıyılmış kuru enginar yaprağının üzerine bir bardak sıcak su döküldükten sonra 10 dakika demlenir süzülerek içilir.

Enginar yemek olarak hazırlanırken içindeki maddeler etkilerini yitirdikleri için yeterli etkiyi sağlamaz.

Enginar Yaprağı Ekstraktı

300 mg standardize ekstre günde 3-4 kez alınır.

Bitkisel ekstrelerin üretimi denetime tabi olmadığı için yetersiz ve sahte ürünlere karşı sadece güvenilir firmaların ürünleri tercih edilmelidir.

Enginar Yaprağı Zararları Var mı?

• Enginar yaprağına ve arnika, aynısafa, civanperçemi, kara hindiba, papatya gibi bitkilere karşı alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

• Safra koliğine sebep olabileceği için küçük safra taşları olan kişilerin kullanılmaması gerekir.

• Herhangi bir rahatsızlık için ilaç tedavisi gören kişiler önce doktorlarına danışmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Enginar Yaprağı Faydaları” üzerine 24 yorum

  1. Pınar Hanım,

    Enginarın faydalı olan maddesi ‘ cynarin ‘ en çok yapraklarının dip kısımlarında; kısacası yapraklarında var.. Ayrıca (isterseniz) çayını içerken limon da sıkılabilir (şu bakımdan; limon da karaciğeri iyileştirici – toksinlerden arındırıcı olarak bilinir, aynı zamanda tat olarak da daha güzel gelebilir… Bir de limon ne ile içilirse onun emilmesini kolaylaştırır – emilim miktarını arttırır; yani bir taşla 3 kuş)..

    En önemlisi: Devedikeni tohumunu da (yemeyi veya çayını içmeyi) boşvermeyin, o da taa Mısırlılardan beri 2000 yıldır Karaciğeri tedavi ettiği bilinen bir bitki (Hani şu pembe/mor çiçek açan dikenler, etrafta da görürsünüz) .. Günde şu kadar diye bir kesin sınır yok fakat sabah akşam olabilir .. Akciğerle bir etkileşim – sorun olacağını hiç zannetmiyorum. (Akciğer dendiğinde de KEÇİBOYNUZU 1 numara..) ..

    Son olarak: Lavanta ve Kurt pençesi bitkilerinin de ağır Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirdiğini (Ö. Coçkun ve İ. Saracoğlu) dinlemiştim. Yalnız azar azar, 1 Çay k. miktarını geçmeden çay olarak (çünkü onlar kuvvetli maddeler içeriyor).. Bunların dışında Kara Hindiba (yenebilir ve çayı içilebilir; hani şu her yerde sarı renk açan ve üfleyince uçan, koparınca içinden süt gibi sıvı çıkan çiçek ki adı öyle sadece, Kara falan değil 🙂 ..

    Bu bahsettiğim limon, Devedikeni Tohumu, K. Hindiba, Lavanta ve K. Pençesini araştırabilirsiniz.. onlardan da faydalanın.. Allah şifa versin..

  2. Çayı nı nasıl içirmem gerekiyor enginarın ve günde kaç kere

  3. Slm arkadaşlar eşim karaciğer hastası enginar iyi gelir mi akciğerde de leke var tehlikeli olur mu enginar tsklr şimdiden

  4. Yaprakları kaynatın bardaga koyunca icine limon sıkıp cayını bu şekilde icebilirsiniz limon coj güzel tad veriyor

  5. Enginar yaprağını kaynatıp suyunu içiyorum karaciğer hastasıyım aynızamanda safrakesemde 2 yane polip var buna etkisi olurmu?

  6. Sayın Ramis Aydemir
    Kaynatıp süzdüğüm enginar yaprağı suyuna (2-3 bardak için) 1 fincan Dimes %100 katkısız meyve suyundan koyup karıştırıyorum.O şekilde içimi daha kolay

  7. ENGİNARIN SAPINDAKİ UZUN YAPRAKLARI TOPLATTIM KURUTTUM ÇOK ACI ZEHİRGİBİ KAYNATIP BİRKAÇ DEFA ÇAY GİBİ İÇTİM BUNUN ACISINI AZALTACAK BİR FORMÜL BİLEN VARMI ARKADAŞLAR LÜTFEN YAZSIN …..

  8. SETAZE TAZE İÇMEKLAZIM SELEN BEN ENGİNARI YAPRAKLARINI KENDİM SOYUP TAZE TAZE LİMON SÜRÜP YİYORUM (YALINIZ HERKEZ SOYAMAZ ) BUNU BİLMENİZDE YARAR VAR .BEN YAPRAKLARI ALANYADAN GETİRDİM DALINDAN TOPLANDI TAZE TAZE KURUTTUM AKTARA GÖTÜRÜP ÇEKTİRECEGİM BALLA MACUN YAPIP YİYECEĞİM .

  9. arkadaşlar ben beş ay önce hepatit c olduğumu öğrendim hiç birbilgim yoktu biraz araştırdın hastaolan kişilerle konuştum enginar kullanmaya başladım namazı ayakta kılmaya takatim yoktu . günde sabah akşam birtane enginaryedim teşvikiye yokuşunu dinlenmeden çıktım enginar bana çok iyi geldi .yaprağı çok açı sizler nasıl çay yapıp içiyorsunuz ?tüm hasta arkadaşlara (ALLAH ) tan acilşifa dilerim .

  10. Arkadaşlar:

    Sadece ufak ama önemli bir hatırlatma:

    Bu gibi değerli bitkilerde bukunan etken maddeler çoğunlukla “uçucu yağlar”.. Bundan dolayı bunları yemek olarak, fırınlanmış, kaynatılmış olarak tükettiğimizde çoğunlukla posasını yemiş ve kendimizi avutmuş oluruz çünkü adı üstünde “uçucu yağlar” fazla sıcakta çoktan “uçmuş” olurlar 🙂

    Özellikle “Çörekotu”, “devedikeni tohumu”, enginar …

    Karaciğer dendiği zaman çok eskilerden beri ilk olarak akla enginar gelir, fakat önemle hatırlatmak isterim ki “Devedikeni Tohumu” da kafa kafaya dır (etken maddesi: silymarin).. Kısacası onu da ihmal etmeyin (ve ayrıca direkt olarak yenebiliyor sanki çörekotu gibi, tadı da gayet güzel..

    Kısacası: çay vs. yaparken fokur fokur kaynatmadan… Sıcak suyu döküp demlenmesini bekleyerek..

  11. Enginar yaprağını akşamdan kaynatıyoruz kalanı anneannem sabah yine içiyor ama rengi mürekkep rengine dönüyo bir zararı olur mu ?

  12. Karciğerde yağlanma ve çürüme olduğu durumlarda günde kaç defa enginar yaprağı ve kaç defa enginar yaprağı suyu içmem gerekiyor. Bilgilendirirseniz sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

  13. maranki doktordan allah razi olsun onun sayesinde enginarin nasil faydali bir bitki oldugunu ögrendim..allah basimizdan onu eksik etmesin cok t$k ediyorum ona.allah razi olsun!!!

  14. ayrıca enginarı 1 tane haşlayıp yıyorum bölüp çünkü sert tam haşlanmıyor böl öyle haşlayın limon sıkın üstüne çayının yanında bunuda yıyın haftada 3 kez demişti maranki doktor

  15. ben 1 haftadır enginar haşlaması ve enginar çayı ayrıca deve dikeni tozu içiyorum nedenmi vucudumda çok kaşıntı vardı oramda bile 4 ay önce gül hastalığı geçirdim(rosea)bağışıklık sistemim düşük sanırım ve cildimde hep sivilce falan çıkıyordu kanda aldırdım dün ilk gunden sonra kaşıntılarım çok azaldı kan temizleniyor ya karaciğerdeki toksikleri atıyor enginar deve dikeni tohumunun tozu onu damiana marka aldım o daha uygun geldi fiyatı tam duzelıyım yıne yazıcam yaprakları pazardan aldım 3 bardak suya 8-9 tane atıp 5 dak kaynatıp ,üstü kapalı demleyıp içiyorum ılıkken durun bakalım haftaya anlıycaz daha çok

  16. enginar çayını günde kaç bardak içmeliyiz . portakal çayı nasıl oluyor hiç duymadım .portakal suyumu demek istediniz açıklarsanız sevinirim

  17. @yeliz: enginar yaparagi ve enginarin ici hepatit b ve hepatit c hastaligina kr$i bire bir..hic korkmadan e$inize haftada iki kere tüketin..enginarin hicbirzaman zarari olmaz.migdeye ve safra kesesine bile bire bir!!!

  18. yeliz portalakal çayı içir en iyi si o 2d k de keseer

  19. enginar yağrağını aç karnınamı tok karnınamı içmeliyiz

  20. eşim hebatit b hastası enginar yaprağını tavsiye ettiler sizce bi faydası dokunurmu. zararlı olur diye korkuyoz sizce kullanalımmı? teşekkürler.

Yorum yapın

css.php