Black Cohosh’un (Karayılan otu), Amerikan yerlileri ve ilk yerleşimciler tarafından alternatif ilaç olarak kullanılmasının uzun bir tarihi vardır. Esas olarak ağrılı adet dönemleri, menopoza bağlı sorunları tedavi etmekte kullanılırdı. Sarı kantaron ile birlikte kullanımı, ateş basmalar ve diğer menopoz sorunlarına iyi geldiği kanıtlanmıştır. Bitki glikozitler, isoferulic asitleri ve bitkisel bazlı östrojenler içerir.
Black Cohosh ve Menopoz
• Menopoz semptomları gösteren kadınlar üzerinde yapılan 120 değişik klinik çalışmasında, karayılan otunun, ateş basması sorununda, Prozac adlı anti depresandan çok daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.
• En ünlü çalışma, 1982 yılında, 629 kadının 6-8 hafta süreyle 80 mg. Karayılan otu kullanması ile ilgili yapılan açık bir çalışmaydı. Kadınların %80’inden çoğu, ateş basması, terleme, başağrısı, vertigo, çarpıntı, irritabilite, uyku sorunları ve depresyon gibi bir çok menopoz semptomlarında iyileşme deneyimlediler. Daha sonra, histerektomi geçirmiş tek yumurtalığı olan 40 yaş altı 60 kadın üzerine odaklanarak bir başka çalışma yapılmıştır. Söz konusu kadınlara, ya kayayılan otu ya da östrojen/östrojen-progestron kombinasyonu terapisi yapılmıştır. Hormon takviyesi daha iyi sonuçlar gösterdiyse de, çalışmada, karayılan otunun histerektomi ameliyatı sonrası için en uygun alternatif terapi olduğu yönünde karar kılınmıştır.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu, Black Cohosh’un menopoz semptomları ve menstürasyon sorunlarına karşı kullanımını onaylamıştır ve 6 aylık kür şeklinde alımını önermiştir.
• Kuzey Amerika Menopoz Birliği, karayılan otunun, orta kuvvetteki menopoz semptomları üzerindeki en uygun reçetesiz tedavi olduğu görüşünde birleşmişlerdir ama, bu bitkinin göğüs kanserli kadınlardaki kullanımının güvenliğinin net olmadığını da vurgulamışlardır.
Nasıl Kullanılır?
Günlük olarak 40 – 80 mg standartize ekstre kullanılır. Doğum kontrol ilaçlarıyla beraber alınmamalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.