Üzümün Faydaları. Vitaceae olarak adlandırılan bitkinin meyvesi olan üzümün en fazla bilinen türü Vitis vinifera’dır. Potasyum, kalsiyum, demir bakımından zengindir. Ayrcıca A, B1, B2, ve C vitamini de içerir. İçeriğindeki yüksek orandaki şeker nedeniyle kalori değeri fazladır.
Üzüm Yararları – Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
• Glasgow Üniversitesi tarafından 2000 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre meyve suları arasında insan sağlığına en önemli katkıyı en fazla polifenol ve antioksidan bileşenlerine sahip olan siyah üzüm suyu sağlamaktadır. Araştırmacılar siyah üzüm suyundaki bileşenlerin kalp krizi riskini ve yaşlılık sorunlarını azalttığını ve Alzheimer başlangıcını geciktirdiğini ifade etmişlerdir.
• Kanın pıhtılaşmasını önleyen ve şarapta olduğu bilinen rezveratrol maddesi üzüm suyunda da vardır. Üzüm suyunun %100 saf ve doğal olması halinde şarabın gösterdiği damar güçlendirici etkiyi gösterebilir.
• Resveratrol üzümün en çok çekirdek ve kabuğunda bulunmaktadır. Şarap yerine üzüm suyu içilmesi ya da üzümün çekirdeğiyle birlikte yenmesiyle hem üzümün olumlu etkilerinden yararlanılmış olur hem de alkol kullanımının vereceği zararlardan kaçınılmış olunur.
• Amerika’da yapılan bir araştırmada tümör aşılanmış farelere 18 hafta süresince haftada 2 defa 1, 5, 10 ya da 25 mikrogram resveratrol verilmiş ve tümör oluşumunun resveratrol verilmeyen kontrol grubuna göre önemli ölçüde azaldığı saptanmıştır.
• ‘Nutrition‘ dergisinde 2008 yılında yayınlanan bir araştırma sonucuna göre kırmızı üzüm kan basıncı, LDL kolesterol ve total kolesterolün yanı sıra kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
‘Advances in Experimental Medicine and Biology‘ 2002 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre üzüm suyundaki flavonoid anti-trombosit etkisiyle ateroskleroz ve kan damarlarında plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
• Üzümde bulunan polifenoller,düşük yoğunluklu lipoproteinlerin oksidasyonunu önler ve kalp-damar sorunlarının temelindeki lezyonların oluşumunu azaltıcı etki gösterirler. Nature adlı dergide yayılanan bir araştırma, polifenollerin damar sertliğinin oluşumunda önemli bir rol oynayan peptidin üretiminin engellenmesinde etkisinin olduğunu göstermiştir.
• Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan ve ‘Cardiovascular Research’ adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre iri taneli siyah üzüm suyu kardiyovasküler hastalıklarla ilgili bir proteinin üretimini durdurabilen yüksek oranda polifenol içermektedir. Araştırmacılar her üzüm suyunun aynı etkide olmadığını sadece polifenol içeriği yüksek olan üzüm çeşitlerinin koruyucu etkide bulunduğunu ifade etmişlerdir.
•Amerika’da yapılan bir araştırmada mor üzüm suyunun kalp hastalığına karşı koruyucu etki gösterdiği ve antikanserojen özelliği olduğu tespit edilmiştir. Bilim adamları mor üzüm suyundaki flavonoid’lerin, yalnızca kandaki pıhtılaşmayı önlemediğini, ayrıca plazma oranını artırarak, antikanserojen maddelerin vücutta etkili olmasını sağladığını ifade ediyorlar. Georgetown Üniversitesi bilim adamlarından Dr. Jane E. Freedman tarafından 20 denek üzerinde yürütülen çalışmada deneklere 14 gün süresince günde iki bardak mor üzüm suyu verilmiş ve süre sonunda testlerde, plazmadaki E vitamini oranının %13, plazmanın toplam antikanserojen kapasitesinin %50, nitrik asit üretiminin ise %70 arttığı saptanmıştır. Ayrıca kandaki pıhtılaşma oranının da azaldığı görülmüştür.
• Mor üzüm suyundaki flavonoid miktarı litrede 500 miligramdan fazladır.
• James Joseph adlı bilim adamı tarafından yapılan araştırmaya göre, üzüm suyu belirgin olarak kısa süreli hafıza ve motor becerileri geliştirmektedir. Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artışa bağlayan James Joseph, Konkord üzümlerinin diğer meyve ve sebzelere göre daha fazla antioksidan içerdiğini belirtmiştir.
• Amerika’daki Cincinnati ve Tufts üniversitelerince yapılan çalışmada, hafıza zayıflığı bulunan 12 kişi 3 ay süreyle saf siyah üzüm suyu içmiş ve sürenin sonunda kısa süreli ve sözsüz hafızalarında gelişme olduğu gözlenmiştir. Araştırmacılar üzümün polifenoller bakımından zengin olmasının bu sonuçta etken olduğunu belirtmişlerdir.
Üzüm Suyunun Zararları Var mı?
İlaçların önemli bir bölümü sitokrom p450 adlı bir enzim grubu tarafından karaciğerde bir seri işlemlere tabi tutulur. Bazı meyve sularının bu enzimlerden biri üzerinde (CYP 3A4) baskılayıcı etkiye sahip olması nedeniyle ilaçlar metabolizma, emilim ve atılım gibi işlemlere uğrayamamakta ve bu sebeple yüksek miktarda emilerek zararlı etkilere yol açabilmektedirler.
Son dönemlerde yapılan bir deneysel bir çalışmada greyfurt suyu, karadut suyu, beyaz üzüm suyu, nar suyu ve böğürtlen suyunun CYP 3A enzimini baskılayıcı etkisi gözlenmiştir. Bu sebeple ilaçların meyve sularıyla aynı anda değil en az 2 saat arayla alınması gerektiği belirtiliyor. (Hatta bazı uzmanlar greyfurt suyu içilen dönemde ilaç alınmaması gerektiğini savunuyorlar)
Üzümün Besin Değerleri (100 gr)
Vitamin A: 80 İ.Ü.
Tiamin 0,06 mg .
Vitamin C: 4 mg .
Kalsiyum: 17 gr .
Fosfor : 21 mg .
Yağ: 1,4 gr .
Karbonhidratlar : 14,9 gr .
Protein: 1,4 gr .
Kalori: 70
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.