Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak hastalığı, buğday, arpa, yulaf ve çavdarda yeralan gluten adlı proteine karşı alerji sebebiyle meydana gelir.
Hastalık bağırsaklardaki sindirimi gerçekleştiren villus olarak bilinen yapıların bozulmasına yol açarak besinlerin emilmesini engeller ve ince bağırsakta hasarlar oluşturur. İnce bağırsaktaki emilimi sağlayan villuslar olmadan besinler sindirilemiyeceği için önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşılır.
Çölyak, birçok hastalıkla benzer belirtiler gösterdiği için teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Hassas bağırsak sendromu veya gastrit gibi hastalıklarla karışabiliyor. Çölyak hastalığı gastroenterolog tarafından yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile tespit edilir.
Çölyak Hastalığı Belirtileri
• Çölyak hastalığı çocuklarda ishal, karın şişliği, kusma, iştah kaybı, kilo alamama ve boy uzamasında gerileme gibi tipik belirtilerle kendini gösterirken, daha ileri yaşlarda ise sadece şiddetli ishal ve karın ağrısı, sinirlilik, gastrit benzeri şişkinlik, kısırlık, sık düşük yapma eğilimi, kemik ve eklem ağrıları, kollarda ve bacaklarda uyuşma, ağızdan alınan demir takviyesine rağmen iyileşmeyen kansızlık gibi belirtilere yol açar.
• İnce bağırsağın iç yüzeyinde bulunan ve besinlerin gıdaların emilmini sağlayan yüzeyin bozulması nedeniyle protein, kolesterol, kalsiyum, magnezyum, potasyum, A vitamini, B9 vitamini B12 vitamini ve demir yetersizliği oluşabilir. Demir eksikliğine bağlı olarak anemi, kalsiyum alımındaki bozukluğa bağlı kemik sorunları, A vitamini emilimine bağlı görme bozuklukları ve cilt problemleri, B12 vitamin emilimine bağlı kanamalar, morarmalar, nöropatik durumlar meydana gelebilir.
• Yağ emiliminin bozulmasıyla ishal ve şişkinlik gibi yakınmalar görülebilir. Protein (albumin ve diğer proteinler ) eksikliğine bağlı bacak ödemleri. Karbonhidrat emilim bozukluğu neticesinde ise hastalarda laktoz intoleransı meydana gelir. Zayıflama, adet bozukluğu, düşükler, saç dökülmesi ve kas güçsüzlüğü gibi sorunlarda emilim bozukluğuna bağlı oluşabilecek sağlık proplemleridir.
• Çölyak bazı kişilerde yıllarca herhangi belirti göstermez ya da çok hafif seyreder. Kişi çölyak hastası olduğunu uzun süre fark etmeyebilir.
Çölyak Nasıl Teşhis Edilir?
Antikorların arandığı bir kan testi ve endoskopi sırasında ince bağırsaktan alınan biyopsiyle tanı konulur. Kan testiyle gliadin veya retikülin adlı proteine karşı vücutta gelişen antikorların araştırılması yapılır. Endoskopik yöntemle alınan doku örneklerinde, ince bağırsak yüzeyinde emilimi sağlayan parmak şeklindeki yapıların düzleşmesi çölyak hastalığının olduğunu gösterir.
Biocard Çölyak Testi
Parmaktan alınan bir damla kan ile beş dakika içerisinde sonuç veren ve ince bağırsak biyopsisi ile %90’nın üzerinde paralellik gösteren bir tarama testi olan biocard çölyak testi eczanelerden temin edilebilir.
Çölyak Hastalığı Tedavisi
Tanı konulduktan sonra uygulanacak tek tedavi yöntemi gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Glutensiz diyete başlanması kısa sürede yakınmalarda azalma olmasını sağlar. Bağırsak mukozasındaki iyileşme de 3 ila 6 ay içerisinde gerçekleşir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.