Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? Başta enfeksiyonlar olmak üzere çeşitli hastalıklarda ortaya çıkan bir rahatsızlık olan boğaz ağrısı virüsler ya da bakteriler nedeniyle oluşur. Her üst solunum yolu enfeksiyonu boğaz ağrısına neden olmaz. Enfeksiyon farenks veya bademcik bölgesini tutarsa ya da burada aftöz lezyonlar oluşursa boğaz ağrısına yol açar.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Boğazımız kaslarla çevrili bir yapıya sahiptir. Bu kaslar yutkunurken kasılarak boğazdaki içeriğin aşağı doğru itilmesini ve yutulmasını gerçekleştirir. İç yüzeyi ise mukoza denilen dokuyla kaplıdır. Boğazdaki ağrı hissi, iç yüzeyini örten mukoza dokusundan kaynaklanır.
Boğazın hastalık yapan veya tahrişe yol açan etkenlere maruz kalması, mukozada şişliğe ve enflamasyon denilen bir duruma sebep olur. Karşılaşılan durumun şiddetiyle orantılı olarak boğaz ağrısı hissedilir. Ağrı yutkunurken veya konuşurken hissedilebileceği gibi sürekli de olabilir.
Boğaz Ağrısı Bulaşıcı mı?
Boğaz ağrısı enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir, özellikle viral enfeksiyonlar ve A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakteriye bağlı oluşan enfeksiyonların bulaştırıcılığı yüksektir.
Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer?
Larenjit, farenjit, anjin gibi sıkça görülen boğazla ilgili sorunlar birkaç gün içinde kendi kendine geçer. Vakaların % 90’ı virüs kaynaklı boğaz iltihabı olduğunundan, antibiyotikler, kortizonlu ya da iltihap önleyici ilaçların kullanımına gerek yoktur.
Boğaz Ağrısı Geçmiyorsa;
Şiddetli olan ya da bir haftadan daha fazla süren boğaz ağrısı, soluk almada ve yutkunmada güçlük, tükürük veya balgamda kan, acıyan ya da şişmiş lenf düğümleri, boğazın arka tarafında irin, 2 haftadan daha uzun süren ses kısıklığı, kulak ağrısı, eklem ağrıları ve sık tekrarlayan boğaz ağrısı gibi durumlarda tıbbi inceleme yapılması gerekir.
Virüslerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı
• Virüslerin en çok neden olduğu boğaz ağrısı, soğuk algınlığı sırasında görülen ve burun akıntısı, kaşıntı, hapşırık, vücutta kırgınlık ve ağrı ile birlikte görülen ağrıdır. Bağışıklık sistemi virüslere karşı antikor üreterek yaklaşık 7 gün içinde hastalığı bitirir.
• Boğaz ağrısı kızamık, su çiçeği, boğmaca ve krup gibi başka viral hastalıklara da görülebilir. Enfeksiyöz mononükleozis adlı viral enfeksiyonun iyileşmesi bir haftadan daha uzun sürebilir. Virüs lenf sistemine yerleşerek bademciklerde, boyunda, koltuk altında ve kasıkta şişliklere yol açar. Bu enfeksiyon boğazda şiddetli ağrıyla beraber bazen solunum güçlüğüne, karaciğer sorunlarına ve sarılığa neden olabilir.
• Su çiçeği, kızamık ve krup hastalığı da dahil olmak üzere, diğer virüs hastalıkları da genellikle boğaz ağrısıyla ortaya çıkar.
Bakterilerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı
• Çeşitli tip streptokoklar boğaz ağrısına sebebiyet verebilir. Streptokoklar bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit ve kulak hastalıklarına da neden olabileceği gibi kalp kapakçıkları ve böbrekleri de olumsuz olarak etkileyebilir. Bakteriyel boğaz ağrıları genellikle soğuk algınlığından daha uzun süren rahatsızlığa sebeb olurlar. Boğazın her iki tarafında bulunan bademciklerin iltihabı olan tonsillit de boğaz ağrısına yol açabilir. Tonsillit nedeniyle boğaz ağrısının sıklıkla görülmesi bademcikteki iltihabın tedavi edilmediğini gösterir. İçinde bakteri olan hastalıklı akıntı boğaza doğru gittiği için burun ya da sinüslerdeki enfeksiyonlar da boğaz ağrısına neden olabilir.
• Beta mikrobu olarak da bilinen A grubu Beta Hemolitik Streptokok, genellikle 5-15 yaş arasında görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Boğazda iltihaplanmaya yol açan beta mikrobu, boğaz ağrısı olarak başlar ve tedavi edilmezse kalp romatizması, eklem romatizması ve böbrek iltihabı gibi kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabilir.
• Beta mikrobu hava teneffüsü ve damlacık yoluyla bulaşır. Halsizlik, üşüme, ateş, boğaz ağrısı gibi yakınmalara yol açan beta enfeksiyonunda, bademcikler üzerinde beyaz bir zar meydana gelir.
• Bağışıklık sisteminin güçlü olması halinde vücut bu mikrobu yok eder. Ancak, bağışıklık sistemi yeteri kadar güçlü değilse, mikrop, bademciğin içine ya da buruna yerleşir ve bu da mikrobun devamlı yayılmasına sebep olur.
• Beta mikrobunun tedavisinde 7-10 gün süresince penisilin ve penisilin türevi antibiyotikler kullanılır.
• Boğaz ağrısıyla bağlantılı bakteri enfeksiyonları arasında bademcik iltihabı, difteri ve daha az görülen bakteri enfeksiyonu olan epiglotit de bulunmaktadır.
Diğer Nedenler
Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar dışında aşırı konuşma ve bağırmaya bağlı irritasyon, hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal maddelere maruz kalmak, aşırı sıcak- soğuk, sert yapılı veya asitli yiyecek ve içecekler, alerjik hastalıklar, mide asitinin boğaza çıkması, tümöral hastalıklar da ağrıya yol açabilir.
Pastiller İşe Yarar mı?
Boğaz pastilleri sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği veya aşırı konuşma ve bağırmaya bağlı boğaz ağrılarında etkili olur. Yeni başlamış boğaz enfeksiyonlarında, antiseptik ve antibakteriyel etkileri olan çift etkili pastiller enfeksiyonun ilerlemesini engelleyebilir.
Bazı pastil ve gargaralarda lokal anestezik maddeler vardır. Bu maddelerin tedavi edici etkisi olmamakla birlikte, kullanıldığında hastanın boğazını uyuşturarak yakınmalarını gideririr. Fakat kullanıldığı alanda yaptığı anesteziye bağlı olarak vücudun lokal savunma mekanizmalarını engellemesi nedeniyle ikincil enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu yüzden içinde lokal anestezik madde bulunan pastil ve gargaraların kullanımı önerilmemektedir.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bitkiler, rahatsızlığın şiddetine göre tek olarak veya tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Ancak streptokok anjini ve bademcik absesi gibi enfeksiyonlar antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir.
Adaçayı Yaprağı (Salviae folium) : 1 yemek kaşığı adaçayı yaprağının üzerinebir bardak kaynar su döküldükten sonra üstü kapalı olarak 10 dakika demlenip süzülür. Günde birkaç kez birer bardak içilir ya da gargara yapılır.
Mirra ((Myrrha) Tentürü : Gövde ya da kabuktan çizilmek suretiyle veya kendiliğinden çıkan ve havada kuruduktan sonra toplanan sakızlı reçineyle hazırlanan, antiseptik ve iltihap giderici mirra tentüründen bir bardak sıcak suya 10 damla damlatılarak gargara yapılır.
Böğürtlen Yaprağı (Rubi fruticosi folium) : 1 tatlı kaşığı böğürtlen yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra, 15 dakika demlenip süzülür. Gün içerisinde birkaç kez gargara yapılır.
Syzygium Kabuğu (Syzygii cumini cortex) : 1 tatlı kaşığı kıyılmış Syzygium kabuğu bir bardak soğuk suyla kaynayıncaya kadar ısıtılır. 15 dakika kadar demlenip süzülür. Günde birkaç defa gargara yapılır.
Aynısafa çiçeği (Calendulae flos) : 2 tatlı kaşığı aynısafa çiçeğinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 10 dakika kadar demlenip süzülür. günde birkaç defa gargara yapılır.
Ebegümeci çiçeği (Malvae flos) : 1 yemek kaşığı ebegümeci çiçeği 1 bardak soğuk suyla kısa süreli kaynatılır, 10 dakika demlendikten süzülür. Gün içerisinde birkaç defa gargara yapılır.
Ballıbaba çiçeği (Lamii albi flos) : 2 tatlı kaşığı kıyılmış ballıbaba çiçeğinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür, 10 dakika kadar bekledikten sonra süzülür. Günde birkaç defa gargara yapılır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Antibiyotik arkadaşlar gerisi boş
Benim boğazım çok ağrışığında hep antibiyotik yazıyordu doktor bu sefer çok şiddetliydi başka bir doktora gittik kriptik anJin dedi ve penisilin yazdi (iğne olarak) anubyotik ve ağrı kesici de yazdı ama yinede buraya gelip yalan yanlış reçetesiz ilac ( özellikle igne) yaptırmayın çünkü benimkini doktor yazdı doktor yazmadan böyle İnternete bakıp bilmediğiniz ilaçları almayın. ÇÜNKÜ benim yüzümden kimsenin sağlığının bozulmasını istemem
Merhaba hocam yaklaşık 1 Aydır Boğaz ağrım var doktora gittim gecen hafta bana virüs var dedi antıbiyotık veremeyiz dedi sadece ağrı kesiciler iç dedi. Boğaz ağrım var yutkunurken ağrıyor hergün var ama gidip geliyor sabit değil. Bi keresinde ağzımın içinde yara cıkmıştı 2 ve 3 güne geçmişti ne yapabilirim tehlikesi var mı ?
Merhaba ben Büşra bogazim cok ariyor herseyi denedim ama olmuyor ne olur bana soyleyin cunku bogazim cok ariyor
Antibiyotik gerisi hikaye denedik hiç bi işe yaramadı
ya benim bogazim cok agriyor ses kisikligi oluyor acaba bisey mi olur care bulan yassin
benim boğazımda enfeksiyon var ve yutkununca kulağım çok acıyor ve batıyor
hiçbir şey yiyemiyorum içemiyorum ve ilaçlar fayda etmiyor bunun bir doğal çözümü var mıdır ?
ne zamana kadar geçer ? neden oluşur
merhaba. Benım sorunum : dilimin üzerinde beyazlık vafr ve rahatsız edici koku oluyor agzımda. askerlıgımın son aylarında basladı su anda yaklasık 7 ay fılan oldu.. Bulasıcı bır hastalık mıdır , kalıcı mıdır. Varsa bir cağresi bana söylerseniz cok mutlu olurum.. Simdiden cok tesekkurler.