Hipotiroid Belirtileri. Hipotiroidi Nedir? Boynun ön kısmında yer alan tiroid bezi, ürettiği hormonlarla vücuda enerji sağlar. Erişkinlerde tiroidin ağırlığı normalde 20-25 gr.’dır. Tiroit bezinin büyümesi guatr hastalığına yol açar. Nodülsüz guatrda her iki tirod bezi simetrik olarak büyür. Nodüler guatrda ise tiroit bezi büyümekle birlikte içinde bir ya da daha fazla nodül vardır.
Tiroit Bezi Ne İşe Yarar?
Tiroit bezi, besinlerle alınan iyotu toplayarak T3 ve T4 tiroit hormonlarını yapar. Tiroit hormonlarının, vücuddaki her hücre ve dokunun fonksiyonlarını düzenleme görevi vardır. Bu hormonların az oranda salgılanması vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına, fazla oranda salgılanması ise vücut fonksiyonlarının hızlanmasına yol açar.
Guatr Nedir?
Guatr, kanser olmayan tiroid büyümeleridir. İyot eksikliği, çevresel faktörler, genetik ve bünyesel faktörler guatr hastalığının oluşumunda rol oynar. Her tiroid hastalığı guatr olarak adlandırılmaz. Ayrıca her tiroid hastalığının farklı bir adı vardır ve çok çeşitlidir.
Hipotiroidi Nedir?
Hipotiroidi tiroid bezinin az çalışmasına verilen addır. Kan dolaşımında tiroid hormonları yetersiz olduğundan metabolizma yavaşlar ve buna bağlı olarak sağlık sorunları meydana gelir.
Hipotiroid Belirtileri
Halsizlik, yorgunluk, uyku hali, saç dökülmesi, kuru cilt, kilo alımı, soğuğa karşı tahammülsüzlük, kabızlık, adet düzensizlikleri, kas ve eklem ağrıları, depresyon, konsantrasyon zorluğu, unutkanlık, hamile kalmada zorluk, çocuklarda gelişme geriliği hipotiroid belirtileri arasındadır.
Hipotiroidi Nedenleri
Hipotiroidi hastalığının en çok görülen sebebi tiroid bezinin kendisinde olan bir sorun nedeniyle yeteri kadar tiroid hormonu üretememesidir. Bu durum primer hipotiroidi olarak ifade edilir. Salgıladıkları hormonlarla tiroid bezi fonksiyonlarını kontrol eden hipofiz ya da hipotalamus kaynaklı hipotiroidilere ise diğerine göre çok daha az oranda rastlanır
Hipotiroidi hastalığı, tiroid bezinin yavaş çalışması nedeniyle tiroid hormon üretiminin azalmasıyla oluşur. Haşimoto hastalığı, lohusalık sonrası görülen hipotiroidi, iyot eksikliği, radyoaktif iyot tedavisi, bazı ilaçların kullanımı, tiroid bezinin cerrahi olarak çıkarılması hipotiroidinin nedenleri arasındadır.
Hashimoto tiroidit (Otoimmün tiroidit) hipotiroidin en çok rastlanan sebebidir. Bu hastalıkta vücut, tiroid antijenlerini yabancı olarak algılayarak kronik bir bağışıklık reaksiyonu oluşturur. Bu da zamanla tiroid bezinin tahrip olmasına neden olur.
Doğumsal hipotiroidi, yeni doğan bebeklerde görülen tiroid hormonu eksikliğidir. Bu durum, doğumsal olarak tiroid bezinin olmaması, tiroid hormonları üretiminde etkili olan enzimlerin yetersizliği, iyot eksikliği, hamilelik döneminde annede görülen geçici ya da kalıcı otoimmün tiroid hastalığın gibi sorunlardan kaynaklanır.
Tiroid hormonları bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişiminde çok önemli rol oynadığından anne adayında tespit edilen tiroid hastalıklarının tedavisi büyük önem taşır.
Tiroid hormonlarının bebeğin anne karnındaki gelişiminden başlayarak bebeklik döneminde ve bütün büyüme döneminin tamamlanmasında çok büyük rolü vardır. Büyümeyi sağlayan kemik uçlarındaki kıkırdak hücrelerinin gelişimi ve bölünerek çoğalması için bu hormona gereksinim vardır. Beyin hücrelerinin gelişimini, bu hücrelerin birbiri ile iletişimini sağlayan miyelin kılıfının gelişimi tiroid hormonları sayesinde olur.
Konjenital Hipotiroidizm denilen doğumsal tiroit yetmezliği en önemli çocukluk dönemi hastalıklarındandır. Tiroit hormonlarının nörolojik gelişim üzerinde kritik bir rolü vardır. Tiroit bezinin yokluğu veya bazı nedenlerle çalışmaması zeka geriliği ve çeşitli sorunlara sebep olur. Kas gevşekliği, uzun süre devam eden sarılık, kaba bir yüz görünümü ve göbek fıtığı bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Ancak hastalık doğumdan sonraki ilk 4-6 hafta içerisinde belirti vermez veya belirtiler teşhis koyacak kadar yeterli olmaz. Bu yüzden bebeğin doğumundan sonra topuğundan alınacak kan hastalığın erken teşhis edilmesi bakımından büyük önem taşır. Tüm yenidoğan bebeklere, doğumu izleyen üçüncü ile beşinci günlerde, hipotiroid taraması yapılması gerekir.
Hipotiroidi Zararları
• Tiroid bezinin az çalışması erkeklerde sperm hareketlerini etkileyerek, kadınlarda ise yumurtalık fonksiyonlarını bozarak çocuk sahibi olmayı zorlaştırır. Ayrıca hipotiroidi tedavi edilmediği takdirde böbreğin vücuttaki suyu atması yavaşlar ve ödem meydana gelir. Kullanılan ilaçların ve toksik maddelerin vücuttan atılması da zorlaşabilir.
• Hipotiroidi mide ve bağırsaklarda emilim bozukluğuna neden olur. B vitaminleri ve demir emilimindeki azalma sebebiyle anemi oluşması hipotiroidi hastalarında sıklıkla görülen bir durumdur. Kansızlık oluştuğunda demir, selenyum, B vitamini gibi vitaminlerin ve minerallerin alınması gerekir.
• Uzun süre devam eden hipotiroidi kalp hızında yavaşlamaya, kalp zarında sıvı toplanmasına ve kalbin pompalama fonksiyonunu ciddi oranda yitirmesine neden olabilir. Tiroid bezinin yeteri kadar hormon üretememesi akciğer zarında sıvı birikmesi, solunum güçlüğüne ve karın içinde sıvı toplanması gibi belirtiler de yol açabilir. Uzun süreli ve ağır hipotiroidi hastalarının beyinsel fonksiyonlarında yavaşlama, karmaşa, depresyonu benzeri belirtiler görülebilir.
Hipotiroidi Tanısı
Hipotiroidinin teşhisi kan testleri ile tiroid hormon düzeyine bakılarak konulur. Hastalığın sebebini anlamak için de diğer kan tahlileri ve ultrasonografi gibi yöntemlere başvurulur. Tedavide eksik olan tiroid hormonu hastaya ilaç şeklinde verilir. İlacın dozu hastanın klinik tablosuna, yaş ve kilosuna göre belirlenir.
Hipotiroidi Tedavisi
Yenidoğan hipotiroidisinin tedavisi için vücudun üretemediği tiroid hormonunun aynısı ağızdan günde 1 defa verilir. Geçici hipotiroidilerde hekim gözetiminde ilaç tedavisi azaltılarak zaman içerisinde kesilebilir. Ancak kalıcı hipotiroidi durumunda ise tedavinin ömür boyu sürdürülmesi gerekir.
Otoimmün tiroiditte zaman içerisinde tahrip olduğu için tiroid bezi yeterli hormonu üretemez. Bu durumda hormonların ömür boyu kullanımı gerekir. Hipotiroidi genellikle kalıcı bir hastalıktır ve ömür boyu dışarıdan hormon alımını gerektirir. Subakut tiroidit ve sessiz lenfositik tiroidit gibi durumlarda tiroid bezi kalıcı olarak hasara uğramadığı için oluşan hastalık geçicidir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Çocuğum 6yasinda ani sıcak basmaları ve baş terlemesi oluyor bunun nedeni ne olabilir?
Subklınik hipertiroid teşhisiyle tiroid USG gönderildim ama gitmedim 35 yaşındayım ne gibi zararları olur bu ne demek anlamadım bende dikkat bozukluğu var zararlı olan şeyler yapıyorum istek dışı pişman oluyorum çok zarar görüyorum bu durumdan ne yapmam lazım birde bu konuda aydınlatırmısısız
Doktora git.
benim asiri derecede bas terlemesi, halsizlik, konsantrasyonsuzluk sorunlarim var 44 ysinda 85 kiloyum tedavisi icin ne yapmaliyim.