Bademcik Şişmesi Tedavi

Bademcik İltihabı Tedavisi. Bademcik Şişmesi Neden Olur? Bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularından bir çift olan bademcikler özellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak vücudu savunmaya hazırlar. Bademcik enfeksiyonu, dil kökündeki farenks adlı kasların yan duvarlarında yerleşmiş oval şekildeki dokunun mikrop kapmasıdır.

Bademcik Ne İşe Yarar?

Bademciklerin antijen adlı yapıları vücuda tanıtması gerekir. Bademcikler, vücudun mikroplara karşı koruyucusudur. Mikrop ve virüslere karşı tanıtım ve tepkiyi başlatma görevi bulunur.

Bademcik Neden İltihaplanır?

Bademcik ve geniz eti enfeksiyonuna, bakteriler, virüsler, mantarlar yol açar. Ancak bunlar arasında A grubu beta hemolitek streptokokok adlı bakteri en sık görülen nedendir.

Bademcik İltihabı Belirtileri

Kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, hafif boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yüksek ateş, şiddetli yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı gibi yakınmalara neden olur.

Bademcik Neden Alınır?

Yılda 5 defadan fazla tekrarlayan, devamlı ilaç kullanımına gerek duyulan kronik enfeksiyonlarda ve aşırı iri bademciklerden kaynaklanan nefes alma güçlüğü, horlama, ağzı açık uyuma, büyüme, gelişme geriliği gibi durumlarda bademciklerin alınması sözkonusu olur.

Bademcik İltihabının Zararları

• Bademcik iltihabına yol açan streptokok mikrobu, boğaz enfeksiyonu dışında, eklem iltihabı  ve kalp kapaklarında hasara sebep olabilecek reaksiyonel iltihap ile böbrek iltihabına neden olabilir.

• 5 ila 15 yaşları arasında daha sık görülen romatizmal kalp hastalığı, diz, dirsek, ayak bileği gibi eklemlerde  ağrı, şişlik, ısı artışı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Kalp kapaklarında tutulma olması, ileri yıllarda ölümle sonuçlanabilecek kalp rahatsızlığına yol açabilir.

• Akut romatizmal ateşte streptokok adlı  mikrop boğazda iltihaba neden olur. Mikrop 1-5 hafta sonra eklemler dahil vücudun değişik organlarında iltihaba sebebiyet verir. Yüksek ateşin yanında eklemlerde ve kalpte iltihap belirtileri oluşur. Ayrıca deri ve sinir sistemi de etkilenebilir. Eklemlerde genellikle kalıcı hasara sebep olmamasına rağmen bazı hastaların kalp kapakçıklarında kalıcı hasara yol açabilir.

• ASO (anti-streptolizin O) testi bağışıklık sisteminin streptokok mikrobuyla karşılaşıp ona tepki verdiğini gösterir ve tanıda yardımcı olur. Streptokok mikrobu kesin olarak boğazdan alınan kültür örneğinde mikrop üretilerek anlaşılabilir.

• Akut romatizmal ateş hastalığında antibiyotikler tek başına yeterli olmaz. İltihabın kalıcı zararlarından korunmak için iltihap kurutucu ajanlar ya da kortizonlu ilaçlar verilir. Ayrıca hastanın streptokok mikrobundan korunmak için 20 yaşına kadar dört haftada bir penisilin iğnesi vurulması gerekir.

Bademcik Nasıl Anlaşılır?

Yeni başlamış bademcik iltihabında (akut tonsillit) durumunda boğaz ağrısının yanında üşüme, titreme, ateş, halsizlik, yoğun boğaz ağrısı ve bademciklerin üzerinde beyaz benekler görülebilir.

Bademcik İltihabı Tedavisi

Bademcik iltihabında mutlaka boğaz kültürü yapılmalı ve anti-streptokoksik tedavi verilmelidir. Eğer boğaz kültüründe beta hemolitik streptokok üremişse penisilinle tedavi edilmesi gerekir.

Bademcik iltihaplanmasına yol açan Grup A Beta Hemolitik Streptokok adlı bakteriyse, hemen antibiyotik tedavisine başlanması gerekir. Buradaki amaç sadece bademciği tedavi etmek değil daha önemlisi bu bakterinin vücudun diğer bölümlerinde sebep olacağı tahribatı engellemektir. Grup A Beta Hemolitik Streptokok, kalp kapakçığındaki, böbrekteki ve eklem yüzeyindeki antijenik yapıya çok benzediği için bağışıklık sistemi streptokoka karşı saldırıya geçtiklerinde yalnızca bu bakteriyi yok etmekle kalmaz, bu bölgelerdeki dokuları da yok ederler. İlk on gün içerisinde tedaviye başlanırsa kalp ve eklemlerde önemli bir zarara yol açmaz, fakat böbreklerde hasar oluşma ihtimali vardır. Eğer on günlük sürede tedavi yapılmazsa kalp romatizması, eklem romatizması ve nefrit gibi sağlık sorunlarına neden olur.

Bademcik Ameliyatı

Thermal Welding (ısısal kaynaklama) yönteminde, bademciği yapışık olduğu çevre dokulardan ısı ve basınç yardımıyla ayırmaya yarayan bir araç kullanılır. Bu şekilde dokular ayrılırken, kaynaklamaya benzer işlemle kanama önlenir.

Cihaza takılan bir probe yardımıyla dokular herhangi bir makas veya bıçak kullanılmadan çıkarılır. Önce ısı ile dokuların kan akımı durdurulduktan sonra, kesici akım kullanılarak çıkarılır. Böylece ameliyat ve sonrasındaki kanama riski en aza indirilmiş olur. Dikiş atılmadığı için ameliyat sonrası ağrı önemli ölçüde azalır.

Bademcik Ne Zaman Alınır?

Senede 5 ya da daha fazla sayıda bademcik iltihabı oluşuyorsa, uykuda horlama ve nefes kesilmesine yol açacak kadar büyük bademciklerin varlığı sözkonusu ise, bademcik enfeksiyonlarının komplikasyonu olarak kalp, böbrek ve eklem sorunları geliştiyse, boyun bölgesinde abseleşmeye sebep olmuşsa ya da tümör şüphesi bulunuyorsa bademciklerin alınması gerekir.

Uzmanlar 4-5 yaşından önce alınmamaya özen gösterilmesini ancak ameliyatın gerekliliğine dair yeterli belirti ve bulgunun varlığında, yaş sınırının daha alta çekilebileceğini belirtiyorlar.

Bademcik Ameliyatı Gerekli mi?

Belirtilen kriterlerin mevcudiyetinde bademciklerin alınmasının gerekli olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Ameliyatın yapılmamasından doğacak risklerin, yapıldığında olacak risklerden daha fazla olduğu belirtiliyor. Ancak farklı görüşlerde mevcut. İsveçte yapılan ve sonuçları European Heart Journal dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bademciklerin 20 yaşından önce alınması erken yaşta kalp krizi riskini artırabilir. 24 yıl süren araştırma, erken yaşta yapılan bademcik ameliyatının %44 oranında kalp krizi riskini artırabileceğini göstermiştir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Bademcik Şişmesi Tedavi” üzerine 3 yorum

  1. bademciklerim sistikten sonra kanımda iltaap var ne yapmalıyım

  2. bademcığım sıstığı zaman kolay kolay ıyılesmıyor ve sıstığı zamanda hayatlan resmen ilıskım kesılıyor bu kadar sorunu yanı hastalığı sıstığı zaman ne yapalıyım???

  3. benım bademcığım kolay kolay sısmez fakat sıstığı zaman hayatlan ılıskımı kesıyorum yanı sızın anlayacağınız ben ne yapmalayım sıstığı zaman???

Yorum yapın

css.php