Zona Belirtileri Nelerdir?

Zona Belirtileri ve Tedavisi. Zona Nedir? Varisella zoster virusunun sebep olduğu içi su dolu küçük kesecikler ile seyreden bir enfeksiyondur. Su çiçeği enfeksiyonu sonrası sinir köklerinde uyur hale geçen virus, bazı faktörlerle aktive olarak zona hastalığına yol açar. Zona en çok 60 yaş ve üzerindeki kşilerde görülür.

Zona, suçiçeği hastalığından sonraki, herpes zoster virüsünün yol açtığı ikinci enfeksiyon tablosudur. Bu kişiler suçiçeği nedeniyle virüsü vücudunda bulundurduğu için zona geçirir.

Zona genellikle vücudun bir yarısında görülmekle birlikte bazen yaygın olabilir. En çok vücudun bir yarısında döküntü görülür. Diz, dirsek altında kalan bölgelerde ise zona oldukça seyrek görülür.

Zona Neden Olur?

Suçiçeği’ni geçiren kişilerin sinir köklerine gizlice yerleşen ve burada ömür boyu hiçbir zarar vermeden durabilen virüsler, suçiçeği geçirmekte olan birisiyle karşılaşınca veya vücut direnci zayıflayınca yeniden hastalık yapabilecek gücü kazanır ve bu kez zona hastalığına sebep olur.

Zona hastalığı yoğun stres, yorgunluk, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, immünosupresif ilaçlar, ışın tedavileri ve AIDS hastalığı gibi bağışıklık sistemin zayıfladığı bir dönemde kolaylıkla meydana gelebilir.

Zona Belirtileri

Zonanın çıkacağı bölgede önce kaşınma, batma ve bazen ağrı gibi yakınmalar görülür. Bu şikayetlerden birkaç gün sonra oluşan deri lezyonları, kolaylıkla zona teşhisinin konulmasın kolaylaştırır. Döküntüler içi su dolu kesecikler şeklinde olur ve gruplaşma eğilimi gösterir. Zona en çok göğüs ve sırt bölgesinde görülür. Sonra sırasıyla boyun, yüz ve kafa bel ve karın, kalça ve kasıklara yerleşir.

Zona Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Önceden su çiçeği geçirmemiş biri, zona hastalığı olan biriyle yakın temasta bulunursa su çiçeği hastalığına yakalanabilir. Ancak zona hastalığı taşıyan birinden doğrudan zona bulaşmaz.

Zona Tedavisi- Zona Ağrısı Nasıl Geçer?

İlk 72 saat içinde ağızdan antiviral ilaçlar verildiğinde döküntülerin süresi ve döküntü sonrası ağrının süresi kısalır. B vitamini, zona sonrası görülebilecek ağrıların önlenmesinde etkilidir. Antiinflamatuarlar, kaşıntı için antihistaminler, topikal olarak antiseptik, epitelizan, anestezik krem ve solüsyonlar kullanılır. Tedaviler yeterli olmadığında zona virüsünün yayıldığı sinirlerin etrafına ilaç enjeksiyonu uygulanabilir. Sinir kökünden yayılan ağrının baskılanmasıyla hastanın ağrısı geçer ve sadece krem ile tedavi edilenlere göre hastalık daha hızlı iyileşir.

Zona Kaç Günde Geçer?

Deride oluşan kabarcıklar 2-3 hafta içerisinde iyileşmektedir. Ancak ağrının geçmesi daha uzun sürebilir. Bazı kişilerde, özellikle de ileri yaşta zona geçirenlerde, hastalık sona erdiği halde şiddetli ağrılar geçmez. Bu durum Zona Sonrası Nevralji olarak adlandırılır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php