Pycnogenol Nedir ve Ne İşe Yarar?

Pycnogenol Nedir? Pinus pinaster olarak bilinen bir ağacın çam kabuğundan elde edilen flavonoid/polifenol yapısında bir komplekstir. Pycnogenol adıyla satılan çam kabuğu ekstresi, oligomerik proantosiyanidin kompleksleri (OPC) denilen doğal bileşikler içerir.

1940’lı yıllarda, Dr. Jacques Masquelier, çam ağacının kabuğundan çıkan biyoflavonoidi  ‘pycnogenol’ olarak adlandırarak  bu maddenin vücuttaki serbest radikallere karşı C ve E vitaminlerinden daha etkili olduğunu belirtmiştir. Pycnogenol aynı zamanda çok az miktardaki C vitaminin bile etkisini güçlendirmektedir. Son 35 yılda, geniş kapsamlı araştırmalar, 56 dan fazla yayınlanmış klinik çalışmaya ve 170 bilimsel yayına konu olmuştur. Bilim adamları pycnogenolun, doğada bulunan en güçlü antioksidanlardan biri olduğunu,  C ve E vitamininin geri dönüşümünü sağladığını ve kan dolaşımını hızlandırdığını belirtiyorlar.

Çam Kabuğu Faydaları Nelerdir?

• Pycnogenol, fransız sahil çamı kabuklarından çıkarılır ve taze sebze ve meyvelerde bulunan aktif bioflavonoidlere yakın içerikler taşıdığı belirtilmektedir. Çam kabuğu ekstresi Pycnogenol, proantosiyanidinler, fenolik asitler, taksifolin, kateşin ve epikateşin içerir. Çok güçlü PCO (Procyonidolic Oligomer) kaynağı ve önemli bir antioksidandır. Bu maddelerin  antioksidan , bağışıklık uyarıcı ve anti-inflamatuar etkileri de dahil olmak üzere sağlık için önemli işlevleri vardır.

• Pycnogenol, bir besin takviyesi olarak alındığında ve daha sonra insan metabolizması anlamında laboratuar ortamında teste tabi tutulduğunda, sonuçlar, bileşenin bir hücresel detoks olarak çalıştığını gösterecektir. Çünkü, pycnogenol,  mükemmel suda çözünülürlüğü yüzünden, gastrointestinal sistem tarafından hızlıca emilir. Bileşen, damarlar, kılcal damarlar ve bağ dokularındaki hücre zarlarını sürekli tamir eder, tüm hücre zarı tipleri üzerinde stabilize bir etkiye sahiptir. Hücre zarlarının içinde ve dışında, bu eşşiz çözünülürlük özelliği yüzünden serbest radikallerin yıkıcı oksidasyon etkilerini yok eder.

• Pycnogenol’un birincil kullanımı, kardiyovasküler sağlığı içindir. Pycnogenol üzerinde, en çok bu konuyla ilgili çalışılmıştır. Amerikan Botanik Kurulu’na göre, pycnogenol’un kullanımı, kan dolaşımının semptomatik gelişimi, tansiyonun normalize olması, damarlar yoluyla kan akışındaki bozukluk olan venöz yetmezlik ile ilişkilidir.

• Nutrition Research 2008 Mayıs  sayısında yayınlanan araştırma sonucuna göre günlük 125 mg Pycnogenol kalp hastalığıyla ilgili  risk faktörlerinin azalmasını sağlayabilir.

• 2000 yılında Phytomedicine’de yayınlanan araştırmada iki ay süresince günde 3 kez 100 mg Pycnogenol alımı kronik venöz yetmezlik belirtilerinde azalma sağlamıştır.

• 2001 yılında Nutrition Research’da yayınlanan çalışmada 8 hafta boyunca günde 200 mg Pycnogenol kullanımı sistolik kan basıncını düşürücü etki sağlamıştır. Araştırmacılar Pycnogenol’un nitrik oksit düzeylerini artırmak yoluyla tansiyonu düşürücü etki gösterdiğini belirtmişlerdir.

• Pycnogenol, kanserle savaşa da yardımcı olabilir. FEB Dergisi Ocak 2009 tarihinde yayınlanan bir çalışma, pycnogenol’un tiyoredoksin redüktaz aktivitesini %50 düşürdüğünü saptadı. Tiyoredoksin redüktaz, hücrelerin büyüme ve sağ kalmalarından sorumlu bir enzimdir.

•İtalya Devlet Besin ve Beslenme Enstitüsü’ndeki uzmanlar, “International Immunopharmacology,” dergisinin Eylül 2009 sayısındaki bir araştırmada, sağlıklı gönüllüler üzerinde, pycnogenol’un enflamasyon üzerindeki etkisini rapor etmişlerdi. Katılımcılar, beş gün boyunca, 150 mg pycnogenol kullandılar. Tedavinin sonunda, bilimadamları, pycnogenol’un, vücutta enflamasyona neden olan COX-2 ve 5-LOX enzimlerinin üretimini azalttığını gözlemlediler.

Slovakya Comenius Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Dr. Peter Rohdewald ve araştırma ekibi, osteoartrit 1. ve 2. safhada olan 100 hasta üzerinde 3 aylık bir çalışma yürüttüler. Hastaların bir kısmı hergün 150 mg pycnogenol, bir kısmı da plasebo aldılar  Deney 3 ay sonra bitmişti ve Sonuçlar olumluydu. Ağrıda %40 oranında bir azalma görülmüştü, hastalar plaseboya oranla çok daha az miktarda ağrı kesici ilaç almaya başlamışlardı.

• Peprodaktif Tıp Dergisi’nin 2007 Ağustos sayısında yayınlanan bir yazıda, endometriyoziz tedavisinde pycnogenol’un, gonadotropin salgılatıcı horman agonisti terapisinde etkili bir alternatif olduğu görüşüne yer verilmiştir.

• Pycnogenol, catechin ve epicatechin’in de dahil olduğu bir çok diğer flavonoidi içerir. Her biri, hücreleri serbest radikaller olarak bilinen reaktif oksijen moleküllerinin zararlı etkilerinden koruyacak kuvvetli antioksidan özelliklere sahiptir. Bazı çalışmalar, epicatechin’in, bir takım diyabetli hastalarda, hücrelerin bütünlüğünü stabilize ettiğine işaret etmiştir.

• Oküler Farmakoloji ve Tedavi Dergisi, 2009 Aralık sayısında, retinopatinin erken işaretlerini taşıyan 46 diyabet hastasını randomize kontrollü çalışmaya kaydetti. 24 hastaya, günde 150 mg. pycnogenol, 22 hastaya da plasebo verildi. İki ayın sonunda plasebo grubunda bir ilerleme görülmezken, görme keskinliği konusunda, pycnogenol grubunun %75’i önemli ilerlemeler kaydetti.

• 2010 da Phytotherapy Research’da yayınlanan araştırmada çam kabuğu ekstresinin kan glukoz kontrolünün sağlanmasında yararlı olabileceği ve diyabet tedavisi için umut verici göründüğü belirtilmiştir.

• Vücuddaki tüm hücreler, birbirine kollogen ile bağlıdır. Pycnogenol, kollogeni depolayarak cilde, eklemlere, arterlere, kılcal damarlara ve diğer dokulara esneklik kazandırılmasında olumlu rol oynar.

• Astım ve kronik bronşit, akciğer dokusundaki kronik iltihaptan kaynaklanır. Pycnogenol kullanımı, kan akımında, dolaşımda olan iltihap maddesinin miktarını azaltır ve astım semptomlarını hafifleterek akciğer faaliyetini yükseltir.

• 2007’ yılında, “Nutritional Neuroscience” da, pycnogenol’un ADHD (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) üzerindeki etkileri ile ilgili bir makale yayınlandı. Hem sağlıklı, hem de ADHD teşhisi konmuş hastalardaki belirli beyin kimyasalları, (noradrenalin, adrenalin ve dopamin) ölçülmüştü. Çocuklarda, noradrenalin miktarı, pozitif anlamda ADHD derecesi ile bağıntı kurmuştu. Pycnogenol, “daha az hiperaktiviteye doğru” kimyasalların düzeylerini normale çevirdi. (Her zaman çocuğunuza takviye vermek istediğinizde önce doktorunuza danışınız)

Çam Kabuğu Ekstresi Nasıl Kullanılır?

. Avrupa’ki doktorlar, 3 haftaya kadar 25-300 mg. günlük dozdan sonra 50-100 mg.lık idame dozu önermektedirler. Ayrıca kullanım sebebine bağlı olarak günlük 600 mg ve üzeri doz da sözkonusu olabiliyor. Pycnogenol, 20 dakika içinde, vücut tarafından hızlı bir şekilde emilir ve etkisi 72 saat sürer. A, C, E vitaminleri ve selenyum mineraliyle beraber kullanılması etkisini artırır.

Yan Etkileri Var mı?

• Bazı kişilerde mide bulantısı görülebilir.

• Kemoterapi ilaçları, immünsüpresifler, kortikosteroidler ve kan inceltici ilaç kullananlar önce doktorlarına danışmalıdır.

• Genel bir önlem olarak da hamilelik döneminde doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Pycnogenol Nedir ve Ne İşe Yarar?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

css.php