Tansiyon Düşmesi ve Tansiyon Düşüklüğü Nedenleri. >Tansiyon Nedir? Tansiyon, kalbin pompaladığı kanın damarlara uyguladığı basınçtır. Kalp kanı damarlara şiddetle basarsa yüksek tansiyon, zayıf biçimde basarsa düşük tansiyon meydana gelir.
Kan basıncı gün içerisinde farklılık gösterir. Teşhis konması için civalı tansiyon aletiyle değişik zamanlarda yapılan en az 3 ölçüm değerine ihtiyaç vardır.
Tansiyon Değerleri Ne Olmalı?
Normal – Büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8.
Yüksek – Büyük tansiyon 13.5, küçük tansiyon 8.5’in üstünde.
Düşük – Büyük tansiyon 10, küçük tansiyon 6’dan az olanlar.
Tansiyonu düşük olanlarda küçük tansiyonun düşük olması önemli değil, fakat büyük tansiyonun düşüklüğü önem taşır. 9-10 Üst sınır olarak kabul edilebilir. Baş dönmesi gibi bir proplem yoksa sorun kişi rahatlıkla yaşamını devam ettirir.
Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri – Tansiyon Düşüklüğü Nasıl Anlaşılır?
• Eğilmek, kalkmak gibi hareketlerin sonucunda baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar oluyosa, bunlar düşük tansiyon semptomları olabilir.
• Otururken ya da yatarken hızla ayağa kalkınca görülen ani düşüşler tehlikeli olabilir. Bu ani düşüşler, beyne yeterince kan gitmemesine dolaysıyla göz kararması, baş dönmesi hatta bayılmaya yol açabiliyor.
• Bulantı, gözlerde karıncalanma, konsantrasyon bozukluğu,
• Kalbe gelen kanın yetersizliği nedeniyle düşük tansiyon, bazen nefes darlığı ve göğüste hafif bir ağrıyla sonuçlanabilir.
• Tansiyon çok düşükse, etkilenecek ilk organ beyindir ve beyinde hasar meydana gelebilir.
• Bu arada vücut mekanizması kan basıncını yükseltmeye çalışıyor olduğundan, başka hasarlar da meydana gelebilir. Mesela atar damarlar eller ve ayaklara kan akışını kısıtladığında, bu bölgeler soğumaya ve morarmaya başlar.
Düşük Tansiyonun Tehlikeleri
Kan basıncını yükseltmek amacıyla hızla çarpmaya başlayan kalp, yine düşük tansiyonun bir belirtisi olarak kalp çarpıntısına yol açar. Eğer tansiyon çok düşerse tüm organlar giderek tıkanmaya başlar ve şok meydana gelir.
Tansiyonun düşmesi kalbin yeterli beslenememesine neden olur. Kalp, organlar için gerekli oksijen ve besinleri taşıyamadığı için kanı da yeterli oranda pompalayamaz. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde organların iyi beslenmesi büyük önem taşır.
Düşük tansiyon bazı kişilerde hiç belirti vermemektedir.
Düşük Tansiyon Sebepleri – Tansiyonun Düşme Nedenleri
* Kalp adalelerinin zayıf olması ya da bazı ilaçların kullanımı düşük tansiyona sebebiyet verebilir.
* Kalp ritim bozulmaları, kalp kapakçık sisteminin bozulması, kalp yetmezliği nedeniyle de kan basıncı düşebilir.
* Böbrek üstü bezinin az çalışması tuz kaybına yol açar ve düşük tansiyona neden olur.
* Elektrolit yetersizliği olan kimseler, ciddi kansızlık sorunu yaşayanlar, yüksek tansiyon ve psikiyatrik ilaç kullanan kişilerde tansiyon düşmesi olabilir.
* Yüksek tansiyonu düşürmek amacıyla kullanılan ilaçlar düşük tansiyona yol açabilir. Bazı durumlarda bu ilaçlar tansiyonun çok fazla düşmesine neden olurlar.
* Kusma veya ishalden nedeniyle dehidrasyon, aşırı kan kaybı, kalp çevresinde sıvı birikimi düşük tansiyona sebebiyet verebilir.
* Ayaktayken kan basıncını ayarlayan otonom sistemin yetersizliği nedeniyle tansiyonu düşen uzun boylu, ince yapılı genç kişiler; uzun müddet yatakta yatmış olan kişiler, gebeler, mide ameliyatı geçirenler ve aşırı olarak bedensel yorgunluğa maruz kalmış kişilerde de tansiyon düşüklüğü olabilir.
* Baş bölgesindeki yaralanmalar ve sinir sistemindeki tahribatlar da düşük tansiyonun nedenleri arasındadır.
* Merkezi ve periferik sinir sistemi hastalığı tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Bunlar Parkinson hastası olanlar, beyin tümörü olan kişiler, beyin sapı rahatsızlıkları olan kişilerdir.
* İdrar söktürücüler, göğüs ağrıları için kullanılan nitratlar ve nitrogliserin içeren ilaçlar, hipertansiyon ilaçları, trisiklik antideprasanlar ani tansiyon düşmelerine sebep olabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Merhaba
Yaptığınız site insanları çok iyi bilgilendiriyor ve yardımcı oluyor. Elinize sağlık . Super iş.
Fakat diğer yandan özellikle sağlık konusundaki bazı bilgilerin kanımca sürekli güncellenmesi gerekmektedir. Örneğin bu sayfadaki tansiyon tanım aralığı yakın zaman içinde değişti. Güncel büyük tansiyon aralıkları
120-129 -yükselmiş tansiyon
130-139 -yüksek tansiyon seviye 1
140- yada daha yüksek – yüksek tansiyon 2
olarak günceller misiniz lütfen ?
Eğer isterseniz diğer tansiyonla ilgili yazılarınızı okuyup güncel olmayan bilgileri paylaşabilirim .Diğer yandan benim amacım da https:/tansiyon.blog sayfamı (sadece tansiyon konusunda) daha fazla kişiye ulaştırmak . Sizin içinde uygun olursa web sayfamı https://tansiyon.blog yazınızda geçirir destek verirseniz çok sevinirim.
Sağlıcakla kalınız
Ozan
Yani bu ilacı ömür boyu mu kullanmak zorundasın
Kardeş ömür boyumu kulanılır
Tansiyon direkt kalp ile ilgili değil daha çok damar sisteminin su tutmaması ile ilgilidir geçirgen damar iç yüzeyi sıvı kaybına yol açar buda tansiyonunun düşmesine sebep olur.en güzel tedavi AT KESTANESİ HAPI , mutlaka deneyin ALMANYA’DA satılan Rosskastanien diye bir hap çok iyi geliyor herkese tavsiye ederim