Kalp Çarpıntısı Nedenleri Nelerdir?

Kalp Çarpıntısı Nedenleri. Kalp Çarpıntısı Nedir? Kalp atışlarının sert ve güçlü bir biçimde hissedilmesi olan çarpıntı kimi zaman sadece huzursuzluk veren bir his olarak kalır kimi zamanda hayati risk taşıyan bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

Kalp hastalıkları, tiroid bezinin aşırı çalışması, panik atak, kansızlık, stres, kandaki oksijenin düşmesi, astım, tiroid, grip, hipertansiyon, depresyon ve ritm düzenleyici ilaçların birkısmı, sigara, alkol, kafein gibi uyarıcılar ve aşırı bedensel faaliyetler kalp çarpıntısının nedenleri arasında ilk akla gelenlerdir.

Çarpıntı çoğunlukla önemli bir soruna yol açmaz. Ancak kişinin bir kalp damar ya da kapak hastalığı varsa, kalp rahatsızlığı için risk faktörleri bulunuyorsa  çarpıntının önemli sonuçlara neden olacağı  unutulmamalıdır.

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, aşırı terleme, bilinç kaybı ve  bayılma hissi çaprıntıya eşilik ediyorsa derhal tıbbi yardım alınması gerekir.

Kalp çarpıntısının nedenleri araştırılırken çarpıntı dışında  göğüs ağrısı, bayılma hissi ve baş dönmesi gibi başka belirtilerin olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Çarpıntı başladığında nabız, ateş, tansiyon değerlerinin belirlenmesi önemlidir. Çarpıntı varken çekilen elektrokardiyografi önemli bilgiler verir. Çarpıntısı olan kişinin başka bir hastalığının olup olmadığı ve kullandığı ilaçların bilinmesi gerekir.

Çarpıntının tedavisi nedene yönelik olur. Tiroid hastalığı, kansızlık, kan tuzlarında bozukluk varsa bunların düzeltilmesi gerekir. Çarptının sebebine göre ritm düzenleyici ilaçlar verilebilir, kalıcı kalp pili ya da ritm düzenleyici cihazların takılabilir ve cerrahi müdahele gündeme gelebilir.

Uzun süre devam eden kalp çarpıntısının tedavi edilmemesi kardiyomiyopati adı verilen önemli kalp yetmezliklerine yol açabilir.  Atriyal fibrilasyon gibi düzensiz atımlarla görülen çarpıntılar, tromboembolik komplikasyonlar üzerinden felce sebep olabilir. Ventriküler kökenli olan çarpıntılar, ani ölüm nedeni olabilir.

Kalp Çarpıntısının Nedenleri – Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

• Kalp çarpıntılarının sebepleri çoğunlukla önemsizdir. Çarpıntılar genellikle vücudun gergin ve stres altında olduğunun bedensel bir ifadesidir. Fazla miktarda tüketilen çay veya kahve, sigara içilmesi, uykusuzluk, aşırı heyecan, korku, telaş bunlardan bazılarıdır.

• Bazı kişilerde nikotin duyarlılığı sigaranın içilmesiyle hemen kendini gösteren çarpıntılara neden olur.

• Çay ve kahvedeki kafein de çarpıntıya yol açar.

• Uzun süre devam eden üzüntüler, korkular, farkına varılmadan biriken kronikleşmiş yorgunluklar da çarpıntıya neden olabilir.

• Çarpıntı psikolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Çarpıntı, panik atağın en ciddi belirtilerindendir.

• Bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etki olarak çarpıntıya neden olabilirler. Bronşit ve astım tedavisinde kullanılan bronş genişletici ilaçlar çarpıntının sebebi olabilir.

• Troid hastalıkları gibi hormonal bozukluklar çarpıntıya sebebiyet verebilir.

• Diyabet hastasının uzun süre aç kalması, insulin dozunun fazla olması ya da hastanın kullandığı ilaçlarının dozunun yüksek olması halinde kan şekeri aşırı bir şekilde düşebilir ve çarpıntı olabilir.

• Kan düşüklüğü olan insanlarda kalp, az olan kanı vücuda dağıtabilmek için dakikadaki atış sayısını artırır ve bu da çarpıntıya yol açar.

• Kalbin doğuştan hastalıkları, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi sonradan kazanılan organik hastalıklar çarpıntıya yol açabilir.

• Kalp çarpıntıları sık sık tekrarlıyorsa, ve çarpıntıyla bilikte baş dönmesi, halsizlik, göğüs ağrısı da görülüyorsa bunun sebebinin  kalpteki bir sorundan kaynaklanma olasılığı fazladır.

• Çarpıntıyla beraber görülen  göğüs ağrısı ve sıkışması, göz kararması, baş dönmesi gibi belirtiler kalbin geçici olarak vücudun gereksinimi olan kanı dokulara pompalayamamasının bir işaretidir.

• Yaşlı kişilerdeki çarpıntılar atriyal fibrilasyon gibi önemli bir sağlık sorunundan dolayı olabilir.

• Sporcularda rastlanan kalp durmaları ve ani ölümlerin sebebi yalnızca kalp krizi değildir. Ölümcül kalp çarpıntıları da buna neden olabilir. Normal olarak insanların kalp kulakçıklarıyla karıncıkları arasında tek bir elektrik iletim sistemi vardır. Fakat, bazı insanlarda bu iletim sistemi bir değil, iki tane olmaktadır.

• Tamamen genetik sebeplerle olan bu durumlarda bazen ölümcül çarpıntılar meydana gelebilmektedir. Kişi bu çarpıntının etkisiyle yürürken, hareket ederken, günlük normal işlerini yaparken birdenbire düşüp bayılabilmekte ve bazen de ölebilmektedir.  Sahalarda görülen sporcu ölümlerinin önemli bir kısmı böyle olmaktadır.

• Hamilelik döneminde çarpıntı hissedilebilir. Anne karnındaki bebeğin besin ve oksijen gereksiniminin karşılanması için annenin kan miktarı artar. Daha fazla kanı pompalamak durumunda kalan kalbin işi de fazlalaşır ve kalp atım sayısında % 20 oranında artış olur. Kalbin atım sayısında artış olması anne tarafından çarpıntı olarak hissedilebilir. Bu çarpıntılar hamilelik sürecinin doğal bir sonucudur.

• Fakat çarpıntılar bazen birtakım sağlık proplemlerinin belirtisi de olabilir. Hamilelik dönemindeki kalp çarpıntılarının fazla olması, anne adayındaki kansızlığın bir sonucu olabilir. Hamilelerde kan miktarı arttığı için kanın yapımında gerekli olan demir gereksinimi de artar. Yeterli miktardaki demir minerali karşılanamazsa kansızlık meydana gelir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php