Proteinler Hangi Besinlerde Bulunur ve Protein Diyeti. Tamamlanmış proteinler et, yumurta, tavuk, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal besinlerde tamamlanmamış proteinler ise sebze, meyve, tahıl, bakliyat ve kuruyemişde bulunur.
Besinler yoluyla alınan proteinler sindirim enzimleriyle, aminoasitlerle parçalanır ve emilirler. Proteinlerin sindirildikten sonra hücreler içinde kullanımına kadar geçen süre kısa olmadığı için farklı protein kaynakları sık aralıklarla yendiğinde vücut bu kombinasyonu yapabilmektedir.
Protein büyüme, gelişme, zeka gelişimi gibi insan yaşamıyla ilgili her türlü olayda görev alır. Protein fazla alındığı zaman vücut tarafından depolanmaz. Sadece kısa süreli yetersizliklerde kullanılabilecek kadar yedek protein birikebilir.
Proteinler Hangi Besinlerde Bulunur?
• Günlük beslenmenizde yeterli miktarda protein alıyor olmanın bir çok önemli sebebi vardır. Tavuk, et, balık, baklagiller gibi yüksek oranda protein içeren yiyecekler, mideden barsağa doğru yavaşça sindirildiğinden, daha uzun tokluk hissi yaratır. Ayrıca kan şekerinde ani iniş – çıkışlara sebep olabilen karbonhidratın tersine, proteinin kan şekeri üzerinde nazikçe dengeleyici bir etkisi vardır.
• Fasulyeler, soya, kuruyemiş ve tam tahıllı ekmek gibi doymuş yağı düşük protein tüketmek ve yüksek işlenmiş karbonhidratlı yiyecek tüketmenin kandaki trigliserid ve yüksek yoğunluklu lipoproteinleri geliştirdiği iddiasını desteklemek üzere kanıtlar vardır. Bu gibi değişiklikler, kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklar üzerinde de olumlu değişiklik yapabilir.
• Baklagiller, soya, kuruyemiş ve tam tahıllı ekmek gibi yüksek proteinli besinler, iyi ayarlanmış bir diyet için gerekli olan lifi de içerirler.
• Et kaliteli protein kaynağı olmakla birlikte A vitamini, B1, B6, B12 vitaminleri ve demir, çinko, magnezyum, fosfor gibi minerallerinde kaynağıdır.
• Hayvansal ve bitkisel besinlerin içerdikleri protein miktarı ve aminoasit oranları farklıdır. Besinlerle alınan elzem aminoasitlerin uygun miktarlarda olması protein sindirimini kolaylaştırır ve hızlandırır.
• Çoğunlukla hayvansal gıdalarda olan proteinler vücut gereksinmesine uygundur. Bitkisel proteinlerde olan aminoasitlerden bir ya da iki tanesi eksiktir.
Protein Oranı Yüksek Besinler
Yumurtada olan proteinler vücut proteinlerine tam olarak dönüşebilmektedir. Et, süt, balık gibi besinlerden alınan proteinin de büyük bir çoğunluğu vücutta proteine dönüşebilir. Gerekli aminoasitlerin daha az olması ve bunların sindirim oranlarının düşük olması sebebiyle bitkisel proteinlerin vücutta kullanılma oranı, hayvansal besinlerinki kadar yüksek değildir.
Günlük protein ihtiyacı için vücut ağırlığının her bir kilosu için 0.8 ile 1.1 gr arasında protein tüketimi öneriliyor. Kas geliştirmek isteyenlerde bu oran kilo başına 1.5 ve 2 grama kadar çıkar.
200 ml süt 6-7 gr, 1 yumurta 6 gr, 150 gr tavuk 25 -30 gr, 50 gr. yağsız peynir 10-12 gr protein içerir.
Protein Olmazsa Ne Olur?
Besinlerle gerektiği kadar protein alınmazsa yedek protein tükendikten sonra, hücredeki yapısal proteinler yıkılmaya başlar ve sağlık bozulur.
Bir diyetteki protein eksikliği, büyüme bozukluğuna; kas, kalp, solunum yolları zayıflamasına, bağışıklığın azalması ve hatta ölüme sebebiyet verebilir.
Protein Diyeti Nedir?
Zayıflamak amacıyla protein bakımından yüksek diyetler denenmektedir. Vücud yüksek proteinli besinleri sindirmek, metabolize etmek ve kullanmak için daha fazla çalışır dolaysıyla bu da daha çok kalori harcanması anlamına gelir. Aynı zamanda mideyi boşaltmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğundan insan kendini daha uzun bir zaman tok hissedir. Ancak yüksek protein içeren diyetlerle zayıflama tartışılan bir yöntemdir. Karaciğer ve böbreklere zarar verebileceği belirtiliyor.
Atkins Diyeti gibi yüksek proteinli diyetler, böbrek taşı ve osteoporoz riski de taşırlar.
Fazla Proteinin Zararları
• Proteinin sizde ve bedeninizde sebep olduğu mükemmel şeylerin yanı sıra, çok fazla protein tüketmek de fazlasıyla zararlıdır.
• Yağ ve kolesterol içerdikleri için proteinin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Fazla eti kapsayan bir diyet kolesterol düzeyini yükseltir, gut hastalığına davetiye çıkarır. Aynı zamanda böbreklerin zorlanmasına sebebiyet verir.
• İnsan bedeni, fazla proteinin sadece çok az bir bölümünü depolayabilir. Sindirim esnasında protein parçalanır ve bedenin enerji için gereksinim duyduğu aminoasitler ortaya çıkar. Kullanılmayan aminoasitler ise bedene yağ olarak geri döner. Proteinin sindirimi, bedenin kalsiyumla etkisiz kıldığı asitleri açığa çıkarır. Fazla protein tüketimi fazla miktarda kalsiyum gerektirdiğinden, beden gereken kalsiyumu kemiklerden çalar. Fazla protein alınan diyetler uzun süre uygulanırsa, kemiklerin zayıflaması kaçınılmazdır.
• Kırmızı et ve hayvansal proteinin fazla tüketilmesi gut hastalığının gelişiminde rol oynar. Gut hastalığı böbreklerden atılan bir madde olan ürik asit kristallerinin eklemlerde ve böbreklerde birikmesiyle meydana gelir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
bu siteyi beğendim
arkadaş biriniz de şöyle ii bi liste werin yavf zayıflayacaz işte
bennn googleye ne yazıorumm google bana ne gösteriyorr…