Zencefilin Kullanımı ve Zencefilin Zararları. Zencefil kullanımı birçok şekilde olabilir. Taze zencefil, zencefil çayı, zencefil tozu, zencefil tablet gibi farklı kullanım şekilleri tercih edilebilir.
Zencefil Nasıl Kullanılır?
Taze Zencefil: Zencefil taze rendelenmiş olarak yemek pişirmede kullanılabilir. Sulandırılmış misket limonu suyu ile karıştırılan rendelenmiş zencefil kökü sindirim yolunu rahatlatmak ve gazı azaltmak için yardımcı olabilir. Ancak taze zencefili bulmak pek kolay değildir. Genellikle baharatçılarda zencefil kök ve toz halinde bulunmaktadır.
Zencefil Çayı : Zencefil çayı özellikle soğuk algınlığı gibi durumlarda ateşi düşürücü ve terletici etkisi nedeniyle kullanılır. Önerilen miktar günde 1 yada 2 fincan çaydır.
Zencefil Bal : Zencefilin balla karıştırılıp kullanımı da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük gibi durumlarda zencefil zerdeçal ve bal karışımı iyi bir destek olur.
Zencefil Tozu : Kök zencefil kurutulduktan sonra toz haline getirilerek de kullanılır. Yemeklere serpilerek kullanılabilir.
Zencefil Yağı : Yağ haline getirilebilir ve kronik lokal ağrılara masaj için kullanılabilir. Yangıyı azaltmak için özüt şeklinde de alınabilir.
Zencefil Tablet : Aynı zamanda günlük bazda alınabilecek bir takviye olarak da zencefilin kullanımı mümkündür.
Bir zencefil takviyesi seçerken zencefilin keskin kokulu bileşenlerini içerenleri seçmek esastır. Bunlar gingerol’ler ve shogaol’lerdir ve zencefil bitkisinin aktif maddelerindendir.
Hap şeklinde zencefilin kullanımı için dozaj günde üç kereye kadar 100 ila 200 mg’dır. Zencefil kapsülleri dolu bir bardak su veya sıvıyla alınmalıdır
Taze pudra haline getirilmiş zencefil günde üç kez ½ ila ¾ çay kaşığı olarak alınmalıdır.
Taze zencefil kökü günde üç kezden fazla olmamak kaydıyla dört saatte bir yenilebilir ve yaklaşık olarak ½ inch(1.5 cm) ve soyulmuş olması gerekir. Şimdi önceden paketlenmiş olarak çıkan zencefil çayı günde birçok kez alınabilir. Kristalize zencefil günde iki kez alınabilir.
Hamilelikte Zencefil : Zencefil hamilelikte görülen bulantı ve kusma gibi durumlara karşı etkilidir. Hamileliğin ilk 2 ayında günde 4 defa 250 mg oranında alınabilir. Ancak zencefilin adet söktürücü etkisi de olduğu için fazla kullanım zararlıdır. Düşük gibi bir soruna yol açabilir. Bu yüzden kullanım miktarı konusunda dikkatli olmak gerekir .
Not: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E
komisyonu yeterli veri bulunmadığı için zencefilin hamilelikte kullanımına onay vermemiştir.
Bu kadar geniş bir çeşitlilikle mevcut olan zencefil ürünleri ve zencefilin gittikçe artarak keşfedilmekte olan faydaları ile zencefil veya bir zencefil ürünü herkesin evinde bulunması gereken bir şeydir.
Zencefilin Zararları Varmıdır?
• Birçok yararlarına ilaveten bilinen ilaç yan etkileri olmadığını bilmek de önemlidir. Zencefil başka diğer besinlerle vücutta birbirini karşılıklı olarak etkilemez ve bütün şekilleriyle zencefilin alınması güvenlidir.
• Ancak, önerilen bazı tedbirler mevcuttur. Bunlar hamileliğin ilk iki ayından sonra zencefil almamak ve günde dört kez 250 mg dan fazla olmamak kaydıyla alınması ile ilgilidir. Hamilelikte zencefil kullanımı doktor gözetiminde olması daha uygundur.
• Uçucu yağ içerdiği için karaciğer iltihabı, mide iltihabı, mide ve duodenum ülseri olanların kullanmaması gerekir.
• Safra kesesi taşı olan kişiler zencefil kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar zira safra akımını artırdığı bilinmektedir.
• Kan inceltici kimyasal ilaç kullananlar zencefil kullanmamalıdır. Çünkü zencefilinde kan inceltici etkisi vardır.
• Trombokzan sentezini inhibe ettiği için risk altında olan kişilerin hekim onayı ile kullanmaları gerekir.
• Fazla oranda kullanımı mide ekşimesi, midede tahriş, sinir sistemi depresyonu ve kardiyak aritmi gibi yan etkilere neden olabilir.
• Herhangi bir ameliyat söz konusu ise ameliyat olmadan önce zencefil kullanımı bırakılmalıdır. Zencefil ameliyatın ertesi günü, ameliyat sonrası bulantısını önlemek için alınabilir fakat trombositleri daha az yapışkan hale getirmeleri ve dolayısıyla kanama riskini artırması nedeniyle ameliyattan en az üç ila dört gün önce alınması durdurulmalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Ağız kokusu için zencefil öneriliyormuş . Nasıl kullanmalıyım ? Ve bırakınca tekrar devam eder mi nolur yardım edin ?
Benim 15 gün önce adetim bitti bugün bal ve zencefil karıştırıp yedim gene adet oldum bu normal bisey mi arkadaslar