Zencefilin Faydaları Nelerdir? Anavatanı Güneydoğu Asya olan zencefilin yararları uzun süreden beri bilinmekte ve de ‘ısıtıcı’ bitki olarak adlandırılmaktadır. Zencefil baharat olarak uzakdoğu mutfaklarının vazgeçilmez bitkisidir. Zencefil aynı zamanda Ayurvedik tıbbın da en önemli bitkilerinden biridir. Geleneksel kullanımının yanı sıra son zamanlarda da zencefille ilgili araştırmalar artmaya başlamıştır.
İklim koşulları uygun olmadığı için ülkemizde zencefil yetişmemektedir.
Zencefilin Faydaları
Zencefilin faydaları romatizmadan kalp sağlığına kadar geniş bir alanda etkilerini gösterir. Eski dönemlerden itibaren bilinen yararlarına bugünde yapılan bilimsel araştırmalarla yeni bilgiler eklenmektedir.
• Zencefilin yararları arasında en çok bilineni bulantılara karşı olan etkisidir. Hamilelikte görülen bulantı ve kusmalara karşı yararlıdır. Sadece gebeliğin ilk 2 ayında kullanılabilir. Rahim hareketlerini artırıcı etkisiyle düşüğe yol açabileceğinden doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu yeterli kanıt olmadığı için zencefilin hamilelikte kullanımını sakıncalı bulmuştur.
•Seyahatler sırasında yaşanan taşıt tutmasına karşı etkilidir. Yine ameliyat sonrasında görülen bulantılara karşı da kullanılmaktadır.
•Kemoterapi görenlerin mide bulantılarının azalmasında da kullanılmaktadır. Radyoterapi ve kemoterapi alan kişilerde, gıda ile birlikte alınan zencefil mide tahrişini azaltmaya yardımcı olur.
• Mide rahatsızlığıve mide kramplarına karşı rahatlatıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Safra akışını geliştirmesi zencefilin bir diğer faydasıdır.
• Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlaması nedeniyle diabet hastaları içinde yararlıdır.
• Amerika da yapılan bir araştırmada zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü saptanmıştır. Bu konudaki araştırmaların artmasıyla ilerde zencefilin kanser ilaçlarında kullanılabileceği belirtilmiştir.
• Cinsel soğukluğun giderilmesine yardımcı olması da bir diğer zencefil faydası olarak belirtilmektedir.
• Zencefil aynı zamanda romatizma rahatsızlığı içinde doğal bir ilaçtır. Masaj için kullanılan zencefil yağı anti-enflamatuar özellikleri ile ağrılı artriti hafifletmeye yöneliktir.
• Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalarda standardize zencefil ekstresinin osteroartritte görülen diz ağrısını ciddi oranda azalttığı tespit edilmiştir.
• Dejeneratif eklem hastalıkları için zencefilden yapılan bir ilaç yurt dışında bu tür rahatsızlıklar için kullanılmaktadır.
• Soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarında rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Zencefil öksürük gibi durumlarda da balla karıştırılıp yenmektedir.
• İltihaplanmayı ve ödemi giderici etkisi zencefil yararları arasındadır.
• Bronşitte kullanılabilir. Çayınıza az miktarda ekleyip ve yavaşça yudumlarsanız, bu boğazdaki ağrıyı yatıştırmaya ve öksürüğün engellenmeisine yardımcı olabilir.
• Kanın pıhtılaşmasını önleyici ve kanı inceltici yönü vardır. Trombositleri daha az yapışkanlaştırarak kardiyovasküler sistemi destekler bu da dolaşım problemlerinin azalmasına neden olur. Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.
•Bazı araştırmalarda zencefil ekstresinin plazma ve LDL kolesterol düzeyini azalttığı saptanmıştır.
•Zencefilin içeriğindeki gingerollerin helikobakter gibi mikroorganizmalar üzerinde etkinliği olduğu araştırmalarda görülmüştür.
•Yapılan bir deneyde zencefildeki 6-gingerol adlı bileşiğin tümör hücrelerine doğrudan uygulanması sonucunda tümör hücresinin kanla beslenmesini engellediği ve tümörün ölmesini sağladığı tespit edilmiştir.
•2009 yılında Journal and Agriculture and Food Chemistry dergisinde yayınlanaN hücre deneyinde zencefildeki ‘6-Shogaol’ adlı madde büyük hücreli akciğer kanseri hücreleri üzerindeki otofajiyi aktive edici etkisiyle hücre üremesini yavaşlattığı tespit edilmiştir (Otofaji, doku ve hücrelerin fizyolojik stres altında kaldıklarında kullandıkları bir savunma mekanizması)
•Michigan Üniversitesince yapılan araştırmalarda zencefilin yumurtalık kanserinin tedavisinde yararlı olabileceğine dair sonuçlara ulaşılmıştır. Toz zencefil suda eritilerek kanserli hücreye uygulanmış ve zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü ve kanserli hücrelerin kemoterapiye karşı direnç kazanmasını önlediği tespit edilmiştir. Ancak bilim adamları zencefilin tedavide kullanılabilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.
•2010 yılında Journal of Medicinal Food’da yayınlanan bir hücre deneyinde zencefil ekstresinin akciğer kanseri hücrelerinde kanser oluşumunda etkisi olan iki kilit molekülün sentezlenmesini engellediği saptanmıştır.
•Amerikan Birliği Klinik Onkoloji’nin 2009’daki yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre, meme kanseri olan hastalara standart şekilde verilen kusmayı engelleyen ilaca 0.5 gr. ve 1.0 gr. zencefil eklenmiş ve hastalar kemoterapi tedavisinden 3 gün önce ve 3 gün sonra günde 2 kez zencefil takviyesi almışlardır. Zencefil takviyesi alanların mide bulantısı plasebo grubundakilere göre % 40 azalma göstermiştir.
• Diğer zencefil faydaları: Beynin çalışması üzerinde etkilidir. Ağrı kesici, sindirimi rahatlatıcı, iştah açıcı etkisi vardır.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu zencefil rizomunun bulantı, kusma, araç tutması ve hazımsızlık proplemlerinde kullanılmasına onay vermiştir.
• Karaciğer iltihabı, mide iltihabı, mide ve duodenum ülseri olan kişilerin zencefili kullanmaması gerekir.
Zencefilin Yan Etkileri Var mı?
Fazla miktarda alınması mide ekşimesi, midede tahriş ve kalp ritim bozukluklarına yol açabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Bağırsaklar (ikinci Beyin-Duygusal Beyin) mutlu ise tedavi başlar.
Orayı mutlu edecek Efsane 10 Süper Gıda Destek’den biridir Zencefil.
Saf ve öz olarak, düzenli olarak , belli etken miktar içerecek şekilde kullanılmalıdır.
Ancak diğer gıda desteklerle beraber sepet kür uygulaması yapılması tedaviyi daha doğru ve sağlam yapacaktır.
Kansersiz, ilaçsız , fit , genç yaşam ,
ürünler ve kullanımları hakkında bilgi için
…sayfama beklerim… instagram: 06melihserdar
Kemoterapinin kanserli hücreleri öldürdüğünü biliyoruz. Tabi sağlıklı hücreler de bu esnada nasibini alıyorlar. Oysa en güçlü kemoterapiler bile geride kanserli kök hücreler bırakırlar.
2015 yılındaki bir araştırmada zencefil;
– Kanserli hücre görünümünü azaltmış
– Yeni kanserli hücrelerin oluşmasını engellemiş
– Kanserli hücrelerin ölmesini sağlamıştır.
Kanser ilacı Taxol, 10.000 kat daha yüksekkonsantrasyonda bile zencefilin etkisine yaklaşamamıştır.
Yazık ki yediklerimizin çoğunu şekerleyip damak tadımıza uygun hale getirmekten bir türlü vazgeçmiyoruz..yıllardır taze zencefili sabah aç karnına içtiğim zerdeçallı, çörek otu yağı ve yeşillikli smoothie ye ekleyip içmeyi ve arada bitki çaylarıma bir küçük parça eklemeyi alışkanlık haline getirmiş biri olarak sizi temin ederim soğuk algınlığı nezle v.s hiç yaşamamış biriyim..lütfen doğal ve taze haliyle çorba, içecek, yemek ve çaylarınıza az miktarda katarak kullanın..mütfiş faydalarını göreceksiniz
Zencefilin faydalarına asla inanmaz,faso fiso bişey sanırdım.Dün akşamdan beri şiddetli diz ağrısı,halsizlik ve kırgınlık vardı üzerimde.Bir facebook sayfasında bir yorumcuya bir arkadaşı gribal belirtiler başlarsa hemen limonlu zencefil çayı iç,iyiy gelir dediği için,internetten tarifi öğrendim.4-5 parmak ucu zencefili 250 cc kaynamış suya atıp 6-7 dakika kısık ateşte kaynattım.Altını kapattım ve 10 dakika demlendikten sonra içine yarım limonu sıkıp hepsini içip bitirdim.Anında diz ağrım ve kırgınlığım geçti..Müthiş birşey olduğunu farkettim.Ayrıca bende hafif tansiyon ve kan şekeri yüksekliği olduğu için bunlara da faydalı olduğunu öğrendim.Bundan sonra hayatımın önemli bir parçası olacak ve bu çayı hergün grip olmasam bile içmeyi düşünüyorum
Bendede akciger rahatsizligi var.
Zencefili nasil ve ne kadar kullanmam gerektigi hakkinda bilgisi olan varmi aceba?
Iyi geldigini fark edince internette arastirdim inanilmaz seyler ogrendim baya bir faydasi varmis
Bir haftadir berbat hastaydim arkadasimdan zencefili duydum bugun aldim bir cay kasigi zencefil sicak su ile koca bir bardak ictim, biraz aci ama iyi geldi tavdiye ederiim
3gundur hastayim sabah kurutulmus zencefil aldim uzerinede seker serpmisler bikaçtane yedim nefes bozusu falan açildi karsisinda kanser bile direnememis grip ne ki 😀
Bir pet sise sudan bir kac yudum ictikten sonra,uzerine bir limon suyu ve bir cay kasigi toz zencefil ekleyip agzini kapatip calkaliyorum.Sabah ac karnina icmeye basliyorum.Kan dolasimini hizlandirdigi icin ayni zamanda metabolizmayida hizlandiriyor.Ben bu formulu yaklasik 8 senedir kullaniyorum ara ara cok faydasini goruyorum.Tavsiye ederim.
Bimden aldım yıyorum sekerini:)) boğazım yanıyor ateş bastı 😛
Özellikle aksamlari limonlu yesil cay in icine bir parca kesilip atildiktan sonra 5 dakika bekletilip icildiginde vucüdu rahatlatan bir etkisi var ,
zencefilin her derde deva olduğuna artık bende inanıyurum.herkese tavsiye ediyurum
Dermojin Altın Çilek Hapı nın Altın Çilek Meyvesinden Farkı Varmıdır ?
Altın Çilek meyvesi ve bu meyvenin kurusu, doğrudan tüketildiğinde, vücut tarafından sadece %30’luk kısmı sindirilmektedir. Oysa Altın Çilek Zayıflama Hapı, özel içeriği ve yapısı sayesinde sindirilme oranını %85’e kadar çıkarmaktadır.
zencefil çok iyiiiiiiiiiiiiii
ben zencefili gastrit tedavisinde kullanmak istiyorum nasıl kullanılması gerektiğini bulamıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
iştah açıcı özelliği özellikle yemekten hemn sonra alındığında sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi çabuk boşaltmasından dolayı açlık hissedileceği için fazla yemeye sonuç olarak kilo almaya ; fakat aç karnına alınıp yaklaşık 30 dk sonra kahvaltı yaptığınızda sizi zayıflatabileceğine inanıyorum.
bilgi için teşekkürler zencefilin faydalarına ben de inanıyor ve kullanıyorum gerçektende şaşırtıcı derecede etkili. Fakat hem iştah açma hem de zayıflatıcı özelliği çelişkili geldi doğrusu…
Gayet açıklayıcı olmuş 🙂 Zencefilli şeker yiyordum, merak ettim. Yeterince bilgim var artık zenfecil hakkında 🙂