Faranjite Ne İyi Gelir? Faranjit Tedavisi. Faranjit oldukça sık görülen ve üst solunum yollarına eşlik eden bir hastalıktır.
Faranjit hastalığı sıklıkla basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında olabilen boğaz ağrısı, ateş, yutkunma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.
Faranjit Neden Olur?
Akut faranjit genellikle virüslerin yol açtığı bir hastalıktır. Kronik faranjite ise sigara içmek ya da sigara içilen ortamlarda bulunmak, klima kullanımı, ağzı açık uyumak, acı ve ekşi besin tüketimi sebep olur.
Akut ya da kronik faranjiti olanların boğazın arka duvarındaki rahatsızlık hissi düzelene kadar tahriş edici besinlerden, sigara dumanı ve klimalı ortamlardan uzak kalmaları gerekir. Alkol, asitli yiyecekler, acı, ekşi, sirke, turşu gibi besinler faranjiti artırıcı etki gösterirler.
Faranjit ve Belirtileri. Faranjit Ateş Yaparmı? Faranjitin belirtileri boğazda yanma, gerilme, batma, yutkunma zorluğudur. Akut faranjit ateşe sebeb olur ve akut faranjitin birinci ve ikinci gününde ses kısıklığı görülebilir.
Faranjite Ne İyi Gelir – Faranjite İyi Gelen Bitkiler
• Afrika Sardunyası Kökü : Afrika sardunyası kökünden üretilen ve umka olarak da bilinen bu bitkisel damla yetişkinlerde günde 3 defa 30 damla şeklinde alınır.
• Meyan Kökü: Tahriş olan boğazı rahatlamak için gün içerisinde meyan kökü pastilleri kullanılabilir. Meyan kökü solunum yolları hastalıklarında asırlardır geleneksel tedavide kullanılan bir bitkidir. Kan şekeri yüksek olanlar meyan kökü kullanmamalıdır.
• Daryapraklı Sinirliot : 2 yemek kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine bir bardak kaynar su dökülür ve 5 dakika kadar demlenip süzülür ve günde birkaç bardak içilir.
• Karaağaç: Karaağaç Amerika’da bir dönem boğaz ağrısının tedavisinde kullanılan oldukça tanınan bir bitkiydi ve 1960’lı yıllara dek, Amerikan ilaç rehberinde, ilaç kodeksine uygun bir bitkisel içerik olarak listelenmişti.
Boğaz ağrısında kullanmak için ağacın iç kabuklarından faydalanılır. Musilaj denen, jel yoğunluğunda, suyla karıştırıldığında şişen bir maddedir. Musilajın, boğazı kaplayarak, irritasyonu azalttığı ve boğaz ağrısını hafiflettiği belirtiliyor.
Faranjit Gargara
• Adaçayı Yaprağı : 1 yemek kaşığı adaçayı yaprağı üzerine 150 ml kaynar su döküldükten sonra, üstü kapalı olarak şekilde 10 dakika demlenir, süzülür ve günde birkaç kez gargara yapılır. Adaçayından yapılmış pastiller de kullanılabilir.
• Papatya Çiçeği : Bir yemek kaşığı papatya çiçeğinin üstüne bir bardak sıcak su dökülür, üzeri kapalı olarak 5-10 dakika kadar demlenip süzülür. Standardize papatya solüsyonlarından 10-20 ml eklenerek bir kaç defa gargara yapılır. Her seferinde çayın taze olarak hazırlanması gerekir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.