Kalp Rahatsızlıkları İçin Neler Kullanılabilir? Koenzim Q-10: Koenzim Q-10 ile ilgili araştırmalar onun konjestif kalp yetmezliği için yararlı olduğunu göstermekle beraber, ritim bozukluğu, yüksek tansiyon ve anjina gibi kalp sorunlarına da iyi geldiğini göstermektedir.
Hasar görmüş kalp hücreleri, kanı tüm vücuda pompalayan güçlü kalp kasılmalarını sağlayacak gerekli enerjiyi üretemezler. Kalp kası hücrelerinin yetersizliğinden ötürü kan akışı yavaşlar ve kalp işlevi bozulmaya başlar.
Koenzim Q10 Kalp hücreleri için enerji verici özelliktedir. Kalp kaslarını devamlı zayıf düşüren, kalbin pompalama işlevini bozan konjestif kalp yetmezliği çekenler için doğal bir kalp ilacıdır.
Koenzim Q-10 pahalı bir ürün olduğu için sahte ürünlere karşı dikkatli olunmalıdır.
Omega 3: Omega 3 yağ asitleri kalp damar rahatsızlıkları için koruyucu önem taşırlar. Total kolesterolü ve trigliserid seviyesini düşürür. İyi kolesterolü yükseltir. Kan basıncını düşürücü ve kanı inceltici özelliktedir. Trombositlerin birbirlerine yapışmasını önleyici özelliğiyle kanı sulandırıcı etkide bulunur. Kalp krizi ve inme olasılığını düşürür.
Yüksek orandaki trigliseritler, vücudun pıhtıları eritme yeteneğini bozarak kalp krizi olasılığını artırırlar. Omega-3 yağ asitleri trigliserit denilen yağ grubunu azaltıcı etkide bulunurlar.
Omega-3 ün düzenli olarak kullanımının kalp ritim bozukluklarını önleyici ve ritim bozukluklarına bağlı ani ölümleri azaltıcı etkide olduğunu gösteren araştırma bulguları vardır.
Omega-3 temel yağ asitlerini somon, uskumru, sardalye, ringa gibi balıklarda bulunur.
Alıç: Alıç bitkisi triterpenoid saponinler, aminler ve flavonlar gibi kalp-damar sistemi için önemli 3 grup ana bileşik içerir. Yapılan araştırmalara göre alıç bitisi kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırmakta, kalbi düzensiz atışlara karşı korumakta ve kan basıncını dengelemektedir. Alıç yaprakları, çiçekleri ve meyvelerinden üretilen ilaç formülasyonları bazı batı ülkelerinde reçeteli ilaç olarak kullanılmaktadır.
Ecklonia Cava: Ecklonia cava, Japonya, Kore ve Çin kıyılarında bulunan kahverengi bir yosun türüdür. Ecklonia Cava ekstresi (ECE), bu su bazlı bitkiden elde edilmiş moleküllerin standartize ekstresidir. Ecklonia Cava’nın etkisinin araştırıldığı bir klinik deneyde, 6 hafta süren tedaviden sonra, vaskuler iç damar zarını yenileştirdiği ve kan damarlarının esnekliğini iyileştirdiği tespit edilmiştir. Test sonuçlarında, Ecklonia Cava ekstresi’nin iç damar zarı hücrelerinin iyileşmesini sağladığı ve vasküler esnekliği geliştirdiği saptanmıştır.
Nattokinase Enzimi : Nattokinase, GDO’lu olmayan soya fasülyelerinden fermente edilen benzersiz bir enzimdir ve vücudun kan pıhtılaşması ile savaşma yeteneğini arttırır. Araştırmalar bu enzimin, ACE’yi inhibe ederek tansiyonun düşürülmesinde etkili olduğunu göstermiştir. ACE, kan damarlarını daraltır ve elastikliğini bozarak tansiyonun yükselmesine yol açar. İnsan vücudu, trombus yapmak için birçok enzim üretir, ancak parçalanması ve çözülmesini sağlayan tek ana enzim plazmin’dir. Nattokinasenin özellikleri, yakından plazmine benzemektedir. Nattokinase enzimi, varolan trombusu, trombositlere bağlanan fibrinin çözülmesini sağlar ve kendisi çözünür.
Lesitin: Lesitin kan damarlarındaki tortuların giderilmesinde etkilidir. Düzenli olarak lesitin alımının damarlardaki tıkanıklıkları önemli oranda giderdiği belirtilmektedir..
B6 Vitamini, B12 Vitamini ve Folik asit: Kanda homosistein oranının yükselmesi, damarların iç çeperlerine hasar vererek kolesterolün artmasına yol açar. Bunun sonucunda damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp krizi gibi proplemlere sebebiyet verebilir. B6 vitamini, B12 vitamini ve folik asit eksikliği olan kişilerin homosistein miktarlarında artış meydana gelir.
C vitamini kolajen yapımında görev alır ve kolestrolün okside olmasını önleyici etkide bulunur.
Kalp Sağlığı İçin Önemli Amino Asitler
Lysine: Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler ve kalp kaslarını güçlendirici etki gösterir.
Tryptophan: Strese ve kalp rahatsızlıklarına neden olan davranışsal düzensizliklerin önlenmesinde önemlidir.
Methionine: Eksikliği damar çeperine zarar veren homosistein üretimine yol açar.
Bu amino asitleri vücud üretemez.
Kalbe İyi Gelen Bitkiler
Angina: Sarımsak, bromelain, alıç
Kan Dolaşımını Güçlendirici: Zencefil, alıç, karahindiba
Ateroskleroz/Arteroskleroz: Ihlamur, sarımsak, bromelain
Sinirsel Taşikardi: Alıç, çarkıfelek çiçeği, valerian
Kandaki Yağ Oranını Azaltıcı: Soğan, sarımsak, zencefil
Yüksek Tansiyon: Sarımsak, soğan, alıç
Kanın Pıhtılaşmasını Durdurma: Zencefil, soğan, sarımsak, bromelain
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.