Gut Hastalığı Diyeti ve Diyet Listesi

Gut Hastalığı Belirtileri ve Gut Hastalığı Diyeti. Gut hastalığı ürik asit kristallerinin eklemlerde birikmesiyle meydana gelmektedir. Eklemde biriken ürik asit, ekleme zarar verir ve iltihapa yol açar.

Ürik asit, vücutta değişik kimyasal süreçler sonucunda meydana gelen bir yıkım ürünüdür. Kan ürik asit düzeyinin yükselmesi gut hastalığına yol açabilmektedir.

Ürik asit seviyesinin fazlalığı, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte ve böbreklerde ve de birçok organda birikerek sağlık proplemlerine neden olabilmektedir.

Gut hastalığının 2 türü vardır. Birisi genetik olarak doğuştan gelen metabolik bozukluk olarak ortaya çıkar. Diğeri ise başka bir hastalığın neticesi olarak ya da birtakım ilaçların uzun dönem kullanımıyla oluşur.

Gut hastalığı genellikle 40 yaş üzeri erkeklerde görülmektedir. Bu hastalığa erkeklerde daha çok rastlanmaktadır. Kadınlarda ise az da olsa menapoz sonrasında görülebilmektedir.

Gut Hastalığı Belirtileri

Ani ve şiddetli bir ya da birden çok eklem yerinde ağrı, şişkinlik, aşırı ısı, katılık ve iltihapla kendini gösterir. Ağrı çok şiddetli olur ve hafif bir dokunuşla bile ilk başlarda belirgin ağrıya yol açabilir. Bu yaygın olarak ilk önce en çok başparmağı etkiler. Gutun bunu takip eden atağı, genellikle bir eklemle kısıtlı, ayağın üst kısmında, ayak bileklerinde, ayak ve ellerin topuklarında, dizlerde, kol bileklerinde, parmaklarda ve dirseklerde oluşabilir.

Gut hastalığı başlangıçta  çoğunlukla tek bir eklemde olur. Ataklar zamanla fazlalaşır, tedavi edilmediği takdirde birden fazla eklemde ve uzun süreli eklem şişliği ve ağrıları meydana gelebilir. Hastalık ilerlediğinde ürik asit fazlalığı böbrek çalışmasında sorunlara yol açabilir.

Kimler Risk Altında?

Ailesinde gut hastalığı olan kişilerin ve kilo fazlası olanların gut hastalığı riski artar. Erkeklerde daha çok görülür. Hayvansal besinleri fazla tüketenlerde, kilo fazlalığı olanlarda ve şeker hastalarında bu hastalığın oluşma riski daha fazladır.

Gut hastası olan kişilerde diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar rahatsızlıklarının görülme olasılığı daha fazladır.

Gut Hastalığında Beslenme – Gut Hastalığı Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Gut hastalarının vücuttaki ürik asit oranının artmasına neden olacak pürin içeriği zengin besinleri kısıtlayan bir diyet uygulamaları gerekir. Ürik asit seviyesi fazla olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri, hayvansal proteinleri fazla almamaları ve de alkol kullanmamaları öneriliyor. Faydalı bir besin olmasına rağmen balığın da gut hastalarınca fazla yenilmemesi gerekir.

• Et gut hastalarında artrit atakları artıran önemli etkenlerden biridir.

• Yağ oranı yüksek olanından ziyade yağ oranı düşük olan süt ürünlerini tüketiniz.

• Yağ tüketimi tüketilen toplam kalorinin yüzde otuzuyla kısıtlanmalıdır.

• Sağlıklı bir vücut ağırlığının sürdürülmesi temel zorunluluktur.

• Alkolden, özellikle biradan kaçınılmalıdır.

Gut Hastalığına Zararlı Yiyecekler

• Alkollü ve mayalı içecekler

• Etten gelen protein tüketimini kısıtlayınız ve bu proteini az yağlı ya da yağsız süt ürünleri ve soya fasulyesi ve soya  peyniri gibi soya ürünleriyle sağlayınız.

• Sakatat ve organ etleri – özellikle karaciğer, böbrek vs.

• Et suları, deniz ürünleri

• Belli balıklar ve su kabukluları – ringa, sardalye, hamsi, midye, karides gut hastalığına sebebiyet veren en bilinen yiyeceklerdir.

• Fasulye, bezelye, mercimek, kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar, mantarlar

• Pürinde oldukça yüksek olan ve gut diyetinde kaçınılması gereken diğer yiyecekler, hindi, alabalık, dana eti, koyun eti, mezgit balığı ve som balığı.

• Pürin içeriği düşük olan besinler de zaman içerisinde pürin metabolitlerinin birikimiyle olumsuzluğa yol açabilirler.

Gut Hastalığına Ne İyi Gelir?

Gut hastası olanların diyetlerinde yer vermeleri tavsiye edilen besinler;

• Kiraz, çilek, yaban mersini, ananas ve muz gibi taze meyveler. Kirazla ilgili yapılan bir araştırmada 250-300 gram kirazın aç karnına yenilmesinin plazma ürik seviyesinde %15 lik bir düşüşe neden olduğu saptanmıştır.

• Üzüm çekirdeği .

• Kereviz, domates, lahana ve maydanoz, yeşil yapraklıları da içeren sebzeler.

• Zencefil ve zerdeçal.

• C  Vitamini bol olan yiyecekler. Örneğin, mandalina, kırmızı dolmalık biber, patates ve kırmızı lâhana.

• Meyve ve sebze idrarı alkali yaptığı için beslenmede daha çok yer alır.

• Bol su içmek.

Gut hastalığı tedavi edilmediği takdirde yineleyen gut atakları eklemlerde yıkıma, biçim bozukluğuna ve eklem hareketlerinin kısıtlanmasına sebebiyet verir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Gut Hastalığı Diyeti ve Diyet Listesi” üzerine 35 yorum

  1. Selamlar , obezote kaynakli olarak Gut ile tanismam yillar oncesine dayaniyor. Genelde gece habersizce gelen bu urik asit kristalleşmesi durumu bende sol ayak bilegi ve sag ayak basparmak ekleminde ortaya cikiyor. (Bilek cok fena 🙂 ) atak baslamadan once size kendini hissettirdiyse bir urikoliz bir de volteran hapi bol su ile icin. 2 saat icinde atagi engelliyor. Fakat son raddeye gelmis bir sisligi yine ayni ilaclar 5 6 saat icinde yurunebilir hale getiriyor. Ertesi gunde kullandiginizda odemi aliyor. Urikoliz ve volteran bobreklere zararli bir ilac hergun alinir mi bilmiyorum fakat en azindan atak aninda kullanilmasi işe yariyor. Hatta volteran vucuttaki diger agrilara da etki ediyor. En kisa surede diyete baslayacagim tabi ki. En onemlisi kilo kontrolu ve sebze agarlikli beslenmek. Yagsiz Tavuk gogsu ve yagsiz baliklar yiyebileceginiz etler diyebilirim 😉 ben domates cekirdeginin de gutu tetikledigini duydum doktordan. Etli kismi yensede cekirdekli sulu kismindan uzak durulmasi gerekiyor. Gecmis olsun hepinize

  2. Bende gut hastasıyım. Yorumlar
    yorumlarda belirtilen belirtilen öneriler çok faydalı.

  3. Acaba balık yağı kapsülü almak zararlı mı bu durumda?

  4. Bence ne yememeli değilde ne yemeli diye besinleri yazsanız daha kolay ve anlaşılır olur..

  5. Herkese merhabalar , gut hastaligi ile tanisali 5 ay oldu Ama Bu sure icinde 2.atak geldi hemde diyet yapip ilac kullandigim halde bu cok ciddi bi hastalik ne ilac lar etkili oluyor nede diyet kontrolu ne yiyecegimi sasirdim Ben Londra da yasiyordum orda pek sikayetim yoktu Ama simdi cidde sehrine yerlestik burda hava sicak oldugu icin surekli klima kullaniliyor Klima gut hastaligini tetikliyen bi unsur klimadan uzak durmanizi tavsiye ederim

  6. arkadaşlar maşallah herkes kendinin doktoru olmuş. aynı derten bende muzdaribim…kereviz suyunu 21 gün devam edin .gunde 1ad.ürükoliz almalı .perhiz çooook önemli.aşırı yorgunluk riskli. su bol içilmelidir .yürüyüş önemli.herkese sağlık dilerim.

  7. Ben yazın ilk atağı geçen hafta da 2. atağı yaşadım…İlk atak sonunda kendi araştırmalarım sonucu gut.hastası oldugumu farkettim. Tansiyon ilacı da kullandığımdan hastalıha yatkınlığım.artmış olabilir
    2. atak kokoreç bira ile geldi.

    Tedavi de buz hic fayda etmedi. Sıcak.su ile ayağı yıkamak ve yatarken.ayagı sıcak tutacak.corap.vb. ile yatmak.faydalı..

    Yine hic bir dr a gitmeden Urikoliz ( Allopurinol) 1. ataktan sonra kullanmaya.basladım…

    2. atak.sonrasında ise Kolsin ( kolsişin) ile tanıştım…

    Açıklamalarda oldugu gibi 1 uri 1 kolsin günluk ara ara icilmeli… Atak geldiginde ise ozellikle kolsisin 2 saat arayla.1.adet ile gidilmeli..

    Ilave olarak ben bir agrı kesici NSAI , Dolorex kullandım ve bu da inflamasyonu ve agrıyı azaltıyor..

    Tedavide ALLEPURINOL, KOLSİŞİN ve NSAI üçlemesi çözum getirse de asıl.meselenin saglıklı.bir diyet oldugu ortada…

    Herkese geçmiş olsun,,,.

  8. Arkadaslar merhaba urikoliz dis agrisi yapar mi? Yaklasik 20 gundur gunde bir tane gut tanisiyla bir adet urikoliz aliyorum. 3-4 gundur dis agrisi cekiyorum. Film cektirdim herhangi bir cürük yok. Uykuda dis sıkıyor olabilirsin dediler. Sma benim suphem urikoliz. Bir kac gun bu hapı birakip gormek istiyorum sonucu. Bilgisini paylasacak arkadaslara simdiden tesekkurler…

  9. Merhabalar,
    Çok kısaca edindiğim tecrübeleri aktaracağım, kiraz sapı kurusu kaynatın ve sabah aç karnına için, vişne tüketin vişne suyu pastörize olanından, nar suyu bunlar atakları önlemekte çok etkin oluyorlar… En önemlisi protein diyetine çok dikkat etmelisiniz ve bunun yanı sıra şeker ve şeker içeren gıdalardan uzak kalmak çok faydalı oluyor, vücudu asidik yapan gıdalardan. Alkol özellikle bira tüketiminden uzak kalmak da atakları önler, spor yaparak terlemenizde toksik atımla birlikte fazla tuzu da attığından bir rahatlama yaşarsınız…
    Herkese sağlıklı ve ağrısız günler dileri.

  10. Önceleri ayak baş parmağımda ağrım oluyordu. Son olarak sağ diz kapağımda ağrı oldu. Dayanılacak gibi değildi. Ne ayağa kalka biliyordum, ne de yatabiliyordum. Ne yapacağımı şaşırdım. İşin temelinde, şunu gördüm. Vücudu asidik edecek yiyecekler yediğim zaman ataklarım oluyor, bunun için vücudu bazik yapacak ürünler almamız gerekiyor. Örneğin deniz ürünlerinden sakının, bunun yanında sınırlı et tüketimi örneğin günde 60-70gram, Ayrıca hergün aç karınla iki bardak 300 gr kerevizi 3 bardak suyla 10 dakika haşlayın ve suyunu için bunu bir ay süreyle yapın eğer kereviz mevsimi değilse biberiye çayı yapın ve hergün bir veya iki bardak için…faydasını göreceksiniz. Çünkü bunlar vücudu bazik yapıyor..Vücuda asit etkinliği düşüyor..İşi özü kilo ver, protein ürünleri az ye, deniz ürünleri yemeyin….Sağlıklı yıllar….

  11. slm arkadaşlar yaklaşık 15 senelik gut hastasıyım, başlangıçta sabahlara kadar ağrıdan gözyaşı dökmüş biri olarak katılım yapmak istedim. Yukarıdaki yorumların geneli doğru, tıp henüz kesin çözüm bulamamakla beraber uygulanacak diyet ( ki liste arkadaşların yorumlarında mevcut ) ve alınacak ilaçlar sayesinde bu hastalıkla yaşamayı öğrenmeliyiz diye düşünüyorum. ilaç alımı ile ilgili bir ekleme yapmak istiyorum ( kendi beslenme diyetime göre tabiki herkezinki farklılık gösterebilir ) sabah ve akşam 1 er adet Colchicum Dispert (bazı arkadaşlar kolsin ismini vermişler ki buda aynı etken maddeyi ihtifa etmesine karşın benim tercihim orjinali yönündedir ) birde gün içinde 1 adet ürükoliz alıyorum. İlaçların işlevleri konusuna girmiyorum o hekim arkadaşların işi bildiğim bu iki ilaçsızsız bi hayat düşünemez olduğumdur. diyet ve düzenli ilaç alımı sayesinde çok şükür ki yaklaşık 2 senedir ataksız ve ağrısız bi süreç yaşıyorum, tüm arkadaşlara acil şifalar diliyorum inş.
    Not : yeni hastalar için bi detay vereyim olaki atak geldi kızarıklıkla şişlik müthiş bi ağrıyla kendini gösterir bu hal yaşanırken kesinlikle ürikoliz alınmaz sadece Colchicum Dispert alınır, ( günlük miktar çoğaltılarak ) atak geçtikten sora düzenli olarak her ikisinede başlanır.
    Alanım tıp değil sadece gut ‘un hastasıyım 🙂 yukarıda verdiğim bilgiler sadece beni bağlamaktadır.
    Tüm hastalara tekrar şifalar diliyorum, geçmiş olsun…

  12. Arkadaşlar hepimizin derdi gut hastalığı…on yıldır kontrol altında tutarak yaşam sürüyorum,bundan tamamen kurtulmak imkansız gibi bir şey..ama yiyecekler konusunda biraz dikkat edersek kolsin hapını sürekli hergün içersek 1 adet ve zarar veren yiyeceklerden yediğimizde bir veya iki hap fazladan içersek büyük ölçüde atakları önlüyorum..ataklar bazen elimde olmayarak zararlı yiyecekleri kaçırıyorum ve başlıyor..işte o zaman hafif geçmesi için kolsin hapını bazen günde on adet içiyorum…ağrısını hissettiğimde hemen bir adet kolsin hapı içiyorum…bu arada ishal oluyor…patatesi ince ince tost makinesinde yağsız pişirerek ishali de önlüyorum….yiyeceklere gelince…hepsini yiyorum…ama atak olunca sadece patates bamya domates elma havuç patlıcan biber makarnave sebzeler yiyorum…asla et peynir zeytin yumurtanın akı tereyağ tavuk sucuk balık yoğurt kavun karpuz üzüm cennet elması(hurma)incir fıstık nohut fasulye mercimek bezelye tatlı bal yenmemesi gerekir…yendiğinde atak yenileniyor…tek formül şu…her gün 1 adet kolsin az az her şeyden yenebilir ama belirti verince hemen kolsini fazla içmek ve zararlı yiyecekleri yememek bol bol su içmek…hayatınızı zehir etmeyin…gutla yaşamayı öğrenin..ben bunu yapıyorum…tabi bazen benide denk getiriyor ve ızdırap çektiriyor..Allah yardımcımız olsun…ASLINDA FACE HERKESİN VARDIR..İSTEK GÖNDERİLİP İLETİŞİM KURULABİLİR

  13. Bıktıım sardalya yedim bir bira ictim yemez olaydım icmez olaydım 10 gündür cekiyorum sağ ayak bitti solda daha şiddetli oldu basamıyorum kolsin dediler olmadı su dediler kovalarca içiyorum sızı gecti şiş devam ediyor ve basamıyorum yeter ya doktorların bişeyden anladıgı yok hapur hupur vişne ye dediler bulduk yedik artık gecsin ayagımı sandalye tepelerinde tutmaktan sıkıldım sigara icmem icki icmem kırk yılda bir keyif nakavt etti herşeyin başı saglık

  14. Merabalar ben 25 yaşında bir bayanın kan tahlilde urik asit 8.2 çıktı birde karaciger Yağlanması varmış ve bunu diyetisyen söyledi henuz doktora gitmedim ama sol ayak parmagimda biraz agriyo gibi sıkı diyete girdim ama morel sifir.lütfen bi cewap yazın zayiflarsam urik asit gecermi

  15. Sabah akşam aç karnına 1 bardağa 2 yemek kaşığı elma sirkesi su ile karıştırıp içtim şimdi rahatım bol su içtim hap kullanmadım

Yorum yapın

css.php